Wanneer is een huid­verzorgings­product over datum?

Je kent het wel. Die oogschaduw die al een tijdje uit de collectie is, is helemaal jouw kleur, dus je gebruikt ook het laatste restje. Of je vindt het zonde om de crème die je jaren geleden kocht en die al een tijdje onaangeroerd in je kast staat, weg te gooien. Toch is het verstandig dat wel te doen. Want als je producten waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden toch gebruikt, loop je het risico dat je huid er slecht op reageert. Bacteriën en microbe in een product dat over datum is kunnen huidproblemen veroorzaken die je juist wilt oplossen.

Wanneer zijn goede producten niet meer goed

Het lijkt onschuldig, een crème of ander beautyproduct dat over datum is. Wat je misschien niet weet, is dat producten over datum vaak een heleboel schadelijke bacteriën bevatten. In het International Journal of Cosmetic Science is te lezen dat een onderzoek uit 2013 uitwees dat van de 44 deelnemers (vrouwen in de leeftijd van 18-28 jaar) een schrikbarende percentage van 70% een beautyproduct gebruikt dat over datum is. Vooral met oogmake-up zoals mascara, eyeliner en oogschaduw namen de vrouwen de houdbaarheidsdatum niet zo nauw.

De onderzoekers namen monsters van oogmake-up waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken was en vonden in 67% van deze producten potentieel schadelijke micro-organismen (waaronder Staphylococcus, Corynebacterium en Moraxella die bacteriële huidinfecties kunnen veroorzaken).

Wat je moet weten over de houdbaarheid van je favoriete make-up en huidverzorgingsproducten, en waaraan je kunt zien dat ze over datum zijn en je ze dus beter niet meer kunt gebruiken, vertellen wij je hier.

Alle beautyproducten hebben een houdbaarheidsdatum

Of het nu gaat om een vochtinbrengende crème of een mascara, de werking van conserveringsmiddelen in producten houdt - na het openen van het product - een keer op. Vergeet ook niet dat de meeste producten soms ook al een tijdje in de winkel hebben gestaan. Het lastige is dat alleen producten die gereguleerd zijn als vrij verkrijgbare geneesmiddelen een officiële vervaldatum hebben, die vermeld wordt op de verpakking. De gemiddelde houdbaarheidsdatum van een beautyproduct hangt af van wanneer je het voor het eerst gebruikt en hoe het product is verpakt en opgeslagen.

Gebruik je toch een product waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is, dan loop je het risico op vervelende huidirritaties zoals vlekken, uitslag of zelfs ooginfectie. Dat wil je natuurlijk niet! Wij vertellen je waar je op moet letten om erachter te komen wanneer je een product beter niet meer kunt gebruiken.

PAO = de periode na opening

Het gebruik van het PAO-symbool (een nummer gevolgd door een M en een open potje) is in Europa ontstaan en moet op elk cosmetica-product dat in Europa wordt verkocht, inclusief de in de Verenigde Staten gevestigde merken die in Europa worden verkocht. Hoewel het PAO-symbool niet 100% nauwkeurig is, geeft het je een goede richtlijn van wanneer je een product moet weggooien na opening.

De letter M staat voor het Latijnse woord voor maand en het nummer verwijst naar het aantal maanden. Dus, een "12M" met een ‘open potje’ symbool betekent dat je het product 12 maanden nadat je het hebt geopend weg moet gooien. Dit is de algemene aanduiding van de ‘periode na opening’, de PAO.

Hoe weet je dat een beautyproduct over de houdbaarheidsdatum heen is?

Als een product verkleurd is, vreemd ruikt, anders aanvoelt, te nat is of je ziet klontjes, gooi het dan weg. Als de verpakking er ineens anders uitziet, is dit een waarschuwing dat er wat mis is met de inhoud. Een product hoeft niet altijd te oud te zijn maar kan voor die tijd al zijn blootgesteld aan schadelijke bacteriën. Let dus iedere keer dat je het product gebruikt goed op hoe er eruit ziet.

Over het algemeen is het zo dat producten die water bevatten, de kortste houdbaarheid hebben na opening, omdat water het ontstaan van bacteriën en andere micro-organismen stimuleert. Producten die plantenextracten bevatten zijn ook erg gevoelig voor bacteriën en bederf zodra ze in aanraking komen met zuurstof. Dit geldt zowel voor pure extracten of producten met ‘plantaardige thee’ waarbij de extracten met water zijn vermengd. Vergelijk het met vers fruit, daarvan loopt de kwaliteit ook snel terug als het in je fruitschaal ligt!

Beautyproducten die bijna geen water bevatten (zoals poeders) gaan het langst mee. En dan nog iets, als je een product hebt waarop staat vermeld ‘vrij van conserveringsmiddelen’, wees dan extra voorzichtig, omdat bacteriën bijzonder gemakkelijk gedijen.

Er bestaan geen natuurlijke conserveermiddelen (zoals grapefruit of tea tree) die ieder product kunnen beschermen tegen alle ziekteverwekkers. Het lijkt misschien wel veiliger om te kiezen voor producten met natuurlijke ingrediënten, maar eerlijk gezegd zijn synthetische alternatieven wat betreft houdbaarheid effectiever.

Elk beautyproduct is verschillend en het gebruik van een product en hoe het bewaard wordt verschilt ook per persoon, maar toch zijn de volgende tips handig om te weten hoelang je een product nog kunt gebruiken of dat je het beter kunt weggooien.

Make-up
 • Mascara (gewone of waterproof), vloeistof of gel eyeliners: 4 tot 6 maanden (Gooi uitgedroogde mascara altijd weg en voeg nooit water toe om je mascara langer te kunnen gebruiken.)
 • Foundation, in crème-, vloeibare of stickvorm: 6 maanden tot 1 jaar
 • Producten op poederbasis (inclusief minerale make-up): 2-3 jaar
 • Lippenstift, lipgloss, & lippotloden: 2-3 jaar
Huidverzorging
 • Reinigers: 1 jaar
 • Toner: 6 maanden tot 1 jaar
 • BHA of AHA exfolianten: 1 jaar
 • Hydraterende gezichts- en lichaamsproducten en serums: 6 maanden tot 1 jaar
 • Lipbalsems: 1 jaar
 • Proefpakketjes: 1 dag (ja echt, één dag!)
 • Let op: Als het product vreemd ruikt, het er anders uitziet of de textuur is heel erg veranderd, gooi het dan weg! Test of het anders ruikt. Verandering van geur is namelijk een van de eerste symptomen dat je product over de houdbaarheidsdatum is.

Wat moet je juist wel en juist niet doen om je product langer te kunnen gebruiken?

We geven je een aantal eenvoudige tips waarmee je de houdbaarheid van je beautyproduct verlengt en je je producten toch veilig kunt blijven gebruiken.

Wel doen:
 • Doe een product goed dicht nadat je het hebt gebruikt
 • Houd er rekening mee dat klimaat en vochtigheid van invloed zijn op de houdbaarheidsdatum van een product
 • Schrijf de datum van aankoop op het product of op de verpakking (met een watervaste stift). Deze datum is belangrijker dan de PAO die de verpakking vermeldt.
 • Gooi oogproducten weg nadat je oogontsteking hebt gehad
 • Houd je aan de houdbaarheidsdatum op zonneproducten, acneproducten en voorgeschreven medicatie zoals plaatselijk aan te brengen antibiotica en retinoïden
Niet doen:
 • Koop geen producten die verpakt zijn in een pot. Een pot verhoogt het risico van een bacteriële besmetting, omdat je er iedere keer met je vingers ingaat. Of nog erger, dat iemand anders er met haar/zijn vingers ingaat. Bewaar je product niet in de koelkast. Producten zijn weliswaar bestand tegen temperatuurschommelingen, maar wel binnen een marge. De temperatuur in de koelkast is te laag, zeker op de lange termijn. Blootstelling aan te lage temperatuur vermindert de werking en betrouwbaarheid van het product.
 • Bewaar je producten nooit in direct zonlicht (leg ze bijvoorbeeld niet op een vensterbank waar de zon op schijnt.)
 • Deel je producten niet met anderen.
 • Voeg geen water of speeksel toe om je product minder droog te maken.
 • Ga niet wild met je mascaraborsteltje in je mascaraflesje heen en weer.
 • Heb je een dopje of het dekseltje laten vallen, maak dit dan grondig schoon met water en zeep of alcohol en droog goed af voordat je het weer op het potje of op de tube draait.

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.