20 beauty­mythes: feiten of fabels?

Kloppen de adviezen die je in je modeglossy of in beautyblogs leest? Nee, helaas vaak niet. Water drinken om de vochtbalans van je huid op peil te houden? Een tintelend gevoel van je huid geeft aan dat het beautyproduct dat je erop aanbracht zijn werk doet? Fabels. In dit artikel lees je wat waar is en wat niet én we vertellen je wat echt werkt.

blackheads prevention

Mythe: Er zijn huidverzorgingsproducten die net zo werken als voorgeschreven cosmetische injecties.

Feit:Er is geen enkel product dat werkt als cosmetische injecties en dat komt doordat de ingrediënten het gebied waar ze effectief moeten zijn helemaal niet kunnen bereiken. Er bestaat geen enkel onderzoek dat aantoont dat er een huidverzorgingsproduct bestaat waarvan de werking ook maar in de verste verte in de buurt komt van die van cosmetische injecties of een laserbehandeling. Ongeacht de ingrediënten, het is gewoon onmogelijk. Zelfs fillers die plaatslijk worden aangebracht kunnen rimpels niet opvullen zoals injecties dat kunnen. Als een cosmetische injectie wordt uitgevoerd door iemand die daarvoor is opgeleid verdwijnen de behandelde rimpels bijna als bij toverslag. Geloven dat huidverzorgingsproducten hetzelfde kunnen is weggegooid geld. Er is nog nooit een huidverzorgingsproduct ontwikkeld waardoor plastisch chirurgen of cosmetisch dermatologen zonder werk zijn komen te zitten!

Mythe: Je leeftijd is een belangrijke factor bij de aanschaf van huidverzorgingsproducten.

Feit: Over heel veel producten wordt beweerd dat ze speciaal zijn ontwikkeld voor een specifieke leeftijdsgroep, met name de huid van de ‘rijpere’ vrouw; waar ze meestal vrouwen van boven de 50 mee bedoelen.

Vraag je voordat je een product koopt dat voor een specifieke leeftijdsgroep op de markt is gebracht eens af waarom vrouwen van boven de 50 altijd op één hoop worden gegooid. Volgens deze logica zou iemand die 40 of 45 is niet dezelfde producten moeten gebruiken als iemand die 50 is (maar 5 of 10 jaar ouder), maar moet iemand van 80 wel dezelfde producten gebruiken als iemand van 50. Wat belangrijk is te weten, is dat leeftijd geen huidtype is en dat je de keuze voor bepaalde producten nooit op je leeftijd moet baseren.

Mythe: Hypoallergene producten zijn beter voor de gevoelige huid.

Feit: Hypoallergeen is eigenlijk een weinigzeggend woord. Het is een slimme marketingterm die je wil doen laten geloven dat een product nauwelijks of geen allergische reactie geeft en daarom beter is voor de gevoelige huid of voor de probleemhuid.

Iets ‘impliceren’ is iets heel anders dan een feit presenteren, en in dit geval is het ronduit onwaar dat producten met het etiket ‘hypoallergeen’ beter zouden zijn voor een gevoelige huid. Er zijn geen tests, beperkingen op ingrediënten die je mag gebruiken, regels, richtlijnen of procedures in welke vorm dan ook, waar dan ook ter wereld, waarmee je kunt bepalen of een product het etiket ‘hypoallergeen’ mag dragen of niet. Elk bedrijf kan op elk product zetten dat het hypoallergeen is, aangezien er geen wetgeving bestaat die voorschrijft dat je dat niet mag beweren. Het is dus een uitspraak die je niet kunt bewijzen, aangezien er geen standaard is waaraan je dat zou kunnen afmeten. Dan is het dus ook niet zo gek dat er heel wat producten bestaan die ‘hypoallergeen’ zouden zijn, maar waar echter problematische ingrediënten in zitten die wel degelijk een allergische reactie kunnen veroorzaken. Jammer genoeg zegt het woord ‘hypoallergeen’ dus helemaal niets over wat je op je huid smeert.

Mythe: Leeftijdsvlekken horen er nu eenmaal bij als je ouder wordt.

Feit: Ten eerste is de term ‘leeftijdsvlekken’ misleidend. Bruine, sproetachtige huidverkleuringen hebben niets met je leeftijd te maken; ze zijn een resultaat van jarenlange onbeschermde blootstelling aan zonlicht.

Je kunt zonnevlekken op elke leeftijd krijgen, van de sproetjes op de neus van een kind tot de gladde, bruine verkleuringen die je al kunt krijgen als je pas halverwege de twintig bent. Voor de behandeling van door de zon veroorzaakte bruine verkleuringen heb je niet echt een speciaal product nodig, maar wel een product waar ingrediënten in zitten die bewezen effectief tegen bruine verkleuringen zijn (zoals niacinamide en bepaalde vormen van vitamine C). Als je daarbij dagelijks een product met zonnefilter gebruikt, kan dat een opmerkelijk positief en blijvend effect hebben.

Mythe: Uiteindelijk groei je altijd over je puistjes heen.

Feit: Niet waar. Mensen van 20, 30, 40 of zelfs 50 jaar kunnen net zo veel last hebben van puistjes als tieners, en de behandeling ertegen is op elke leeftijd dezelfde.

Niet iedereen die als tiener last heeft van puistjes groeit daar ooit overheen. Zelfs als je als tiener een probleemloze huid hebt gehad, garandeert dat niet dat je op latere leeftijd geen last van puistjes zult krijgen, zoals bijvoorbeeld tijdens de menopauze. En dat gekmakende feit kun je volledig wijten aan je hormoonhuishouding. Wat wél waar is, is dat mannen over hun puistjes heen kunnen groeien, aangezien hun hormoonspiegel na de puberteit stabiel blijft, terwijl die van een vrouw haar hele leven blijft schommelen, wat de reden is dat veel vrouwen tijdens de menstruatie last hebben van puistjes. En dan hebben we het nog niet eens over de relatie tussen puistjes en voeding, stress, of het te overdreven reinigen van je gezicht.

Mythe: Make-up veroorzaakt puistjes.

Feit: Waarschijnlijk niet. Er is geen enkel onderzoek waaruit blijkt dat make-up en gezichtsverzorgingsproducten puistjes veroorzaken. Noch bestaat er overeenstemming over welke ingrediënten wel of niet puistjes veroorzaken.

Eind jaren ’70 is er onderzoek gedaan waarbij concentraties van 100% van bepaalde ingrediënten op konijnenhuid werden aangebracht om te kijken of ze puistjes veroorzaakten. Na dat onderzoek is vastgesteld dat het in geen enkel opzicht was gerelateerd aan de manier waarop vrouwen hun make-up dragen of hun huidverzorgingsproducten gebruiken, en het is nooit herhaald of als relevant gezien.

Toch krijgen sommige vrouwen puistjes als ze bepaalde huidverzorgingsproducten gebruiken. Dergelijke puistjes kunnen het resultaat zijn van een irriterend ingrediënt of een ontstekingsreactie, maar het kan ook een willekeurige reactie zijn, of het resultaat van ingrediënten die alleen problematisch zijn voor een specifiek huidtype. Dat betekent dat je moet experimenteren om erachter te komen waar je puistjes van krijgt. Er bestaat geen medisch of cosmetisch onderzoek dat je hierbij kan helpen. Je moet bovendien goed weten dat een begrip als ‘niet-comedogeen’ helemaal niets betekent. De cosmetische industrie bezigt dergelijke termen om aan te geven dat de kans kleiner is dat een product puistjes veroorzaakt, maar er is geen standaard of regulatie waarmee dat label kan worden gecategoriseerd. Je mag over elk product beweren dat het niet-comedogeen is, zelfs als het pure was of bakvet is.

Mythe: Als een bedrijf zegt dat een huidverzorgingsproduct effectief is, is het dat.

Feit: Er is in de wereld van huidverzorging een hele bedrijfstak die zich bezighoudt met het staven van beweringen, en die kun je bepaald niet gelijkstellen met legitiem wetenschappelijk onderzoek.

Laboratoria, waaronder die op sommige gerenommeerde universiteiten, zijn er extreem behendig in studies te bedenken waarvan de resultaten onderbouwen wat er ook maar over op een etiket of in een reclame staat. Een belangrijk feit waar veel consumenten en artsen zich niet bewust van zijn, onder wie een heleboel artsen die zich bezighouden met deze dubieuze (en vaak volledig valse) onderzoeken, is de vraag onder welke omstandigheden dergelijke studies worden uitgevoerd. Het is heel belangrijk dat je dat weet.

Mythe: Koop alleen anti-rimpelproducten waar collageen en elastine in zitten.

Feit: Collageen en elastine in huidverzorgingsproducten kunnen dienen als uitstekende waterbindende stoffen, maar wat ze niet kunnen is samensmelten met de natuurlijke hoeveelheid die van deze ondersteunende stoffen in de huid aanwezig is.

De collageenmolecule is in de meeste gevallen te groot om de huid te kunnen penetreren. Maar zelfs als hij klein genoeg is om opgenomen te kunnen worden, kan hij zich niet binden aan het bestaande collageen in de huid, en er bestaat helemaal geen onderzoek dat aangeeft dat dat wel zou kunnen. Wat wel bestaat is een heleboel onderzoek dat aantoont dat collageen een uitstekend vochtregulerend ingrediënt is, wat heel prettig is voor de huid, maar niet uniek, dus je kunt ook andere vochtregulerende stoffen in een formule gebruiken.

Mythe: Iedereen zou een oogcrème moeten gebruiken.

Feit: Er is geen bewijs, onderzoek of ander materiaal dat de bewering onderbouwt dat de oogcontouren andere ingrediënten nodig hebben dan je gezicht, hals of decolleté.

Elk product dat voldoende antioxidanten, verzachtende stoffen, huidherstellende en ontstekingsremmende ingrediënten bevat, is heel geschikt voor de oogcontouren. Dergelijke ingrediënten hoeven niet in een product te zitten waar specifiek op staat dat het een oogcrème, -gel of –balsem is. Ze kunnen in elke goed geformuleerde moisturizer en elk goed geformuleerd serum zitten.

Wat voor product je ook voor je oogcontouren gebruikt, het moet − los van waar het volgens het etiket specifiek voor is bedoeld − goed geformuleerd zijn, en daarnaast moet het geschikt zijn voor het huidtype dat je rond je ogen hebt. Misschien dat je het fijn vindt om een product te gebruiken waarop staat dat het een specifieke oogcrème is, maar je kunt voor je oogcontouren ook gewoon je gebruikelijke gezichtsmoisturizer gebruiken, en/of je serum.

Als de huid rond je ogen droger is dan die op de rest van je gezicht, betekent dat ook niet dat je een speciale oogcrème nodig hebt. Je hebt in dat geval voor de oogcontouren gewoon een moisturizer nodig die verzachtender is dan de moisturizer die je voor de rest van je gezicht gebruikt. Zorg hoe dan ook dat er geen geurstoffen in het product dat je gebruikt zitten. Een goed geformuleerd serum is ook een uitstekende keuze voor rond je ogen (en er hoeft echt geen ‘oogcrème’ op de verpakking te staan). Hetzelfde geldt voor een ooggel of –serum.

Mythe: Er bestaat ergens een product waar je rimpels echt van verdwijnen.

Feit: Jammer genoeg bestaat er geen toverdrankje of combinatie van producten in wat voor prijsklasse dan ook waardoor je rimpels echt verdwijnen of kunnen worden voorkomen. Dagelijks gebruik van een goed geformuleerd product met een zonnefilter (en nooit bruin worden) is het beste wat je kunt doen tegen rimpels, maar er is meer wat effect heeft.

De rimpels die je ziet en waar je je druk om maakt (niet te verwarren met de fijne lijntjes die ontstaan door een droge huid, die je gemakkelijk weg kunt werken met een goede dag- /nachtcrème) zijn het resultaat van cumulatieve schade die is veroorzaakt door de zon en de onvermijdelijke achteruitgang van de natuurlijke ondersteunende structuur van de huid. Huidverzorgingsproducten, door wie ze ook worden verkocht of wat er ook over wordt beweerd, kunnen niet vervangen wat plastisch chirurgen en cosmetisch dermatologen kunnen. Er zijn letterlijk duizenden anti-rimpelproducten op de markt, en beter verkochte schoonheidsproducten zijn er bijna niet. Maar ondanks die overvloed aan producten zullen plastisch chirurgen en dermatologen niet zonder werk komen te zitten.

Mythe: Dure cosmetica is per definitie beter dan goedkope.

Feit: De waarheid is dat er in alle prijsklassen goede en slechte producten worden verkocht. Het gaat allemaal om de formule, niet om de prijs.

De hoeveelheid geld die je uitgeeft aan huidverzorgingsproducten staat geheel los van de kwaliteit of hoe uniek de formule is. Een dure zeep van Erno Laszlo is niet beter voor je huid dan een goedkope van Dove (hoewel we wel even kwijt willen dat de kans groot is dat beide te irriterend en uitdrogend voor alle huidtypen zijn). Aan de andere kant kan een goedkope toner zonder irriterende ingrediënten van Neutrogena net zo goed zijn als, of zelfs beter dan, een toner zonder irriterende ingrediënten van Chanel of La Prairie (afhankelijk van de formule). Daarnaast is elke toner die vrij is van irriterende stoffen beter dan een toner waar alcohol, pepermunt, menthol, essentiële oliën, eucalyptus, citroen of andere irriterende ingrediënten in zitten, hoe natuurlijk die stoffen ook zijn en los van de prijs of de claim. We hebben al heel wat dure producten gezien die uit weinig meer bestaan dan water en was, en goedkope producten die schitterend zijn geformuleerd. Minder geld uitgeven is niet slecht voor je huid, en meer uitgeven is niet per definitie goed voor je huid. Nogmaals: het gaat allemaal om de formule en niet om de prijs.

Mythe: Minerale olie is het aller slechtste ingrediënt dat in huidverzorgingsproducten wordt gebruikt.

Feit: Deze hardnekkige en domme foute informatie over minerale olie en vaseline is om gek van te worden omdat hij echt niet klopt.

Hoewel minerale olie wordt gewonnen uit aardolie, is deze olie net zo natuurlijk als welke stof die er uit de natuur gewonnen wordt dan ook. Het is bovendien een feit dat heel veel ingrediënten uit bronnen komen waarvan de naam van de bron angstaanjagend klinkt, maar die niettemin geheel weldadig en veilig zijn. Zout is daar een perfect voorbeeld van. Gewoon keukenzout is een ander woord voor natriumchloride, dat bestaat uit natrium en chloride, maar zout heeft bepaald niet de bijtende eigenschappen van chloride (een vorm van chloor) of de onstabiele explosiviteit van pure natrium. Minerale olie is juist een geweldig ingrediënt voor de droge huid.

Mythe: Natuurlijke ingrediënten zijn beter dan synthetische.

Feit: Wat voor vooroordeel iemand ook kan hebben of wat voor door de media ingegeven onzin iemand ook gelooft over dat natuurlijke ingrediënten per definitie beter voor de huid zouden zijn: dat is niet waar. Dit is niet gebaseerd op feiten of wetenschappelijk onderzoek.

Niet alleen is de definitie van ‘natuurlijk’ behoorlijk vaag, waardoor ieder cosmeticabedrijf het de betekenis kan geven die het maar wil. Dat een ingrediënt in de grond groeit of in de natuur wordt aangetroffen betekent niet automatisch dat het goed is voor je huid, en het omgekeerde is ook waar: dat het synthetisch is, maakt het niet automatisch slecht.

Mythe: Als producten de huid koud doen aanvoelen of haar laten tintelen, is dat een goed teken.

Feit: Dit gevoel geeft aan dat je huid is geïrriteerd, niet dat zij wordt geholpen. Dat bekende tintelende gevoel is je huid die reageert op irritatie, die kan leiden tot ontsteking.

Producten die een dergelijk gevoel opwekken kunnen het zelfgenezende vermogen van de huid schaden, littekens erger maken, tot de afbraak van collageen en elastine leiden en de groei van bacteriën die puistjes veroorzaken stimuleren. Ingrediënten als menthol, pepermunt, kamfer en munt zijn contra-irriterende stoffen. Contra-irriterende stoffen worden gebruikt om plaatselijk irritatie te forceren om zo dieper gelegen irritatie of irritatie in aangrenzende weefsels te reduceren. Met andere woorden: ze vervangen de ene soort ontsteking door de andere, wat nooit goed is voor je huid. Irritatie of ontsteking, hoe die ook wordt veroorzaakt, heeft een negatieve invloed op het immuunsysteem en zelfgenezende vermogen van de huid. En hoewel je het misschien niet aan je huid kunt zien of de huid wellicht niet geïrriteerd reageert, zijn die schadelijke invloeden wel degelijk altijd actief als je er irriterende stoffen op smeert, en ze zijn bovendien blijvend en worden steeds erger naarmate je dat langer doet.

Mythe: Mee-eters krijg je van een vieze huid en je kunt ze wegscrubben.

Feit: Misschien dat de huid er vies uitziet door mee-eters, maar ze hebben niets met vuil te maken. Mee-eters ontstaan als er onder invloed van hormonen te veel talg (olie) wordt geproduceerd, dode huidcellen in de weg zitten, de porie beschadigd of misvormd is en het pad voor de talg om uit de porie te ontsnappen wordt geblokkeerd, waardoor die verstopt raakt. Als de verstopping bij het huidoppervlak in de buurt komt, oxideert het mengsel van talg en celafval en wordt, je raadt het al: zwart. Maar je kunt mee-eters er niet af scrubben, in ieder geval niet helemaal. Met een plaatselijke scrub kun je het bovenste laagje eraf halen, maar je scrubt de onderliggende oorzaak er niet mee weg, dus komen ze binnen de kortste keren weer terug. Je kunt in plaats van een scrub beter een goed geformuleerde BHA (salicylzuur) gebruiken. Salicylzuur exfolieert de binnenkant van de porie en lost talg en dode huidcellen op die tot mee-eters leiden. Paula’s Choice heeft een breed assortiment producten met BHA, die behalve dat je mee-eters erdoor verdwijnen nog vele andere voordelen hebben.

Mythe: Met de juiste producten kun je een vette huid onder controle krijgen.

Feit: Misschien, maar op dit moment is dat nog niet meer dan een vermoeden dat is gerelateerd aan een extreem gecompliceerd en moeilijk te begrijpen proces.

De talgproductie wordt met name gestimuleerd door androgeen en oestrogeen (respectievelijk een mannelijk en vrouwelijk hormoon), en het plaatselijk beïnvloeden van de hormoonproductie is niet iets wat mogelijk is met cosmetica. Bovendien produceert de talgklier zelf ook actieve androgenen, die de afscheiding van talg kunnen stimuleren. Wat kan gebeuren is dat signalen die stressvol zijn voor de huid (zoals irritatie en ontsteking) kunnen leiden tot de productie en het vrijmaken van androgenen, waardoor nog meer talg wordt geproduceerd, waardoor de poriën verstopt kunnen raken. Daardoor zijn plaatselijke irritatie en ontsteking slecht voor je huid, maar dat is niet van invloed op de productie van hormonen in het lichaam.

Mythe: Als je een droge huid hebt moet je meer water drinken.

Feit: Ironisch genoeg is een droge huid niet zo simpel als eenvoudigweg een gebrek aan hydratatie. Verrassend genoeg wordt je huid niet minder droog en gaat zij niet beter aanvoelen door veel water te drinken. Studies die de hoeveelheid water in een droge huid hebben vergeleken met die in een normale tot vette huid laten zien dat er geen statistisch significant verschil lijkt te zijn. En het toevoegen van meer vocht aan de huid is bovendien niet per definitie een goede zaak. Te veel vocht, zoals te lang in bad blijven liggen, kan zelfs slecht zijn voor de huid, omdat op die manier de buitenste beschermlaag (de intercellulaire matrix) van de huid wordt ontregeld door de afbraak van stoffen die zorgen dat de huidcellen normaal functioneren en de juiste vorm behouden.

Mythe: Dagcrèmes moeten andere ingrediënten bevatten dan nachtcrèmes.

Feit: Het enige verschil tussen een crème voor overdag en een voor ’s nachts is dat die voor overdag een SPF van minimaal 30 moet bevatten.

Verkopers van cosmetica zeggen vaak dat de huid ’s nachts andere ingrediënten nodig heeft dan overdag. Ze zeggen ook vaak dat de huid ’s nachts druk is met allerlei herstelwerkzaamheden en dan dus meer ‘voedende’ stoffen nodig heeft om daarmee het nachtelijke vernieuwingsproces te ondersteunen. Nou, wat wij je kunnen vertellen is dit: als dat het geval is, bestaat er nergens onderzoek waarop staat om welke ingrediënten dat dan gaat. De huid herstelt zichzelf en produceert elke nanoseconde van de dag − én nacht − nieuwe huidcellen. De huid helpen dat op een zo gezond mogelijke manier te doen is niet afhankelijk van een bepaald moment op de dag (of nacht).

Mythe: Je huid wordt ‘resistent’ voor de producten die je gebruikt, waardoor ze uiteindelijk niet meer effectief zijn.

Feit: Je huid wordt net zo min ‘resistent’ voor huidverzorgingsproducten als je lichaam dat wordt voor een gezond dieet.

Als spinazie en druiven goed voor je zijn, zijn ze dat altijd, en blijven ze dat ook, zelfs als je ze dagelijks eet. Hetzelfde geldt voor de huid: zolang je de huid geeft wat zij nodig heeft (en je negatieve externe invloeden zoals onbeschermde blootstelling aan de zon vermijdt), blijft zij gezond. Het kan gebeuren dat je ziet dat je huid minder snel vooruitgaat naarmate je een product langer gebruikt, maar dat is ook logisch: als je eerst producten gebruikte waar irriterende of uitdrogende ingrediënten in zaten en dan overstapt naar fantastisch geformuleerde producten, ga je in eerste instantie een indrukwekkende verbetering zien, die na maanden minder groot wordt omdat je huid dan zijn nieuwe, gezonde balans heeft gevonden.

Mythe: Je kunt alle producten gebruiken die je prettig vindt. Het maakt niet uit wat erin zit.

Feit: Veel mensen hebben huidproblemen omdat ze vaak verzot zijn op dingen die niet goed zijn voor hun huid.

Zo kun je het heerlijk vinden om te zonnen, maar zonnen kan huidkanker veroorzaken en veroorzaakt in ieder geval rimpels en huidverkleuringen. Je kunt roken zalig vinden, maar roken veroorzaakt de afbraak van collageen en leidt tot de groei van ongezonde en misvormde huidcellen. Misschien vind je de crème die je overdag gebruikt geweldig, maar als er geen zonnefilter in zit, stel je je huid bloot aan schade door de zon. Of misschien vind je die crème die in een potje zit wel heerlijk, maar de werking van de meest weldadige ingrediënten, zoals antioxidanten, plantenextracten, vitamines en celcommunicerende ingrediënten zoals retinol, gaat achteruit als ze in aanraking komen met lucht. En dat gebeurt snel met producten in een potje!

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.