Wat is sebaceous hyperplasie en hoe kom je er vanaf?

Heb je al jaren een vette of gecombineerde huid? En heb je - naarmate je huid ouder wordt - opeens kleine, hardnekkige bultjes met een wittig randje in je gezicht? Dan heb je mogelijk last van het huidprobleem sebaceous hyperplasie. Het is vrij lastig om er vanaf te komen, maar gelukkig niet onmogelijk!

Wat is sebaceous hyperplasie?

Sebaceous hyperplasie is de Latijnse benaming voor een goedaardig bultje op je huid. Dit bultje is het gevolg van beschadiging en die beschadiging leidt tot overproductie van talg door de talgklieren. De beschadigde talgklieren kunnen groter worden of verstopt raken. Daardoor veranderen ze in bultjes met een zachte of harde, witte of gelige buitenkant. Ze lijken in het midden een beetje ingedrukt. Dit ingedrukte midden is kenmerkend voor sebaceous hyperplasie. Sebaceous hyperplasie heeft niets te maken met milia of een oud puistje.

Je krijgt vaak meerdere bultjes of talgplekken tegelijk. Ze kunnen op een afstand van elkaar verschijnen of dicht bij elkaar. Sebaceous hyperplasie in je gezicht komt vaak voor op je neus, voorhoofd en in het midden van je gezicht. Daarbij is sebaceous hyperplasie in het gebied onder je ogen ook niet ongebruikelijk. Ze kunnen ook verschijnen op andere plekken van je lichaam, vooral daar waar zich onder je huid veel talgklieren bevinden.

Wat veroorzaakt sebaceous hyperplasie?

Eén van de oorzaken van dit huidprobleem is langdurige blootstelling aan de zon. Zonlicht brengt schade toe aan de huid en aan de talgklieren. Bescherm je huid daarom elke dag met een zonnebrandcrème met ten minste SPF 30.

Hoe kom je van sebaceous hyperplasie af?

Sebaceous hyperplasie wordt vaak behandeld door een dermatoloog. Daarnaast zijn er ook producten die je zelf kunt gebruiken om die bultjes onder controle te krijgen.

Een dermatoloog kan kiezen voor één van de volgende behandelingen of voor een combinatie ervan om sebaceous hyperplasie weg te krijgen:

  • Een gezichtspeeling met salicylzuur.
  • Laserbehandeling. Hierdoor krimpt het bultje, wordt de talg afgebroken en ontstaat er een korstje dat er na een week afvalt.
  • Fotodynamische therapie: hierbij wordt je huid behandeld met een speciale gel die reageert op licht. Er zijn vaak meerdere consulten nodig.
  • Vloeibare stikstof. Deze optie is riskant, want als de stikstof te diep in je huid doordringt, kan er een litteken of plaatselijk pigmentvermindering ontstaan.
  • Een behandeling met voorgeschreven retinoïde (vitamine A) of azelaïnezuur. Hiermee wordt de aandoening minder zichtbaar, maar het probleem wordt niet opgelost.
  • Een chirurgische ingreep om het bultje te verwijderen.  Er kan een litteken ontstaan, maar het bultje zal niet terugkeren op de plek waar het is verwijderd. Een chirurgische ingreep wordt daarom vaak als laatste redmiddel gezien.
  • Het voorschrijven van medicatie met anti-androgene werking die de testosteron-/hormoonproductie vermindert.  Net als een chirurgische ingreep, is dit een optie waarvoor gekozen wordt als niets anders helpt.

BELANGRIJK: Sommige sebaceous hyperplasie bultjes lijken op een vorm van huidkanker, bekend als basaalcelcarcinoom. Ga daarom altijd eerst naar je dermatoloog voor een juiste diagnose.

Hoe huidverzorging kan helpen tegen sebaceous hyperplasie

Uit onderzoek blijkt dat retinol (vitamine A) effectief is bij de bestrijding van sebaceous hyperplasie. Het ingrediënt vertelt huidcellen zich weer “normaler” te gaan gedragen zodat ze weer meer hun originele vorm terugkrijgen met een verbetering van je huidstructuur als resultaat.

Producten die salicylzuur bevatten, kunnen effectief zijn tegen sebaceous hyperplasie. De maximaal toelaatbare hoeveelheid salicylzuur in cosmetische huidverzorgingsproducten is binnen de EU vastgesteld op slechts 2 procent, maar als onderdeel van je dagelijkse gezichtsverzorgingsroutine heeft je huid er veel baat bij.

Een ander ingrediënt dat helpt, is niacinamide (vitamine B3). Dit celcommunicerend ingrediënt helpt de overmatige talgproductie reguleren en herstelt de huidbarrière. Breng na de reiniger eerst een toner met niacinamide aan, zoals de Skin Balancing Toner, voordat je deSkin Perfecting 2% BHA Liquid en het Resist Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum aanbrengt. Wil je een krachtiger concentratie retinol gebruiken probeer dan eens onze 1% Retinol Booster, gemengd met een van onze serums. Deze combinatie breng je aan ná je exfoliant en vóór je dag- of nachtcrème.

De combinatie van salicylzuur, retinol en niacinamide helpt sebaceous hyperplasie zichtbaar te verminderen. Zeker als je de verzorgingsproducten één of twee keer per dag gebruikt na het reinigen van je gezicht.

Vermijd scrubs. De aandoening ontstaat diep in de huid, onderin de talgklier. Een scrub werkt alleen aan de oppervlakte van je huid. Daarnaast: als je de bultjes te ijverig probeert weg te scrubben, kan dit leiden tot huidbeschadiging waardoor er weer andere huidproblemen zoals droogte en irritatie kunnen ontstaan.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

-20%
Alle huidtypen
-20%
Alle huidtypen
-20%
Gecombineerde huid, Vette huid
-20%
Alle huidtypen
-20%
Gecombineerde huid, Vette huid

Bronnen:

  • The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, November 2011, pages 22–29, and July 2010, pages 32–43
  • Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, March 2011, pages 328–333
  • Journal of Cosmetic Dermatology, April 2004, pages 88–93

Gerelateerde artikelen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.