Een zonbeschadigde huid: hoe de zon je huid beschadig

Wist je dat onbeschermde blootstelling aan zonlicht de nummer één oorzaak is van vroegtijdige huidveroudering? In dit artikel lees je wat zonneschade is, hoe deze schade je huid beïnvloedt en ontdek je hoe je zonneschade kunt voorkomen en verminderen.

Wat is uv-straling?

Uv-straling maakt deel uit van het lichtspectrum dat de aarde bereikt vanaf de zon. Deze straling heeft golflengten korter dan zichtbaar licht en bestaan uit uv-A- en uv-B-stralen. Beide stralingsvormen hebben verschillende gevolgen. Uv-B-straling is verantwoordelijk voor het verbranden en rood worden van je huid. Uv-A-stralen hebben het vermogen om dieper in je huid door te dringen en kunnen je DNA beschadigen.

Huidveroudering door de zon: wat zijn de tekenen van een zonbeschadigde huid

Zonneschade heeft korte- en langetermijngevolgen. Een teken van zonneschade die direct zichtbaar is op je huid is verbranding. In een milde vorm uit zich dit in een rode, ontstoken huid die warmer aanvoelt dan normaal. In ernstige gevallen kunnen met vocht gevulde blaasjes of blaren ontstaan, gepaard met misselijkheid en duizeligheid. Kortom: zonverbranding kan zeer ernstig zijn.

De langetermijngevolgen van onbeschermde blootstelling aan zonlicht? Onder meer een droge, doffe en ongelijkmatige huidskleur. De warmte van de zon kan je huid uitdrogen en de voorraad essentiële vetzuren uitputten. Hierdoor zal je huid er droog, schilferig en ruw uitzien en aanvoelen. Zonneschade vertraagt ook de vernieuwing van huidcellen. Oftewel: dode huidcellen hopen zich op, waardoor je huid er dof uit gaat zien.

Huidverkleuringen veroorzaakt door zonneschad

Een van de meest duidelijke en langdurige tekenen van zonneschade zijn huidverkleuringen. Denk aan pigmentvlekken of meer verspreide, vlekkerige hyperpigmentatie. Hoe deze pigmentvlekken precies ontstaan? Uv-licht brengt een overmatige melanineproductie in je huid op gang. Gebruik je geen breedspectrum SPF-product, dan gaat je huid te veel melanine aanmaken om zichzelf te beschermen tegen zonneschade. Bij veel mensen wordt het te veel aan melanine ongelijkmatig geproduceerd en concentreert het zich op kleinere gebieden: beter bekend als (hardnekkige) pigmentvlekken. Deze vlekken vereisen krachtige ingrediënten die hyperpigmentatie vervagen en je huid helpen haar natuurlijk kleur weer terug te krijgen. Ontdek onze producten voor het aanpakken van pigmentvlekken.

Zoek je een formule die huidverkleuringen aanpakt en tegelijkertijd geavanceerde resultaten biedt zonder irritatie? Bekijk dan eens ons 25% Vitamin C + Glutathione Clinical Serum. Dit serum is geschikt voor alle huidtypen, huidstinten & leeftijden. Deze formule houdt de natuurlijke hoeveelheid glutathion en vitamine C in de huid op peil en minimaliseert de oxidatieve stress die huidverkleuringen veroorzaakt. Ontdek ook andere producten om pigmentvlekken aan te pakken.

Verlies van collageen en elastine door zonneschade

De zon kan ook beschadiging van het collageen en elastine van je huid veroorzaken. Collageen is een eiwit dat de stevigheid van je huid behoudt en elastine is de steunvezel die je huid veerkrachtig maakt. De afbraak van collageen en elastine in de diepere huidlagen kan resulteren in vroegtijdige tekenen van huidveroudering, zoals rimpels en fijne lijntjes, doordat je huid zijn elasticiteit en stevigheid verliest. Nog meer nadelen: onbeschermde blootstelling aan zonlicht vermindert ook het hyaluronzuurgehalte, wat leidt tot een dunnere en kwetsbare huid. Herhaalde zonverbranding en onbeschermde blootstelling aan de zon vergroot de kans op huidkanker.

Bescherm je huid tegen zonneschade

Voorkomen is beter dan genezen, dus bescherm je huid élke dag tegen de schadelijke stralen van de zon. Het is nooit te vroeg (of te laat) om met SPF te beginnen. Alhoewel: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen, want hoe ouder je wordt, hoe moeilijker je huid kan herstellen van zonneschade. Kies voor zonnebrandproducten met een PA++++ classificatie aangezien deze zeer hoge bescherming bieden tegen schadelijke uv-A-straling.

Op een gemiddelde dag, kun je erop rekenen dat je SPF-product blijft zitten zonder het opnieuw aan te brengen. Ga je voor lange tijd naar buiten of veel zweten, dan moet je je zonnebrand regelmatig opnieuw aanbrengen om er zeker van te zijn dat je volledig beschermd bent en blijft. Denk er ook aan dat sommige medicijnen je huid gevoeliger kunnen maken voor de zon.

Verminder zichtbare zonneschade

Hoewel je zonneschade niet compleet kunt herstellen, kunnen de juiste huidverzorgingsproducten (waaronder dagelijkse zonbescherming) je huid wel aanzienlijk verbeteren.

 • AHA-exfoliant: Dit product exfolieert het huidoppervlak waardoor pigmentvlekjes kunnen vervagen en je huid minder droog wordt. Je huid zal er egaler uitzien en een gezonde gloed krijgen.
 • Retinol: Stimuleert het natuurlijke celvernieuwingsproces en vermindert rimpels en huidverkleuringen die zijn veroorzaakt door de schadelijke invloed van de zon. Lees meer over retinol tegen rimpelvorming.
 • Vitamine C: Vermindert pigmentvlekken, helpt je huid helderder te maken en beschermt tegen schade door milieuvervuiling.
 • Antioxidantserums: Een mix van krachtige antioxidanten in deze serums ondersteunen je huid en de werking van je SPF-product bij de bescherming tegen de zon en tegen schade door milieuvervuiling.
 • Treatments tegen huidverkleuringen: Gebruik eens per dag een leave-on-product met ingrediënten waarvan bewezen is dat ze pigmentvlekken en verkleuringen vervagen.

Wat helpt bij zonverbranding?

Iedereen weet hoe zonverbranding aanvoelt en dat het zeker geen pretje is. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen, maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je huid te herstellen na zonverbranding.

Het eerste teken van een zonverbrande huid is doorgaans de rode kleur. De zonnebrand ontwikkelt zich vervolgens nog 12 tot 24 uur, waardoor het belangrijk is om de volgende stappen zo snel mogelijk te volgen:

 • Koel de verbrande huid een paar uur lang met koude, vochtige kompressen of een zak ijs gewikkeld in een handdoek. Dit helpt om de hitte uit de huid te halen en roodheid te verminderen. Breng vervolgens voorzichtig de Calm Toner aan om de zonnebrand te verlichten.
 • Breng een lichte nachtcrème aan met herstellende ingrediënten, zoals niacinamide, zolang er geen blaren of blaasjes op je huid zitten. Zorg ervoor dat je producten gebruikt die niet irriteren en parfumvrij zijn.
 • Ga direct uit de zon; zoek de schaduw op of ga naar binnen. Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen.

Wat moet je niet doen?

Nu we hebben geleerd hoe je zonnebrand kunt behandelen, is het ook belangrijk om te benadrukken wat je niet moet doen:

 • Breng ijs niet direct op de huid aan, maar altijd met een beschermlaagje ertussen. Het is te koud en kan de schade verergeren. Wikkel het ijs in een schone handdoek of theedoek.
 • Breng geen dikke crèmes aan op de zonverbrande huid, deze houden juist de hitte meer vast.
 • Gebruik geen crèmes die geurstoffen en/of parfum bevatten. Dit kan de huid irriteren.
 • Een aloë vera gel alleen is niet genoeg. Een zonverbrande huid heeft een breder scala nodig aan huidherstellende ingrediënten. Gebruik in plaats daarvan een nachtcrème of gel die naast aloë vera ook andere hydraterende ingrediënten bevat.

Wat te doen bij hevige zonnebrand?

Als je ernstig verbrand bent, bijvoorbeeld als je je flauw of duizelig voelt, ernstige blaren hebt, je misselijk voelt of een hoge temperatuur hebt, ga dan naar de dokter.

Hoe voorkom je zonnebrand

Je vraagt je misschien af, hoe vaak moet ik mijn SPF opnieuw aanbrengen? Dit zijn onze beste tips:

 • Gebruik een zonnebrand met minstens SPF 30 of hoger, zelfs wanneer het bewolkt is.
 • Breng het product royaal aan op alle delen van je lichaam die blootgesteld zijn aan de zon.
 • Breng het aan zo'n 15 tot 20 minuten voordat je naar buiten gaat.
 • Herhaal deze routine regelmatig, vooral als je veel buiten bent, transpireert of als je hebt gezwommen.
Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

Gecombineerde huid, Vette huid
Normale huid, Droge huid
Gecombineerde huid, Vette huid
-15%
Normale huid, Droge huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.