Hoe gebruik je zonnebrand?

Of het nu regent, bewolkt of zonnig is en of je nu binnen of buiten bent - uv-stralen hebben 365 dagen per jaar een schadelijke invloed op je huid. Gebruik daarom overdag altijd een dagcrème met een SPF (Sun Protection Factor) van minimaal 30. Wist je dat al onze dagcrèmes standaard voorzien zijn van minimaal factor 30?

How should you use a sunscreen product?

In dit artikel

De meeste mensen weten wel dat je een zonnebrand moet gebruiken, maar hoe je een zonnebrand gebruikt blijft onduidelijk. Waar breng je het aan? Moet je de zonnebrandcrème elke twee uur opnieuw aanbrengen? Hier geven we antwoord op de meest prangende vragen en ontkrachten we enkele mythes. Zo ben je goed beschermd tegen zonneschade.

Naar boven

Zonnebrand smeren, hoe doe je dat?

Wanneer je een zonnebrandcrème of dagcrème met SPF niet goed aanbrengt, zal het niet de bescherming bieden die je zoekt. Breng je zonbescherming als volgt aan om er zeker van te zijn dat je het goed gebruikt:

  • Zonbescherming is altijd de laatste stap in je huidverzorgingsroutine. Dit betekent dat je een product met SPF aanbrengt ná je serum of crème (mits de crème geen SPF bevat). Make-up komt natuurlijk als laatste, al raden we aan om je zonbescherming 3 tot 5 minuutjes te laten intrekken.
  • Wil je extra goed beschermd zijn, gebruik dan een antioxidantrijk serum onder je product met SPF. Antioxidanten beschermen je huid tegen vervuiling in de lucht en andere schade van buitenaf.
  • Het klinkt misschien logisch, maar verwen alle stukjes huid die zijn blootgesteld aan de zon met een laagje zonnebrand. De bovenkant van je oren en de tere huid rondom je ogen zijn gebieden die vaak vergeten worden.
  • Wacht even met aankleden. Geef de zonnebrand wat tijd om te absorberen, anders eindig je met meer crème op je kleding dan op je huid.

Naar boven

Hoeveel zonnebrand moet je smeren?

Het is onmogelijk om een hiervoor een goede richtlijn te geven qua hoeveelheid product dat je moet gebruiken, omdat de ene persoon nu eenmaal kleiner of groter is dan de ander en dus een kleiner of groter huidoppervlak heeft in te smeren. Het is belangrijk dat je royaal smeert en dus niet te zuinig bent.

Hoe meer huid bedekt is door ondoordringbare kleding, hoe minder zonnebrandcrème je hoeft te gebruiken.
Kleding alleen is niet genoeg als je een lange dag in direct zonlicht doorbrengt. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in UV-beschermende kleding.
Voelt de aangebrachte hoeveelheid te zwaar aan op je huid? Breng dan laagjes aan van producten met SPF (zoals bijvoorbeeld een dagcrème, foundation en compactpoeder).

Naar boven

How should you use a sunscreen product?

Moet je, nadat je een product met SPF hebt aangebracht, wachten met naar buiten gaan?

Het beste is om, nadat je een product met zonbescherming hebt aangebracht, 15 minuten te wachten voordat je naar buiten gaat. Dit is een redelijke tijd om de zonnebrandcrème te laten absorberen/drogen en er zeker van te zijn dat hij de best mogelijke bescherming biedt.

Naar boven

Wanneer gebruik je een product met zonbescherming?

Gebruik elke dag een product met zonbescherming! Dit is overdag altijd de laatste stap in je huidverzorgingsroutine. Als je een ander huidverzorgingsproduct over je zonnefilter aanbrengt, wordt de zonnefilter minder effectief.

Gebruik een dagcrème die naast een zonnefilter ook andere hydraterende en huidherstellende stoffen bevat. Dan hoef je geen aparte hydraterende crème te gebruiken onder je zonnefilter.

Naar boven

How should you use a sunscreen product?

Hoe vaak zonnebrand smeren?

  • Het is niet zo dat je een product met SPF per se iedere twee uur opnieuw moet aanbrengen. Zonnefilters worden onder invloed van directe blootstelling aan daglicht afgebroken, niet onder invloed van tijd. Op een gemiddelde (werk)dag zal een zonnefilter die je ’s ochtends hebt aangebracht ook aan het eind van de dag nog genoeg bescherming bieden. We gaan er dan wel vanuit dat je er ’s ochtends ruim voldoende van hebt aangebracht én dat je een dagbesteding of baan hebt waarvoor je het grootste deel binnen verblijft.
  • Let op; UVA stralen kunnen wel door glas heen, Je verbrandt niet, maar de kans op zonneschade is er dus ook als je naast een raam zit.
  • Ben je het grootste deel van de dag buiten, dan raden we wél aan je zonnebrandcrème iedere twee uur opnieuw aan te brengen. Zeker als je veel transpireert of gaat zwemmen.

Naar boven

Is een dagcrème met SPF net zo effectief als gewone zonnebrandcrème?

Wanneer de SPF minimaal 30 is en het product actieve bescherming tegen UVA en UVB stralen bevat, is het net zo effectief als een gewone zonnebrandcrème. Een dagcrème bevat meestal wel meer weldadige ingrediënten voor de huid (zoals antioxidanten en huidherstellende stoffen).

Antioxidanten zijn een waardevolle toevoeging aan elke crème met SPF of dagcrème. Ze helpen de schade door vrije radicalen, veroorzaakt door blootstelling aan de zon, te neutraliseren. Daarnaast helpen antioxidanten je huid te beschermen tegen andere bronnen van vrije radicalen, zoals blauw licht van digitale apparaten. Zonder ingrijpen kan deze schade huidverkleuringen veroorzaken.

Veel antioxidanten hebben ook huidkalmerende eigenschappen (vervuiling leidt tot een gestresste huid). Ze worden ook gebruikt om zonnefilterformules te stabiliseren en maken ze óók efficiënter.

Simpel gezegd: antioxidanten versterken de doeltreffendheid van je zonnebrandcrème en zorgen voor maximale bescherming, terwijl ze ook de milieuschade helpen herstellen die uv-blootstelling teweegbrengt (en dit gebeurt altijd in zekere mate, aangezien geen enkele zonnebrandcrème 100% doeltreffend is om uv-schade tegen te houden).

Naar boven

How should you use a sunscreen product?

Mag je producten met een mineraal en synthetisch zonnefilter over elkaar heen gebruiken?

Producten met een minerale en synthetische zonnefilter kunnen absoluut over elkaar heen gebruikt worden. Het is echter ook voldoende om slechts één van beide te gebruiken, zolang je zorgt dat je ruim voldoende aanbrengt en je product een breedspectrum zonnefilter bevat. Bij Paula’s Choice bevatten alle producten met een zonnefilter een breedspectrum zonnefilter, dit beschermt je tegen uv-A- en ub-B-straling. Je kunt natuurlijk altijd verschillende laagjes zonnebrandproducten over elkaar heen gebruiken, zodat je zeker weet dat je niet een plekje hebt overgeslagen of om je zonbescherming gedurende de dag op te frissen.

Naar boven

Mag je een foundation zonder SPF over je product met zonnefilter heen gebruiken?

Je kunt een foundation over je product met zonnefilter aanbrengen, maar houdt daarbij deze richtlijnen aan: huidverzorging is gemaakt om in je huid te trekken, dus geef je dagcrème met SPF wat tijd om te absorberen. Make-up is gemaakt om op je huid te blijven liggen, zolang je een foundation of andere make-up voorzichtig aanbrengt zal je zonbescherming niet verminderen. Als je niet wilt wachten tot je dagcrème met SPF is ingetrokken, of toch bang bent dat je onvoldoende beschermd bent tegen de zon, kies dan een foundation of een getinte dagcrème met een SPF van minimaal 30.

Gebruik niet alléén make-up met SPF om je tegen de zon te beschermen. De meeste mensen gebruiken niet genoeg foundation, BB of CC cream (of brengen deze niet ruim of gelijkmatig genoeg aan), waardoor deze onvoldoende bescherming biedt.

Ook compactpoeders of losse poeders bieden op zichzelf niet voldoende bescherming tegen de zon. Ze zijn wel heel geschikt om je make-up snel bij te werken en zo meteen wat extra bescherming tegen de zon aan te brengen.

Naar boven

Kun je je getinte dagcrème of foundation met SPF mengen om zo de witte gloed van een minerale formule onzichtbaar te maken?

Om de formule van je SPF niet te destabiliseren en ervoor te zorgen dat je de volledige bescherming krijgt, kun je ze het beste in laagjes aanbrengen in plaats van te mengen. Gebruik een dagcrème met SPF 30 of hoger en breng royaal aan. Laat het ongeveer 15 minuten intrekken en gebruik daarna een foundation met SPF voor extra bescherming.

Naar boven

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Gerelateerde producten

Gecombineerde huid, Vette huid
Gecombineerde huid, Vette huid
-15%
Normale huid, Droge huid
-15%
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.