Wat is dubbel reinigen en wie zou het moeten doen?

Het wassen van je gezicht met een zachte reiniger is de manier waarop elke succesvolle huidverzorgingsroutine begint, maar hoe zit het met de methode die bekend staat als het dubbel reinigen van de huid? Is het noodzaak óf een verspilling van tijd en geld? Hoewel het in sommige situaties nuttig kan zijn, is dubbel reinigen niet voor iedereen een must. Het hangt vooral af van je huidtype en het soort make-up dat je draagt. Wij helpen je beslissen of het dubbel reinigen van je huid geschikt voor je is en zo ja, hoe je dubbel moet reinigen.

blackheads prevention

Wat is het dubbel reinigen van je huid?

Makkelijk gezegd is double cleansing (een methode die populair is geworden in Japan en Zuid-Korea, voordat het aansloeg in Europa en Noord-Amerika) het gebruik van twee verschillende soorten reinigers, de één direct na de andere.

Er is geen vaste richtlijn qua type reinigers die geschikt zijn voor het dubbel reinigen van je huid; de meest voorkomende manier om je gezicht te wassen is om te beginnen met een pure, op olie gebaseerde reiniger, een reinigingsbalsem, een zachte gezichtsscrub of reinigingsdoekje en gebruik vervolgens een gewone, in water oplosbare crème, gel of lotionreiniger die passend is voor jouw huidtype. Daarna ga je verder met de rest van je huidverzorgingsroutine.

Waarom een reiniger op basis van olie of pure olie? Oliën, of het nu om minerale- of een plantaardige olie gaat, zijn gemaakt om alle soorten make-up te kunnen oplossen en te helpen bij het verwijderen van SPF. Oliën hebben een andere werking (noem het ook wel grondiger) dan de oppervlakte-actieve stoffen die je in gewone gezichtsreinigers vindt.

Moderne reinigingsoliën en reinigingsbalsems hebben een voordeel ten opzichte van pure oliën omdat ze een type ingrediënt bevatten dat bekend staat als een emulgator. Dit zorgt ervoor dat de olie zich mengt met water en samen een melkachtige emulsie vormt, waardoor het gemakkelijk af te spoelen is en geen vettig restje achterlaat. Dit is bij pure oliën vaak het geval.

Is je huid dubbel reinigen wat voor jou?

Het idee achter de huid dubbel reinigen is om een reinigingsolie te gebruiken of een vergelijkbaar product om eerst je make-up en zonnebrand te verwijderen. Deze voorbereidende stap is bedoeld om de weg vrij te maken voor je gewone reiniger, om je huid daadwerkelijk te reinigen, in plaats van dóór de lagen make-up en zonnebrand heen. Het resultaat? Een grondigere reiniging van de huid.

Dat klinkt logisch, maar de beste reinigers van vandaag zijn geformuleerd om makkelijk door te dringen en make-up, zonnebrand, vervuilende stoffen en andere viezigheid van het huidoppervlak te verwijderen. Je kunt de resultaten van een reiniger verbeteren door een zacht washandje te gebruiken of je kunt kiezen voor een reinigingsborstel met de zachtst verkrijgbare kop.

Nog een optie: was twee keer met dezelfde reiniger in plaats van met twee verschillende producten.

Dubbele reiniging van de huid is voor de meeste mensen geen must, maar het kan in sommige gevallen wel de moeite waard zijn. Bijvoorbeeld wanneer je zware of transfer-bestendige make-up draagt of als je een SPF gebruikt op basis van mineralen (met actieve bestanddelen zoals titaandioxide en/of zinkoxide); dan zorgt double cleansing ervoor dat zowel je make-up als zonnebrandcrème worden verwijderd. Daarna kunnen leave-on-producten beter hun werk doen.

Dubbel reinigen kan ook helpend zijn bij een hele vette huid en wanneer je ontdekt dat jouw gebruikelijke reiniger niet voldoende overtollige olie weghaalt, maar dat een sterke reiniger alleen je huid weer droog doet aanvoelen. Het is in dit geval beter om twee zachte reinigers te gebruiken, in plaats van één hardnekkige reiniger die uitdroogt.

Hoe pak ik dubbel reinigen aan?

Als je beslist dat de huid dubbele reinigen juist is voor jou, kom je er waarschijnlijk achter dat je in de avond de meeste vruchten van plukt van de methode; het moment om je make-up en SPF te verwijderen. In de ochtend kan je gebruik maken van je 'gewone' gezichtsreiniger. Een aantal stappen die handig zijn om te volgen bij dubbele reiniging:

  • Doe een druppel niet-irriterende reinigingsolie of reinigingsbalsem in de palm van je hand en breng het aan met de vingers van je andere hand, op de natte of droge huid. Masseer zachtjes in cirkelvormige bewegingen, ook rond de ogen, voor 30 tot 45 seconden. Je hoeft geen aparte oogmake-up remover te gebruiken, als de reinigingsolie zonder geur geformuleerd is (vooral geur is problematisch in de buurt van de ogen). Als je voor de eerste stap een reinigingsdoekje gebruikt, kies dan een zachte maar effectieve variant zonder parfum. Veeg de make-up, inclusief de make-up voor de ogen, zachtjes weg met het doekje (houd in de gaten dat je niet aan de huid trekt). Gebruik, in dien nodig, beide kanten van het reinigingsdoekje.
  • Was de reiniger van je gezicht of verwijder het voorzichtig met een zacht, nat washandje.
  • Gebruik vervolgens een kleine hoeveelheid van je gebruikelijke gezichtsreiniger en breng het aan op de vochtige huid, masseer in fjine bewegingen.
  • Spoel tot slot de tweede reiniger af en dep je huid droog met een schone, zachte handdoek.
  • Je bent klaar voor de rest van je routine!

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
Alle huidtypen
Gecombineerde huid, Vette huid
Alle huidtypen
Gecombineerde huid, Vette huid
Gecombineerde huid, Vette huid

GERELATEERDE ARTIKELEN


Referenties voor deze informatie:
International Journal of Cosmetic Science, December 2014, pages 606–612
Journal of Oleo Science, Volume 62, Issue 10, 2013, pages 803–808
Indian Journal of Dermatology, January-February 2011, pages 2–6
Dermatologic Therapy, Volume 17 Supplement 1, 2004, pages 16–25

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.