Is blauw licht schadelijk voor je huid?

Is blauw licht schadelijk voor je huid?

Licht is geweldig! Maar onderzoek toont aan dat blauw licht slecht kan zijn voor je huid en ogen. Blauw licht stimuleert fotoveroudering; veroudering door blootstelling aan licht. Langdurige blootstelling aan geconcentreerd blauw licht kan dan ook huidbeschadigingen veroorzaken, zoals kleurveranderingen, ontstekingen en een zwakker huidoppervlak. Tenzij een arts je een gezichtsbehandeling met blauw licht voorschrijft, moet je jouw huid beschermen tegen mogelijke schade als gevolg van blauw licht. Behalve een filter voor je smartphone zijn een goede SPF en huidverzorgingsproducten vol antioxidanten de beste wetenschappelijk onderbouwde manier zijn om de negatieve gevolgen van blauw licht zoveel mogelijk te beperken.

Wat is blauw licht?

Blauw licht is het licht dat afkomstig is van digitale apparaten, zoals je computerscherm, televisie en smartphone. Ook TL-lampen geven blauw licht. Zonlicht is de grootste bron van blauw licht waaraan we worden blootgesteld. In vergelijking zenden digitale apparaten maar een fractie van die straling uit. Maar omdat we onze telefoons de hele dag zo dicht bij ons gezicht houden brengt dat toch risico’s met zich mee. Volgens de statistieken controleren millenials hun smartphones gemiddeld 157 keer per dag. Dat is meer dan víjf keer zoveel als oudere volwassenen, die hun telefoons gemiddeld slechts dertig keer per dag controleren. Millenials lopen dus iedere dag een veel groter risico op blootstelling aan blauw licht.

Er bestaat zichtbaar licht en onzichtbaar licht. Zichtbaar licht is het licht wat je kunt zien. Zoals het licht van de zon en van je mobiele telefoon. Onzichtbaar licht kunt je niet met het blote oog waarnemen, zoals bijvoorbeeld uv-A- en uv-B-straling. Die straling zorgt er onder andere voor dat je verbrand en is schadelijk voor je gezondheid.

Als je naar een diagram van het lichtspectrum kijkt zie je dat de golflengten van uv-A en uv-B stralen variëren van 100 nm tot 400 nm. Nm staat voor nanometer, een maat die wordt gebruikt bij het meten van licht. De volgende kleur van het spectrum is blauw licht, met een golflengte die varieert van 380nm tot 500nm. Het is bewezen dat blauw licht met een golflengte tussen de 380nm en 400nm schadelijk is voor je huid. Het risico lijkt enigszins af te nemen naarmate de golflengte dichterbij de 500nm komt.

Wat kan ik doen om de schadelijke effecten van blauw licht te beperken?

We raden je met klem aan om voor je smartphone een beschermlaagje te gebruiken met bauwlichtfilter. Het is een goedkope oplossing en je kan rustig je telefoon of tablet gebruiken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over huidverzorging of een zonnebril om de schade te beperken (was het maar zo gemakkelijk voor je huid en de zon). Sommige smartphones hebben een instelling die blauw licht uitschakelt en in plaats daarvan meer geel licht geeft. Deze instelling heet vaak nachtmodus en is veel prettiger voor je ogen en je huid. De nachtmodus altijd aanhouden spaart je ogen en kan een goed middel zijn tegen huidveroudering.

Of het licht nu van de zon of van je smartphone komt, je moet je ogen altijd beschermen. Gebruik een gepolariseerde zonnebril om schade als gevolg van blootstelling aan licht op de lange termijn te voorkomen. Als je geen screenprotector hebt met een filter voor blauw licht kan het helpen om je telefoon vanaf een armlengte te bekijken.

Er zijn onderzoeken die aantonen dat een behandeling met blauw licht een positief effect kan hebben bij bepaalde huidaandoeningen maar tenzij een arts je een gezichtsbehandeling met blauw licht voorschrijft, moet je jouw huid beschermen tegen de mogelijke schade als gevolg van blauw licht. Behalve een filter voor je smartphone zijn een goede SPF en huidverzorgingsproducten vol antioxidanten de beste wetenschappelijk onderbouwde manier om de negatieve gevolgen van blauw licht zoveel mogelijk te verminderen. Als je die producten al gebruikt is dat weer een probleem minder!

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen
Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.