Zo exfolieer je je lichaam

Zo exfolieer je je lichaam

Niet alleen de huid op je gezicht is gebaat bij exfoliëren. De rest van je huid kan er ook profijt van hebben. Hoe exfolieer je je lichaam dan? Met een droge borstel, een spons of met een scrub? Lees hier de do’s en don’ts als het om lichaams-exfolianten gaat en waarom je het best kunt kiezen voor een leave-on-exfoliant.

Voordelen van een lichaamsexfoliant

Je vraagt je misschien af waarom exfoliëren van het lichaam zo belangrijk is. Bij het ouder worden, ondervindt je huid meer schade van de zon en kunnen er verschillende huidproblemen optreden waardoor je huid het vermogen verliest om dode huidcellen zelf af te scheiden. Dit kan leiden tot een droge en grauwe huid op je armen, benen en ellebogen (eigenlijk op je hele lichaam). Zo'n doffe en oneffen huid laat je er ouder uitzien dan je eigenlijk bent.

Is een scrub het antwoord?

Vaak wordt een lichaamsscrub genoemd als oplossing voor het exfoliëren van het lichaam. Er zijn talloze ingrediënten die een scrub exfoliërend maken. Zo wordt er vaak gebruik gemaakt van plastic microbolletjes (gelukkig wordt dit milieuonvriendelijke ingrediënt steeds minder vaak gebruikt) en kan je walnootschillen, puimsteen, suiker, zeezout en vulkanisch as ook vaak terugvinden in scrubs.

Waarom je de meeste lichaamsscrubs beter kunt vermijden

  1. Veel van deze scrubs zijn te grof en daardoor erg agressief. Wanneer je huid regelmatig in contact komt met harde scrubs vaag je het bovenste beschermlaagje van je huid weg en blijf je achter met een droge, gevoelige huid.
  2. Lichaamsscrubs zitten vaak bomvol parfum en essentiële oliën die voor huidproblemen en irritaties kunnen zorgen (de heerlijke geur maakt het zelfs moeilijk om ze links te laten liggen).

Droge borstels of harde sponzen zijn ook niet veel beter. Deze opties kunnen zelfs nog slechter zijn voor je huid. Doordat deze producten zo stevig en grof zijn, kunnen ze je huid nog ruwer en roder maken.

De beste exfolianten voor je lichaam

Welke producten kun je dan wel gebruiken om je lichaam te exfoliëren? AHA (alphahydroxyzuren) en BHA (betahydroxyzuren) zijn volgens onderzoek de beste ingrediënten om je huid mee te exfoliëren. Dit zijn 'zuren' die je als het ware op je huid laat zitten. Een goede exfoliant bevat een van deze zuren en verwijdert op milde wijze dode huidcellen zodat een nieuwe, stralende huidlaag tevoorschijn komen.

Gebruik een AHA-exfoliant waar glycolzuur of melkzuur in zit om je droge en door de zon beschadigde huid te verbeteren. AHA zorgt er ook voor dat je huid beter gehydrateerd blijft en er steviger uitziet. Daar kan geen scrub tegenop!

Heb je juist last van oneffenheden, verstopte poriën of roodheid - op je rug, armen of benen? Kies dan voor een BHA-exfoliant waar 2% salicylzuur in zit. Breng dit een- of tweemaal daags aan en al snel zul je een wereld van verschil zien.

Een zachte, geurloze bodyscrub kan je huid misschien zuiveren, maar een scrub pakt lang niet alle problemen aan die na het gebruik van een AHA- of BHA-exfoliant als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Je benen exfoliëren

Regelmatig een AHA- of BHA-lichaamsexfoliant gebruiken is een goede manier om de benen te exfoliëren. Dit maakt ook het ontharen makkelijker en leidt tot minder ingegroeide haartjes.

Hoe je het beste je benen kunt exfoliëren voor het scheren is simpel: breng de avond ervoor een laagje AHA- of BHA-bodylotion aan. De volgende ochtend was je het eraf onder de douche en scheer je je benen zoals je normaal doet. Breng na het afdrogen een dun laagje bodylotion aan om vochtverlies tegen te gaan en de huid extra zacht en glad te maken.

Tip: breng geen AHA-bodylotion aan op een net geschoren huid. De huid is wat gevoeliger na het scheren en kan door het gebruik van een AHA-bodylotion een beetje gaan prikken.

Als je last hebt van ingegroeide haartjes op je benen, kies dan een BHA-exfoliant in plaats van AHA. Een BHA is meer geschikt voor het ontstoppen van de poriën waar ingegroeide haartjes in vast blijven zitten.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.