Hoe een product met SPF werkt

Je huid beschermen met een dagcrème, primer of een foundation met een SPF van minimaal 30 is een cruciale stap voor een stralende en jonge huid (voor nóg betere bescherming, kun je ook overwegen om alle drie deze producten in laagjes aan te brengen). Maar, hoe houdt een zonnebrandcrème je huid precies gezond en jong? Goeie vraag!

De studies over hoe zonnebrandcrèmes met een beschermingsfactor (SPF) precies werken, is fascinerend, maar ingewikkeld. Laten we dieper duiken in de wondere wereld van zonnebrandcrèmes.

Uv-A- & uv-B-stralen

De zon zendt onzichtbare stralen uit, zelfs op regenachtige en bewolkte dagen. Deze stralen beschadigen je huid en staan ook wel bekend als ultraviolet A (uva) en ultraviolet B (uvb).

Uv-B-stralen tasten het huidoppervlak aan en zorgen ervoor dat je huid verbrandt, dit kun je zien en voelen. Ze brengen ook onzichtbare schade aan, zoals afwijkingen in je huid. Uv-A-stralen voel je eigenlijk nooit, maar zijn hierom niet minder schadelijk: ze dringen door tot diep in je huid en beschadigen alles wat ze onderweg tegenkomen - onder andere de vitale en ondersteunende stoffen die je huid nodig heeft om jong en gezond te blijven. Zowel uv-A- als uv-B-stralen kunnen huidkanker veroorzaken.

Het is belangrijk om te weten dat uv-B-stralen het felst zijn tussen 10:00 en 16:00, terwijl uv-A-stralen de hele dag fel zijn. Uv-A-stralen zijn onzichtbare sluipmoordenaars: ze beschadigen je huid elk uur van de dag, zonder dat je het door hebt. Veilige blootstelling aan uv-straling, zonder schade te veroorzaken, bestaat eigenlijk niet.

Zonbeschermingsfactor

De beschermingsfactor (SPF) meet hoeveel bescherming een product biedt tegen uv-B-stralen (ermee rekening houdend dat SPF royaal is aangebracht). Een product met een hogere beschermingsfactor beschermt je huid tegen meer zonnestralen, máár de bescherming neemt niet exponentieel toe als je een hogere factor neemt. Voorbeeld: een product met SPF 30 beschermt je huid tegen bijna 97% van de uv-B-stralen, terwijl een product met SPF 50 je huid beschermt tegen 98% van de schadelijke stralen.

Het systeem van SPF-waardes is een richtlijn om aan te geven hoelang je in direct zonlicht kunt blijven, vóór je huid begint te verbranden (de uv-B-stralen zijn de stralen waar je huid van verbrandt, weet je nog?).

Nu wordt het een beetje ingewikkeld en wiskundig, maar let op, dit is wel heel belangrijk. De vraag die we beantwoorden luidt: hoelang beschermt je SPF jou tegen de zon? Om dit uit te rekenen, moet je weten hoeveel minuten je huid nodig heeft om roze te worden zónder bescherming tegen de zon. Als je normaal gesproken na 10 minuten onbeschermde blootstelling aan zonlicht begint te verbranden, vermenigvuldig dit aantal minuten dan met de SPF-waarde van het product dat je wilt gaan gebruiken. De uitkomst van deze som vertelt je hoelang je zonnebrandcrème je beschermt tegen de zon.

Voorbeeld: als je normaal gesproken na 10 minuten onbeschermde blootstelling verbrandt en je gebruikt een zonnebrandcrème met SPF 30, dan ben je vijf uur lang beschermd (10 minuten x 30 = 300 minuten, wat neerkomt op 5 uur bescherming). Als je huid normaal gesproken verbrandt na 20 minuten onbeschermde blootstelling aan de zon, dan biedt een zonnebrandcrème met SPF 30 je 10 uur bescherming. Deze berekening klopt alleen, als je je zonnebrandcrème royaal aanbrengt. Doe je dat niet, dan krijg je niet dezelfde bescherming als de SPF-waarde op de verpakking aangeeft.

Terwijl uv-B-stralen verantwoordelijk zijn voor zichtbare schade, zoals roodheid en verbrande plekken, zorgen uv-A-stralen ervoor dat je huid bruin wordt; een teken van beschadiging van elke huidlaag. Uv-A- en uv-B-stralen zijn het hele jaar door, bij zon én regen aanwezig. Let op: uv-A-stralen kunnen ook door glas doordringen (bijvoorbeeld door een autoruit of kantoorraam). Het is daarom belangrijk om áltijd SPF te dragen, of je nu naar buiten gaat of niet. Kies daarbij voor producten met het label 'breedspectrum', omdat deze producten je huid voor beide soorten uv-stralen beschermen.


 

Hoe vaak moet je zonnebrandcrème opnieuw aanbrengen?

Zonnebrandcrème wordt afgebroken door directe blootstelling aan daglicht, dus hoevaak je je SPF opnieuw moet aanbrengen, hangt af van de tijd die je buiten doorbrengt. Als je de hele dag op kantoor bent, is de zonnebrandcrème die je in de ochtend hebt aangebracht, nog steeds effectief aan het einde van de dag.

Als je een lange tijd buiten bent in direct zonlicht, dan is het nodig om je zonnebrandcrème regelmatig opnieuw aan te brengen. In ieder geval om de twee uur, om ervoor te zorgen dat je volledige bescherming krijgt. Als je hebt gezwommen of gesport, zal je zonnebrand sneller vervagen (ook als het is gelabeld als waterbestendig) en is het nodig om deze elke 40 - 80 minuten opnieuw aan te brengen.

Weet je niet zeker of de SPF-waarde op je zonnebrand werkt, spit dan onze zonverzorgingsartikelen eens goed door voor alle top tips.

Bronnen:

Clinics in Plastic Surgery, volume 43, 2016, pages 605–610
Journal of the American Academy of Dermatology, December 2013, pages 867.e1–867.e14
Dermatologic Clinics, July 2014, pages 427–438
Indian Journal of Dermatology, September-October 2012, pages 335–342
Journal of the American Academy of Dermatology, May 2008, pages S149–S154

 

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
Gecombineerde huid, Vette huid
Normale huid, Droge huid
Gecombineerde huid, Vette huid
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.