De barrière­functie van je huid: waarom die zo belangrijk is

Wat is je huidbarrière eigenlijk?

Je vraagt je misschien af wat een huidbarrière eigenlijk is. Simpel gezegd vormen de bovenste lagen van je huid de huidbarrière. Dus wat je aan het huidoppervlak ziet is je huidbarrière. Bij een gezond huidoppervlak voelt je huid zo glad en zacht aan als een babyhuidje. Als het huidoppervlak beschadigd is, ziet je huid er uitgedroogd en dof uit en voelt het droog en ruw aan. Een beschadigde huidbarrière maakt het moeilijk, zo niet onmogelijk, om rimpels, onzuiverheden en een droge of gevoelige huid te verhelpen.

Hoe houd je je huidbarrière intact?

Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Je helpt je huidbarrière gezond te functioneren door ervoor te zorgen dat je huid niet beschadigd raakt. Lees hieronder hoe je dat doet:

  • Gebruik altijd lauw of handwarm water. Te heet of heel koud water is beide irriterend voor je huid.
  • Ga uit bad voordat je huid begint te rimpelen. Dat rimpelen duidt op schade aan je huidbarrière.
  • Gebruik geen agressieve scrubs of scrubs met een te grove structuur en scrub nooit te hard; hierdoor kunnen kleine beschadigingen ontstaan. Scrub liever helemaal niet en kies voor een milde exfoliant met AHA of BHA.
  • Gebruik een milde reiniger. Irriterende reinigers en zeep aan één stuk drogen je huid uit.
  • Gebruik milde, geurstofvrije huidverzorgingsproducten. Geurstoffen zijn slecht voor je huid, welk huidtype je ook hebt. Vermijd ook liever het gebruik van geurende oliën die je huid kunnen irriteren.
  • Wees voorzichtig met het gebruik van producten met een grote hoeveelheid actieve ingrediënten zoals AHA, BHA, retinol of voorgeschreven acne-medicatie. Ga op zoek naar een concentratie en gebruiksfrequentie die voor jou werkt en geen irritatie veroorzaakt, ook als dit betekent dat je dat product niet dagelijks kunt gebruiken. Je huid kan ook rood worden of gaan schilferen als je AHA, BHA en/of retinol tegelijk gebruikt. Je kunt dan beter ‘s morgens een exfoliant aanbrengen en ‘s avonds een product met retinol.
  • Bescherm altijd je huid als je de zon in gaat. Blootstelling aan de zon is één van de grote veroorzakers van een beschadigde huidbarrière. Gebruik daarom elke dag een zonneproduct dat rijk is aan antioxidanten en een SPF van 30 of hoger heeft.

Hoe herstel je een beschadigde huidbarrière?

Als je huidbarrière al beschadigd is of je er zeker van wilt zijn dat je huid niet beschadigd raakt, kun je het beste huidverzorgingsproducten met huidherstellende ingrediënten gebruiken. Denk hierbij aan onder andere vetzuren, cholesterol, ceramiden, hyaluronzuur en glycerine. Wil je je huid voorzien van deze ingrediënten, breidt dan je huidverzorgingsroutine uit. Gebruik bijvoorbeeld na het reinigen een toner met huidherstellende stoffen, of gebruik voor je dag- of nachtcrème een serum dat omega-vetzuren bevat, zoals het Resist Omega+ Complex Serum of meng je nachtcrème met de Moisture Renewal Oil Booster met plantaardige oliën die je huid helpen om vocht langer vast te houden en zo je huidbarrière herstellen.

Met deze tips kan je huid zachter en gladder aanvoelen en er zelfs jonger uit gaan zien. Krijg de huid die je altijd al wilde!

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
Droge huid
Alle huidtypen
Normale huid, Droge huid
Normale huid, Droge huid
Gecombineerde huid, Vette huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.