Antioxidanten: de perfecte partner voor je SPF

De meeste mensen weten dat het gebruik van SPF de kans op huidkanker vermindert en vroegtijdige huidveroudering kan voorkomen. Maar wat veel mensen niet weten is dat antioxidanten ook de effectiviteit van je zonbescherming vergroten.

Zonbescherming is niet onfeilbaar

Hoe geweldig een breedspectrum SPF ook is, het biedt niet 100% bescherming tegen de schadelijke stralen van de zon die we dagelijks op onze huid krijgen. Een zonbescherming van SPF 15 houdt ongeveer 93% van de schadelijke uv-stralen tegen. SPF 30 zorgt voor 97% bescherming. SPF 50 of hoger komt neer op ongeveer 98%. Daarnaast brengen de meeste mensen niet voldoende aan of niet vaak genoeg om voldoende beschermd te zijn.

Het restje uv-straling dat wel op je huid komt, activeert vrije radicalen die schade aanbrengen en het ontstaan van tekenen van huidveroudering versnellen. Ook al kun je het niet zien of voelen; je huid wordt op een dieper niveau beschadigd en die schade wordt op een gegeven moment wel zichtbaar. Dit betekent niet dat zonbescherming niet effectief is of dat je het niet moet gebruiken (het is bewezen dat het je huid helpt beschermen tegen zonneschade), maar zelfs superhelden hebben af en toe een beetje hulp nodig.

Antioxidanten komen te hulp

Antioxidanten kunnen helpen om de tekortkomingen van zonbescherming (en menselijke fouten bij het aanbrengen) te compenseren. Antioxidanten neutraliseren de schade die veroorzaakt wordt door vrije radicalen die vrijkomen door blootstelling aan de zon. Daarnaast helpen antioxidanten je huid te beschermen tegen andere bronnen van vrije radicalen, zoals blauw licht van al je digitale apparaten. Zonder ingrijpen loopt je huid schade op of ontstaan er andere huidproblemen. En dat wil niemand.

Veel antioxidanten hebben kalmerende eigenschappen (vervuiling zorgt ook voor een gestreste huid). Ze kunnen een rol hebben in het stabiliseren van de formulering van zonbescherming, terwijl ze ook de effectiviteit hiervan vergroten.

Simpel gezegd: antioxidanten boosten de effectiviteit van je zonnebrand en helpen te zorgen voor een maximale bescherming. Daarnaast herstellen ze eventueel ontstane huidschade.

Hoe en wanneer breng je SPF-boostende antioxidanten aan?

De gemakkelijkste manier om een verbeterde bescherming te krijgen is door het aanbrengen van een zonnebrandcrème (of dagcrème met SPF) die antioxidanten bevat. Doe dat consequent: iedere ochtend voordat je de deur uit gaat. Je kunt ook een antioxidantserum op doen voor het aanbrengen van je zonbescherming. Je zonbescherming is namelijk altijd de laatste stap in je ochtendroutine. Als je bang bent dat je teveel antioxidanten smeert; daar hoef je je geen zorgen om te maken. Je huid kan er namelijk nooit te veel van krijgen.

Het kan dus wel zo zijn dat uv-stralen toch je huid bereiken en schade toebrengen. Daarom is het aan te raden om naast je dagcrème met SPF en antioxidanten een nachtcrème te gebruiken die ook rijk is aan antioxidanten om eventuele zonneschade te helpen herstellen. Zo vorm je een samenwerkende verdediging om je huid soepel, gezond en gelijkmatig te houden.

Welke antioxidanten zijn het beste?

Er is niet echt één antioxidant die het beste is. Er zijn eerder honderden fantastische antioxidanten die de voordelen van zonbescherming aanvullen en versterken. De volgende lijst bevat slechts een aantal antioxidantopties waarvan er behoorlijke veel onderzoek is dat aantoont dat ze helpen bij het tegengaan van de negatieve gevolgen van uv-straling.

 • koffiefruit-extract
 • ferulinezuur
 • glutathion
 • groene thee
 • kiwifruit-extract
 • superoxide dismutase
 • ubiquinon
 • vitamine C & E (alle vormen)
 • extract van wittetheebladeren
 • extract van wildekersenfruit

Dit is slechts het topje van de ijsberg wat SPF-boostende antioxidanten betreft. Voor alle antioxidanten geldt: hoe meer, hoe beter.

 

Referenties voor deze informatie

 

 • Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, August 2016, pages 34–39
 • European Journal of Pharmaceutical Sciences, October 2015, pages 79–89
 • Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, November 2014, pages 36–40
 • Regulatory Toxicology and Pharmacology, June 2014, pages 71–77
 • Journal of the American Academy of Dermatology, November 2012, pages 1013–1024; and September 2008, pages 418–425
 • Skincancer.org

Aanbevolen producten

Gecombineerde huid, Vette huid
Normale huid, Droge huid
Gecombineerde huid, Vette huid
Droge huid
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.