Wat is glycolzuur en wat doet het ingrediënt voor je huid?

Glycolic Acid

Dagelijkse schadelijke invloeden van buitenaf en het ouder worden belemmeren het natuurlijke vermogen van onze huid om zich te vernieuwen, wat leidt tot een opeenhoping van een dode, doffe huid aan de oppervlakte. Regelmatig een exfoliant met glycolzuur gebruiken is één van de belangrijkste stappen om je huid er nu én in de toekomst jong, soepel en stralend uit te laten zien.

Hoewel er verschillende soorten AHA's bestaan – melkzuur, appelzuur, citroenzuur en wijnsteenzuur - is glycolzuur het ingrediënt waar de effectiviteit het meest langdurig van is aangetoond.

Voordelen van glycolzuur

Wat doet glycolzuur? Van een exfoliant met glycolzuur voor je gezicht krijg je een heldere en egalere teint. Net als alle AHA's, werkt glycolzuur door verzwakte cellen aan het huidoppervlak te helpen afbreken.

Deze vorm van exfoliëren pakt verschillende huidproblemen aan, zoals zonneschade, een ongelijkmatige teint, ruwe, schilferige huidplekken, fijne lijntjes en rimpels. In hogere concentraties kan glycolzuur zelfs diepere rimpels minder zichtbaar maken.

Studies tonen ook aan dat glycolzuur de hydratatie van je huid aanzienlijk verhoogt. Hoe? Het ingrediënt helpt je huid bij de aanmaak van mucopolysacchariden. Dat zijn stoffen die helpen je huid gehydrateerd te houden door het natuurlijke gehalte aan hyaluronzuur te verhogen, wat tegelijkertijd de weerbaarheid van je huid verbetert.

Een verrassend nieuwtje over glycolzuur: uit opkomend onderzoek blijkt dat het je huid zelfs zou kunnen beschermen tegen uv-schade (naast het verminderen van de schadelijke na-effecten). Er moeten meer meer studies gedaan worden en het ingrediënt zal uiteraard nooit een vervanger worden van een SPF-product. Toch is het een veelbelovende ontwikkeling, niet waar? Hier moeten we bij vermelden dat de meeste AHA-producten een waarschuwing bevatten voor onbeschermde blootstelling aan zonlicht. De manier waarop AHA's exfoliëren leggen immers een nieuwe huid bloot, die vatbaarder kan zijn voor zonneschade.

Glycolzuur komt van nature voor in suikerriet, maar is het meest effectief wanneer het wordt samengesteld in een laboratorium, waar de werkzaamheid en concentratie speciaal worden geoptimaliseerd voor gebruik in huidverzorging. Plantaardige suikers, zoals suikeresdoorn, gebruiken vanwege hun glycolzuurgehalte, is ook een optie, maar het grootste deel van onderzoek naar de voordelen van glycolzuur voor je huid, gaat over de synthetische vorm. Dit type kan immers geoptimaliseerd worden qua effectiviteit, zuiverheid, stabiliteit en pH: allemaal essentieel voor het verkrijgen van effectieve glycolzuurproducten.

Salicylzuur of glycolzuur?

Hoe kies je tussen een exfoliant met glycolzuur en een exfoliant met salicylzuur, ook wel bekend als een betahydroxyzuur, een BHA-exfoliant?

Hoewel de voordelen vergelijkbaar zijn (zoals het herstellen van de glans van je huid, hydratatie en het verminderen van veel tekenen van veroudering), zijn salicylzuur en glycolzuur zo verschillend dat het handig is te weten welk huidtype en huidproblemen je hebt. In water oplosbaar glycolzuur exfolieert aan de oppervlakte van je huid (net als salicylzuur), maar in olie oplosbaar salicylzuur (BHA) dringt óók verder door in je poriën, waardoor het ingrediënt beter is voor een verstopte, vette huid. BHA werkt ook ontstekingsremmend en zorgt voor minder roodheid, oftewel het type dat je moet kiezen als dat één van je huidproblemen is.

Kun je niet kiezen? Het is prima om zowel salicylzuur als glycolzuur exfolianten te gebruiken in je routine. Je kunt ze tegelijk gebruiken, de dagen van gebruik afwisselen, of één 's ochtends en één 's avonds; allemaal afhankelijk van je voorkeur.

Exfolianten met glycolzuur

Hoewel glycolzuur een bewezen AHA is, zijn niet alle glycolzuur-exfolianten gelijk aan elkaar. Om de beste resultaten te krijgen, moet het exfoliant zorgvuldig geformuleerd worden.

Ten eerste moet de pH-waarde van de exfoliant tussen 3 en 4 liggen. Dit wordt gezien als de optimale exfoliërende waarde. De concentratie is ook van belang; hoeveelheden tussen de 5 en 10 procent glycolzuur zijn ideaal (hoewel er ook intensievere afspoelbare exfoliant-peelings zijn met hogere concentraties AHA's, die je thuis kunt gebruiken).

Alle huidtypen plukken de vruchten van een gewichtloze glycolzuurgel om je teint verbeteren en een gladdere, stevigere huid te onthullen.

Als je op zoek bent naar iets krachtigers om diepere rimpels, een doffe huid en hardnekkige tekenen van zonneschade aan te pakken, dam raden we je aan een glycolzuur-serum te gebruiken. Zo'n serum werkt goed over en onder andere producten, zodat je 'm makkelijke kunt toevoegen aan je routine.

Glycolzuur is niet alleen goed voor je gezicht. Een geurvrije exfoliërende bodylotion is de perfecte manier om overal een gladdere huid te krijgen. Eén keer per dag een lotion met glycolzuur gebruiken resulteert in een gehydrateerde, jonger uitziende huid op bijvoorbeeld je armen, benen, ellebogen en knieën.

Meer leren over ingrediënten in huidverzorging?

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

Bronnen:

1. International Journal of Cosmetic Science, april 2021, pagina's 1–13
2. Molecules, april 2018, 23(4), ePublication
3. DNA Cell Biology, februari 2017, pagina's 177-187
4. Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, oktober 2015, pagina's 21-26
5.BioMed Research International, 2015, Volume 2015
br> 6. Dermatology Research and Practice, February 2015, Volume 2015

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.