Hoe je je huid moet exfoliëren (en waarom het zo belangrijk is)

Gebruik je nog geen exfoliant met AHA (alphahydroxyzuur) of BHA (betahydroxyzuur)? Dan mis je een hele boel voordelen voor je huid. Deze milde exfolianten zijn effectiever dan scrubs en bieden je huid nog zoveel meer.

Het exfoliëren van de huid

Goed geformuleerde exfolianten met AHA of BHA (waar dat voor staat leggen we zo uit) hebben de huid geweldig veel te bieden. Deze producten bestrijden onder andere tekenen van huidveroudering en puistjes.

De afkorting AHA staat voor alphahydroxyzuur. Daaronder vallen onder andere glycolzuur en verschillende melkzuren. De letters BHA staan voor betahydroxyzuur, ook wel bekend als salicylzuur. Je gebruikt producten met deze ingrediënten vooral om dode huidcellen te verwijderen, oftewel om te exfoliëren.

Hoe werkt exfoliëren?

Dagelijks ontdoet de huid zich op natuurlijke wijze van huidcellen. Door zonneschade, een droge of vette huid, genetische factoren of een huidaandoening kan dit natuurlijk proces verstoord worden. De gevolgen: doffe, droge of schilferige huid, verstopte poriën, puistjes, gerstekorrels (milia) of een oneffen teint.

Een exfoliant helpt om het natuurlijke proces weer in balans te brengen. Als je dode huidcellen op milde wijze verwijdert, kun je daarmee verstopte poriën en puistjes tegengaan, rimpels minder diep maken en zelfs met een droge huid afrekenen. Zo zie je er direct jonger uit.
Een exfoliant:

 • vermindert de zichtbaarheid van rimpels
 • werkt verhelderend voor een doffe huid en een oneffen huidteint
 • maakt een ruwe huid gladder
 • ontstopt poriën
 • verbetert de hydratatie van je huid (ja, een exfoliant verbetert zelfs de vochtbalans van je huid!)

 

Welke exfoliant moet ik gebruiken: glycolzuur of salicylzuur?

Zowel AHA’s (waar glycolzuur ook onder valt) en BHA (salicylzuur) helpen rimpels en fijne lijntjes zichtbaar te verminderen. Ze stimuleren de collageenproductie en versterken je huid. De specifieke eigenschappen per soort exfoliant bepalen welke de beste keuze voor jou is.

Van links naar rechts:

 

AHA (glycolzuur/ melkzuur) BHA (salicyl­zuur)

Aanbevolen voor:
+ Droge huid
+ Huid met zonneschade

Aanbevolen voor:
+ Vette huid
+ Gevoelige huid
+ Puistjes en mee-eters
+ Rosacea-gevoelige huid

+ Verwijdert dode huidcellen van het huidoppervlak
+ Bestrijdt tekenen van huidveroudering
+ Hydrateert en maakt de huid minder dof

+ Verwijdert dode huidcellen van het huidoppervlak en in de poriën
+ Bestrijdt mee-eters, grove poriën en puistjes
+ Ontstekings­remmende werking

- Minder geschikt als je een gevoelige huid en/of puistjes en mee-eters hebt

 
 • AHA’s worden aanbevolen voor een droge huid of een huid dat zonneschade heeft. Dit omdat AHA’s de huidoppervlakte exfoliëren en de vochtbalans van de huid verbeteren. Een AHA-exfoliant heeft ook enigszins een verbeterend effect op puistjes en verstopte poriën. Maar als je last hebt van hardnekkige puistjes en verstopte poriën dan is BHA beter geschikt voor jouw huid.
 • Heb je een vette huid en last van puistjes, mee-eters of gerstekorrels dan bevelen we BHA aan. BHA kan namelijk in verstopte poriën dringen en voorkomen dat puistjes en mee-eters ontstaan. Het heeft ook een preventieve werking op een acne-gevoelige huid.
 • Salicylzuur (BHA) heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Als je een last hebt van puistjes, een acne-gevoelige huid of een rode, gevoelige huid zijn dit 2 extra redenen om een BHA-exfoliant te gebruiken.
 • Heb je een rosacea-gevoelige huid? Dan raden we je ook aan om BHA te gebruiken. Niet iedereen die last heeft van een rosacea-gevoelige huid kan een exfoliant verdragen maar het is zeker de moeite waard om een salicylzuur-exfoliant (BHA) te proberen om te zien of je huid positief reageert of niet.

Onze Skin Perfecting 8% AHA Lotion is een uitstekende exfoliërende crème met glycolzuur. Ideaal als je een gehydrateerde, soepele en gladde huid wilt met een gezonde uitstraling. Het heeft ook anti-aging eigenschappen die rimpels en fijne lijntjes zichtbaar verminderen. Er zijn ook meer exfolianten met glycolzuur te koop in onze Resist-collectie voor een normale tot droge huid.

Onze Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant is een echte allrounder en onze grootste wereldwijde bestseller. En niet zonder reden natuurlijk; het pakt meerdere problemen aan. Onze Clear Regular Strength Exfoliating Solution met 2% salicylzuur is het eerste product wat je moet kopen als je last hebt van een acne-gevoelige huid. Als je last hebt van een rosacea-gevoelige huid of een extra gevoelige huid hebt, dan raden we onze Calm 1% BHA Exfoliant aan.

Hoe exfolieer je met AHA of BHA (en hoe behaal je het grootste effect)

 • Breng je AHA- of BHA-exfoliant aan na je gezichtsreiniger en toner. Als je de vloeibare variant gebruikt, breng het aan met een wattenschijfje. Als je een crème (lotion) of gel gebruikt breng het dan aan met je vingertoppen.
 • Breng wekelijks een afspoelbare exfoliant-peeling aan op een gereinigde huid en spoel na enkele minuten af. Goed om te onthouden: gebruik een chemische peeling voor thuis niet op dezelfde dag als een AHA- of BHA-exfoliant voor dagelijks gebruik.
 • Je kunt een exfoliant rondom je ogen gebruiken maar breng het niet aan op je ooglid of rechtstreeks onder het oog (tegen de onderste wimpers aan).
 • Je hoeft niet te wachten tot je exfoliant geabsorbeerd is of opgedroogd is. Je kunt meteen het volgende product uit je huidverzorgingsroutine aanbrengen: serum, crème, oogcrème of dagcrème.
 • Experimenteer met verschillende concentraties glycolzuur of salicylzuur en ervaar welke sterkte AHA of BHA jou de beste resultaten geeft. Dit zou kunnen betekenen dat je wekelijks een doe-het-zelf chemische peeling. wil gebruiken.
 • Hoe vaak je moet exfoliëren hangt van je huidtype en eventuele huidproblemen af. Voor de één is 2 keer per dag exfoliëren met glycolzuur of salicylzuur de juiste frequentie terwijl iemand anders het fijn vindt om één keer per dag of om de dag een exfoliant aan te brengen. Test wat het beste is voor jouw huid.
 • De rest van je lichaam exfoliëren met salicylzuur of glycolzuur (of een andere vorm van AHA) heeft ook grote voordelen. Onze 2% BHA Body Spot Exfoliant vermindert zichtbaar en voelbaar ruwe, rode, harde bobbeltjes op armen en benen en is zeer geschikt voor een keratosis pilaris-gevoelige huid.

Waarom niet scrubben of een reinigingsborstel gebruiken?

De meeste scrubs hebben een ruwe en oneffen structuur en zijn daardoor te grof en schurend. Hierdoor kunnen de korrels kleine scheurtjes in de huid veroorzaken. De meeste reinigingsborstels hebben ook een negatieve invloed op het kwetsbare oppervlakte van je huid omdat de borstels te stijf zijn. Milde scrubs, zachte reinigingsborstels of een zacht washandje zijn de uitzondering op de regel omdat deze je huid niet beschadigen. Maar zelfs als je dit als extra reiniging gebruikt is het geen vervanging voor wat een goedgeformuleerde exfoliant met salicylzuur of glycolzuur kan doen. Scrubs, reinigingsborstels of washandjes doen hun werk alleen maar op de oppervlakte van de huid en kunnen niet in de porie of door de meerdere lagen van dode huidcellen heen dringen Hierdoor hebben ze weinig invloed op het verbeteren van je huid.

Vraag je je nog steeds af welke exfoliant het beste voor jou is

Regelmatig exfoliëren geeft je huid een gezonde en jeugdige uitstraling.

Als je een beetje twijfelt of je een glycolzuur of salicyzuur exfoliant moet kopen, neem dan contact op met onze Customer Care-experts voor een persoonlijk huidverzorgingsadvies. Zo vind je de beste oplossing voor jouw huid.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

-15%
Gecombineerde huid, Vette huid
-15%
Normale huid, Droge huid
-15%
Gecombineerde huid, Vette huid
-20%
Alle huidtypen
-15%
Normale huid, Droge huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.