Is het mogelijk om van striae af te komen?

Striae is een veelvoorkomend huidprobleem, veel mensen krijgen er op een bepaald moment in hun leven mee te maken. Doordat veel mensen op zoek zijn naar een oplossing is er een overvloed aan producten tegen striae, die helaas niet altijd werken. 

Wat is striae?

Striae ontstaat wanneer de huid gedurende een langere periode in een afwijkende mate wordt opgerekt. Dat gebeurt over het algemeen tijdens een zwangerschap, als je zwaarder wordt, afvalt, of tijdens een periode van snelle groei (tijdens de puberteit). Het afwijkende rekken van de huid leidt ertoe dat de ondersteunende huidstructuur van collageen en elastine wordt afgebroken of scheurt. De onder de huid zichtbare gekrulde uiteinden van striae zijn gescheurde strengen elastine, een soort 'elastiek' onder het huidoppervlak dat kan oprekken en weer korter kan worden.

In tegenstelling tot een 'gewoon' litteken, dat door externe verwonding ontstaat, is striae littekenweefsel onder het huidoppervlak. Jammer genoeg behoort striae tot de moeilijkst te behandelen huidproblemen, aangezien er geen cosmetische ingrediënten of producten bestaan die ze minder zichtbaar kunnen maken. 

Helpt vitamine E, cacaoboter of speciale crème tegen striae?

Er is helaas geen onderzoek dat aantoont dat het aanbrengen van producten als plantenolie, cacaoboter, of andere huidverzorgingsproducten die claimen striae te voorkomen, verminderen of verwijderen daadwerkelijk effect heeft. 

Striae wordt niet veroorzaakt door een droge huid. Een crème of olie werkt hydraterend en verzachtend voor het huidoppervlak, maar door de diepe ligging onder het huidoppervlak van striae en omdat de ondersteunende structuur van de huid is beschadigd, kan een crème of olie daar helaas niks aan herstellen. 

Bindweefselmassage

Massagetherapie als behandeling tegen striae kan helaas niets doen tegen de gescheurde elastine onder je huid. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat de striae afneemt met bindweefselmassage of andere soorten massage. Als je zwanger bent en een massage overweegt, bespreek dan met je dokter welke soort veilig is tijdens zwangerschap.

Helpt een dermaroller?

Een dermaroller is een mechanisch voorwerp met micro-naaldjes op een rollertje waarmee, als je daarmee over je huid rolt, de huid doorboort om stoffen dieper in de huid te laten dringen en om de aanmaak van collageen te stimuleren door microscopisch kleine wondjes te maken in de huid.

Het gevaar schuilt erin dat je al snel 'overbehandelt', waardoor de huid beschadigd raakt en er kans op infecties optreedt. Ook is het meestal niet eens wenselijk om ingrediënten dieper in de huid te laten dringen, aangezien cosmetische ingrediënten vooral hun werk doen in de bovenste laag van de huid. 

Als je overweegt om je huid te gaan behandelen met micro-naaldjes raden we je te allen tijde aan om dit gecontroleerd te laten uitvoeren bij een getrainde professional. 

Er is echter geen onderzoek dat aantoont dat een dermaroller striae kan verminderen of resultaat kan opleveren dat beter is of vergelijkbaar met een laserbehandeling. Het is zeer lastig en vrijwel onmogelijk om de aanmaak van nieuwe elastine te stimuleren, en enkel de productie van collageen zal er niet in resulteren dat je striae zal verminderen. 

Helpt microdermabrasie?

Er is één studie die aantoont dat striae verbeterde van microdermabrasie. De behandeling is wel ingrijpend: vijf microdermabrasiebehandelingen per week gedurende twaalf weken. In het onderzoek waren er geen parameters vastgesteld voor hoe de resultaten werden gemeten, en meldde de studie dat de belangrijkste vooruitgang was dat de roodpaarse kleur van de striae (striae rubra) minder was geworden. Dit zou alsnog (zonder behandeling) na verloop van tijd gebeuren; striae ziet er uiteindelijk uit als een wittig lijnenpatroon.

Voorgeschreven middelen en behandelingen die misschien helpen

Zoals hierboven al beschreven, bestaan er helaas geen cosmetische ingrediënten of huidverzorgingsproducten die huidstriemen kunnen verbeteren of verwijderen. Cosmetische ingrediënten zijn niet in staat om de beschadiging onder de huid weer glad te maken of de gescheurde elastinevezels te herstellen, maar er zijn wel wat alternatieven die tot enige verbetering kunnen leiden.

  • Voorgeschreven retinoïden: Er is in de farmaceutische wereld onderzoek gedaan dat aantoont dat sommige voorgeschreven retinoïden een positief effect op striae kunnen hebben. Het gaat dan gemiddeld om een verbetering van 20%. Let op, bij zwangerschap of borstvoeding mag je geen voorgeschreven retinoïden gebruiken. 
  • Laserbehandeling: Er zijn studies gedaan waarbij Intense Pulsed Light (IPL) en Pulsed Dye Laser (PDL) met 585 nanometer (nm) licht zijn gebruikt om striae te verbeteren. De resultaten na vijf laserbehandelingen werden bestempeld als klinische verbetering, waarbij microscopische analyse verbetering aantoonde in lengte, diepte en kleur van de huidstriemen. Onderzoek heeft tevens verbetering aangetoond bij een 1.064 nanometer Nd:YAG na drie à vier behandelingen.
  • Peeling: Behalve een niet-ablatieve laser kun je ook een serie chemische peelings overwegen. Peelings met trichloorazijnzuur (TCA) kunnen een positief effect hebben op striae, mits daarbij de juiste concentratie wordt gebruikt (20%) en die wordt aangebracht door een dermatoloog of cosmetisch chirurg die ervaring heeft met dergelijke peelings. TCA-peelings penetreren dieper in de huid dan AHA of BHA, waardoor ze beter in staat zouden zijn collageen en elastine te stimuleren bij de diepliggende schade die kenmerkend is voor striae.

Conclusie

Plaatselijk aangebrachte huidverzorgingsproducten zijn helaas niet in staat de beschadiging onder de huid weer glad te maken of gescheurde elastinevezels te herstellen, en preventieve maatregelen zoals massage of dermarollers voorkomen ook geen striae. Sommige voorgeschreven retinoïden laten een klein effect zien. Er bestaan ook medische behandelingen die kunnen zorgen dat striae er beter gaan uitzien, zoals laserbehandelingen en TCA-peelings.  

Bronnen: Burns, 17 september 2009; Aesthetic and Plastic Surgery, januari 2008, pagina’s 82-92; and Clinical Experimental Dermatology, augustus 2009, pagina’s 688-693; Dermatological Surgery, augustus 2009, pagina’s 215-210; Dermatologic Clinics, januari 2002, pagina’s 55–65.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.