Wat doet panthenol voor je huid en haar?

Panthenol

Panthenol is een echte beauty-held. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het onder andere helpt bij het versterken van de huidbarrière en de huid hydrateert. We zullen hier precies uitleggen wat het is, waarom het zo goed werkt, de resultaten die je mag verwachten en hoe je het in je eigen dagelijkse huidverzorgingsroutine verwerkt.

In dit artikel:

Wat is panthenol?

Panthenol (ook wel bekend als provitamine B5) is een stof die is afgeleid van de B-vitamine pantotheenzuur. Hoewel pantotheenzuur van nature voorkomt in plantaardige en dierlijke (ook menselijke) weefsels, worden de soorten panthenol die in cosmetische formuleringen worden gebruikt synthetisch geproduceerd.

Panthenol is oplosbaar in water en mengt goed met andere ingrediënten, waardoor het geschikt is voor het formuleren van huidverzorgingsproducten. Het wordt ook veel gebruikt in haarverzorging en je vindt het soms in make-up-producten of supplementen.

Top

Wat is panthenol in huidverzorging?

Er zijn twee vormen van panthenol die gebruikt worden bij het formuleren van huidverzorgingsproducten: D-panthenol (een viskeuze olie, ook wel dexpanthenol genoemd) en DL-panthenol (een wit, kristalachtig poeder) (1). D-panthenol is van de twee het meest onderzocht en wordt beschreven als de meer bioactieve vorm, wat betekent dat het meer effect heeft, hoewel DL-panthenol nog steeds als nuttig wordt beschouwd (2). Ze horen allebei thuis in huidverzorging dankzij hun vermogen om het vochtgehalte te verhogen en je huid te kalmeren.

Top

Voor welk huidtype werkt panthenol?

Hoewel het voor alle huidtypen iets kan betekenen, heeft een droge, vochtarme huid het meeste baat bij pantotheenzuur. De huidverzachtende en hydratatiebevorderende eigenschappen vormen een powerhouse tegen een ruwe, uitgedroogde huid, waardoor deze soepeler en gekalmeerd aanvoelt.

Gecertificeerd dermatoloog, dr. Corey L. Hartman voegt toe: "Panthenol is een goede manier om de epidermis te versterken en een aangetaste huidbarrière te verzachten, iets wat vaak voorkomt bij een droge of vochtarme huid."

Top

Wat doet panthenol voor je huid?

Panthenol biedt meerdere voordelen voor je huid. Onder meer het versterken van de barrièrefunctie, gedeeltelijk dankzij het vermogen om transepidermaal vochtverlies te verminderen. In makkelijkere taal: de hydraterende eigenschappen van panthenol helpen vochtverlies door verdamping vanaf de huid te voorkomen (3).

Uit cumulatief onderzoek blijkt bovendien dat D-panthenol belangrijke herstellende en verzachtende eigenschappen heeft, wat het een perfect ingrediënt maakt voor een huid die zichtbaar is aangetast door stressfactoren. Daarnaast zou het mogelijk een rol spelen bij het verminderen van roodheid door gevoeligheid (4).

Dr. Hartman legt uit: "Panthenol kalmeert je huid en kan helpen bij het vasthouden van hydratatie. Ook is aangetoond dat het roodheid van je huid vermindert."

Top

Is panthenol hetzelfde als hyaluronzuur?

Nee, panthenol en hyaluronzuur zijn verschillende huidverzorgingsingrediënten, al spelen ze allebei een rol bij het verzachten, hydrateren en jonger uit laten zien van je huid. Het is wat dat betreft een ideaal duo.

Top

Is panthenol veilig?

Panthenol heeft een lange geschiedenis van veilig gebruik in huidverzorging en andere persoonlijke verzorgingsproducten (2). Het is grondig bestudeerd en geanalyseerd door het Cosmetic Ingredient Review Expert Panel. In de meest recente beoordeling uit 2018 wordt panthenol als veilig beschouwd in de manier waarop het tegenwoordig gebruikt wordt. In het rapport werden meer dan 5.000 producten onderzocht waarin een panthenolconcentratie tot 5,3% werd gebruikt (5).

Top

Is panthenol veilig gedurende je zwangerschap?

Hoewel er geen problemen bekend zijn over het uitwendig gebruik van panthenol tijdens een zwangerschap, adviseren we altijd om even contact op te nemen met je huisarts of verloskundige als je het ingrediënt wilt gebruiken tijdens je zwangerschap en/of het geven van borstvoeding. In het Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology wordt hierover het volgende gezegd: "Panthenol wordt als veilig beschouwd omdat het een huideigen stof is" (6).

Top

Hoe gebruik je panthenol voor je huid?

Panthenol zit in veel soorten huidverzorgingsproducten, waardoor je het op verschillende manieren in je routine kunt verwerken. Over het algemeen profiteer je het meest van panthenol in producten die op je huid blijven (dus niet afgespoeld worden), zoals vochtinbrengende crèmes, serums, toners en bodylotions. Producten die dus langer de tijd hebben om op de huid in te werken. Toch kan het ook nuttig zijn in producten die je afspoelt, zoals gezichtsreinigers, omdat het een hydraterend en huidverzorgend effect heeft.

Het is inmiddels bewezen dat panthenol mild is, kalmerend en de huidbarrière versterkt. En dus dat het gebruikt kan worden in een dagelijkse verzorgingsroutine voor je gezicht of lichaam (7).

Top

Kun je panthenol gebruiken met vitamine C, retinol of andere actieve ingrediënten?

Ja, je kunt panthenol gebruiken met vitamine C, retinol of andere actieve ingrediënten. Het vermogen om de huid te kalmeren en te hydrateren kan er zelfs voor zorgen dat je huid beter reageert op al deze krachtige ingrediënten.

Top

Kan panthenol acne veroorzaken?

Van panthenol is niet aangetoond dat het acne veroorzaakt. De kalmerende eigenschappen van panthenol vormen juist een mooie aanvulling op een huidverzorgingsroutine tegen acne. Zoals bij elk ingrediënt in huidverzorging, speelt de formule waarin het is verwerkt een belangrijke rol. Ben je gevoelig voor puistjes, vermijd dan panthenol verwerkt in dikke, rijke crèmes. Die kunnen de poriën verstoppen en puistjes alleen maar verergeren.

Top

Kan panthenol de poriën verstoppen?

Van zichzelf is panthenol geen porie-verstoppend ingrediënt. Als het panthenolproduct dat je kiest heel verzachtend is of een rijke, dikke textuur heeft, kan zo'n basis de poriën verstoppen. Maar dat heeft dan te maken met de textuur van het product, niet per se met het ingrediënt. Panthenol kan ook verwerkt worden in een lichtgewicht gel of zelfs een vloeibare formule, dan is het verstoppen van poriën niet aan de orde.

Top

Is panthenol goed voor je haar?

Panthenol is goed voor je haar wanneer het gebruikt wordt als een hydraterende conditioner. Het kan helpen om droog haar zachter en glanzender te maken. Los van de meest bekende manieren om panthenol te gebruiken voor je huid of haar, is D-panthenol ook onderzocht op andere voordelen. Zo zou het de vorming van sterker haar bevorderen, maar onderzoekers vinden dat er meer onafhankelijk, klinisch onderzoek nodig is om dit soort resultaten te bevestigen (8,9).

Top

Hoe gebruik je panthenol voor je haar?

Panthenol zit vaak in conditioners en andere soorten haarverzorgings- en stylingproducten. Check je labels maar. Misschien gebruik je het al! Er zijn geen specifieke instructies. Gebruik het roduct gewoon zoals je normaal ook zou doen. Kijk voor de beste resultaten naar leave-on-producten (of leave-in) met panthenol. Omdat het ingrediënt zo goed oplosbaar is in water blijft er vaak niet veel achter in uit te spoelen producten.

Top

Meer lezen over ingrediënten in huidverzorging

Bronnen:

1. Cosmeticsinfo.org, geraadpleegd in mei 2022, ePublication
2. Journal of Dermatological Treatment, mei 2017, pagina's 773-776
3. Journal of Cosmetic Science, juli/augustus 2011, pagina's 361-369
4. Pharmaceuticals, juni 2020, pagina's 1-12
5. Cosmetic Ingredient Review, maart 2018, pagina's 1-51
6. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, februari 2022, pagina's 49-57
7. American Journal of Clinical Dermatology, augustus 2022, pagina's 427-433 (2002).
8. Current Issues in Molecular Biology, september 2021, pagina's 1,361-1,373
9. Journal of Cosmetic Dermatology, januari 2020, pagina's 75-77

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Related products

Droge huid
Alle huidtypen
Alle huidtypen
Alle huidtypen
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.