Zon is de hoofdoorzaak van huidveroudering

85% van de mensen weet niet dat de zon huidveroudering veroorzaakt. De zon is de hoofdoorzaak van het ontstaan van vroegtijdige tekenen van huidveroudering. Deze beschadiging van je huid noemen we zonneschade. Onder deze verzamelnaam vallen tekenen van huidveroudering die zichtbaar worden door (onbeschermde) blootstelling aan de zon. Ontdek wat zonneschade is en hoe je zonneschade kunt herkennen, tegengaan en verminderen.

UVA & UVB

De straling van de zon bestaat uit uv-A- en uv-B- stralen. Uv-B-straling is verantwoordelijk voor het verbranden en rood worden van je huid. Uv-A-stralen hebben het vermogen om dieper in je huid door te dringen en kunnen je DNA beschadigen. Beide stralingsvormen hebben verschillende gevolgen.

Gevolgen van zonneschade

Zonneschade heeft korte- en langetermijngevolgen. Een teken van zonneschade die direct zichtbaar is op je huid is verbranding. In een milde vorm uit zich dit in een roodverbrande huid. In ernstige gevallen kunnen met vocht gevulde blaasjes of blaren ontstaan, gepaard met misselijkheid en duizeligheid.

De warmte van de zon kan je huid uitdrogen en de voorraad essentiële vetzuren uitputten. Hierdoor zal je huid er droog, schilferig en vroegtijdig gerimpeld uit gaan zien en dit kan samengaan met jeuk. Daarnaast kunnen er door zonlicht pigmentstoornissen optreden, en hierdoor kun je pigmentvlekken krijgen. Ook kan een verdikte opperhuid ontstaan, waardoor je huid er dof uit gaat zien.

De zon kan ook beschadiging van het collageen van je huid veroorzaken. Collageen is een eiwit dat de stevigheid van je huid behoudt. De afbraak van collageen in de diepere huidlagen kan resulteren in vroegtijdige tekenen van huidveroudering, zoals rimpels en fijne lijntjes, doordat je huid zijn elasticiteit en stevigheid verliest.

Bovenstaande gevolgen van de zon op huidveroudering zijn vooral cosmetisch. Maar de zon kan een serieuze bedreiging voor je gezondheid vormen wanneer er daardoor huidkanker ontstaat. Herhaaldelijke zonverbranding en onbeschermde blootstelling aan de zon vergroot namelijk de kans op diverse vormen van huidkanker en in het ergste geval, een kwaadaardig melanoom.

Ga huidveroudering door de zon tegen: begin op tijd met smeren

Voorkomen is beter dan genezen. Dus bescherm je huid dagelijks tegen de schadelijke stralen van de zon. Het is nooit te vroeg om hier mee te beginnen, want naarmate je ouder wordt kan je huid zichzelf steeds minder goed herstellen. Breng daarom overdag voordat je naar buiten gaat een crème aan met minimaal SPF 30. Je kunt je zonbescherming het beste regelmatig opnieuw aanbrengen om te voorkomen dat je het product eraf zweet of wast. Een waterafstotende zonnebrandcrème gebruiken helpt hier nog extra bij.

Verminder zichtbare zonneschade

Hoewel je huidschade door de zon niet compleet kunt herstellen, kunnen de juiste huidverzorgingsproducten (waaronder dagelijkse zonbescherming) de huid wel aanzienlijk verbeteren.

  • AHA-exfoliant: Een AHA-exfoliant exfolieert het huidoppervlak waardoor pigmentvlekjes kunnen vervagen en je huid minder droog wordt. Je huid zal er egaler uitzien en een gezonde gloed krijgen.
  • Retinol: Retinol stimuleert het natuurlijke celvernieuwingsproces en vermindert rimpels en huidverkleuringen die zijn veroorzaakt door de schadelijke invloed van de zon.
  • Vitamine C: Vervaagt bruine vlekjes, beschermt tegen schade door milieuvervuiling en ondersteunt je huid en werking van je SPF-product bij de bescherming tegen de zon.
  • Antioxidantserums: Een mix van krachtige antioxidanten in deze serums ondersteunen je huid en de werking van je SPF-product bij de bescherming tegen de zon en tegen schade door milieuvervuiling.

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
-15%
Gecombineerde huid, Vette huid
Normale huid, Droge huid
-15%
Gecombineerde huid, Vette huid
-15%
Normale huid, Droge huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.