Wat is maskne en hoe houd je mondkapjes-acne onder controle?

De huidproblemen die worden veroorzaakt door het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen zijn uniek. Hoewel vooral zorgmedewerkers hier mee te maken hebben, kan zelfs het dragen van een niet-medisch mondkapje leiden tot een abnormaal geïrriteerde huid, meer puistjes, een droge huid en/of schilferen (1). Probeer deze tips van experts om PBM-gerelateerde huidproblemen tegen te gaan.

Hoe mondkapjes en PBM de huid beïnvloeden

Nauwsluitende mondkapjes kunnen wrijving veroorzaken op de plekken waar het kapje direct op de huid drukt. Daarnaast zorgen mondkapjes voor een afgesloten omgeving waar zweet en zout niet goed weg kunnen. Dit kan resulteren in gevoeligheid, een schilferige huid of puistjes. Deze combinatie van wrijving en ophoping verergert huidirritatie. En als je gevoelig bent voor couperose of eczeem, kan het die klachten ook verergeren.

Deze mogelijke problemen maken het cruciaal om een zo mild mogelijke huidverzorgingsroutine samen te stellen en om alle producten uit je routine te verwijderen die de huid kunnen verergeren, inclusief:

 • Geparfumeerde huidverzorging.
 • Irriterende ingrediënten zoals alcohol (SD of gedenatureerde alcohol), menthol, toverhazelaar of essentiële oliën.
 • Grove scrubs of harde reinigingsborstels.

De huid voorbereiden op PBM of een mondkapje

Het beschermen en versterken van de huidbarrière is van groot belang als je voor langere tijd een mondkapje gaat dragen.

 • Bereid je huid voor met een beschermende vochtinbrengende crème daar waar het mondkapje de huid bedekt. Heb je een vet of gecombineerd huidtype of last van acne-gevoeligheid, gebruik dan een lichtgewicht serum.
 • Behoefte aan meer bescherming langs de buitenrand van het masker? Breng dan een laagje vaseline aan om huidschade op die plekken te voorkomen (2).
 • Huidschade op drukpunten (zoals op je neus) komt vaak voor bij het dragen van een medisch mondkapje zoals een n95-masker (3). Een strip met siliconen-gel (normaal gebruikt om littekens te verminderen) kan hier uitkomst bieden. Gebruik een klein strookje om als het ware een ​​dun kussentje te plaatsen tussen de huid en het wrijvende kapje. Je kunt deze strips vinden via online drogisterij-sites. (Ben je werkzaam in de medische sector, controleer dan eerst of dit voldoet aan de veiligheidsrichtlijnen.)

Wat moet je niet doen?

 • Het is beter om geen make-up te dragen waar het mondkapje de huid bedekt.
 • Gebruik van tevoren ook geen huidverzorging met actieve, werkzame ingrediënten (bewaar die voor 's avonds, zoals we later zullen uitleggen).
 • Er gaan tips rond om een laagje gaas te gebruiken op de drukpunten, maar dit raden we af vanwege de iets ruwere textuur van de stof. Dit kan juist leiden tot meer 'schuring'.

Huidverzorgingstips voor tijdens het dragen van een mondkapje.

Deze stappen - voor tijdens het dragen van de PBM - zijn net zo belangrijk voor het beschermen van de huid.

 • Verwijder het mondkapje op een veilige manier en besprenkel je huid met koud (maar niet ijskoud) water. Dit helpt de huid af te koelen en spoelt opgehoopt zweet en zout weg. Dep de huid lichtjes, maar veeg of wrijf niet agressief - dat verergert de huidproblemen.
 • Gebruik opnieuw dezelfde beschermende huidverzorging wanneer je het mondkapje weer opzet.

Huidverzorging na PBM

Wanneer je weer veilig thuis bent en geen mondkapje meer op hoeft, reinig je gezicht dan met een milde reiniger om opgebouwd zout, zweet en vuil te verwijderen. Daarna ga je 'in de herstelmodus'.

 • Helaas bestaat er niet één enkel wonderproduct - er is een mix nodig van hydraterende, herstellende, barrière-versterkende en kalmerende ingrediënten. Als je twijfelt over het samenstellen van zo'n routine, bekijk dan de ultiem milde routine onderaan dit artikel.
 • Hoe zit het met 'maskne' (puistjes op plaatsen waar het mondkapje de huid bedekt)? Probeer consistent te zijn met het verfrissen van je huid met koud water, ook tijdens het dragen van het mondkapje. Gebruik een exfoliant met 2% salicylzuur gedurende de nacht.
 • Om een extra gevoelige huid of zelfs uitslag onder controle te krijgen, kan het de moeite waarde zijn om een crème met hydrocortisonen te proberen. Dit soort crèmes zijn bij de apotheek verkijgbaar. Gebruik het niet vaker dan eens per week. Als het lukt, kies een crème waar ook ceramiden in zitten. Dit helpt de huid bij het vasthouden van vocht.

Is het beter om te stoppen met retinol-producten? Dit vragen veel gebruikers van PBM zich af, maar eigenlijk versterkt retinol de huid, dus is er geen reden om het niet meer te gebruiken - tenzij je huid er niet goed op reageert (4). Vermijd uiteraard gedeelten van de huid die schilferig of geïrriteerd zijn.

Hetzelfde geldt voor andere krachtige ingrediënten (zoals niacinamide, vitamine C, bakuchiol, benzoylperoxide enzovoort). Je hoeft ze niet helemaal op te geven, maar gebruik ze bijvoorbeeld minder frequent of wacht even als het even te veel voor je huid is.

Andere vragen? Lees hier meer over huidirritaties en gevoeligheid.

Gecombineerde huid, Vette huid
Alle huidtypen
Alle huidtypen
Gecombineerde huid, Vette huid

Reference for this information:
1. Journal of the American Academy of Dermatology, maart 2020, pp. 1,215-1,216.
2. Journal of Wound Care, mei 2020, pp. 245-259
3. Ear Nose and Throat Journal, januari 2020, pagina 1
4. Journal of Cosmetic Dermatology, maart 2016, pp. 49-57

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.