Het verschil tussen AHA- en BHA-exfolianten

Paula's Choice AHA and BHA exfoliants for different skin concerns.

Onze huid ontdoet zich van nature elke dag van dode huidcellen, maar na verloop van tijd - voornamelijk als gevolg van ouderdom en onbeschermde blootstelling aan de zon - vertraagt dit exfolieerproces en kan het zelfs helemaal stoppen. Het resultaat is doffe, droge of schilferige huid, verstopte en vergrote poriën, bultjes, rimpels, verlies van stevigheid en een ongelijkmatige teint.

Een leave-on AHA-exfoliant (alphahydroxyzuur) of BHA-exfoliant maakt zonder twijfel een wereld van verschil bij het verwijderen van opgehoopte dode huidcellen. Exfoliëren met AHA en BHA zorgt ervoor dat je een stralende en gezonde huid onthult.

Wat zijn de overeenkomsten tussen AHA en BHA?

AHA en BHA zijn beide goed voor je huid omdat ze op milde wijze exfoliëren door de verbindingen los te maken die de doffe, dode huidcellen aan de oppervlakte houden. Zodra deze verbindingen verbroken zijn laat de huid op natuurlijke wijze dode huidcellen los.

Wat kan AHA en BHA doen voor jouw huid?

 • Vervaag fijne lijntjes en rimpels
 • Verstevig je huid zichtbaar en voelbaar
 • Hydrateer je huid
 • Verbeter een ongelijkmatige huidteint
 • Maak een ruwe huidtextuur glad

AHA en BHA producten

2% BHA Liquid Exfoliant

Onze iconische BHA-exfoliant

Onze #1 bestseller wereldwijd, deze milde leave-on-exfoliant werkt onder het huidoppervlak om poriën te ontstoppen, rimpels te vervagen, en de teint op te frissen en egaler te maken.

Onze innoverende AHA-exfoliant

Herstel textuur en teint met deze unieke mix van amandelzuur en melkzuur, wat op milde wijze werkt op het huidoppervlak om glow, fijne lijntjes en de huidbarrière te verbeteren.

Skin Perfecting 6% Mandelic + 2% Lactic Acid AHA Liquid Exfoliant

Wat maakt AHA en BHA verschillend?

AHA's zijn in water oplosbaar, wat betekent dat ze exfoliëren op het huidoppervlak. AHA's worden doorgaans aangeraden voor een normale tot droge, zonbeschadigde huid door het vermogen van AHA om de natuurlijke vochtvasthoudende factoren in de huid te versterken. AHA's zijn ook bewezen effectief in het verminderen van zichtbare tekenen van zonneschade, inclusief fijne lijntjes en rimpels.

BHA is in olie oplosbaar, dus het werkt niet alleen op het huidoppervlak maar ook diep in de poriën. BHA wordt daarom vaker aangeraden voor normale tot vettige huid die gevoelig is voor onzuiverheden, verstopte en vergrote poriën, en puistjes. BHA heeft ook natuurlijke kalmerende eigenschappen, wat het mild genoeg maakt voor een gevoelige huid of een huid die gevoelig is voor roodheid, rosacea of milia.

Kun je AHA en BHA combineren?

Ja, je kunt beide chemische exfolianten in dezelfde routine gebruiken. Hoewel de meeste mensen voor het één of het ander kiezen, is er niets mis mee om beide te gebruiken of om te experimenteren om te zien welke het beste voor je werkt. Hou wel goed in de gaten hoe je huid reageert en pas het gebruik aan indien nodig.

Het combineren van AHA en BHA kan geavanceerde resultaten geven wanneer je meerdere huidproblemen ervaart (zoals tekenen van zonneschade, diepere rimpels, hardnekkige verstopte poriën, of bultjes en dofheid tegelijkertijd. Velen ervaren dat afwisselend gebruik van AHA en BHA exfolianten de perfecte oplossing is voor specifieke huidzorgen.

Hoe kun je AHA en BHA samen gebruiken in je routine?

Je kunt zowel AHA als BHA in je routine verwerken door ze afwisselend aan te brengen (bijvoorbeeld de ene dag AHA en de dag erna BHA) of een formule te kiezen die ze op een milde wijze combineert. Is het nodig om een AHA-exfoliant en een BHA-exfoliant tweemaal daags op hetzelfde moment aan te brengen? Waarschijnlijk niet. De meesten hebben deze mate van exfoliatie niet nodig.

Breng je AHA- of BHA-exfoliant aan na het reinigen en tonen. Je hoeft niet te wachten voordat je het volgende product aanbrengt, ga gerust meteen verder met de rest van je routine (dit zal de pH-waarde van je exfoliant niet beïnvloeden.

Onze tips voor het afwisselen van exfolianten en hoe vaak je zou moeten exfoliëren:

 • De meesten vinden het prima om één keer per dag te exfoliëren, 's ochtends of 's avonds, afhankelijk van hun persoonlijke voorkeur.
 • Als je afwisselend AHA en BHA wilt proberen, beslis dan aan het begin van elke week welk exfoliant je gaat gebruiken en wissel dan elke dag af. Je kunt ook de één voor een week gebruiken en de week erna overschakelen op de andere.
 • Een andere optie is om één type exfoliant in de ochtend te gebruiken en de ander in de avond. Dit kan een perfecte aanpak zijn voor een acne-gevoelige huid met tekenen van zonneschade
 • Je kunt ook experimenteren met afwisselend verschillende sterktes van AHA of BHA te gebruiken. Als voorbeeld, breng een 1% BHA-exfoliant aan elke ochtend en verhoog naar 2% voor de avond. Je kunt zelfs experimenteren met producten die meerdere AHA's combineren, zoals onze 6% Mandelic Acid + 2% Lactic Acid Liquid Exfoliant.
 • Gebruik één of twee keer per week een speciale AHA of BHA treatment met hogere sterkte om jezelf een at-home peeling te geven voor indrukwekkende resultaten.
 • Voor overdag geldt, eindig altijd met een SPF van minimaal 30.

Het vergt soms wat experimenteren om erachter te komen wat het beste werkt voor jouw huid. Zodra je weet wat goed werkt voor jouw huid, blijf dan consistent om de resultaten te behouden.

Kan AHA en BHA je huid beschadigen?

AHA- en BHA-exfolianten zullen je huid niet beschadigen als ze goed geformuleerd zijn en op de juiste manier gebruikt worden. Sterker nog, AHA's versterken je huid door gezond collageen te ondersteunen, terwijl BHA een kalmerende werking heeft op een geïrriteerde huid.

Om effectief te zijn moeten AHA- en BHA-exfolianten geformuleerd zijn binnen een bepaalde pH-waarde: 3-4. We zijn ons bewust van het onderzoek rondom deze kwestie, dus al onze AHA- en BHA-producten zijn geformuleerd om zo effectief en mild mogelijk te zijn. We gebruiken daarnaast ook nooit ingrediënten in onze formules die bewezen irritatie kunnen veroorzaken.

Geraadpleegde bronnen:

 • Cosmetic Dermatology: Products and Procedures, Tweede Editie, 2016, pagina's 346-356.
 • Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, augustus 2015, pagina's 455-461.
 • Dermatology Research and Practice, februari 2015, e-Publicatie
 • Journal of the German Society of Dermatology, juli 2012, pagina's 488- 491
 • Evidence Based Complementary and Alternative Medicine, juni 2011, e-Publicatie
 • Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, november 2010, pagina's 135-142
 • Journal of the American Academy of Dermatology, april 2007, pagina's 651-663
Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.
Alle huidtypen
Normale huid, Droge huid
Normale huid, Droge huid
Normale huid, Gecombineerde huid

Lees meer over exfolianten

Bronnen:
Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, August 2015, pages 455–461
Dermatology Research and Practice, February 2015, ePublication
Journal of the German Society of Dermatology, July 2012, pages 488–491
Evidence Based Complementary and Alternative Medicine, June 2011, ePublication
Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, November 2010, pages 135–142
Journal of the American Academy of Dermatology, April 2007, pages 651–663

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.