De beste producten voor huidproblemen bij een donkere huid

bacne

Wist je dat het stofje melanine de kleur van je huid bepaalt? Of je huid nu veel of weinig melanine bevat: in beide gevallen zijn bijna dezelfde producten en ingrediënten nodig bij bepaalde huidproblemen. Tóch zijn er een paar fysiologische verschillen waardoor mensen met veel melanine in hun huid baat hebben bij bepaalde producten. In dit artikel belichten we de beste producten voor huidproblemen bij een donkere huid en geven we aan welke huidverzorgingsbehandelingen universeel zijn.

In welk opzicht is een melaninerijke huid uniek?

De termen ‘huid met veel melanine’ of ‘huid van kleur’ beslaan een breed spectrum van etniciteiten en huidtinten. Dermatologische praktijken gebruiken vaak de Fitzpatrick Skin Phototype (FST)-schaal om het melanineniveau en de reactie van de huid op zonlicht te categoriseren. De schaal begint bij FST 1 (een zeer lichte huid die snel verbrandt en nooit verkleurt) en eindigt bij FST 6 (een huid met veel melanine die van nature meer ingebouwde zonbescherming biedt). Ondanks de natuurlijke zonbescherming, heeft een huid in deze categorie alsnog een SPF-product nodig (1).

Een donkere huid valt meestal tussen de 3 en 6 FST, maar zo eenvoudig is een categorisering nu ook weer niet: er zijn uiteraard ook kleurverschillen binnen populaties van Afro-Amerikanen, Hispanics/Latino’s, Aziaten, Pacific Islanders en ga zo maar door (2).

De fysiologische variaties tussen verschillende etnische groepen zijn afhankelijk van het melaninegehalte. We sommen de meest voorkomende aspecten waar een huid met veel melanine op moet letten voor je op:

 • Kans op meer hyperpigmentatie (pigmentvlekjes en een ongelijkmatige teint), evenals meer zichtbare (gezwollen) littekens (3,4,5,6).
 • Als de huid rond de ogen een hoger melaninegehalte heeft, verschijnen er sneller donkere kringen (7).
 • Er zijn weinig ceramiden aanwezig (de ingrediënten die het huidoppervlak glad en gehydrateerd houden) (3).
 • Wanneer structurele huidelementen compacter zijn opgebouwd, maakt dit je huid beter weerbaar tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals luchtvervuiling.
 • De mate waarin onbeschermde blootstelling aan de zon de huid beïnvloedt (hierover later meer) (4).

Wat te doen bij vlekken en een ongelijkmatige teint?

Dit is één van de meest onderzochte onderwerpen wat betreft huidskleur en huidverzorging. Hormonen, huidletsel, acne-gevoeligheid, zonneschade, de ophoping van dode huidcellen zijn factoren die kunnen zorgen voor een ongelijkmatige teint, een grauwe huidskleur en pigmentvlekjes.

Bij een huid die rijk is aan melanine, zijn zulke huidproblemen vaak lastiger op te lossen. Wat je nodig hebt? Een gecombineerde aanpak met verschillende ingrediënten.

Zowel bij een donkere als lichte huid is vooral azelaïnezuur onmisbaar in de aanpak (4,6). Verschillende soorten geconcentreerde vitamine C, arbutin, bakuchiol, retinol, niacinamide en tranexaminezuur zijn ook bewezen ingrediënten die je huid ophelderen en egaliseren (8,9,10,11,12). Wees niet zuinig in het combineren van deze supersterren: ze werken allemaal op verschillende manieren en vormen samen de juiste cocktail.

Ongeacht hoe licht of donker je huid is: een SPF-product is essentieel om te voorkomen dat de ongelijkmatige teint verergert. Zelfs bovenstaande superster-ingrediënten doen hun werk niet als je je huid niet beschermt tegen uv-stralen. Gebruik dus elke dag (!) een dagcrème met een SPF van minimaal 30 (12).

Hoe ontstaan donkere kringen?

Bepaalde etnische groepen hebben meer kans op donkere kringen onder hun ogen. Zulke kringen zijn moeilijk op te lichten: het gaat hier vaak om een erfelijke eigenschap. Huidverzorgingsproducten bieden dan niet genoeg hulp (7).

Wel kun je zorgen dat donkere kringen niet erger worden, ongeacht je huidskleur. Benieuwd hoe? We sommen de beste tips hier voor je op. En vergeet niet: een SPF-product is ook in dit geval je beste vriend.

Zijn je kringen toch donkerder geworden door uv-stralen? Dan komen de teintverbeterende ingrediënten van hierboven goed van pas.

Acne bij een donkere huid

De gouden standaardbehandeling voor een acne-gevoelige huid, ongeacht huidskleur? Een zachte reiniger en producten met salicylzuur (2,4).

Voor plekjes die soms achterblijven na puistjes, kun je dezelfde aanpak volgen als voor een ongelijkmatige teint.

Een donkere huid hydrateren

Ceramiden zijn natuurlijke bestanddelen die vochtverlies beperken en je huid zo gezond houden. Een donkere huid bevat weinig ceramiden, blijkt uit onderzoek. Hydrateer je niet voldoende, dan ligt uitdroging op de loer, evenals een doffer uitziende huid (3).

Goed nieuws: hydrateren kun je leren! Bepaalde huidverzorgingsproducten kunnen de natuurlijke stoffen in je huid goed aanvullen. Denk aan vochtinbrengende crèmes en serums. Alle producten die boordevol antioxidanten en huidherstellende bestanddelen zitten, helpen vochtverlies voorkomen.

Voor je gezicht is een vochtinbrengende crème die rijk is aan ceramiden een goede oplossing om je huid direct te hydraten, te verzachten en glad te maken. Niet irriterende, voedende plantaardige oliën kunnen ook verschil maken. Amandel-, argan-, borage-, kokos-, teunisbloem-, jojobazaad-, olijf- of saffloerolie, om wat voorbeelden te noemen.

Voor je lijf is een rijke, verzachtende crème die langdurig hydrateert ideaal. Tip voor onder de douche: vervang een uitdrogende zeep voor een zachte, hydraterende body wash.

Zonbescherming voor een donkere huid

Hoe meer melanine er in je huid zit, hoe beter je van nature beschermd bent tegen de zon. Of dat betekent dat een SPF-product slechts optioneel is bij een donkere huid? Nee. Ongeacht je huidskleur: zonneschade is de grootste boosdoener in het huidverouderingsproces. Bij een donkere huid kan het alleen wat langer duren voor fijne lijntjes en rimpels zichtbaar worden (3,4). 365 dagen per jaar een dagcrème met een SPF van minimaal 30 opsmeren is voor iedereen een must.

De truc voor als je een donkere huid hebt? Zonbescherming kiezen die geen doffe waas achterlaat. Synthetische zonnebrandcrèmes hebben een lange onderzoeksweg afgelegd en het resultaat mag er zijn: volledig doorzichtige SPF-producten. Een minerale zonnebrandcrème (die alleen titaniumdioxide of zinkoxide bevat) vinden die niet te zien is op een gekleurde huid, is een grote uitdaging. Getinte minerale SPF-producten zijn daarentegen wel geschikt.

Sterker nog: de ijzeroxidepigmenten die minerale zonnefilters een kleurtje te geven, bieden zelfs extra bescherming tegen vrije radicalen. Van cruciaal belang voor iedereen die met huidverkleuringen te maken heeft.

Side note: uit onderzoek blijkt dat mensen met een donkere huidskleur over het algemeen meer vitamine D-tekort hebben. De oorzaak? De hoeveelheid melanine blokkeert uv-B-stralen voldoende om de vitamine D-productie te remmen. Benieuwd hoe je vitamine D binnenkrijgt zonder de zon?

Chemische peelings en dermabrasie bij een donkere huid

Heb je een donkere huidskleur en overweeg je chemische peelings, laserbehandelingen of dermabrasie, zorg dan dat je je huiswerk vooraf goed doet. Als procedures te agressief of zonder de juiste parameters uitgevoerd worden, kunnen er donkere vlekken, verlies van pigment of littekens ontstaan. Het is belangrijk een dermatoloog te vinden die gespecialiseerd is op dit gebied en ervaring heeft met een gekleurde huid.

Lichtere peelings voor thuisgebruik zijn een goed alternatief. Wanneer zulke peelings op de juiste manier zijn samengesteld en je ze volgens de voorschriften gebruikt, zijn ze veilig te gebruiken voor alle huidskleuren.

Exfolianten voor een donkere huid

Misschien heb je gehoord of gelezen dat donkere huidtinten exfolianten moeten vermijden. Met name exfolianten waar AHA inzit, zoals glycol- en melkzuur. De reden? Hun kleine moleculaire grootte zou leiden tot hyperpigmentatie bij donkere huidtinten. We deden uitvoerig onderzoek en wat blijkt? Er zijn geen research-documenten te vinden die deze aanname bevestigen. Onderzoek toont wél aan dat regelmatig een goed samengestelde AHA-exfoliant gebruiken hyperpigmentatie juist tegengaat bij alle huidtinten, mits je ook elke dag een dagcrème met een SPF van minimaal 30 opsmeert. Ook een plus: AHA- of BHA-exfolianten pakken veel huidproblemen aan die vaak voorkomen bij een donkere huid, zoals een ongelijkmatige teint en een grauwe huidskleur.

Universele huidverzorgingsregels

Studies wijzen uit dat irritatie minimaliseren het belangrijkst is voor je huid, ongeacht huidskleur (6). Simpel gezegd: van een ontsteking wordt geen enkele huid blij.

Dat betekent dat je de volgende producten het best kunt vermijden:

 • Geparfumeerde huidverzorging (synthetisch of natuurlijk, met uitzondering van essentiële oliën).
 • Harde, schurende scrubs en gezichtsreinigingsborstels met stugge borstelharen.
 • Stukken zeep (ze drogen uit, kunnen de poriën verstoppen en de huid asgrauw laten ogen).
 • Irriterende ingrediënten zoals menthol, munt, eucalyptus, citroen of SD/gedenatureerde alcohol (problematisch als deze aan het begin van de ingrediëntenlijst staan).
 • Alles wat aan de huid trekt, rukt en wringt. Denk aan instrumenten voor gezichtsmassage en gezichtsoefeningen, of aan het hardhandig afvegen van make-up. Die trek- en duw-bewegingen breken elastine af waardoor je huid sneller verslapt en er ouder uitziet.
 • Zodra je alle irriterende stoffen uit je badkamerkastje hebt verbannen, kun je een zachte huidverzorgingsroutine gaan samenstellen.

Aanbevolen producten

-15%
Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen
Alle huidtypen
Alle huidtypen
Alle huidtypen

Related articles

 

Bronnen:

 1. Photodermatology, Photoimmunology & Photomedicine, mei 2020, pages 179-184
 2. Dermatology Times, juni 2015, pages 13-14
 3. Experimental Dermatology, 2009, pages 704-711
 4. American Journal of Clinical Dermatology, november 2013, pages 7-16
 5. Dermatology Times, juni 2015, pages 13-14
 6. Journal of Drugs in Dermatology, juni 2014, pages 61-65
 7. Indian Journal of Dermatology, oktober 2016, pages, 487-495
 8. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, juli 2017, pages 14-17
 9. Phytochemistry Letters, september 2015, pages 35-40
 10. British Journal of Dermatology, februari 2019, pages 289-296
 11. Skin Pharmacology and Physiology, juni 2014, pages 311-315
 12. International Journal of Women’s Dermatology, februari 2019, pages 30-36
 13. Dermatologic Therapy, februari 2010, pages 48-60
 14. Dermatologic Therapy, april 2004, pages 196-205
   

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.