Hoe werkt een product met SPF?

Inmiddels weet je dat je je huid overdag altijd moet beschermen met een SPF. Hoe een zonnefilter precies werkt en hoe goed je daarmee beschermd bent is een wat ingewikkelder verhaal. Alles wat je moet weten lees je in dit artikel.

Wat is uv-straling en wat doet het?

De straling van de zon bestaat uit onder andere uv-A- en uv-B-stralen. Uv-B-straling bereikt slechts het huidoppervlak en is de oorzaak van zonverbranding. Uv-A-straling dringt dieper door in je huid en stimuleert de aanmaak van pigment (melanine) in de cellen die hiervoor verantwoordelijk zijn (melanocyten).

Wat betekent SPF?

Zonnebrandproducten met een hogere beschermingsfactor houden meer lichtdeeltjes tegen. Een SPF 30 beschermt je tegen ongeveer 97% van de zonnestralen, maar dan moet je het wel royaal hebben aangebracht. Er bestaat geen product dat je tegen 100% van de uv-straling beschermt. Dus de factor geeft grofweg aan hoe lang het zal duren voor je huid (alsnog) verbrandt onder invloed van uv-B-stralen.

Als je normaal gesproken verbrandt na 10 minuten onbeschermde blootstelling aan de zon, dan zou je met een SPF 30 (30 x 10 minuten = 300 minuten) theoretisch gezien 5 uur in de zon kunnen doorbrengen zonder te verbranden. Met de nadruk op ‘theoretisch’, want om zonneschade te minimaliseren kun je directe blootstelling aan de zon het beste zoveel mogelijk beperken.

Het is ook verstandig om je te beschermen tegen uv-A-stralen. Uv-B-stralen worden wel tegengehouden door glas, maar uv-A-stralen niet, dus zijn ze ook van invloed als je bijvoorbeeld op je werk bij een raam zit. Daarom kun je het beste een product kopen met een breedspectrum zonnefilter die tegen uv-A- én uv-B-straling beschermt.

Moet ik een minerale of synthetische zonnefilter gebruiken?

Synthetische zonnefilters, zoals homosalate of avobenzone, absorberen de uv-straling in je huid. Deze zonnefilters kunnen hun werk het beste doen als ze in je huid zijn getrokken, dus daarom is het verstandig om ze tenminste 20 minuten voordat je naar buiten gaat aan te brengen. Vaak hebben producten met een synthetische zonnefilter een lichtgewicht textuur, waardoor ze geschikt zijn voor een gecombineerde tot vette huid die snel last heeft van puistjes.

Paula’s Choice producten met een synthetische zonnefilter:

 

Minerale zonnefilters, zoals titaniumdioxide of zinkoxide, hebben een natuurlijke oorsprong. Deze zonnefilters reflecteren uv-straling als een soort spiegel. Ze werken direct na aanbrengen op de huid, dus je kunt meteen naar buiten! Producten met een minerale zonnefilter zijn het meest geschikt als je een gevoelige huid hebt.

Paula’s Choice producten met een minerale zonnefilter:

 

Hoe vaak moet je zonnebrandcrème opnieuw aanbrengen?

Een zonnefilter wordt afgebroken onder invloed van directe blootstelling aan de zon, niet onder invloed van tijd. Dus hoe vaak je een product met SPF opnieuw moet aanbrengen is afhankelijk van de tijd die je buiten doorbrengt. Als je de hele dag binnen op kantoor zit, dan zal de SPF die je ’s ochtends hebt aangebracht je ook nog beschermen als je aan het eind van de dag naar huis fietst.

Als je gedurende de dag langer buiten bent, dan is het verstandig om je regelmatig opnieuw in te smeren. Tenminste elke 2 uur omdat het zonnebrandproduct van je huid afslijt. Als je gaat zwemmen of sporten (en daardoor zweten) dan kun je het beste daarna nogmaals een zonnefilter aanbrengen.

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
Gecombineerde huid, Vette huid
Normale huid, Droge huid
Gecombineerde huid, Vette huid
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.