Antioxidanten voor optimale zonbescherming

Wat moet je doen als je last hebt van puistjes en een droge huid?

Veel mensen willen graag weten hoe ze een SPF moeten gebruiken om het risico op huidkanker en vroegtijdige tekenen van huidveroudering te verkleinen. Gelukkig heeft SPF een partner die vaak overschaduwd wordt, namelijk: antioxidanten. We onthullen de wetenschap áchter antioxidanten om de effectiviteit van je SPF te boosten + tips om je huid er jonger, gezonder en vitaler uit te laten zien.

Geschreven door: Desiree Stordahl, Director of Applied Research & Education bij Paula's Choice

Antioxidanten voor ultieme zonnebescherming

Hoe effectief een breedspectrum SPF ook is, het hoeft je huid niet voor 100% te beschermen tegen de schadelijke uv-stralen waar we elke dag opnieuw mee in aanraking komen. Een dagcrème met SPF 15 beschermt je tegen ongeveer 93% van de ultraviolet-stralen (ook wel UV-stralen), een SPF 30 beschermt je tegen 97% van de schadelijke stralen en een SPF 50+ geeft voor ongeveer 98% bescherming. Wat ook meespeelt is dat de meeste mensen SPF niet goed genoeg aanbrengen, voor volledige bescherming.

De resterende uv-stralen waar je huid alsnog aan wordt blootgesteld kunnen zorgen voor schade door vrije radicalen. Hierdoor wordt het proces van huidveroudering versnelt waardoor donkere vlekjes, verlies van stevigheid, rimpels en andere problemen aan de oppervlakte komen. Zelfs als je de schade niet kan zien, is de schade wel echt, al is het op een dieper niveau. De resultaten worden pas zichtbaar na verloop van tijd. Dit betekent niet dat je SPF niet werkt, het helpt absoluut tegen zonneschade maar zelfs superhelden hebben af en toe een beetje hulp nodig.

Hoe kunnen antioxidanten je huid beschermen?

Antioxidanten kunnen je SPF helpen te compenseren op plekken waar je zonnebrand tekortschiet (als zonnebrand bijvoorbeeld niet goed is aangebracht). Antioxidanten neutraliseren de schade door vrije radicalen, veroorzaakt door zonlicht. Antioxidanten verdedigen eigenlijk als het ware de huid, door de effecten van schadelijke uv-stralen af te weren. Antioxidanten helpen je huid ook te beschermen tegen andere bronnen van vrije radicalen zoals bijvoorbeeld hoogenergetisch zichtbaar licht (HEV) en blauw licht van je telefoon. Zonder dit in de gaten te houden kan dit tot schade leiden die niemand wil.

Wat zijn de voordelen van antioxidanten?

Veel antioxidanten hebben kalmerende eigenschappen (blootstelling aan schadelijke stoffen is een vorm van stress voor je huid) en spelen een belangrijke rol door je SPF te stabiliseren en tegelijkertijd het effect van je zonnebrandcrème te vergroten.

Makkelijk gezegd: antioxidanten kunnen het effect van je SPF boosten, door je huid maximaal te beschermen tegen vervuiling en als aanvulling om je huid te herstellen.

Antioxidantrijke producten

Er is niet één beste antioxidant; er zijn wel honderd effectieve antioxidanten die de anti-aging-eigenschappen van je SPF kunnen aanvullen. Een paar voorbeelden van antioxidanten die bewezen werkzaam zijn tegen uv-licht:

  • Koffiefruit-extract bevat antioxidanten, beter bekend als chlorogeenzuren, de verbindingen tussen antioxidanten. De zichtbare effecten van blootstelling aan de zon kunnen worden verminderd, waardoor het proces dat roodheid in de huid veroorzaakt wordt onderbroken. In onze DEFENSE Antioxdant Pore Purifier vind je koffiefruit-extract.
  • Groene thee-extract bevat een stof die epigallocatechin gallate (EGCG) wordt genoemd: een krachtige antioxidant die vrije radicalen onderdrukt die door uv-stralen tot stand komen. Als je dit niet laat checken, kunnen deze schadelijke moleculen leiden tot meerdere tekenen van huidveroudering. EGCG zit ook in ons DEFENSE Antioxidant Pore Purifier, die ideaal is om onder je SPF aan te brengen.
  • Kiwifruit-extract is een rijke bron van huidliefhebbend vitamine C en bevat luteïne, een belangrijke antioxidant voor de huid die de afweer van de huid versterkt en de effectiviteit van huideigen antioxidanten helpt te verhogen. In onze DEFENSE Dagcrème SPF 30 vind je kiwifruit.
  • Vitamine C (tocopherol) is een klassieke antioxidant waar héél veel onderzoek naar is gedaan en staat bekend om de vele voordelen voor de huid. UVA-licht, de meest schadelijke uv-straling, wordt geweerd door vitamine E waardoor je huid sterker en vitaler wordt. Het versterkt de voordelen van glutathion, eigenlijk de 'meesterantioxidant' van het lichaam die van nature ín de huid aanwezig is. Tocopherol is één van de antioxidanten in onze C15 Super Booster.
  • Zoethoutwortel is een huidverzachtende antioxidant die ook helpt bij het verbeteren van een doffe, oneffen huidskleur. Zoethoutwortel - beter bekend als licochalcone A - vermindert ontstekingen aan het huidoppervlak die wordt getriggerd door blootstelling aan (lucht)vervuiling en uv-stralen. Al deze voordelen zijn de reden waarom we zoethoutwortel aan de producten in onze DEFENSE-collectie hebben toegevoegd.

Wanneer & hoe je antioxidanten dagelijks kunt gebruiken

De makkelijkste manier om je beter te beschermen tegen omgevingsschade is om élke dag een antioxidantrijke SPF aan te brengen.

Je kunt antioxidanten gebruiken vóór je je SPF aanbrengt. Producten met SPF moeten altijd de laatste stap zijn in je ochtendroutine; je serum en nachtcrème kunnen in laagjes worden aangebracht, afhankelijk van de textuur van je product. Je huid krijgt eigenlijk nooit genoeg van antioxidanten, dus maak je niet druk dat je misschien te veel antioxidanten aanbrengt.

Breng 's avonds een vochtinbrengende crème met antioxidanten aan om tekenen van (zonne)schade te herstellen.

Al deze elementen werken samen voor optimale bescherming en houden je huid soepel, gezond, gelijkmatig én vitaal.

Vergeet niet dat dit maar het topje van de ijsberg is van SPF-verhogende antioxidanten, maar hoe meer hoe beter.

Geraadpleegde bronnen:

1. Molecules, november 2018, pp. 2–13 Frontiers in Pharmacology, August 2018, ePublication; and April 2018, ePublication 3. Mechanisms of Ageing and Development, June 2018, pages 123-130 4. International Journal of Molecular Science, september 2018, ePublicatie Skin Pharmacology and Physiology, oktober 2017, 81-89
6. Journal of Photochemistry and Photobiology, August 2018, pages 46-49; August 2016, pages 34–39; and November 2014, pages 36–40 7. Nutrients, December 2015, ePublication 8. International Journal of Cosmetic Science, oktober 2015, pp. 79-89 Regulatory Toxicology and Pharmacology, June 2014, pages 71–77 10. Biomedical Reports, May 2014, pages 419-423 11. Journal of the American Academy of Dermatology, November 2012, pages 1,013–1,024; and September 2008, pages 418–425 12. Clinics in Dermatology, March-April 2009, pages 195-201 13. Skincancer.org

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

-15%
Alle huidtypen
-15%
Normale huid, Droge huid
Gecombineerde huid, Vette huid
-15%
Gecombineerde huid, Vette huid
-15%
Normale huid, Droge huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.