Vette huid: verzor­gingsplan

Vette huid: verzor­gingsplan

Het is vaak moeilijk om een vette huid in balans te brengen. Veel van de producten die beweren dat ze talgafscheiding minimaliseren en de huid minder laten glimmen, maken de problemen alleen maar erger. Wij vertellen je hier hoe je een vette huid wél effectief aanpakt.

Hoe ontstaat een vette huid?

Hormonen die verantwoordelijk zijn voor een vette huid heten androgenen. Dit zijn de ‘mannelijke hormonen’ die zowel mannen als vrouwen hebben. Soms zorgen deze voor te een te hoge talgproductie. De poriën verwijden dan, omdat ze de overvloedige talgproductie niet kunnen verwerken. Door de combinatie van teveel talg en verdikking van de huid en binnenkant van de porie door dode huidcellen, kan talg de porie niet meer uit. Met als gevolg mee-eters en onderhuidse witte bultjes (ook wel blackheads en white heads genoemd).

Hoe herken je een vette huid?

Weet je niet zeker of je een vette huid hebt?

Zo herken je ‘m:

  • Je gezicht gaat één à twee uur na het reinigen glimmen en ziet er over het algemeen tegen de middag vet uit.
  • Het lijkt net of je make-up over je gezicht ‘glijdt’ of van je gezicht verdwijnt.
  • Op de vettere delen van je gezicht zie je mee-eters en/of puistjes.
  • De poriën zijn zichtbaar vergroot, met name op neus, kin en voorhoofd (T-zone).

Welke producten verergeren een vette huid?

Het gebruik van producten die de huid uitdrogen lijkt misschien een goed idee, maar is op de lange termijn onverstandig, aangezien ze juist aanzetten tot de aanmaak van extra talg. Producten waarvan de huid gaat tintelen (zoals menthol, mint, eucalyptus en citroen) of die alcohol of aromatische oliën bevatten zijn ook niet goed. Tinteling betekent irritatie en dat is nooit goed.

Algemene stelregel voor een vette huid is dat ingrediënten die in een vaste vorm worden verkocht (zoals een stuk zeep), of die in verzachtende lotions en crèmes zitten, de poriën kunnen verstoppen en er vettig uitzien op de huid. Gebruik in plaats van vettige crèmes luchtige vloeistoffen, serums en gels.

Stap-voor-stap-routine voor een vette huid

De volgende essentiële huidverzorgingstips helpen je bij een optimale verzorging van een vette huid:

1. Reinig dagelijks
Gebruik twee keer per dag een milde, in water oplosbare gezichtreiniger. Ideaal gesproken zou je reiniger helemaal van je gezicht moeten spoelen. Ook zouden er geen irriterende ingrediënten in moeten zitten als Sodium Lauryl Sulfate en je reiniger zou vrij van geurstoffen moeten zijn. (Geurstoffen hebben altijd een irriterende werking).

2. Gebruik een toner
Het gebruik van een alcoholvrije toner vol antioxidanten en celcommunicerende ingrediënten is belangrijk. Toners die deze ingrediënten bevatten, helpen de huid herstellen, maken grove poriën zichtbaar kleiner en verwijderen de laatste sporen van je reiniger of make-up, die tot verstopte poriën kunnen leiden.

3. Exfolieer
Dit is een van de belangrijkste stappen. Exfoliëren is de beste manier om dode huidcellen te verwijderen, verstopte poriën en puistjes te verminderen en de huid gladder te maken. Het beste exfoliërende ingrediënt voor een vette huid is salicylzuur (BHA). Paula’s Choice heeft verschillende producten met BHA in het assortiment.

4. Gebruik een dagcrème met zonnefilter
Zelfs als je een vette huid hebt, is een product met zonnefilter essentieel om rimpels tegen te gaan en de kans op ontstekingen te verminderen. Kies een luchtige bescherming voor je vette huid en gebruik eventueel aanvullend een vloeibare foundation in combinatie met een gezichtspoeder voor een matte finish.

5. Gebruik een hydraterende nachtcrème
Kies ’s avonds voor een licht hydraterende gel of serum, zonder ingrediënten die de poriën verstoppen en mét antioxidanten en ingrediënten die de huidbarrière versterken.

6. Verwijder overtollige talg
Gebruik regelmatig talg-absorberende producten. Deze stap is optioneel, maar veel mensen met een vette huid vinden dit prettig. Onze favoriete producten om teveel talg te absorberen zijn De Shinestopper en het Skin Balancing Oil-absorbing Mask

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
-15%
Gecombineerde huid, Vette huid
-15%
Gecombineerde huid, Vette huid
-15%
Gecombineerde huid, Vette huid
Gecombineerde huid, Vette huid

Gerelateerde artikelen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.