Zwangerschap & huidverzorging: welke producten zijn veilig?

Een zwangerschap is een spannende periode voor vrouwen en gaat meestal gepaard met vragen die te maken hebben met zowel de gezondheid van de baby als die van de toekomstige moeder. Een periode waarin je met veel vragen zit zoals wat je wel en niet moet eten, welke medicatie je kan gebruiken en waar je op moet letten bij de vele veranderingen die zich in je lichaam afspelen. Zwangere vrouwen vragen zich ook vaak af welke huidverzorgingsproducten ze wel en niet veilig kunnen gebruiken. Daar kunnen wij helpen!

Omdat bepaalde ingrediënten – zowel in voorgeschreven medicijnen als in huidverzorgingsproducten - door het lichaam worden opgenomen als ze op de huid worden aangebracht, is het belangrijk te weten wat veilig is en wat je moet vermijden als je zwanger bent.

Hoewel het altijd belangrijk is om dit soort zaken met je eigen dokter te bespreken, kunnen we in het algemeen stellen dat de meeste huidverzorgingsproducten tijdens de zwangerschap veilig gebruikt kunnen worden. Denk hierbij aan reinigers, toners, dag-/nachtcrѐmes, oogcrèmes, exfolianten en lippenbalsems. Er zijn echter enkele voorgeschreven en bij de drogist verkrijgbare huidverzorgingsproducten die ingrediënten bevatten waarvoor je moet oppassen. Hieronder lees wat je moet weten om de juiste beslissingen te nemen.

Wat je wel en niet kan gebruiken

We krijgen vaak de vraag of producten met benzoylperoxide, huidoplichtende ingrediënten, actieve zonnebeschermende ingrediënten of salicylzuur etc. veilig zijn gedurende de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding. Jammer genoeg hebben veel artsen geen pasklaar antwoord op deze vragen, waardoor aanstaande moeders onzeker worden of in verwarring raken. We hebben contact gezocht met het Amerikaanse College voor Verloskundigen en Gynaecologen (American College of Obstetricians and Gynecologists), en dat beantwoordt onze meest gestelde vragen als volgt:

 • Retinol. Vermijd tijdens je zwangerschap producten met retinol (vitamine A), retinol op recept of bepaalde retinol derivaten (retinyl retinoate, retinaldehyde, of hydroxypinacolone retinoate). Dit geldt overigens ook tijdens het geven van borstvoeding.
 • Huidoplichtende producten (die hydroquinon bevatten). Het is het beste om tijdens de periode van zwangerschap en borstvoeding dit soort producten niet te gebruiken. Vanwege de relatie met hydroquinon adviseert Paula’s Choice om ook geen brigthening producten te gebruiken die het ingrediënt arbutine bevatten.
 • Benzoylperoxide Benzoylperoxide is een geweldig ingrediënt tegen puistjes en wordt in lage concentraties (5% of minder) veilig geacht tijdens de zwangerschap./li>
 • Voorgeschreven plaatselijke antibiotica worden veilig geacht tijdens de zwangerschap.
 • Salicylzuur (BHA) is een fantastisch exfoliёrend product, maar wordt wanneer het in een hoge dosering voor een chemische peeling wordt gebruikt als risicovol beschouwd tijdens de zwangerschap. De lage concentraties die in huidverzorgingsproducten zitten (1-2%) worden echter veilig geacht. Ook kun je tijdens de zwangerschap overwegen om in plaats van salicylzuur een exfoliant met glycolzuur of melkzuur (AHA) te gebruiken.
 • Actieve ingrediënten in zonnebrand zijn voor zover bekend niet risicovol tijdens de zwangerschap. Ondanks de angst die door enkele splinterbewegingen in de media is verspreid heeft het Amerikaanse College van Verloskundigen en Gynaecologen geen enkel medisch onderbouwd bewijs gevonden voor die zogenaamde risico’s die actieve ingrediënten in producten met zonnefilter zouden opleveren. Dermatologen raden dagelijks gebruik van een product met zonnefilter ten zeerste aan. Als je merkt dat je huid tijdens de zwangerschap gevoeliger is, probeer dan eens een zonnebrandproduct dat de milde minerale actieve stoffen titaniumdioxide en/of zinkoxide bevat.

Huidproblemen tijdens de zwangerschap

Hoe kun je bepaalde huidproblemen tijdens de zwangerschap dan het beste en op de meest veilige manier behandelen? Maak je geen zorgen, er zijn genoeg alternatieven die je huid tijdens de zwangerschap perfect verzorgen zonder dat je je zorgen hoeft te maken om de veiligheid van je kindje. Afhankelijk van de huidproblemen die je hebt, kun je het volgende doen (bespreek onze aanbevelingen wel altijd eerst met je arts):

Huidverkleuring (hyperpigmentatie) tijdens de zwangerschap

 • Regelmatig exfoliëren kan zichtbare huidverkleuringen verminderen. Zeer milde scrubs zijn ook een optie, maar zijn minder effectief dan een exfoliant (AHA of BHA). Voor het gezicht biedt Paula’s Choice verschillende exfolianten in lage concentraties zodat er voor ieder huidtype een passende exfoliant te vinden is. Heb je ook last van huidverkleuringen op het lichaam? Overweeg dan het gebruik van een bodylotion met AHA, zoals Paula´s Choice Skin Revealing Body Lotion met 10% AHA.
 • Gebruik elke dag, het hele jaar door een product met zonnebescherming met een SPF van minimaal 30. Vanwege de snelle bescherming die het biedt is een minerale zonnefilter een goede optie om bruine verkleuringen tegen te gaan en te verminderen. Aangezien veel foundations en compactpoeders minerale zonnebeschermende ingrediënten bevatten kun je daarmee je huid extra tegen de zon beschermen als je je daarmee opmaakt. Vergeet dus niet dagelijks, bij regen of zonneschijn, zomer of winter, een zonnebeschermend product te gebruiken, en wees er niet zuinig mee.
 • Vraag je arts naar azelaïnezuur. Dat is een voorgeschreven lokaal aan te brengen middel dat veilig wordt geacht voor gebruik tijdens de zwangerschap. Er is gedegen onderzoek naar gedaan, waaruit blijkt dat het bruine verkleuringen kan verminderen. Of probeer onze Azelaic Acid Booster die helpt bij het vervagen van pigmentvlekjes.

Striae

Striae of zwangerschapsstriemen kunnen tijdens of na de zwangerschap worden veroorzaakt doordat de huid langdurig extreem wordt opgerekt. Dat abnormale oprekken veroorzaakt een afbraak of scheuring van het onderhuids bindweefsel, dat bestaat uit collageen en elastine (met name elastine zorgt dat de huid weer terugveert nadat zij is opgerekt).

 • De vorming van striae lijkt genetisch bepaald te zijn, aangezien sommige vrouwen er wel last van hebben en anderen niet. Helaas weet niemand nog hoe het precies zit.
 • Bestaande zwangerschapsstriemen zijn een van de lastigste huidproblemen om te behandelen, omdat er geen cosmetische ingrediënten of producten bestaan die er echt iets tegen kunnen doen.
 • Het masseren van de huid met een serum of plantaardige olie zonder geurstoffen kan zorgen dat de huid tijdens de zwangerschap gemakkelijker rekt, waardoor het risico op striae kleiner wordt.
 • Na de zwangerschap en na de borstvoeding kunnen bepaalde retinoïden de conditie van de huid met striae enigszins verbeteren.
 • Andere medisch cosmetische corrigerende behandelingen (echter ook pas na de bevalling en na de borstvoeding) zijn: Intense Pulsed Light (IPL) of Pulsed Dye Laser (PDL) behandelingen en alpha- of betahydroxyzuur peelings.

Rosacea tijdens de zwangerschap

 • Het gebruik van plaatselijk aangebrachte nitroimidazol antibiotica wordt als veilig beschouwd tijdens de zwangerschap.
 • Azelaïnezuur kan helpen tegen puistjes en huidverkleuringen, maar bij sommigen blijkt het ook effectief om de symptomen van rosacea onder controle te krijgen. Het gebruik ervan is veilig tijdens de zwangerschap. Onze Azelaic Acid Booster heeft kalmerende eigenschappen die een rode huid tot rust brengen en zo voor een egalere en stralende huid zorgen.
 • Een milde minerale zonnefilter met titaniumdioxide en/of zinkoxide wordt aangeraden als je last hebt van rosacea of je nu zwanger bent of niet. Gebruik voor extra bescherming een foundation of getinte dagcrème met ook een minerale zonnefilter.

Producten voor de ouder wordende huid/rimpels tijdens de zwangerschap

 • Vermijd voorgeschreven retinoïden (vitamine A) en alle vrij verkrijgbare producten met retinol vanwege de relatie met voorgeschreven retinoïden. Als je gewend bent een dergelijk product te gebruiken, overweeg dan over te stappen op een serum tegen huidveroudering dat geen retinol bevat, zoals Paula’s Choice Resist Superantioxidant Concentrate serum.
 • Er zijn geen bewezen risico’s verbonden aan het gebruik van ‘cosmeceutische’ ingrediënten zoals vitamine C, niacinamide, peptiden of andere antioxidanten en celcommunicerende ingrediënten tijdens de zwangerschap.
 • Langdurig gebruik van huidverzorgingsproducten vol antioxidanten en huidherstellende ingrediënten wordt sterk aanbevolen, maar raadpleeg ook in dit geval weer eerst je dokter en volg zijn/haar advies op.

Hoewel in dit artikel niet alle ingrediënten worden besproken, zou het je toch een duidelijk idee moeten geven van wat je tijdens je zwangerschap wel en niet kunt gebruiken. Het belangrijkste is te weten dat je je huid tijdens de zwangerschap net zo goed kunt verzorgen als anders, en dat moet een hele geruststelling zijn! En nogmaals, vergeet niet dat het altijd verstandig is om bij je dokter niet voorgeschreven medicatie die je bij de drogist koopt te checken.

Bronnen: Canadian Family Physician, June 2011, pages 665-667; Precarie International, June 2005, pages 100-101; American Journal of Clinical Dermatology, Volume 4, Issue 7, 2003, pages 473-492; Teratology, May 2001, pages 186-192; and www.fda.gov.

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
Normale huid, Droge huid
Normale huid, Droge huid
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.