De barrière­functie van je huid: waarom die zo belangrijk is

Wat is je huidbarrière eigenlijk?

Je vraagt je misschien af wat een huidbarrière eigenlijk is. Simpel gezegd is de huidbarrière een waterdichte afsluiting die de buitenste lagen van de huid bij elkaar houdt. Bij een gezonde huidbarrière voelt je huid glad en zacht aan, maar als deze buitenste lagen beschadigd zijn, kan de huid er dof uitzien en ruw of droog aanvoelen. Een beschadigde huidbarrière verliest essentiële stoffen die de huidcellen intact houden: ceramiden, cholesterol en vetzuren zoals linolzuur. Dit leidt tot vochtverlies en een huid die kwetsbaar is voor schadelijke invloeden van buitenaf. Een beschadigde huidbarrière maakt het moeilijk om tekenen van huidveroudering en vlekjes na puistjes te herstellen.

Een gezonde huidbarrière vs. een beschadigde huidbarrière

Hoe houd je je huidbarrière intact?

Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Met de volgende tips houd je je huidbarrière gezond en beperk je schade tot een minimum, zodat je je huidbarrière later niet hoeft te herstellen.

  • Gebruik altijd lauw of handwarm water. Te heet of heel koud water is beide irriterend voor je huid.
  • Ga uit bad voordat je huid begint te rimpelen. Dat rimpelen duidt op schade aan je huidbarrière.
  • Gebruik geen agressieve scrubs of scrubs met een te grove structuur en scrub nooit te hard; hierdoor kunnen kleine beschadigingen ontstaan. Scrub liever helemaal niet en kies voor een milde exfoliant met AHA of BHA.
  • Gebruik parfumvrije huidverzorging. Parfum, waaronder essentiële olie, maakt de huid gevoelig en ontdoet je huid van herstellende ingrediënten die je huidbarrière juist nodig heeft om intact te blijven.
  • Wees voorzichtig met het gebruik van producten met een grote hoeveelheid actieve ingrediënten zoals AHA, BHA, retinol of voorgeschreven acne-medicatie. Ga op zoek naar een concentratie en gebruiksfrequentie die voor jou werkt en geen irritatie veroorzaakt, ook als dit betekent dat je dat product niet dagelijks kunt gebruiken. Je huid kan ook rood worden of gaan schilferen als je AHA, BHA en/of retinol tegelijk gebruikt. Je kunt dan beter ‘s morgens een exfoliant aanbrengen en ‘s avonds een product met retinol.
  • Bescherm altijd je huid als je de zon in gaat. Blootstelling aan de zon is één van de grote veroorzakers van een beschadigde huidbarrière. Gebruik daarom elke dag een beschermende dagcrème rijk aan antioxidanten met een SPF van 30 of hoger.

Hoe herstel je een beschadigde huidbarrière?

Als je huidbarrière al beschadigd is of je er zeker van wilt zijn dat je huid niet beschadigd raakt, kun je het beste huidverzorgingsproducten met huidherstellende ingrediënten gebruiken. Denk hierbij aan onder andere vetzuren, cholesterol, ceramiden, hyaluronzuur en glycerine. Wil je je huid voorzien van deze ingrediënten, breidt dan je huidverzorgingsroutine uit. Gebruik bijvoorbeeld na het reinigen een toner met huidherstellende stoffen, of gebruik voor je dag- of nachtcrème een serum met omega-vetzuren, zoals het Omega+ Complex Serum of meng een beetje van de Moisture Renewal Oil Booster met een huidverstevigende nachtcrème zoals onze RESIST Barrier Repair Advanced Nachtcrème. De plantaardige oliën helpen je huid om vocht langer vast te houden en herstellen zo je huidbarrière.

Met deze tips behoudt je een gezonde huidbarrière en kan je huid zachter en gladder aanvoelen en er zelfs jonger uit gaan zien.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

-15%
Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen
-15%
Droge huid
-15%
Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen
-15%
Normale huid, Droge huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.