Zijn natuurlijke & biologische Ingrediënten beter voor je huid?

Zijn Natuurlijke & Biologische Ingrediënten Beter Voor Je Huid?

Veel mensen geloven er heilig in dat natuurlijke ingrediënten beter zijn voor je huid. De waarheid? Deze opvatting wordt niet met feiten of door de wetenschap onderbouwd. Opvallend: er zijn zelfs veel natuurlijke, biologische ingrediënten helemaal niet zo goed voor je huid. Veel van die ingrediënten zitten verstopt in producten die beweren dat ze beter of veiliger zijn omdat ze natuurlijk en biologisch zijn. Triest, maar waar.

Veel cosmetische bedrijven verkopen producten met ingrediënten die niet helemaal natuurlijk blijken of wel natuurlijk zijn, maar schadelijk voor je huid. Deze bedrijven kennen het onderzoek niet of wíllen het simpelweg niet kennen. We draaien hem om: omdat een ingrediënt synthetisch is, betekent dit niet dat het een probleem is voor je huid. We zetten het graag voor je recht.

Natuurlijke huidverzorging: hoe zit het nou?

Natuurlijk zijn er veel ingrediënten in natuurlijke huidverzorging wél uitzonderlijk goed voor je huid, tientallen zelfs. Maar het idee dat natuurlijk 'het beste' is of zelfs de enige optie, klopt niet. Wanneer Paula met haar team producten formuleert, kiest ze alleen natuurlijke ingrediënten die hebben bewezen te werken voor je huid. We vermijden het gebruik van problematische ingrediënten, want ze doen je huid geen goed. Dat is hoe je natuurlijke huidverzorging op de juiste manier aanpakt.

We zijn niet de enigen die zich zorgen maken over de misvatting: natuurlijk = beter. Dr. Linda M. Katz, directeur van de Food and Drug Administration's Office of Cosmetics and Colors, verklaarde dat: "Consumenten niet zomaar moeten aannemen dat een 'biologisch' of 'natuurlijk' ingrediënt of product veiliger is dan een andere - chemisch identieke versie - van hetzelfde ingrediënt. In feite zijn 'natuurlijke' ingrediënten lastiger om lang goed te houden en te beschermen tegen... besmetting en groei dan synthetische versies" (Bron: New York Times, 1 november 2007).

Joan Shaffer, woordvoerder bij United States Department of Agriculture stelt dat "...mensen het 'USDA Organic-keurmerk' of ieder ander biologisch keurmerk op cosmetica niet mogen interpreteren als een bewijs van gezondheidsvoordelen of effectiviteit. Het National Organic Program is een marketingprogramma, geen veiligheidsprogramma. Chocoladetaart mag dan wel natuurlijk en/of biologisch zijn, maar dat wil niet zeggen dat het veilig of voedzaam is." (Bron: www.ams.usda.gov/nop/FactSheets/Backgrounder.)

Het probleem met natuurlijke ingrediënten in huidverzorging

Veel biologische ingrediënten in natuurlijke huidverzorging kunnen serieuze overgevoeligheidreacties triggeren. Hoe langer je het gebruikt, hoe groter de klacht. Sommige ingrediënten kunnen ook hard en irriterend zijn voor je huid. Het is dus belangrijk om te weten wat je uit de weg moet gaan. Zodat je je huid de beste zorg kan geven.

Irriterende ingrediënten (natuurlijk of synthetisch) hebben een schadelijk effect op alle aspecten van je huid. Dit onderbreekt het vermogen van je huid om gezond te blijven en zichzelf te blijven herstellen. Het vermindert ook het huideigen afweersysteem tegen schadelijke luchtverontreiniging. Dit geldt vooral voor geurstoffen, die vaak onder de misleidende categorie 'etherische oliën' vallen.

Alle geuren - synthetisch of natuurlijk - zijn problematisch voor je huid. Etherische oliën zijn misschien goed voor je neus; voor je huid vormen ze een groot gevaar. We blijven ons verbazen over de hoeveelheid 'natuurlijk producten' die niet meer blijken te zijn dan een eau de cologne gepresenteerd als een crème, lotion, serum of toner.

Wat het nog moeilijker maakt, is het feit dat je huid érg goed is in het verbloemen van gevoeligheid. Ook al zie je bij het gebruik van een product met problematische ingrediënten niet direct een reactie; het product kan wel degelijk schadelijk zijn.

Alle volgende, bekende natuurlijke ingrediënten kunnen een probleem zijn voor je huid, op welke manier dan ook. Bijvoorbeeld citrus: veel citrus-ingrediënten kunnen de negatieve impact van de zon op je huid erger maken. Onthoud dit: veel van deze ingrediënten hebben ook gunstige eigenschappen voor je huid (antioxidanten bijvoorbeeld), maar de keerzijde is, dat ze ook negatieve eigenschappen hebben. Er zijn genoeg natuurlijke ingrediënten die je huid alleen maar goed doen, zonder negatieve bij-effecten. Dit zijn de enige ingrediënten die wél in huidverzorgingsproducten moeten zitten!

Dit is een lijst van veelvoorkomende ingrediënten in natuurlijke huidverzorging, die kunnen irriteren of mogelijk gevoeligheid veroorzaken:

Alcohol
Amandel-extract
Arnica
Basilicum
Bergamot
Cypres
Citroen
Citroengras
Citrus
Eikenbast
Engelwortel
Geraniumolie
Grapefruit
Heermoes
Kaneel
Katoenzaadolie
Klaverbloesem
Korianderolie
Kruidnagel
Lavendel-olie
Limoen
Marjoraan
Maïszetmeel
Melisse-extract
Paardenkastanje
Papaya
Pepermunt
Piment
Roos
Rozemarijn
Salie
Salvia
Toverhazelaar
Tijm
Venkel
Wintergroen
Ylang Ylang
Zilverden

De beste ingrediënten voor natuurlijke huidverzorging

Aangezien de lijst met problematische natuurlijke ingrediënten zo lang is, vraag je je misschien af welke natuurlijke ingrediënten dan wel goed zijn. Dat zijn er veel! Hier zijn de top-ingrediënten die alleen maar gunstige eigenschappen hebben en geen slechte:

Klei
Kamille
Bisabolol
Kaolin
Aminozuren
Ceramiden
Hyaluronzuur
Druiven
Groene thee
Chocolade
Drop
Haver
Soja
Wilgenkruid
Kokosnootolie
Saffloerolie
Canolaolie
Karitéboter
Honing
Mica
Olijfolie
Zonnebloemolie
Arganolie
Carnaubawas
Weideschuim
Rijstzemelen-olie
Kurkuma
Rosa canina vruchtenolie
Palmolie
Omega-vetzuren
Maïsolie
Glycerine
Lecithin
Aloë vera
Jojoba-olie
Granaatappel
Algenextracten
Zeezweep-extract
Moederkruid-extract
Berendruif
Moerbei
Witte thee
Cacaoboter
Sesamolie
Borage-olie
Ubiquinon
Acaï-olie
Vitamine E
Vitamine B3
Gojibes
Koffiebessenextract
Teunisbloemolie
Tamanu-olie
Curcumines
Mariadistel-extract

Optimale natuurlijke huidverzorging én wat verpakkingen kunnen doen

Tot slot: hou er rekening mee dat bij ingrediënten in natuurlijke huidverzorging de verpakking echt, echt belangrijk is! Bedenk maar eens hoe lang een pakje sla in de koelkast normaal gesproken goed blijft. Dit geeft je een idee hoe een verkeerd soort verpakking (zoals potjes of transparante flesjes) natuurlijke ingrediënten doet afbreken. Dit komt door blootstelling aan licht en lucht, maar ook door vervuiling - door het uitscheppen van het product met je vingers. Ga op zoek naar transparante verpakkingen die de blootstelling aan deze elementen beperken tot een minimuum. Vermijd potjes! Alleen dan haal je het meest uit je natuurlijke, biologische ingrediënten; die je echt kunnen helpen om de huid te krijgen (en houden) waar je naar verlangt.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen
Alle huidtypen
-20%

Referenties voor dit artikel:

  • Regulatory Toxicology and Pharmacology, oktober 2016, volume 80, pp. 226-32
  • Contact Dermatitis, september 2016, issue 3, pp. 129-143; oktober 2013, issue 4, pp. 196-230; and februari 2014, issue 2, pp. 90-97
  • Acta-Demato Venerology, juni 2016, issue 5, pp. 679-683
  • Annals of Emergency Medicine, april 2016, issue 4, pp. 554-556
  • Cutis, oktober 2015, issue 4, pp. 269-274
  • Photochemical & Photobiological Sciences, december 2011, issue 1, pp. 199-206
  • Food Chemistry and Toxicology, februari 2011, issue 2, pp. 324-341

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.