Een droge huid exfoliëren met AHA

Bij Paula’s Choice vind je twee verschillende soorten exfolianten: AHA’s (alphahydroxyzuren waaronder glycolzuur) en BHA (betahydroxyzuur: salicylzuur). Kort gezegd is BHA het meest geschikt voor een gecombineerde tot vette huid of een huid die last heeft van puistjes. AHA is het meest geschikt voor een droge- of zonbeschadigde huid. Helaas zijn veel mensen onnodig bang voor het gebruik van een AHA-exfoliant. Ze hebben de angst dat een exfoliant hun droge huid nog meer zal uitdrogen of beschadigen. Het tegendeel is echter waar. Een AHA-exfoliant kan er juist voor zorgen dat je droge, doffe huid weer gaat stralen.

Wat is AHA

AHA staat voor alphahydroxyzuur, maar laat je niet afschrikken door het woord ‘zuur’. De ingrediënten in AHA producten zijn namelijk veel zachter voor je huid dan andere producten die je huid exfoliëren, zoals een scrub. Er zijn verschillende soorten AHA’s die veelvuldig gebruikt worden, maar de twee meest effectieve en best onderzochte zijn glycolzuur en melkzuur. Producten met glycolzuur of melkzuur zijn het meest efficiënt in concentraties tussen de 5% en 10% en zijn om je huid er jonger uit te laten zien.

AHA: ideaal voor de droge huid

Exfolianten met BHA kunnen je huid tot in de porie reinigen, wat ze geschikt maakt voor een gecombineerde tot vette huid en een huid die gevoelig is voor of last heeft van puistjes. AHA-exfolianten zijn juist het meest effectief aan het huidoppervlak en door hun unieke eigenschappen voornamelijk geschikt voor een droge huid. Door het verwijderen van dode huidcellen van het huidoppervlak wordt huidveroudering door zonneschade, zoals pigmentvlekjes, minder zichtbaar. Daarnaast helpt een AHA-exfoliant om je huid te hydrateren. Daardoor wordt een doffe huid tegengegaan en krijgt je droge(re) huid haar natuurlijke glans terug.

Lees hier alles over de verschillende soorten alphahydroxyzuren:

 • Glycolzuur
  Glycolzuur komt van nature voor in rietsuiker en is het paradepaardje van de alphahydroxyzuren. Glycolzuur is namelijk de best onderzochte AHA en onderzoek heeft uitgewezen dat glycolzuur, samen met melkzuur, de meest indrukwekkende resultaten oplevert voor alle leeftijden en huidtypen.
  Glycolzuur is zo bijzonder omdat het bestaat uit kleine moleculen die gemakkelijk door de bovenste lagen van je huid kunnen doordringen en zo de onderliggende, gezonder uitziende huid zichtbaar maakt. Glycolzuur heeft ook de eigenschap om je huid te hydrateren en helpt je huid te “leren” om de natuurlijke vochtbalans op peil te houden. De meeste AHA-exfolianten van Paula's Choice zijn op basis van glycolzuur.
 • Melkzuur
  Melkzuur kan worden verkregen uit melk en doet in principe hetzelfde als glycolzuur, maar doet dit alleen wat langzamer omdat melkzuur een grotere molecuulstructuur heeft. Hierdoor kan melkzuur net iets minder goed in de bovenste lagen van de huid doordringen. Melkzuur in concentraties vanaf 2% werkt hydraterend, vanaf 5% kan het exfoliërend werken, maar tussen de 5% en 10% zou ideaal zijn voor een huidverzorgingsproduct met exfoliëren als hoofddoel.
 • Appelzuur
  Deze AHA komt van nature voor in appels. De moleculen van appelzuur zijn groter dan glycolzuur en melkzuur, maar is nog steeds in staat om je huid te exfoliëren en werkt daarnaast als een antioxidant. Appelzuur is in concentraties van 1% - 2% een goede aanvulling op exfolianten die al glycolzuur en melkzuur bevatten. Op deze manier wordt je huid op verschillende niveaus geëxfolieerd./li>
 • Wijnsteenzuur
  Wijnsteenzuur komt van nature voor in druiven en – niet geheel onbelangrijk – rode wijn. De moleculen van wijnsteenzuur zijn nog een beetje groter dan appelzuur en bijna twee keer groter dan glycolzuur.
  Wijnsteenzuur kan dienst doen als exfoliant als het in dezelfde concentraties wordt gebruikt als glycolzuur of melkzuur. Er zijn formuleringen waarbij het wordt gebruikt voor een meer doelgerichte exfoliatie, waarbij verschillende zuren op verschillende huidniveaus effectief zijn. Wijnsteenzuur wordt echter vaker gebruikt om andere exfolianten te ondersteunen in het behouden van de juiste pH-waarde die essentieel is voor een optimale werking van exfolianten.
  De Resist Anti-Aging Advanced Smoothing Treatment 10% AHA bevat een combinatie van bovenstaande 4 alphahydroxyzuren. Deze exfoliant zorgt dus voor exfoliatie in verschillende lagen
 • Citroenzuur
  Citroenzuur komt voor in verschillende citrusvruchten. Vanaf concentraties van 10% of hoger kan het werken als een exfoliant, maar het wordt vaak wel gezien als een meer irriterende exfoliant omdat het een lage pH-waarde van 2.2 heeft.
  In veel huidverzorgingsproducten komt citroenzuur in kleine hoeveelheden voor als antioxidant. Ook wordt het gebruikt om de pH-waarde te sturen, zodat exfolianten een pH-waarde hebben waarin ze effectief zijn, maar toch mild voor de huid. Sommige AHA-producten bevatten citrusextracten waarbij wordt geclaimd dat ze werken als natuurlijke AHA’s. Dat klinkt natuurlijk goed, maar er zijn geen onderzoeken gepubliceerd die bewijzen dat zulke extracten daadwerkelijk je huid kunnen exfoliëren.
 • Amandelzuur
  Deze AHA wordt niet zo vaak gebruikt als andere AHA’s, omdat er minder onderzoek is die het gebruik ondersteunt. Maar amandelzuur moet niet onderschat worden. Het is de AHA met de grootste moleculen, waardoor het langzaam in de huid trekt en dat is interessant voor mensen met een gevoelige huid.
  Onderzoek heeft ook aangetoond dat amandelzuur je huid kan stimuleren om meer talg aan te maken, dit is natuurlijk niet ideaal voor mensen met een vette of gecombineerde huid, maar kan wel een uitkomst bieden voor mensen met een droge huid.
  In onderzoek waarbij amandelzuur wordt gebruikt als peeling worden er concentraties van 20% tot 40% gebruikt, maar welke concentraties voorkomen in huidverzorgingsproducten is niet bekend.

AHA's van Paula's Choice

Hoewel AHA’s het meest geschikt zijn voor een drogere huid kunnen ze, in aanvulling op een BHA-exfoliant, ook voordelen bieden voor gecombineerde tot vettere huidtypes. Afhankelijk van je huidtype of persoonlijke voorkeur zijn er daarom verschillende AHA-exfolianten van Paula’s Choice. Het verschil zit voornamelijk in de textuur (vloeibaar, gel of lotion) en in de concentraties (tussen de 5% tot 10%).

 • Resist Anti-Aging 5% AHA Exfoliant
  De lagere concentratie AHA, in combinatie met de lotiontextuur, maakt dat dit een milde exfoliant is voor de normale tot droge huid. Daarnaast bevat de exfoliant ook 0,5% BHA, wat helpt bij verstopte poriën en het kalmeren een gevoelige huid.
 • Skin Perfecting 8% AHA Lotion Exfoliant
  Een hoger percentage AHA voor een effectieve exfoliatie, verpakt in een crème-achtige lotion met verzachtende oliën voor hydratatie en voeding van de huid. Dit maakt het product uitermate geschikt voor de zeer droge huid.
 • Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant
  De geltextuur maakt deze AHA-exfoliant erg geschikt voor een normale tot vette huid (zonder puistjes). De lichte gel trekt snel in en is daarom ideaal om aan te brengen onder andere producten, zoals een booster, serum of dag- of nachtcrème.
 • Resist Anti-Aging 10% AHA Exfoliant Weekly Treatment
  Het hoge percentage AHA en de vloeibare textuur maakt dit een krachtige exfoliant. Wekelijks gebruikt helpt bij de strijd tegen een droge huid, tekenen van huidveroudering en pigmentvlekken. Perfect om af te wisselen met een andere (dagelijkse) Paula’s Choice-exfoliant.
 • Resist Anti-Aging 10% AHA Exfoliant Advanced Treatment
  Deze geavanceerde treatment bevat een mix van vier verschillende AHA’s. Hun krachtige eigenschappen gecombineerd met 0,5% BHA kalmeren je huid. Je kunt deze exfoliant zo vaak gebruiken als je huid nodig heeft (dagelijks of wekelijks) om een doffe huid, tekenen van huidveroudering en pigmentvlekken te verminderen. Door middel van de pipet kun je de exfoliant nauwkeurig doseren en is het product zuinig in gebruik.
 • Resist Anti-Aging 10% AHA Bodylotion
  Naast de exfolianten die voornamelijk zijn geformuleerd voor de huid van je gezicht, is er ook een Paula’s Choice-exfoliant speciaal voor je lichaam. Hiermee kun je de droge huid op de rest van je lichaam tegengaan, ook wanneer je last hebt van keratosis pilaris.

Hopelijk heeft bovenstaand informatie je gerustgesteld en kun je nu zorgeloos je huid exfoliëren met een AHA. Wil je meer weten over exfolianten of ga je voor het eerst exfoliëren, dan kun je Alles wat je moet weten over exfolianten en exfoliëren lezen.

Aanbevolen producten

Normale huid, Droge huid
Alle huidtypen
Normale huid, Droge huid
Normale huid, Droge huid
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.