Hoe moet je een product met zonne­filter gebruiken?

Paula’s Choice informeert je graag over producten met zonbescherming, zodat je kunt zorgen dat je huid elke dag van het jaar optimaal beschermd is tegen schadelijke UV-stralen. En dat betekent gelukkig niet altijd dat je elke twee uur tijd moet vrijmaken om je zonnebrandcrème opnieuw aan te brengen.

Moet je een product met zonnefilter elke twee uur opnieuw aanbrengen?

Het is niet zo dat je een product met SPF persé iedere twee uur opnieuw moet aanbrengen. Zonnefilters worden onder invloed van directe blootstelling aan daglicht afgebroken, niet onder invloed van tijd. Op een gemiddelde (werk)dag zal een zonnefilter die je ’s ochtends hebt aangebracht ook aan het eind van de dag nog genoeg bescherming bieden. We gaan er dan wel vanuit dat je er ’s ochtends ruim voldoende van hebt aangebracht én dat je een dagbesteding of baan hebt waarvoor je het grootste deel binnen verblijft.
Let op; UVA stralen kunnen wel door glas heen, Je verbrandt niet, maar de kans op zonneschade is er dus ook als je naast een raam zit.

Ben je het grootste deel van de dag buiten, dan raden we wél aan je zonnebrandcrème iedere twee uur opnieuw aan te brengen. Zeker als je veel transpireert of gaat zwemmen.

Hoeveel product met zonnefilter moet je aanbrengen?

  • Het is onmogelijk om een hiervoor een goede richtlijn te geven qua hoeveelheid product dat je moet gebruiken, omdat de ene persoon nu eenmaal kleiner of groter is dan de ander en dus een kleiner of groter huidoppervlak heeft in te smeren. Het is belangrijk dat je royaal smeert en dus niet te zuinig bent.
  • Hoe meer huid bedekt is door ondoordringbare kleding, hoe minder zonnebrandcrème je hoeft te gebruiken.
  • Kleding alleen is niet genoeg als je een lange dag in direct zonlicht doorbrengt. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in UV-beschermende kleding.
  • Voelt de aangebrachte hoeveelheid te zwaar aan op je huid? Breng dan laagjes aan van producten met SPF (zoals bijvoorbeeld een dagcrème, foundation en compactpoeder).

Wanneer gebruik je een product met zonbescherming?

  • Gebruik elke dag een product met zonbescherming! Dit is overdag altijd de laatste stap in je huidverzorgingsroutine. Als je een ander huidverzorgingsproduct over je zonnefilter aanbrengt, wordt de zonnefilter minder effectief.
  • Gebruik een dagcrème die naast een zonnefilter ook andere hydraterende en huidherstellende stoffen bevat. Dan hoef je geen aparte hydraterende crème te gebruiken onder je zonnefilter.
  • Overweeg eens een serum dat rijk is aan antioxidanten en dat je vóór je zonnefilter aanbrengt, dit biedt extra bescherming tegen zonneschade.

Is een dagcrème met SPF net zo effectief als gewone zonnebrandcrème?

Wanneer de SPF minimaal 30 is en het product actieve bescherming tegen UVA en UVB stralen bevat, is het net zo effectief als een gewone zonnebrandcrème. Een dagcrème bevat meestal wel meer weldadige ingrediënten voor de huid (zoals antioxidanten en huidherstellende stoffen).

Moet je, nadat je een product met zonbescherming hebt aangebracht, wachten met naar buiten gaan?

Het best is om, nadat je een product met zonbescherming hebt aangebracht, minimaal twintig minuten te wachten voordat je naar buiten. De synthetische actieve bestanddelen (zoals avobenzone, octinoxaat en oxybenzone) hebben namelijk even tijd nodig voordat ze optimaal werken.

De minerale actieve ingrediënten (titaniumdioxide en zinkoxide) beschermen wél direct tegen de zon. Gebruik daarom voor je handen een mineraal zonnefilter en breng die elke keer nadat je je handen hebt gewassen opnieuw aan.

Mag je producten met een mineraal en synthetisch zonnefilter over elkaar heen gebruiken?

Producten met een minerale en synthetische zonnefilter kunnen absoluut over elkaar heen gebruikt worden. Het is echter ook voldoende om slechts één van beide te gebruiken, zolang je zorgt dat je ruim voldoende aanbrengt en je product een breedspectrum zonnefilter bevat. Bij Paula’s Choice bevatten alle producten met een zonnefilter een breedspectrum zonnefilter, dit beschermt je tegen uv-A- en ub-B-straling. Je kunt natuurlijk altijd verschillende laagjes zonnebrandproducten over elkaar heen gebruiken, zodat je zeker weet dat je niet een plekje hebt overgeslagen of om je zonbescherming gedurende de dag op te frissen.

Mag je een foundation zonder SPF over je product met zonnefilter heen gebruiken?

Je kunt een foundation over je product met zonnefilter aanbrengen, maar houdt daarbij deze richtlijnen aan: huidverzorging is gemaakt om in je huid te trekken, dus geef je dagcrème met SPF wat tijd om te absorberen. Make-up is gemaakt om op je huid te blijven liggen, zolang je een foundation of andere make-up voorzichtig aanbrengt zal je zonbescherming niet verminderen. Als je niet wilt wachten tot je dagcrème met SPF is ingetrokken, of toch bang bent dat je onvoldoende beschermd bent tegen de zon, kies dan een foundation of een getinte dagcrème met een SPF van minimaal 30.

Gebruik niet alléén make-up met SPF om je tegen de zon te beschermen. De meeste mensen gebruiken niet genoeg foundation, BB of CC cream (of brengen deze niet ruim of gelijkmatig genoeg aan), waardoor deze onvoldoende bescherming biedt.

Ook compactpoeders of losse poeders bieden op zichzelf niet voldoende bescherming tegen de zon. Ze zijn wel heel geschikt om je make-up snel bij te werken en zo meteen wat extra bescherming tegen de zon aan te brengen.

Kun je je getinte dagcrème of foundation met SPF mengen om zo de witte gloed van een minerale formule onzichtbaar te maken?

Wanneer een getinte moisturizer of foundation een SPF van minimaal 30 heeft, kun je deze gerust mengen. Is de SPF minder, dan kun je slechts een paar druppels ervan mengen, omdat anders je zonnebescherming te veel verdunt.

Aanbevolen producten

-15%
Gecombineerde huid, Vette huid
-15%
Gecombineerde huid, Vette huid
Alle huidtypen
Normale huid, Droge huid
Normale huid, Droge huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.