Zwangerschap & huidverzorging: welke producten zijn veilig?
 

Een zwangerschap is een spannende periode en gaat meestal gepaard met vragen die te maken hebben met zowel de gezondheid van de baby als die van de toekomstige moeder. Één van die prangende vragen: welke huidverzorgingsproducten kan ik veilig gebruiken? Is salicylzuur bijvoorbeeld oké? Hoe zit het met glycolzuur? En met retinol? Zoveel vragen, hierbij alle antwoorden.

Ten eerste raden we je aan met je huisarts of arts te overleggen als je van plan bent specifieke huidverzorgingsproducten te (blijven) gebruiken. Gelukkig zijn de meeste producten gewoon geschikt tijdens de zwangerschap. Denk aan reinigers, toners, dag- en nachtcrèmes, oogcrèmes, scrubs en lippenbalsems. Huidverzorgingsproducten met bepaalde actieve ingrediënten zijn een andere kwestie.

Actieve ingrediënten gebruiken tijdens je zwangerschap

Verkeerde informatie over huidverzorging en zwangerschap zorgt wel eens voor frustratie en verwarring bij zwangere vrouwen. En dat in een periode waarin je juist volop hoort te genieten. Om voor eens en voor altijd duidelijkheid te krijgen, raadplegen we het Amerikaanse College van Verloskundigen en Gynaecologen over de meestgestelde vragen. Benieuwd naar de antwoorden?

  • Salicylzuur (BHA) is een fantastisch exfoliёrend product. De lage concentraties die in huidverzorgingsproducten zitten kun je blijven gebruiken. Ook kun je tijdens de zwangerschap overwegen om in plaats van salicylzuur over te gaan op een exfoliant met glycolzuur of melkzuur (AHA). Over AHA- of BHA- peelings in een salon: AHA-peelings hebben de voorkeur als de peeling op een groot deel van je lichaam moet worden uitgevoerd.
  • Actieve ingrediënten in zonnebrand, zijn voor zover bekend niet risicovol tijdens de zwangerschap. Ondanks de angst die door enkele bewegingen in de media is verspreid, heeft het Amerikaanse College van Verloskundigen en Gynaecologen geen enkel medisch onderbouwd bewijs gevonden voor de zogenoemde risico’s die actieve ingrediënten in producten met een zonnefilter zouden hebben. Dermatologen raden dagelijks gebruik van een product met zonnefilter ten zeerste aan. Als je merkt dat je huid tijdens de zwangerschap gevoeliger is, probeer dan eens een SPF-product dat de milde minerale actieve stoffen titaniumdioxide en/of zinkoxide bevat. Meer lezen over de veiligheid van ingrediënten in SPF-producten?
  • Het oplichtende ingrediënt arbutine en derivaten zoals alfa-arbutine kun je het best vermijden, omdat beide op je huid afbreken tot hydrochinon. In plaats daarvan kun je ophelderende producten gebruiken die 5% of meer niacinamide en verschillende vormen van vitamine C bevatten.
  • Azelaïnezuur dat plaatselijk wordt aangebracht, is veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap. Uit onderzoek blijkt dat het ingrediënt huidverkleuringen kan verbeteren en kan helpen bij puistjes en een rosacea-gevoelige huid.
  • Anti-aging-producten met vitamine C, niacinamide, hyaluronzuur en peptiden worden over het algemeen als veilig beschouwd voor gebruik tijdens de zwangerschap - er is geen onderzoek dat aantoont dat ze een probleem vormen bij plaatselijk gebruik. Goed om te herhalen: ben je niet zeker over een nieuw anti-aging-product of een combinatie van ingrediënten (zoals CBD), raadpleeg je huisarts of arts voor advies.
  • Vermijd tijdens je zwangerschap producten met retinol (vitamine A), retinol op recept of bepaalde retinol derivaten (retinyl retinoate, retinaldehyde, of hydroxypinacolone retinoate). Dit geldt overigens ook tijdens het geven van borstvoeding. Je kunt overwegen te switchen naar een anti-aging-product zonder bovenstaande ingrediënten.
  • Voorschriften voor andere huidproblemen: je huisarts of arts kan je adviseren welke plaatselijke geneesmiddelen geschikt zijn voor gebruik tijdens de zwangerschap en hoe je ze het best kunt gebruiken.

Disclaimer: dit artikel is geen vervanging van het medisch advies dat je van je huisarts of arts krijgt. Alleen hij of zij kent je medische voorgeschiedenis en kan advies geven dat precies is afgestemd op je individuele behoeften. Je arts moet dan ook alle uiteindelijke beslissingen nemen over huidverzorgingsproducten en ingrediënten tijdens de zwangerschap.

Gelukkig zijn er veel producten veilig te gebruiken. Sterker nog: te veel om er een lijst van te maken. Om het je toch wat gemakkelijker te maken, stelden we van al die veilige producten een bestseller-lijst samen. Maak je op voor onze bestverkochte producten die je beslist kunt (blijven) gebruiken tijdens je zwangerschap.

Bronnen: Journal of Perinatology, juli 2017, pagina's 778-781 Journal of Epidemiology and Global Health, maart 2017, pagina's 63-70 International Journal of Women’s Dermatology, maart 2017, pagina's 6-10 Dermatologic Therapy, juli-augustus 2013, pagina's 302-311 Canadian Family Physician, juni 2011, pagina's 665-667 Precarie International, juni 2005, pagina's 100-101 American Journal of Clinical Dermatology, Volume 4, 2003, pagina's 473-492 Teratology, mei 2001, pagina's 186-192

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
Normale huid, Droge huid
Normale huid, Droge huid
-20%
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.