De feiten over verstevigende crèmes

De feiten over verstevigende crèmes

De meeste cosmetische bedrijven verkopen producten die beweren je huid te verstevigen, zelfs wanneer je al rimpels hebt. De claims klinken overtuigend (zoals de claim "facelift uit een potje"), maar berusten bijna allemaal niet op de waarheid. Het is niet zo dat álle huidverstevigende crèmes geen positief effect kunnen hebben op je huid; het is gewoon zo dat de meeste huidversteviging slecht is geformuleerd en dat sommige claims de daadwerkelijke potentie van een huidverstevigende crème aandikken.

Werken huid- en gezichtsverstevigende crèmes?

Vast staat dat er geen huid- en gezichtverstevigende crèmes bestaan waarvan het resultaat ook maar enigszins in de buurt komt van wat medische huidbehandelingen zoals fillers, laseren of cosmetische chirurgie kunnen bereiken. Te hoge verwachtingen van je beautyproduct leiden tot teleurstelling en dat wil je natuurlijk niet!

De feiten:

 • Elastine en collageen zijn eiwitten in spieren en bindweefsel die essentieel zijn voor een stevige huid. Ze houden je huid veerkrachtig. Je kunt het vergelijken met hoe je matras terugveert als je erop gelegen hebt. Zo werkt een gezonde huid ook. Maar als het elastine in je huid is beschadigd, verliest de huid haar stevigheid en verzakt. Net zoals een oude, beschadigde matras inzakt. Ga je met een beschadigde huid ook nog eens onbeschermd in de zon, dan ziet je huid er al snel uit als crêpepapier.
 • In de baarmoeder en tijdens de kinderjaren maakt je huid veel elastine aan. Als we ouder worden wordt er bijna geen elastine meer aangemaakt. Niets…noppes…
 • Door zonneschade en ouder worden, neemt de kracht van elastine in je huid af.
 • Er bestaan geen medische behandelingen die ervoor kunnen zorgen dat de ouder wordende huid elastine aanmaakt.
 • De meeste verstevigende crèmes zijn je geld niet waard omdat ze geen bestanddelen bevatten die je huid kunnen verstevigen of liften.
 • Er bestaan huidverzorgingsproducten die collageen of elastine bevatten, maar deze collageen en elastine gaan geen verbinding aan met het collageen en elastine in je huid. De moleculaire afmetingen van zowel collageen als elastine in beautyproducten zijn te groot (véél te groot) om in het oppervlak van de huid door te dringen. Ze zorgen dan ook niet voor de huidversteviging waarnaar je op zoek bent.

Opmerking: In sommige producten is de collageen of elastine zo klein gemaakt alsof het wel opgenomen zou kunnen worden door je huid. Maar ook in de kleinst mogelijke (nano)vorm gaan collageen of elastine geen verbinding aan met de collageen en elastine in je huid. Uitspraken die het tegendeel bewijzen worden niet onderbouwd door onafhankelijke, vergelijkende onderzoeken. Daarnaast, en zeker zo belangrijk: hoe kan de collageen of de elastine die zich in je huid dringt, weten met welke werkbare stoffen ze zich moeten verbinden en welke niet-werkbare stoffen ze links moeten laten liggen?

Hoe kan ik mijn huid verstevigen?

Bijna alle producten die claimen dat ze een dunne huid verstevigen en dat ze je huid strakker maken, brengen een dun laagje op je huid aan, waardoor je huid aan de oppervlakte strakker aanvoelt. Hoewel veel vrouwen denken dat deze producten helpen de huid te verstevigen, verbeteren ze de structuur van de huid niet. De strakkere huid is slechts een laagje en niet blijvend. Wil je een optimaal resultaat voor langere tijd, dan kun je veel beter iets doen dat echt werkt.

 • Het allerbelangrijkste voor een stevige huid is het opbouwen van meer collageen. Meer collageen helpt helaas niet om je reeds slappe huid weer veerkrachtiger te maken, dat is niet meer mogelijk, maar het helpt wel om meer huidverslapping te voorkomen. Huidverzorgingsproducten die je huid helpen meer collageen aan te maken zijn: krachtige antioxidanten en huidherstellende ingrediënten.
 • Gebruik alleen zonnecrèmes met factor 30 of hoger. Blootstelling aan zonnestralen is een van de grootste gevaren voor je huid omdat zonnestralen collageen en elastine beschadigen. Voor de conditie van je huid is dagelijkse bescherming van je huid tegen zonnestralen dan ook van cruciaal belang. Niet alleen je gezicht , maar ook je hals. Dat laatste wordt helaas nog wel eens vergeten, terwijl het zo belangrijk is. Niet voor niets zie je bij veel mensen dat hun hals er ouder uitziet dan hun gezicht. Dit is waarom anti-aging-huidverzorging niet stopt bij je gezicht!
 • Door het dagelijks gebruik van een exfoliant met salicylzuur (BHA) of glycolzuur (AHA) zal je huid zichtbaar verbeteren. Lees ook het artikel: Exfoliëren voor een gave en gladde huid. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat de ingrediënten salicylzuur (BHA) en glycolzuur (AHA) de opbouw van extra collageen ondersteunen en tot op zekere hoogte je huid verstevigen. Het is niet nodig deze producten allebei te gebruiken, kies welke jij het fijnst vindt, of wissel af.
 • Plaatselijk op de huid aangebrachte vitamine A, ook wel retinol genoemd, kan de elasticiteit van je huid voor zover die er nog is verbeteren. Er zijn zelfs onderzoeksresultaten die bewijzen dat retinol de huid helpt om elastine aan te maken. (Het kan zeker meer collageen te bouwen.) Gebruik je een retinol product voordat je gaat slapen en laat je het product ’s nachts zijn werk doen, dan geef je je huid een ware oppepper! Hetzelfde geldt voor retinoïden op doktersrecept. Of probeer het plantaardige ingrediënt bakuchiol. Onderzoek wijst op vele anti-aging-voordelen, waaronder het verminderen van fijne lijntjes en rimpels.
 • Cosmetische behandelingen zoals laseren en andere huidtherapieën zoals Fraxel of Ulthera zullen je huid zichtbaar verbeteren en verstevigen. Het geld dat je uitgeeft aan dure verstevigende crèmes en gezichtsbehandelingen waarvan je eigenlijk wel weet dat ze niet zullen werken, kun je beter bewaren voor af en toe een cosmetische of dermatologische behandeling die wel een blijvend resultaat geeft.
 • Mocht niets helpen of wil je meer resultaat dan kun je altijd nog een cosmetische ingreep overwegen. Mooi uitgevoerde facelifts kunnen een wereld van verschil maken, zonder dat je huid er "te strak getrokken" uitziet. Als je dit combineert met een goede routine behaal je nog meer resultaat!
 • Dus, ook al is het geen goed nieuws, het is ook niet alleen maar slecht nieuws. Je kunt je huid wel degelijk een handje helpen om het verouderingsproces te vertragen met de juiste huidverzorging, maar de mooie resultaten die de meeste beautymerken je beloven of die in je cosmeticawinkel te horen krijgt, zijn wel erg overdreven.

  Bronnen: Journal of Drugs in Dermatologie, september 2012, pagina's 1036-1040; Aangeboren afwijkingen Onderzoek, september 2012, pagina's 248-257; International Journal of Cosmetic Science, april 2012, pagina's 132-139, en februari 2011, pagina's 62-69; Biomacromoleculen, februari 2012, pagina's 379-386; Journal of Cosmetic Science, maart 2010, pagina's 125-132; Journal of Cosmetic Dermatology, maart 2009, pagina's 56-62; Publicatieblad van de Europese Academie voor Dermatologie en Venereologie, volume 20, 2006, pagina 980; en Experimentele Dermatologie, volume 11, 2002, pagina 398.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.