EXFOLIANTEN VOOR DE DROGE HUID

Heb je een droge huid en ben je bang dat een exfoliant je huid nog meer zal uitdrogen of beschadigen? Het tegendeel is waar.

Sterker nog: een AHA-exfoliant kan er juist voor zorgen dat je droge of doffe huid weer gaat stralen. Het geheim zit hem in het kiezen van de juiste structuur en concentratie. We leggen je uit hoe AHA-exfolianten werken en waarom ze geschikt zijn voor een droge huid.

DE BESTE EXFOLIANT VOOR EEN DROGE HUID

Bij Paula’s Choice vind je twee verschillende soorten leave-on-exfolianten: AHA's (alphahydroxyzuren, waaronder glycolzuur) en BHA (betahydroxyzuur: salicylzuur). Kort gezegd is BHA het meest geschikt voor een gecombineerde tot vette huid of een huid die last heeft van puistjes. AHA is het meest geschikt voor een droge- of zonbeschadigde huid. Herstel textuur en teint met deze unieke mix van amandelzuur en melkzuur, wat op milde wijze werkt op het huidoppervlak om glow, fijne lijntjes en de huidbarrière te verbeteren. We hebben ook een afspoelbare AHA en BHA Exfoliant Peeling voor incidenteel gebruik, zo’n peeling is vaak krachtiger en exfolieert je huid op meerdere niveaus. De hoge concentratie aan zuren doen bovendien sneller hun werk, vaak al binnen enkele minuten.

Exfolianten met BHA kunnen je huid tot in de porie reinigen en daardoor zijn ze geschikt voor een gecombineerde tot vette huid en een huid die gevoelig is voor puistjes.

AHA-exfolianten zijn juist het meest effectief aan het huidoppervlak en door hun unieke eigenschappen voornamelijk geschikt voor een droge huid. Door het verwijderen van dode huidcellen van het huidoppervlak wordt huidveroudering door zonneschade, zoals pigmentvlekjes, minder zichtbaar. Daarnaast helpt een AHA-exfoliant om je huid te hydrateren. Daardoor wordt een doffe huid tegengegaan en krijgt je droge huid haar natuurlijke glans terug.

WAT IS AHA?

AHA staat voor alphahydroxyzuur, maar laat je niet afschrikken door het woord ‘zuur’. De ingrediënten in AHA-producten zijn namelijk veel zachter voor je droge huid dan andere producten die je huid exfoliëren, zoals een scrub. Er zijn verschillende soorten AHA’s die veelvuldig gebruikt worden, maar de twee meest effectieve en best onderzochte zijn glycolzuur en melkzuur. Producten met glycolzuur of melkzuur zijn het meest efficiënt in concentraties tussen de 5% en 10% en zijn er om je droge huid er jonger uit te laten zien.

BENIEUWD NAAR DE VERSCHILLENDE SOORTEN ALPHAHYDROXYZUREN DIE GESCHIKT ZIJN VOOR DE DROGE HUID?

 • Glycolzuur
  Glycolzuur komt van nature voor in rietsuiker en is het paradepaardje van de alphahydroxyzuren. Glycolzuur is namelijk de best onderzochte AHA en onderzoek heeft uitgewezen dat glycolzuur, samen met melkzuur, de meest indrukwekkende resultaten oplevert voor alle leeftijden en huidtypen.
  Glycolzuur is bijzonder vanwege het kleine moleculaire formaat waardoor het gemakkelijk door de bovenste lagen van je huid heengaat en zo de onderliggende, gezonder uitziende huid zichtbaar maakt. Glycolzuur is geschikt voor de droge huid vanwege de eigenschap om je huid te hydrateren en het helpt je huid te “leren” om de natuurlijke vochtbalans op peil te houden. De meeste AHA-exfolianten van Paula's Choice zijn op basis van glycolzuur.
 • Melkzuur
  Melkzuur kan worden verkregen uit melk en doet in principe hetzelfde als glycolzuur, maar doet dit alleen wat langzamer omdat melkzuur een grotere molecuulstructuur heeft. Hierdoor kan melkzuur net iets minder goed in de bovenste lagen van de huid doordringen. Melkzuur in concentraties vanaf 2% werkt hydraterend, vanaf 5% kan het exfoliërend werken, maar tussen de 5% en 10% zou ideaal zijn voor een huidverzorgingsproduct met exfoliëren als hoofddoel.
 • Appelzuur
  Deze AHA komt van nature voor in appels. Het moleculaire formaat van appelzuur is groter dan glycolzuur en melkzuur, maar is nog steeds in staat om je huid te exfoliëren en werkt daarnaast net zoals een antioxidant. Appelzuur is in concentraties van 1% - 2% een goede aanvulling op exfolianten die al glycolzuur en melkzuur bevatten. Op deze manier wordt je huid op verschillende niveaus geëxfolieerd./li>
 • Wijnsteenzuur
  Wijnsteenzuur komt van nature voor in druiven en – niet geheel onbelangrijk – rode wijn. Het moleculaire formaat van wijnsteenzuur is nog een beetje groter dan appelzuur en bijna twee keer groter dan glycolzuur.
  Wijnsteenzuur kan dienst doen als exfoliant als het in dezelfde concentraties wordt gebruikt als glycolzuur of melkzuur. Er zijn formuleringen waarbij het wordt gebruikt voor een meer doelgerichte exfoliatie, waarbij verschillende zuren op verschillende huidniveaus effectief zijn. Wijnsteenzuur wordt echter vaker gebruikt om andere exfolianten te ondersteunen in het behouden van de juiste pH-waarde die essentieel is voor een optimale werking van exfolianten.
  De Resist Anti-Aging 10% AHA Exfoliant bevat een combinatie van bovenstaande 4 alphahydroxyzuren. Deze exfoliant zorgt dus voor exfoliatie in verschillende lagen
 • Citroenzuur
  Citroenzuur komt voor in verschillende citrusvruchten. Vanaf concentraties van 10% of hoger kan het werken als een exfoliant, maar het wordt vaak wel gezien als een meer irriterende exfoliant omdat het een lage pH-waarde van 2.2 heeft.
  In veel huidverzorgingsproducten komt citroenzuur in kleine hoeveelheden voor als antioxidant. Ook wordt het gebruikt om de pH-waarde te sturen, zodat exfolianten een pH-waarde hebben waarin ze effectief zijn, maar toch mild voor de huid. Sommige AHA-producten bevatten citrusextracten waarbij wordt geclaimd dat ze werken als natuurlijke AHA’s. Dat klinkt natuurlijk goed, maar er zijn geen onderzoeken gepubliceerd die bewijzen dat zulke extracten daadwerkelijk je huid kunnen exfoliëren.
 • Amandelzuur
  Deze AHA wordt niet zo vaak gebruikt als andere AHA’s, omdat er minder onderzoek is die het gebruik ondersteunt. Maar amandelzuur moet niet onderschat worden. Het is de AHA met het grootste moleculaire formaat, waardoor het langzaam in de huid trekt en dat is interessant voor mensen met een gevoelige huid.
  Onderzoek heeft ook aangetoond dat amandelzuur je huid kan stimuleren om meer talg aan te maken, dit is natuurlijk niet ideaal voor mensen met een vette of gecombineerde huid, maar kan wel een uitkomst bieden voor mensen met een droge huid.
  In onderzoek waarbij amandelzuur wordt gebruikt als peeling worden er concentraties van 20% tot 40% gebruikt, maar welke concentraties voorkomen in huidverzorgingsproducten is niet bekend.

AHA'S VAN PAULA'S CHOICE VOOR EEN DROGE HUID

Op zoek naar een exfoliant voor een droge huid? Bij Paula's Choice hebben we vijf AHA-exfolianten die vooral qua textuur (vloeibaar, gel of lotion) en concentratie (tussen 5% en 10%) van elkaar verschillen. Welke je kiest hangt af van je huidtype en persoonlijke voorkeur. Je kunt natuurlijk ook meerdere varianten gebruiken.

 • Resist Anti-Aging 5% AHA Exfoliant
  De lagere concentratie AHA, in combinatie met de lotiontextuur, maakt dat dit een milde exfoliant is voor de normale tot droge huid. Daarnaast bevat de exfoliant ook 0,5% BHA, wat helpt bij verstopte poriën en het kalmeren een gevoelige huid.
 • Skin Perfecting 8% AHA Lotion Exfoliant
  Een hoger percentage AHA voor een effectieve exfoliatie, verpakt in een crème-achtige lotion met verzachtende oliën voor hydratatie en voeding van de huid. Dit maakt het product uitermate geschikt voor de zeer droge huid.
 • Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant
  De geltextuur maakt deze AHA-exfoliant erg geschikt voor een normale tot vette huid (zonder puistjes). De lichte gel trekt snel in en is daarom ideaal om aan te brengen onder andere producten, zoals een booster, serum of dag- of nachtcrème.
 • Resist Anti-Aging 10% AHA Exfoliant Advanced Treatment
  Deze geavanceerde treatment bevat een mix van vier verschillende AHA’s. Hun krachtige eigenschappen gecombineerd met 0,5% BHA kalmeren je huid. Je kunt deze exfoliant zo vaak gebruiken als je huid nodig heeft (dagelijks of wekelijks) om een doffe huid, tekenen van huidveroudering en pigmentvlekken te verminderen. Door middel van de pipet kun je de exfoliant nauwkeurig doseren en is het product zuinig in gebruik.
 • Skin Revealing Body Lotion 10% AHA
  Naast de exfolianten die voornamelijk zijn geformuleerd voor de huid van je gezicht, is er ook een Paula’s Choice-exfoliant speciaal voor je lichaam. Hiermee kun je de droge huid op de rest van je lichaam tegengaan, ook wanneer je last hebt van keratosis pilaris.

Hopelijk heeft bovenstaande informatie je gerustgesteld en kun je nu zorgeloos je droge huid exfoliëren met een AHA. Wil je meer weten over exfolianten of ga je voor het eerst exfoliëren, dan kun je Alles wat je moet weten over exfolianten en exfoliëren lezen.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

Normale huid, Droge huid
Normale huid, Droge huid
Normale huid, Droge huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.