Wat is jouw huidteint?

De tint van je huid is belangrijk bij het kiezen van je make-up. Maar hoe weet je wat jouw huidtint is? Waar moet je op letten? En wat kies je als je een neutrale huidtint hebt met hier en daar wat verkleuringen of rode vlekjes? Wij helpen je op weg.

Bepaal de teint van je huid

De ondertoon van de huid is de warme, koele of neutrale kleurtint die door je gezichtshuid schijnt. Hoewel de kleur van je gezicht verandert door blootstelling aan de zon of door huidaandoeningen als rosacea of acne, is de ondertoon van je huid altijd hetzelfde.

Pas als je weet of jouw ondertoon warm, koel of neutraal is, kun je de meest geschikte foundation kiezen. Daarmee zie je er mooi en natuurlijk uit. Gebruik je foundation die niet past bij je huidtint, dan kan je gezicht (te) oranje, roze, rood of grauwig lijken.

Weten wat je huidtint is, is ook belangrijk bij het kiezen van andere soorten make-up, zoals concealer of blush. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons artikel Zo kies en gebruik je de beste concealer. Daarin lees je meer over wat de juiste concealer voor jouw huid is en hoe je die het best aanbrengt.

Tips om je ondertoon te bepalen

 • Als je gemakkelijk bruin wordt en niet verbrandt, zit er van nature redelijk veel melanine (pigment) in je huid. Waarschijnlijk heb je dan een gelige of olijfbruine warme ondertoon. Dit geldt ook voor de meeste vrouwen van Afro-Amerikaanse en Indiase afkomst. Sommige Afro-Amerikaanse vrouwen hebben een diepbruine tint, als ebbenhout, met een koele (blauwachtig) ondertoon. Donkere kopertinten staan dan niet zo mooi, maar espresso-achtige kleuren juist weer wel.
 • Als je snel verbrandt en niet of nauwelijks bruin wordt, dan bevat je huid duidelijk minder pigment. Je huid heeft dan meestal een roze, blauw-rode, koele ondertoon. Je kunt het ook zien aan de manier waarop je huid reageert. Een roze huid wordt sneller rood en je bloost gemakkelijk. Een huid met een neutrale tint valt soms ook binnen deze categorie, vooral als er sprake is van rosacea. Experimenteer met koele tot neutrale tinten.
 • Een olijfkleurige huid ziet er vaak wat grauw of grijzig uit. Dat komt door de combinatie van de natuurlijke gele ondertoon die iedereen qua huid heeft en de geelgroenige tint die bij een olijfkleurige huid hoort. Neutrale tinten staan het best, maar je kunt ook experimenteren met warme tinten.
 • Als je een neutrale huidtint hebt, heb je geen duidelijke olijfkleurige, roze of vaalgele gloed. Een foundation, concealer of poeder voor deze huidtint vinden is niet zo moeilijk, omdat er meerdere kleurschakeringen bij dit huidtype passen.

Handig: om achter je huidtint te komen, kun je ook kijken naar de aderen aan de binnenkant van je pols. Zijn deze blauw/paars? Dan heb je een koele (blauwachtige) ondertoon. Zijn ze groen? Dan heb je een warme, geelachtige ondertoon. Als je niet goed kunt zien of je aderen blauw of groen doorschijnen, dan heb je een neutrale ondertoon.

Tips voor het kiezen van de juiste foundation

Het kiezen van een foundation die goed bij je huidtint past, is niet altijd makkelijk, omdat de onderliggende huidtint niet hetzelfde is als je zichtbare huidskleur. Zo kun je aan de oppervlakte een blozende (rode) of asgrauwe (grijze) huidskleur hebben, terwijl je onderliggende huidtint eigenlijk lichtgeel tot beige is.

 • Ga op zoek naar een foundation die de tint van je huidoppervlak neutraliseert (minder rood of minder grauw maakt) en die past bij de ondertoon van je huid.
 • Je moet eigenlijk niet zien dat je foundation draagt en het mag niet lijken alsof je een masker draagt.

Tips voor het kiezen van de juiste kleur make-up

 • Blader eens door een lifestylemagazine om te zien welke kleuren het beste passen bij de tint van jouw huid.
 • Roodharigen met een lichte tot medium huidtint, zoals bijvoorbeeld Susan Sarandon, Nicole Kidman en Julianne Moore, dragen vaak koraalrood, zalmroze, bruin, geelbruin, oranje, een bronskleur of andere aardetinten.
 • Blondines met een lichte huidskleur, zoals Gwyneth Paltrow, Paris Hilton en Kirsten Dunst hebben een voorkeur voor uiteenlopende roze tinten.
 • Brunettes met een lichte tot medium huidtint, zoals Julia Roberts en Jennifer Garner, zie je vaak in lichtroze en zacht rode kleuren.
 • Vrouwen met donkerbruin haar en een lichte tot medium huidtint, zoals Demi Moore, Sandra Bullock en Penelope Cruz, dragen vaak levendige kleuren zoals roze en kersenrood.
 • Vrouwen met zwart haar en een donkere huidtint, zoals Halle Berry, Zoë Saldana of Oprah Winfrey, dragen zachte, natuurlijke kleuren, zoals babyroze, lichtbruin en koraalrood.

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.