Exfoliëren voor beginners

De feiten en mythes over exfoliëren

Waarom moet je exfoliëren?

Dagelijks mild exfoliëren met een leave-on-exfoliant is een ware game-changer voor elk huidype en huidprobleem. Deze stap aan je routine toevoegen is de snelste en meest effectieve weg naar een stralende, gladde, egale en gehydrateerde huid.  De meesten kunnen de dode huidcellen die onze teint dof maken niet zien of voelen.

Er wordt vaak gedacht dat als je huid niet ruw aanvoelt, je niet hoeft te exfoliëren. Maar zelfs als je huid er al stralend uitziet zonder te exfoliëren, kan deze extra stap je huid nog meer glow en hydratatie geven. Chemische exfolianten zoals AHA (alphahydroxyzuur) en BHA (betahydroxyzuur) doen dit door dode huidcellen op milde wijze te verwijderen, zoals dat gebeurde voordat huidveroudering en schade door luchtvervuiling dit proces vertraagden. Deze zuren zijn ook de mildste manier om te exfoliëren en ze verzorgen en transformeren de huid op een manier zoals geen enkele scrub of borstel dat kan.

Naast het verwijderen van dode huidcellen helpen AHA- en BHA-exfolianten ook met het vervagen van zichtbare tekenen van zonneschade en fijne lijntjes en rimpels.

Hoewel gezichtsscrubs erg populair zijn, zijn de meesten te schurend. Ze kunnen kleine scheurtjes veroorzaken die de huid beschadigen, ook al is dit niet meteen zichtbaar. Zelfs met de beste scrubs zie je niet dezelfde resultaten zoals met een AHA- of BHA-exfoliant.

Voor degenen die niet bekend zijn met skincare, kan het gebruik van leave-on-exfolianten best verwarrend zijn. We beantwoorden veelvoorkomende vragen en laten ons leiden door onderzoek, zodat we de feiten met je kunnen delen.

Scrubs zijn dus slecht voor je huid?

Mythe: Je huid wordt niet beschadigd tenzij het direct tekenen van irritatie vertoont , dus scrubs met natuurlijke ingrediënten kunnen niet schadelijk zijn.

Feit: Irriterende ingrediënten, ook al zijn ze natuurlijk, kunnen schadelijk zijn - hoewel je huid het niet altijd meteen laat zien. De meeste exfoliërende scrubs zijn slecht voor je huid. Iedere scrub die te schurend is zal het huidoppervlak aantasten door miniscule scheurtjes achter te laten, wat kan leiden tot gevoeligheid en uiteindelijk zichtbare tekenen van huidveroudering.

Als extra reinigingsstap kun je onze niet-schurende scrub gebruiken met zachte oplosbare bolletjes, maar als een scrub al een klein beetje schurend aanvoelt op je hand kun je hem beter niet gebruiken.

SPF voor beginners

Wat is het verschil tussen AHA en BHA en welke is het beste?

Mythe: AHA en BHA zijn vrijwel hetzelfde.

Feit: AHA- en BHA-exfolianten hebben een aantal gedeelde eigenschappen maar ook veel verschillen: alle soorten chemische exfolianten maken de huid glad, verminderen fijne lijntjes en rimpels, maken de teint egaler, hydrateren en herstellen glow. AHA's hydrateren meer en zijn bewezen effectief in het verminderen van zichtbare tekenen van zonneschade. BHA kan daar ook bij helpen, maar het unieke voordeel is dat het diep in de porie werkt. Dus als je snel last hebt van puistjes, bultjes, roodheid of verstopte/grove poriën, dan is BHA de beste keuze voor jou.

Kun je AHA- en BHA-exfolianten combineren met elkaar?

Mythe: Je behaalt de beste resultaten als je zowel AHA als BHA gebruikt.

Feit: Je kunt AHA en BHA combineren in je routine, maar het is ook prima om er één te kiezen. Wil je ze beide gebruiken? Breng de één dan in de ochtend aan en de ander in de avond, of gebruik ze op afwisselende dagen. Je kunt ze ook over elkaar aanbrengen, hoewel dit voor de meesten te veel is.

SPF voor beginners

Wat is het sterkste percentage AHA of BHA wat gebruikt kan worden?

Mythe: Een hoger percentage is altijd de beste keuze.

Feit: Paula's Choice BHA's zijn verkrijgbaar in variërende sterktes voor alle huidtypen en huidproblemen.

1% BHAwerkt het beste voor een gevoelige huid.
2% BHA is voor dagelijks gebruik. We hebben drie verschillende texturen van de 2% BHA voor verschillende huidtypen, maar de SKIN PERFECTING 2% BHA Liquid Exfoliant is onze iconische formule.
Onze AHA's zijn ook verkrijgbaar in verschillende sterktes.
5% AHA is geschikt voor een gevoelige huid of voor beginners van AHA, deze maakt de huid gladder en werkt anti-aging.
8% AHA biedt meerdere voordelen, afhankelijk van welke vorm van AHA gebruikt wordt. We hebben een AHA in vloeibare textuur, bestaande uit 6% amandelzuur en 2% melkzuur.
10% AHA biedt geavanceerde anti-aging voordelen en maakt de huid gladder en egaler.

Kortom, er is geen specifiek percentage wat voor iedereen goed werkt. Voor iedereen geeft een ander percentage weer de beste resultaten. Je kunt verschillende percentages combineren of afwisselen; veel mensen gebruiken dagelijks een lager percentage en een paar keer per week een hoger percentage voor optimale resultaten. Zoals altijd geldt: blijf in de gaten houden hoe je huid reageert op een product en pas aan waar nodig.

Hoe voelt je huid na exfoliëren?

Mythe: Je exfoliant werkt pas goed als je huid gaat schilferen.

Feit: Je zou niks moeten zien of voelen tijdens het exfoliëren. AHA- en BHA-exfolianten verwijderen op milde wijze dode huidcellen die de huid dof maken, en versnellen op deze manier het natuurlijke proces. BHA is oplosbaar in olie en ontstopt poriën zodat talg gemakkelijk naar het huidoppervlak kan stromen, zodat het vuil in poriën afgevoerd kan worden.

Vergeet niet Goed geformuleerde AHA's en BHA's zijn mild voor je huid. Omdat je huidoppervlak van nature zuur is, zijn zure exfolianten zeer geschikt. Een goed geformuleerde AHA- of BHA-exfoliant veroorzaakt geen schilfering op je huid, omdat ze op milde wijze werken. Met name BHA heeft kalmerende eigenschappen, en vermindert roodheid.

Als je in het verleden een reactie hebt gehad op AHA- of BHA-exfolianten, kan het goed zijn dat deze producten parfum of andere irriterende ingrediënten bevatten. Paula's Choice producten zijn vrij van parfum en alcohol en zijn getest op irritatie & veiligheid. Het kan ook zijn dat je een te hoog percentage van AHA of BHA hebt gebruikt, of dat een andere textuur beter bij je huidtype past, bijvoorbeeld een gel in plaats van een vloeibare textuur. Daarom hebben wij een collectie van exfolianten met een variatie aan sterktes en texturen.

Hoe voeg je een chemische exfoliant toe aan je routine?

Mythe: Je moet eerst exfoliëren voordat je een toner aanbrengt, anders heeft het geen effect.

Feit: Reinig, tone en breng daarna een AHA- of BHA-exfoliant aan, ongeacht de textuur (gel, crème, lotion). Volg met treatments in je routine, deze werken het beste na exfoliëren. Voor overdag geldt, eindig altijd met een SPF van minimaal 30. Voor 's avonds, eindig met een hydraterende nachtcrème.

Kun je een exfoliant rondom je ogen gebruiken?

Mythe: Je kunt een exfoliant niet rondom je ogen gebruiken.

Feit: Uiteraard wil je niet dat AHA- of BHA-ingrediënten in je ogen terechtkomen, maar al onze formules kun je zonder zorgen aanbrengen tot aan je oogkas. Omdat producten wat bewegen als ze op lichaamstemperatuur komen, raden we aan een dun laagje aan te brengen en het product van het oog af te smeren.

Kun je exfolianten combineren met andere krachtige ingrediënten?

Mythe: Je kunt na het exfoliëren geen retinol of vitamine C aanbrengen.

Feit: Je kunt chemische exfolianten goed combineren met andere formules; waaronder producten met retinol of vitamine C. Al onze producten zijn zodanig geformuleerd dat ze gecombineerd kunnen worden. Retinol werkt niet exfoliërend op de huid. Sommigen zullen na het gebruik van retinol een schilferige huid ervaren; dit betekent echter niet dat het exfoliërend werkt, maar eerder dat retinol niet goed door de huid wordt verdragen. Nogmaals, AHA- of BHA-producten zouden geen reactie moeten veroorzaken op de huid, alleen stralende resultaten.

Waar wacht je nog op? Ontdek de juiste exfoliant voor jouw routine!

 

Geraadpleegde bronnen:
Dermatology Research and Practice, februari 2015, pagina's 1-5
Dermatology and Therapy, maart 2015, pagina's 1-18
International Journal of Research in Engineering, Science and Management, oktober 2020, pagina's 1-2
Clinics in Dermatology, mei-juni 2012, pagina's 335-344
Archives of Dermatologic Research, juli 1997, pagina's 404-409
Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, november 2010, pagina's 135-142
Journal of the German Society of Dermatology, juli 2012, pagina's 488- 491
Dermatology Research and Practice, februari 2015, e-Publicatie

 

MEER ONTDEKKEN
Kun je te veel exfoliëren?
Het verschil tussen AHA- en BHA-exfolianten
Zo exfolieer je je lichaam

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.