Uv-A- & uv-B-stralen: wat is het verschil?

Uv-A- & uv-B-stralen:

Verschillende soorten uv-straling: Uv-a en uv-b

Wat is uv-A en wat is uv-B? De zon zendt twee soorten ultraviolette (uv) straling uit die onze huid bereiken: ultraviolet-A (uv-A) en ultraviolet-B (uv-B). Dus als je je afvraagt waar de afkortingen uv-A en uv-B voor staan: ultraviolet-A en ultraviolet-B. Allebei kunnen ze een onbeschermde huid beschadigen, maar de manier waarop verschilt. Het is belangrijk om dit verschil te kennen als je het belang van een breedspectrum zonnebrandcrème wilt begrijpen. Ontdek het verschil en leer hoe je je huid het beste kunt beschermen.

Uv-A en uv-B-licht zijn met het blote oog niet zichtbaar. Alle lichtstralen, ook uv-A- en uv-B-stralen, hebben verschillende golflengten, gemeten in nanometers, kortweg "nm". Om dit in perspectief te plaatsen: een nanometer is één miljardste meter. Sommige lichtstralen, zoals blauw licht, zijn zichtbaar voor ons, sommigen niet.

Wat is uv-A-licht?

Wat is uv-A? Uv-A-licht, ook wel bekend als langegolf-licht, maakt ongeveer 95% uit van het uv-licht dat onze huid bereikt. Hoewel zowel uv-A en uv-B slecht zijn voor je huid, vormen vooral uv-A-stralen een bedreiging omdat een veel groter percentage hiervan het aardoppervlak bereikt. Ze zijn de hele dag aanwezig, het hele jaar door, zelfs als het bewolkt is en de zon "niet schijnt". Als je daglicht ziet, hoe laat het ook is, dan is er uv-A-straling.

Uv-A heeft een golflengte van 320 tot 400 nm. Er zijn twee soorten uv-A-stralen: Uv-A1 en uv-A2. Uv-A1 valt binnen het bereik van 340-400 nm; uv-A2 valt binnen het bereik van 320-340 nm. Deze verschillen in golflengte zijn belangrijk omdat bepaalde actieve ingrediënten in zonbescherming beter op zichzelf werken of en anderen juist beter in combinatie met andere actieve ingrediënten - om je huid te beschermen tegen beide vormen van uv.

Terwijl sommige actieve ingrediënten - zoals zinkoxide, avobenzone en ecamsule - complete bescherming bieden tegen uv-A zonder de toevoeging van andere actieve ingrediënten, heb je die andere ingrediënten wel nodig om ook uv-B-straling tegen te gaan. Over het algemeen geldt, ongeacht de combinatie van ingrediënten, dat je er bij een "breedspectrum"-label op je SPF-product vanuit mag gaan dat het product hierop getest is en deze claim mag maken. Dit geldt in ieder geval voor alle zonbescherming van Paula's Choice.

Uv-A-stralen worden ook wel de sluipmoordenaars van de zon genoemd omdat je, in tegenstelling tot uv-B-stralen, de schade ervan niet direct voelt. Uv-A-stralen zijn verantwoordelijk voor "bruin worden" en dat is over het algemeen niet pijnlijk (tenzij je eerst verbrandt), maar die uv-A-stralen gaan diep de huid in waar ze schade toebrengen in elke laag.

Wat is uv-B-licht?

Ten eerste, wat is uv-B? Uv-B-licht heeft een golflengte van 290 nm tot 320 nm, een veel smaller bereik dan uv-A. Hoewel uv-B-straling niet zo doordringt in de huid of altijd aanwezig is zoals uv-A, is deze wel krachtig: uv-B is rechtstreeks verantwoordelijk voor zonnebrand en andere zichtbare veranderingen van het huidoppervlak, waaronder verkleuring/vlekken. Uv-B-staling speelt ook een rol bij vormen van huidkanker.

In tegenstelling tot uv-A-stralen varieert de intensiteit van uv-B-stralen in veel grotere mate, afhankelijk van de geografische locatie, het tijdstip van de dag en het seizoen. Op het noordelijk halfrond zijn de uv-B-stralen het sterkst tussen april en oktober, wanneer er meer daglicht is, met een piekintensiteit tussen 10.00 en 16.00 uur.

Net als uv-A, is uv-B ook het hele jaar door aanwezig, maar UVB-stralen komen meer voor in een zonnig klimaat dan in een niet-zonnig klimaat. Uv-B-licht (en uv-A) reflecteert op zand, water en sneeuw (80% van de uv-B-straling reflecteert op sneeuw!). Uv-B is ook veel schadelijker op hoogte, de reden dat skiërs en bergbeklimmers zonbescherming nodig hebben. Hetzelfde geldt voor uv-A-licht, met als enige verschil de hoge intensiteit van uv-B wanneer de straling het meest actief is.

Wat is het verschil tussen uv-A en uv-B?

Uv-A-straling gaat dieper de huid in dan uv-B, waar het schade aanbrengt in huidlagen die verantwoordelijk zijn voor de stevigheid en elasticiteit van je huid. Uv-A-straling vormt de belangrijkste oorzaak van rimpels en veroorzaakt/draagt bij aan elke vorm van huidkanker.

Nog een verschil: Uv-A gaat door glas heen, terwijl uv-B dat niet doet. Tenzij het raam waar je bij zit op je werk of de ramen in je auto speciaal behandeld zijn om uv-A-straling te filteren, word je huid blootgesteld aan uv-A, watzonnebrandcrème absoluut noodzakelijk maakt.

De SPF-classificatie van zonbescherming hangt samen met de uv-B-straling. Wil je goed beschermd zijn tegen zowel uv-A- als uv-B-straling, zoek dan naar zonbescherming met het label "breedspectrum", wat aangeeft dat het goed getest is en de claim rechtsgeldig is.

MEER LEZEN OVER ZONNEBRANDCRÈME

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

-15%
Normale huid, Droge huid
-15%
Alle huidtypen
-15%
Normale huid, Droge huid
-15%
Alle huidtypen
-15%
Gecombineerde huid, Vette huid

Geraadpleegde bronnen:

  1. International Journal of Molecular Sciences, januari 2015, pp. 68–90; en juni 2013, pp. 12,222–12,248
  2. Experimental Dermatology, oktober 2014, pp. 7–12 PLoS One, augustus 2014, ePublicatie
  3. Molecules, mei 2014, pp. 6202–6219
  4. Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology, juni 2012 bijlage, pp. S9–S14

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.