redirect.alert.null
De Javascript funtionaliteit van je browser staat uit. Zet het aan om alle mogelijkheden van de website te kunnen ervaren.
SPF is een dagelijkse essential voor een gezonde en jonger uitziende huid, of het nu in een moisturizer zit, een primer of een foundation. En nog beter, alledrie! Maar hoe werkt SPF nu precies en hoe wordt het effect gemeten?
Onderwerpen: Waar staat SPF voor? UVA & UVB: wat zijn de verschillen? SPF calculatie: hoe wordt zonbescherming gemeten? Hoe lang biedt SPF 50 bescherming? Welk SPF-product heb ik nodig? Kun je niet bruin worden met een SPF? Heb ik een SPF nodig voor de lippen?
SPF staat voor Sun Protection Factor. Deze factor meet de uv-B-bescherming van een product wanneer je het royaal en gelijk aanbrengt op de huid. Het meet niet de uv-A-bescherming, deze toont zich alleen in het PA systeem. Om zowel bescherming tegen uv-A en uv-B te krijgen moet je kijken naar een zonnebrandcrème met het label "breedspectrum".
De zon geeft onzichtbare ultraviolette straling af. De zon zendt onzichtbare stralen uit die je huid beschadigen, zelfs op regenachtige en bewolkte dagen. We verdelen deze ultraviolette straling in in twee categorieën: ultraviolet A (uv-A) en ultraviolet B (uv-B).
uv-B stralen hebben effect op het oppervlakte van de huid en veroorzaakt verbranding. Dit is schade die je kan zien en voelen en het zorgt ervoor dat huidcellen zich abnormaal gaan gedragen.
Uv-A-stralen dringen door tot diep in je huid en beschadigen alles wat ze onderweg tegenkomen - onder andere de vitale en ondersteunende stoffen die je huid nodig heeft om jong en gezond te blijven. Kortere golflengtes van uv-A kunnen ook zorgen voor pijnlijke zonverbranding.
En zowel uv-A- als uv-B-stralen kunnen huidkanker veroorzaken.
Uv-B-stralen zijn verantwoordelijk voor direct zichtbare schade zoals roodheid of donker kleuren van de huid als gevolg van verbranding. Uv-A-stralen geven de huid een 'bruin kleurtje'. Dit is ook een teken van schade in iedere laag van de huid. Beiden stralen zijn het hele jaar door aanwezig, weer of geen weer. Let op: uv-A-stralen kunnen ook door glas doordringen (bijvoorbeeld door een autoruit of kantoorraam).*. Daarom is het zo belangrijk om een zonnebrandcrème te gebruiken zelfs als je niet veel buiten bent. Herinner je jezelf er ook altijd aan dat je producten kiest die gelabelled zijn met "breedspectrum"om zowel bescherming tegen uv-A en uv-B te krijgen.
Uv-B-stralen zijn het meest sterk van 10:00 tot 16:00, op grote hoogtes en op locaties dicht bij de Evenaar. Uv-A-stralen zijn de hele dag in dezelfde intensiteit aanwezig, waar ter wereld je ook bent. Deze stralen beschadigen je huid dus elk uur (bij daglicht) als je geen SPF-product draagt. Er bestaat niet zoiets als een veilige hoeveelheid uv-licht.
*Sommige auto en kantoorruiten hebben een uv-beschermende coating maar dat is vaak niet het geval. Zorg dus altijd dat je je huid beschermt.
Voordat we uitleggen hoe SPF werkt, moet je weten dat in een laboratorium geteste SPF-scores gelimiteerd is. Dit is omdat het niet precies hetzelfde is als de situatie buiten. De testen worden gedaan op mensen, maar het laboratorium controleert de condities waaronder te testen plaatsvinden, en past de intensiteit van het uv-licht aan. In de echte wereld varieert de intensiteit van uv-B ((zoals hierboven uitgelegd). Uv-A blijft constant. De wisselende intensiteit van uv-B-licht beïnvloedt hoe lang het duurt voordat je huid rood wordt (verbrandt) met een bepaalde zonnebrandcrème.
Onthoud, de SPF-waarde meet alleen de uv-B bescherming van een product met SPF. SPF-nummers kunnen ook misleidend zijn omdat het verschil in bescherming kleiner wordt naarmate de SPF-waarde toeneemt. Dus wat houdt SPF30 nu precies in? En wat is het verschil tussen een SPF 30 en een SPF 50 Gebaseerd op officiële testen:
Oftewel:
Dus wat is er beter, SPF 30 of SPF 50? Uit wat hierboven beschreven staat kunnen we opmaken dat SPF 30 50% meer uv-B-stralen doorlaat in de huid in vergelijking met een SPF 50. Als je weet dat je geen schaduwplekje kunt vinden van de middagzon adviseren we een SPF50 of hoger in combinatie met een dragen van een hoed en uv-beschermende kleding.
Er is wel een tegenhanger: superhoge SPF-waarden betekenen ook vaak meer kans op een gevoelige reactie van de huid. Ook minder fijn: als minerale filters worden gebruikt om een SPF-waarde van meer dan 50 te bereiken, zal je iets moeten inleveren op het gebied van 'het oog wil ook wat' (hallo, witte waas!). Onze Advanced Sun Protection Daily Moisturiser SPF 50 bevat een mix van 5 next-generation synthetische uvA- & uvB-filters die zelfs door de gevoelige huid goed getolereerd worden. Probeer het dus vooral als je een hoge zonbescherming zoekt zonder witte waas.
Voorheen dacht men dat een simpele rekensom voldoende was: als je weet dat je huid binnen tien minuten na blootstelling aan de zon zonder SPF roze wordt of donker begint te worden, dan zou SPF 50 500 minuten bescherming bieden (10 x 50 = 500). Hoe lang biedt SPF 30 bescherming? 300 minuten. Factor 15 zonnebrandcrème? 150 enzovoort.
Maar nee, SPF 50 betekend niet 50 minuten of 500 minuten. SPF-waarden gaan niet alleen over de hoeveelheid tijd. De waarden gaan over de tijd én de hoeveelheid bloodstelling aan de zon. Blootstelling wordt bepaald door locatie, dikte van het wolkendek, hoogte, seizoen en hoe dicht je bij oppervlakten bent die licht reflecteren zoals water, zand en sneeuw.
Om het samen te vatten, de intensiteit van zonne-energie beïnvloed de hoeveelheid uv-straling op de huid. Kijk eens naar de volgende tijdsaanduidingen:
Ze kunnen allemaal dezelfde intensiteit Uv-straling geven!
Dat hangt af van hoe lang het duurt voordat je huid van kleur verandert (een rode, licht gebruinde tot een donkerdere huidtint) als deze niet beschermt is tegen de zon. Zoek dit bij benadering uit maar ga liever niet experimenteren door je huid bloot te stellen en de tijd te vermenigvuldigen met de SPF-waarde. Dit zal je een startpunt geven van hoe lang jouw gekozen zonnebrandcrème je kan
Onder "normale omstandigheden" wordt bedoeld de hoeveelheid en intensiteit van het uv-licht dat over het algemeen op je huid inwerkt. Wordt je huid intensiever en/of langer aan uv-straling blootgesteld, kies dan zonnebrand met een hogere SPF-waarde en smeer je vaak opnieuw in. Alle uv-filters worden afgebroken en worden minder effectief door herhaaldelijke blootstelling aan de zon. Om die reden is het regelmatig opnieuw aanbrengen belangrijk om de bescherming op pijl te houden.
Bijvoorbeeld: als je huid normaal gesproken 's middags in juni van kleur verandert na 10 minuten onbeschermde blootstelling aan de zon en je gebruikt een SPF 30, dan krijg je vijf uur bescherming (10 minuten x 30 = 300 minuten, dat is 5 uur bescherming). Als je huid normaal gesproken verbrandt na 20 minuten onbeschermde blootstelling aan de zon, dan biedt een zonnebrandcrème met SPF 30 je 10 uur bescherming. Maar dit is alleen maar waar als je weet hoe je zonnebrandcrème op de goede manier aanbrengt. Helaas hebben studies aangetoond dat de meeste mensen dit niet goed doen. Iedere dag gebruikt men steeds minder zonnebrandcrème dan de hoeveelheid waarmee in het lab getest wordt. Om deze reden is het zeer waarschijnlijk dat je niet het juiste level aan bescherming krijgt wat op het label vermeld staat.
Een andere manier de effectiviteit van je SPF te verhogen is om een antioxidant toe te voegen aan je huidverzorgingsroutine. Één ingrediënt wat je in de gaten moet houden is koffiefruit-extract. Koffiefruit-extract bevat antioxidanten, beter bekend als chlorogeenzuren, de verbindingen tussen antioxidanten. De zichtbare effecten van blootstelling aan de zon kunnen hiermee worden verminderd, waardoor het proces dat roodheid in de huid veroorzaakt wordt onderbroken.
Kortom: weet je dat je langer buiten bent dan normaal of dat de zon in je regio intenser is, kies dan voor een hogere SPF-waarde van ten minste 30+ en breng de crème om de 2 uur opnieuw aan. Ook handig: nu je weet hoe de SPF-waarde werkt, kun je de must-know tips in onze andere artikelen over zonbescherming lezen.
Er is nog steeds de kans dat je een kleurtje krijgt van het gebruik van een breedspectrum SPF moisturizer. Natuurlijk moet je einddoel niet een gebruinde huid zijn - dat is echt de red flagvoor huidbeschadigende inflammatie onder het huidoppervlak.
Het lijkt dat een hogere factor, zoals een SPF 50 minder snel een gebruinde huid geeft, maar zo werkt het niet. De SPF-waarde is alleen gelinkt aan de hoogte van de uvB-bescherming. Zoals je weet zijn uvb-stralen niet de enige die verantwoordelijk zijn voor het kleuren van de huid - dat komt meer door de uvA-stralen. Dus om bescherming te bieden tegen uvA-stralen moet je SPF een label "breedspectrum" hebben.
Houdt er ook rekening mee dat geen enkele SPF voor 100% beschermt tegen de zon. Zelfs als je denkt dat je best goed bezig bent met het aanbrengen van bescherming laat data zien dat de meesten van ons nog niet genoeg smeren.
Lippen hebben SPF nodig net als alle andere delen van de huid. Het is trouwens een feit dat het beschermen van je lippen tegen de zon een van de beste dingen is die je kunt doen om deze er jonger te doen uitzien en de kans op lipkanker te doen verminderen. Belangrijk is een SPF voor de lippen te vinden waarvan je de look & feel fijn vindt en meerdere keren per dag wilt aanbrengen (onthoudt, eten en drinken zal ervoor zorgen dat het product eraf geveegd wordt; dag bescherming!) Net als met gezichts-- en lichaamsbescherming tegen de zon is het belangrijk dat je een breedspectrum lip SPF met een factor 30 of hoger gebruikt.
Photodermatology, Photoimmunology, and Photomedicine, september 2020, pagina's 351–356; and mei 2020, pagina's 192–199 Clinics in Plastic Surgery, volume 610, 2015, pagina's 43–47 Journal of the American Academy of Dermatology, december 2013, pagina's 867.e1–867.e14 Dermatologic Clinics, juli 2014, pagina's 427–438 The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, januari 2013, pagina's 16–24; en september 2012, pagina's 18–23 Indian Journal of Dermatology, september-oktober 2012, pagina's 335–342 Journal of the American Academy of Dermatology, mei 2008, pagina's S149-S154.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member. Jouw voordelen: + Welkomstcadeau + Exclusieve deals + Huidverzorgingsadvies + Verjaardagscadeau
E-mailadres:*:
Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.