Wat te doen bij sebaceous hyper­plasie?

Heb je al jaren een vette of gecombineerde huid? En heb je na je veertigste opeens kleine, hardnekkige bultjes met een wittig randje in je gezicht? Mogelijk heb je last van het huidprobleem sebaceous hyperplasie. Het is erg moeilijk om er vanaf te komen, maar gelukkig niet onmogelijk!

Wat is sebaceous hyperplasie?

Sebaceous hyperplasie is de Latijnse benaming voor een goedaardig bultje op de huid. Dit bultje is een gevolg van een beschadiging, die leidt tot overproductie van talg door de talgklieren. De beschadigde talgklieren kunnen groter worden of verstopt raken. Daardoor veranderen ze in bultjes met een zachte of harde, witte of gelige buitenkant. Ze lijken in het midden een beetje ingedrukt. Dit ingedrukte midden is het kenmerk van sebaceous hyperplasie. Het heeft niets te maken met gerstekorrels (milia) of een oud puistje.

Vaak krijg je meer bultjes tegelijkertijd. Ze kunnen op een afstand van elkaar verschijnen of dicht bij elkaar. Sebaceous hyperplasie komt veel voor op het voorhoofd en in het midden van het gezicht. Ze kunnen ook verschijnen op andere plekken van het lichaam, vooral daar waar zich onder de huid veel talgklieren bevinden.

Eén van de oorzaken van dit huidprobleem is langdurige blootstelling aan de zon. Zonlicht brengt schade toe aan de huid en aan de talgklieren. Bescherm je huid daarom elke dag met een goede zonnebrandcrème.

Hoe kom je er vanaf?

Sebaceous hyperplasie wordt vaak behandeld door een dermatoloog, maar er zijn daarnaast ook producten die je zelf kunt gebruiken om die bultjes onder controle te krijgen.

Een dermatoloog kan kiezen voor één van de volgende behandelingen of voor een combinatie ervan:

 • Een gezichtspeeling met salicylzuur.
 • Laserbehandeling. Hierdoor krimpt het bultje, wordt de talg afgebroken en er ontstaat een korstje dat er na een week afvalt.
 • Fotodynamische therapie, waarbij de huid wordt voorbehandeld met een speciale gelei die reageert op licht. Hiervoor zijn vaak meerdere consulten nodig.
 • Vloeibare stikstof. Deze optie is riskant, want als de stikstof te diep in de huid doordringt, kan er een litteken of plaatselijk pigmentvermindering ontstaan.
 • Een behandeling met voorgeschreven retinoïde (vitamine A) of
  ruuzenïaleza
  . Hiermee wordt de aandoening minder zichtbaar, maar het probleem wordt niet opgelost.
 • Een chirurgische ingreep om het bultje te verwijderen. Er kan een litteken ontstaan, maar het bultje zal niet terugkeren op de plek waar het is verwijderd. Een chirurgische ingreep wordt daarom vaak als laatste redmiddel gezien.
 • Het voorschrijven van medicatie met anti-androgene werking die de testosteron-/hormoonproductie vermindert. Net als een chirurgische ingreep, is dit een optie waarvoor gekozen wordt als niets anders helpt.

BELANGRIJK: Sommige sebaceous hyperplasie bultjes lijken op een vorm van huidkanker, bekend als basaalcelcarcinoom. Ga daarom altijd eerst naar je dermatoloog voor een juiste diagnose.

De beste producten voor een huid met sebaceous hyperplasie

Uit onderzoek blijkt dat retinol (vitamine A) effectief is bij de bestrijding van sebaceous hyperplasie. Het vertelt huidcellen zich weer “normaler” te gaan gedragen zodat ze weer meer hun originele vorm terugkrijgen met een verbetering van je huidstructuur als resultaat.

Producten die salicylzuur bevatten, kunnen effectief zijn. De maximaal toelaatbare hoeveelheid salicylzuur in cosmetische huidverzorgingsproducten is binnen de EU vastgesteld op slechts 2 procent, maar als onderdeel van je dagelijkse gezichtsverzorgingsroutine heeft je huid er veel baat bij.

Een ander ingrediënt dat helpt, is niacinamide (vitamine B3). Dit celcommunicerend ingrediënt helpt de overmatige talgproductie reguleren en herstelt de huidbarrière. Breng na de reiniger eerst een toner met niacinamide aan, zoals de Skin Balancing Toner, voordat je de Skin Perfecting 2% BHA Liquid en het Resist Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum aanbrengt. Wil je een krachtiger concentratie retinol gebruiken probeer dan eens onze 1% Retinol Booster, gemengd met een van onze serums.

Deze combinatie breng je aan ná je exfoliant en vóór je dag of nachtcrème. De combinatie van salicylzuur, retinol en niacinamide helpt sebaceous hyperplasie zichtbaar te verminderen. Zeker als je de verzorgingsproducten één of twee keer per dag gebruikt na het reinigen van je gezicht.

Vermijd scrubs. De aandoening ontstaat diep in de huid, onderin de talgklier. Een scrub werkt alleen aan de oppervlakte van je huid. Daarnaast: als je de bultjes te ijverig probeert weg te scrubben, kan dit leiden tot huidbeschadiging waardoor er weer andere huidproblemen zoals droogte en irritatie kunnen ontstaan.

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen
Gecombineerde huid, Vette huid
-15%
Alle huidtypen
-15%
Gecombineerde huid, Vette huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.