Is natuurlijke en biologische skincare beter?

Veel mensen geloven dat natuurlijke & biologische ingrediënten beter zijn voor je huid, maar feit is dat deze overtuiging niet wordt onderschreven door de wetenschap. Er zijn veel natuurlijke en biologische ingrediënten die slecht zijn voor je huid! Dr. Corey Hartman zegt, "net als gifsumak (poison ivy). 100% natuurlijk en 100% slecht!" Veel ingrediënten liggen op de loer in producten die claimen beter of veiliger te zijn omdat ze natuurlijk of biologisch zijn. Aan de positieve kant hebben veel natuurlijke ingrediënten voordelen voor je huid, de truc is om te weten welke goed zijn en welke schadelijk kunnen zijn voor je huid.

Het lastig om te zeggen of het ligt aan ontkenning of simpelweg niet voldoende onderzoek, maar veel cosmeticabedrijven verkopen producten met ingrediënten die niet daadwerkelijk natuurlijk zijn en dat levert problemen op voor je huid. Daarentegen betekent het feit dat een ingrediënt synthetisch is niet meteen dat het slecht is voor je huid. Er zijn goede en slechte natuurlijke en synthetische ingrediënten.

Zijn natuurlijke & biologische ingrediënten beter voor je huid?

Onderwerpen:

  • Is natuurlijke skincare echt beter?
  • Wat zijn de nadelen van natuurlijke skincare producten?
  • Wat zijn de beste natuurlijke skincare ingrediënten?
  • Verpakking is belangrijk!

Is natuurlijke skincare echt beter?

Zoals eerder benoemd, een breed scala aan natuurlijke ingrediënten zijn goed voor je huid, maar het idee dat ze het allerbeste zijn of de enige optie is achterhaald. Tijdens het formuleren van producten voor Paula's Choice Skincare, worden er alleen natuurlijke ingrediënten geselecteerd die bewezen effectief zijn voor je huid. We vermijden problematische ingrediënten want deze zullen je huid geen goed doen. Dat is de juiste manier van natuurlijke ingrediënten gebruiken in skincare.

We zijn niet de enige die zich zorgen maakt over de misleidende gedachte dat natuurlijk automatisch beter betekent: Dr. Linda M. Katz, directeur van de U.S. Food and Drug Administration's Office of Cosmetics and Colors constateert dat "consumenten moeten er niet van uitgaan dat "biologische" of "natuurlijke" ingrediënten of producten veiliger zijn dan andere chemische en synthetische varianten van hetzelfde ingrediënt. Natuurlijke ingrediënten zijn misschien zelfs lastiger te beschermen tegen besmetting dan synthetische versies" (Bron: New York Times, november 1, 2007). Dr. Hartman zegt, "om nog maar te zwijgen over het feit dat deze termen niet zorgvuldig gereguleerd zijn en geen strikte definities hebben. Dus wanneer ze worden gebruikt voor de marketing van skincare producten, is er geen algemeen aanvaarde norm waaraan ze moeten voldoen. De termen zijn doorgaans woorden die aantrekkelijk zijn voor consumenten".

Joan Shaffer, woordvoerster van de United States Department of Agriculture geeft aan dat "mensen moeten zelfs het biologische keurmerk van het USDA of een ander biologisch keurmerk op cosmetica niet interpreteren als bewijs van gezondheidsvoordelen of werkzaamheid. The National Organic Program is een marketingprogramma, niet een veiligheidsprogramma. Chocoladetaart kan dan wel natuurlijk en/of biologisch zijn maar dat heeft niks te maken met of het veilig is of gezond en voedzaam." (Bron: www.ams.usda.gov/nop/FactSheets/Backgrounder.html)

Wat zijn de nadelen van natuurlijke skincare producten?

Veel natuurlijke, biologische ingrediënten die in skincare producten worden gebruikt kunnen de huid gevoeliger maken na verloop van tijd. Sommige ingrediënten kunnen ook te agressief en schurend zijn of een allergische reactie uitlokken. Het is belangrijk om te weten welke ingrediënten je moet vermijden zodat je je huid het beste kunt verzorgen.

Huid-irriterende ingrediënten (natuurlijk of synthetisch) zorgen ervoor dat alle aspecten van de huid worden afgebroken en beschadigd raken. Voortdurend gebruik van irriterende ingrediënten onderbreekt het vermogen van je huid om zich te vernieuwen en de natuurlijke vorm te behouden en vermindert aanzienlijk het vermogen om zich te verdedigen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Dit met name van toepassing op geurstoffen die vaak onder de misleidende categorie vallen van essentiële oliën.

Alle geurstoffen, synthetisch of natuurlijk, zijn irriterend voor je huid. Essentiële oliën zijn prettig voor je neus, maar een serieus probleem voor je huid. We zijn vaak verbijsterd over hoeveel natuurlijke producten niet veel meer zijn dan eau de cologne vermomd als hydraterende crème, lotion, serum of toner. Wat het nog lastiger maakt is dat je huid goed kan verbergen wanneer het gevoelig is. Wanneer je een product met problematische ingrediënten gebruikt en je ziet geen tekenen van oppervlakkige irritatie betekent dat niet dat er geen irritatie plaatsvindt waar je het niet kunt zien.

De volgende algemeen bekende natuurlijke ingrediënten kunnen een probleem zijn voor je huid op één of andere manier. Bijvoorbeeld, veel citrus-ingrediënten kunnen de schadelijke effecten van de zon vergroten. Veel van deze ingrediënten bieden zowel voordelen als nadelen. Er zijn genoeg natuurlijke ingrediënten die je huid alleen de voordelen bieden en niks van de nadelen. Alleen die soort hoort thuis in je skincare routine!

Vermijd deze natuurlijke ingrediënten in je skincare producten:

Alcohol / piment / amandel-extract / engelwortel / arnica / menthol balsem / basilicum / bergamot / kaneel / citrussap of oliën / kruidnagel / kamperfoelie / koriander-olie / katoenzaadolie / cupressus / venkel / dennennaald / geranium-olie / grapefruit / vermalen noten / paardenstaart / lavendel-olie / citroen / citroenmelisse / limoen / marjolein / berkenhout / papaya / pepermunt / rozen / rozemarijn / salie / tijm / toverhazelaar / wintergroen / ylang ylang

Wat zijn de beste natuurlijke skincare producten?

De lijst van problematische natuurlijke ingrediënten is lang, zijn er ook nog natuurlijke ingrediënten die wél goed zijn voor je huid? Er zijn er genoeg! Hier zijn de toppers die alleen de voordelen van natuurlijke huidverzorging bieden en geen van de slechte:

Klei / kamille / bisabolol / zeewier / kaolin / aminozuren / ceramiden / hyaluronzuur / druiven / groene thee / chocola / drop / haver / soja / basterdwederik / kokosolie / saffloerolie / koolzaad / shea boter / honing / mica / olijfolie / zonnebloemolie / arganolie / carnauba wax / meadowfoam / rijstolie / kurkuma / rosa canina-fruitolie / palmolie / omega-vetzuren / maïsolie / glycerine / lecithine / aloë vera / jojobaolie / granaatappel / algenextracten / zeewierextract / koortswierextract / berendruif / moerbei / witte thee / cacaoboter / sesamolie / borageolie / ubiquinon / acaiolie / vitamine E / vitamine B3 / gojibes / koffiebesextract / teunisbloemolie / tamanuolie / curcuminen / silybum marianum-extract

Verpakking is belangrijk!

Verpakking is erg belangrijk bij natuurlijke ingrediënten. Bedenk hoe lang een krop sla meegaat in je koelkast en je krijgt een idee hoe de verkeerde verpakking (zoals potjes of doorzichtige flessen) ervoor zorgt dat natuurlijke ingrediënten worden afgebroken. Dit gebeurt door herhaaldelijke blootstelling aan licht, lucht en besmetting door het product met de vingers uit het potje te halen. Dr. Hartman geeft aan dat "deze oxidatie kan leiden tot instabiliteit, verkleuring en inactivering van de actieve ingrediënten in je huidverzorgingsproducten”. Kies voor ondoorzichtige verpakkingen (geen potjes of glas) zodat het product zo min mogelijk in aanraking komt met lucht en licht. Dan profiteer je optimaal van de natuurlijke, biologische ingrediënten die je echt kunnen helpen om de huid te krijgen (en te houden) die je wilt.

Geraadpleegde bronnen:

1. JAMA Dermatology, september 2019, ePublicatie
2. Regulatory Toxicology and Pharmacology, oktober 16, volume 80, pagina's 226–32
3. Contact Dermatitis, september 2016, issue 3, pagina's 129-143; oktober 2013, issue 4, pagina's 196-230; en februari 2014, issue 2, pagina's 90-97
4. Acta-Demato Venerology, juni 2016, issue 5, pagina's 679-683
5. Annals of Emergency Medicine, april 2016, issue 4, pagina's 554-556
6. Cutis, oktober 2015, issue 4, pagina's 269-274
7. Photochemical & Photobiological Sciences, december 11, issue 1, pagina's 199-206
8. Food Chemistry and Toxicology, februari 2011, issue 2, pagina's 324-341

 
Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen
Alle huidtypen
-20%

Referenties voor dit artikel:

  • Regulatory Toxicology and Pharmacology, oktober 2016, volume 80, pp. 226-32
  • Contact Dermatitis, september 2016, issue 3, pp. 129-143; oktober 2013, issue 4, pp. 196-230; and februari 2014, issue 2, pp. 90-97
  • Acta-Demato Venerology, juni 2016, issue 5, pp. 679-683
  • Annals of Emergency Medicine, april 2016, issue 4, pp. 554-556
  • Cutis, oktober 2015, issue 4, pp. 269-274
  • Photochemical & Photobiological Sciences, december 2011, issue 1, pp. 199-206
  • Food Chemistry and Toxicology, februari 2011, issue 2, pp. 324-341

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.