Retinol (vitamine a) tegen rimpels

Retinol is een van de best onderzochte huidverzorgingsingrediënten. Het krijgt veel aandacht in de wereld van de huidverzorging. Terecht, want onderzoek toont duidelijk aan dat de huid veel baat heeft bij het gebruik ervan.

Wat is retinol?

 • Retinol is eigenlijk gewoon een ander woord voor vitamine A. Retinol is een extreem effectief celcommunicerend ingrediënt. Dat betekent dat dit stofje zich letterlijk aan bijna iedere huidcel kan hechten en doorgeeft dat die cel zich als een gezonde, jongere huidcel moet gaan gedragen.
 • Retinol is een antioxidant. Het kan dus de negatieve werking stoppen van schadelijke vrije radicalen die de huid er ouder uit doen zien en zich ouder gedraagt. Retinol helpt ook rimpels bestrijden en helpt de collageenproductie te stimuleren.
 • Retinol is effectief bij het behandelen van een acne-gevoelige huid, puistjes en eczeem. Het vermindert huidverkleuringen en maakt rimpels die zijn veroorzaakt door de schadelijke invloed van de zon minder diep.

Retinol en retinoïden: wat is het verschil?

Retinol (de gehele vitamine A-molecuul) kan worden gesplitst in krachtigere deeltjes, die we retinoïden noemen. Hoewel de begrippen retinol en retinoïde vaak door elkaar worden gebruikt, heeft elke stof zijn eigen kenmerkende eigenschappen en gebruiksvoorwaarden. Retinoïden zijn alleen verkrijgbaar op voorschrift van een arts.

Ter verduidelijking:

 • Retinol is een cosmetisch ingrediënt dat elke cosmeticaproducent in zijn producten mag gebruiken. Er is geen recept voor nodig. Andere effectieve vormen van vitamine A die je in cosmetica aantreft, zijn onder meer retinylacetaat, retinylpalmitaat en retinaldehyde.
 • Retinol is effectief omdat dit ingrediёnt, zodra het door de huid is opgenomen, wordt afgebroken en omgezet in retinoïnezuur. Retinoïnezuur is het stofje dat effect heeft op huidcellen en de manier waarop ze zich gedragen.
 • Zowel de cosmetische als voorgeschreven vormen van vitamine A kunnen irritatie veroorzaken. Het grootste risico op huidirritatie komt echter voor bij de voorgeschreven vormen (retinoïden).
 • Je kunt de irritatie die wordt veroorzaakt door retinol verminderen of geheel verhelpen door het gebruik van effectieve huidverzorgingsproducten waar kalmerende stoffen en antioxidanten aan toegevoegd zijn en die géén irriterende stoffen bevatten.
 • Alle vormen van retinol werken op een gelijksoortige maar niet identieke manier. Je huid kan er ontzettend veel baat bij hebben, wat de reden is dat ze zo populair zijn in de wereld van de huidverzorging.

Is retinol het beste ingrediënt om huidveroudering tegen te gaan?

Ondanks de vele voordelen van retinol is het belangrijk te beseffen dat er niet één enkel ingrediënt bestaat - dus ook niet retinol - dat in alle complexe behoeften van de huid voorziet. Naast retinol zijn daarom ook de volgende producten nodig:

 • Een milde reiniger
 • Een product met alphahydroxyzuur of betahydroxyzuur om te exfoliëren
 • Een serum en/of nachtcrème met antioxidanten, andere celcommunicerende ingrediënten en huididentieke stoffen
 • Een goed geformuleerd zonnebeschermend product

Wat kan retinol doen bij grove poriën?

Plaatselijk aangebracht retinol kan de werking van de poriën verbeteren. De genetisch bepaalde poriegrootte kan retinol niet veranderen. Maar het kan wel de structuur van grove poriën verbeteren die door verstopping of zonneschade zijn ontstaan, waardoor ze minder opvallend worden.

Wat je moet weten voordat je producten met retinol gaat kopen (en gebruiken):

 • Koop alleen producten met retinol die in een verpakking zitten die ondoorzichtig is en die blootstelling aan de lucht tot een minimum beperkt of verhindert (geen potjes!). De kwaliteit en werking van alle vormen van vitamine A gaat achteruit als ze herhaaldelijk aan lucht of licht worden blootgesteld.
 • Zoek naar vitamine A in de vorm van retinol, retinylacetaat, retinylpalmitaat of retinylaldehyde (ook retinal of retinaldehyde genoemd). Retinoïden zijn alleen op recept verkrijgbaar.
 • Niet alle huidtypen verdragen retinol. De stof kan irritatie zoals roodheid en schilfers veroorzaken. Vooral bij mensen die net met het gebruik ervan beginnen.
 • Als er irritatie ontstaat, zou die naarmate de huid went aan regelmatig gebruik van retinol binnen ongeveer een week weer moeten verdwijnen. Als de symptomen niet minder worden of juist verergeren, stop dan met het product.
 • Als je net retinol gaat gebruiken, doe dat in het begin dan niet dagelijks. Liefst om de dag of meng het product met retinol met je gebruikelijke nachtcrème voordat je het aanbrengt. Zo kan je huid er rustig aan wennen.
 • Gebruik een goed geformuleerd serum, nachtcrème en een milde reiniger en toner om de huid te helpen de retinol beter te verdragen.
 • Uit onderzoek blijkt dat de effectiviteit van een product met retinol bij het behandelen van een door de zon beschadigde huid duidelijk toeneemt als dit product in combinatie met een AHA-exfoliant wordt gebruikt.
 • Blootstelling aan zonlicht kan retinol onstabiel maken. Daarom wordt in het algemeen geadviseerd om een retinolproduct ’s avonds aan te brengen.
  Overdag aanbrengen kan, zolang je er maar een goedgefomuleerd zonnebeschermend product overheen aanbrengt!
Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

-15%
Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.