Wat zijn ceramiden en wat doen ze voor je huid?

Weet jij al wat ceramiden zijn en wat ze doen? Er wordt vaak gesproken over ceramiden als een geweldig huidverzorginsingrediënt tegen huidveroudering. Vind de antwoorden op de 10 meest gestelde vragen over ceramiden hieronder!

1. Wat zijn ceramiden?

Ceramiden zijn, kort door de bocht, lipiden (vetten) die van nature voorkomen in je huid. Je huid bestaat voor meer dan 50% uit ceramiden, dus het is niet verwonderlijk dat ze een essentiële rol spelen in het beschermen van je huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf en je huid helpen er gezond uit laten zien.

2. Wat doen ceramiden?

Ceramiden hebben bewezen, unieke anti-aging-eigenschappen. Je kunt ze vergelijken met bakstenen en cement, waarbij je huidcellen de bakstenen zijn en ceramiden het cement. Op deze manier houden ceramiden je huid bij elkaar en vormt het een beschermende laag om vochtverlies tegen te gaan en zichtbare schade van buitenaf te beperken. Ook helpen ceramiden goed om je huid soepel te houden.

Daarnaast zijn er nog twee fascinerende ingrediënten: phytosphingosine en sphingolipiden. Dit zijn in feite voorlopers van ceramide. Ze kunnen namelijk de bovenste lagen van je huid helpen om meer ceramiden aan te maken. Waardoor je huid zich beter kan beschermen en tekenen van huidveroudering kunnen verminderen.

3. Als mijn huid al ceramiden bevat, waarom heb ik ze dan ook nog nodig in mijn huidverzorging?

Een jonge huid maakt van nature veel ceramiden aan. Maar naarmate we ouder worden en door zonneschade wordt de hoeveelheid en de kwaliteit van de ceramiden die je huid aanmaakt minder. Dit kan leiden tot een beschadigde huidbarrière en dat heeft weer een droge, ruwe huid, rimpels, roodheid, irritatie en zichtbare vochtarmoede tot gevolg.

De ceramiden in huidverzorgingsproducten kunnen de ceramiden in je huid aanvullen. Hierdoor kan je huid zich weer jong en gezond gedragen en blijft je huid gehydrateerd, stevig en soepel.

4. Welke resultaten kan ik verwachten van een product met ceramiden?

Zorgvuldig geformuleerde (en goed verpakte) huidverzorgingsproducten met ceramiden helpen je huidbarrière versterken en hydratatie te verbeteren. Dit geeft een zachtere en stevigere huid, met minder zichtbare fijne lijntjes en rimpels en gaat huidirritatie tegen.

5. Wat bedoel je met ‘goed verpakt’?

De meerderheid van de ingrediënten die helpen tegen huidveroudering zijn niet stabiel. Dit betekent dat de effectiviteit vermindert als ze worden blootgesteld aan licht en lucht, wat gebeurt als je bijvoorbeeld een potje crème opent. Daarom is het beter om producten in niet-doorschijnende tubes of luchtdichte pompjes te gebruiken. Deze zorgen ervoor dat ingrediënten hun werk blijven doen.

6. Hoe weet ik of een product ceramiden bevat?

Over het algemeen kun je dan het woord ‘ceramide’ terugvinden in de ingrediëntenlijst (ceramide AP, EOP, NG, NP, of NS), maar niet altijd. Ingrediënten zoals phytosphingosine en sphingosine zijn niet meteen te herkennen als ceramide, maar staan bekent als voorlopers van ceramiden. Dit betekent dat ze je huid kunnen stimuleren om ceramiden aan te maken. Maar doordat ceramiden zo bekend staan als anti-aging-ingrediënt zullen de meeste merken wel duidelijk communiceren als hun product ceramide bevat.

7. Wat is beter, synthetische of natuurlijke ceramiden?

Er zijn twee eigenschappen die ervoor zorgen dat ceramide een extra effectief ingrediënt tegen huidveroudering is: het hydrateert je huid én het leert je huid om zichzelf te herstellen naar een gezonde staat.

Ceramiden kunnen worden verkregen uit planten. Het nadeel van plantaardige ceramiden is dat ze alleen geschikt zijn om te hydrateren. Ze zorgen er niet voor dat je huid zich jonger of gezonder gedraagt. Ook kunnen ceramiden worden verkregen uit dierlijke en menselijke huid. Deze ceramiden bevatten wel beide eigenschappen. Maar een ethisch huidverzorgingsbedrijf (zoals Paula’s Choice) en ook veel klanten zullen problemen hebben om dit te gebruiken.

Synthetische ceramiden zijn een goede en ethisch verantwoorde oplossing voor dit probleem. Ze zijn stabiel, ze hydrateren je huid en leren je huid om zich gezond en jong te gedragen. Synthetische ceramiden hebben lang de reputatie gehad dat ze slecht door je huid worden opgenomen maar nieuwe varianten hebben dit probleem niet.

8. Voor welke huidtypes zijn ceramiden het meest geschikt?

Ceramiden vallen onder de noemer ‘huideigen’ ingrediënten, omdat ze van nature in de huid voorkomen. Dit maakt ze een ideaal ingrediënt voor alle huidtypen. Zelfs als je een gevoelige, acne-gevoelige of vette huid hebt. Ook veilig om rond de ogen te gebruiken.

9. Met welke ingrediënten werken ceramiden goed samen?

Ceramiden zijn het meest effectief als ze worden gecombineerd met andere huideigen ingrediënten zoals vetzuren, glycerine en cholesterol. Vetachtige combinaties zoals deze zijn ideaal voor het verbeteren van je huidteint en huidtextuur en het verminderen van tekenen van een geïrriteerde huid. Geen enkel ingrediënt kan alles doen tegen de zichtbare tekenen van huidveroudering, dus zorg dat je product met ceramiden een mooie mix is van antioxidanten en huidverbeterende ingrediënten zoals retinol, niacinamide, linolzuur en peptiden.

10. Kan ik ceramiden combineren met mijn AHA- of BHA-exfoliant?

Ceramiden kunnen heel goed gecombineerd worden met een AHA- of BHA-exfoliant. Het is zelfs aan te raden, aangezien een exfoliant een laagje dode huidcellen verwijdert waardoor het product met ceramiden makkelijk opgenomen kan worden door je huid.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
Alle huidtypen
Gecombineerde huid, Vette huid
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.