Alles over zonneschade

Wist je dat onbeschermde blootstelling aan zonlicht de nummer één oorzaak is van vroegtijdige huidveroudering? In dit artikel lees je wat zonneschade is, hoe deze schade je huid beïnvloedt en ontdek je hoe je zonneschade kunt voorkomen en verminderen.

Uva en uvb

Uv-straling maakt deel uit van het lichtspectrum dat de aarde bereikt vanaf de zon. Deze straling heeft golflengten korter dan zichtbaar licht en bestaan uit uv-A- en uv-B-stralen. Beide stralingsvormen hebben verschillende gevolgen. Uv-B-straling is verantwoordelijk voor het verbranden en rood worden van je huid. Uv-A-stralen hebben het vermogen om dieper in je huid door te dringen en kunnen je DNA beschadigen.

Gevolgen van zonneschade

Zonneschade heeft korte- en langetermijngevolgen. Een teken van zonneschade die direct zichtbaar is op je huid is verbranding. In een milde vorm uit zich dit in een rode, ontstoken huid die warmer aanvoelt dan normaal. In ernstige gevallen kunnen met vocht gevulde blaasjes of blaren ontstaan, gepaard met misselijkheid en duizeligheid. Kortom: zonverbranding kan zeer ernstig zijn.

De langetermijngevolgen van onbeschermde blootstelling aan zonlicht? Onder meer een droge, doffe en ongelijkmatige huidskleur. De warmte van de zon kan je huid uitdrogen en de voorraad essentiële vetzuren uitputten. Hierdoor zal je huid er droog, schilferig en ruw uitzien en aanvoelen. Zonneschade vertraagt ook de vernieuwing van huidcellen. Oftewel: dode huidcellen hopen zich op, waardoor je huid er dof uit gaat zien.

Een van de meest duidelijke en langdurige tekenen van zonneschade zijn verkleuringen. Denk aan pigmentvlekken of meer verspreide, vlekkerige hyperpigmentatie. Hoe deze bruine vlekken precies ontstaan? Uv-licht brengt een overmatige melanineproductie in je huid op gang. Gebruik je geen breedspectrum SPF-product, dan gaat je huid te veel melanine aanmaken om zichzelf te beschermen tegen zonneschade. Bij veel mensen wordt het te veel aan melanine ongelijkmatig geproduceerd en concentreert het zich op kleinere gebieden: beter bekend als (hardnekkige) pigmentvlekken. Deze vlekken vereisen krachtige ingrediënten die hyperpigmentatie vervagen en je huid helpen haar natuurlijk kleur weer terug te krijgen.

De zon kan ook beschadiging van het collageen en elastine van je huid veroorzaken. Collageen is een eiwit dat de stevigheid van je huid behoudt en elastine is de steunvezel die je huid veerkrachtig maakt. De afbraak van collageen en elastine in de diepere huidlagen kan resulteren in vroegtijdige tekenen van huidveroudering, zoals rimpels en fijne lijntjes, doordat je huid zijn elasticiteit en stevigheid verliest. Nog meer nadelen: onbeschermde blootstelling aan zonlicht vermindert ook het hyaluronzuurgehalte, wat leidt tot een dunnere en kwetsbare huid.

Bovenstaande gevolgen zijn vooral cosmetisch, maar de zon kan ook een serieuze bedreiging voor je gezondheid vormen wanneer er daardoor huidkanker ontstaat. Herhaaldelijke zonverbranding en onbeschermde blootstelling aan zonlicht vergroten namelijk de kans op diverse vormen van huidkanker. Daarom is zonbescherming zo belangrijk.

Bescherm je huid tegen zonneschade

Voorkomen is beter dan genezen, dus bescherm je huid élke dag tegen de schadelijke stralen van de zon. Het is nooit te vroeg (of te laat) om met SPF te beginnen. Alhoewel: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen, want hoe ouder je wordt, hoe moeilijker je huid kan herstellen van zonneschade. Kies voor zonbescherming met PA++++ , dit geeft aan dat je dagcrème enorm hoge bescherming biedt tegen schadelijke UVA-stralen.

Op een gemiddelde dag, kun je erop rekenen dat je SPF-product blijft zitten zonder het opnieuw aan te brengen. Ga je voor lange tijd naar buiten of veel zweten, dan moet je je zonnebrand regelmatig opnieuw aanbrengen om er zeker van te zijn dat je volledig beschermd bent en blijft. Denk er ook aan dat sommige medicijnen je huid gevoeliger kunnen maken voor de zon.

Verminder zichtbare zonneschade

Hoewel je zonneschade niet compleet kunt herstellen, kunnen de juiste huidverzorgingsproducten (waaronder dagelijkse zonbescherming) je huid wel aanzienlijk verbeteren.

  • AHA-exfoliant: Dit product exfolieert het huidoppervlak waardoor pigmentvlekjes kunnen vervagen en je huid minder droog wordt. Je huid zal er egaler uitzien en een gezonde gloed krijgen.
  • Retinol: Stimuleert het natuurlijke celvernieuwingsproces en vermindert rimpels en huidverkleuringen die zijn veroorzaakt door de schadelijke invloed van de zon.
  • Vitamine C: Vermindert bruine vlekken, helpt je huid helderder te maken en beschermt tegen schade door milieuvervuiling.
  • Antioxidantserums: Een mix van krachtige antioxidanten in deze serums ondersteunen je huid en de werking van je SPF-product bij de bescherming tegen de zon en tegen schade door milieuvervuiling.
  • Treatments tegen verkleuringen: Gebruik eens per dag een leave-on-product met ingrediënten waarvan bewezen is dat ze pigmentvlekken en verkleuringen vervagen.
Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

-15%
Alle huidtypen
-15%
Normale huid, Droge huid
Gecombineerde huid, Vette huid
Normale huid, Droge huid
-15%
Gecombineerde huid, Vette huid
-15%
Normale huid, Droge huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.