Wat is chemische exfoliatie?

Two different acid exfoliant products

Als je nog niet bent begonnen met exfoliëren, wordt het tijd om te leren hoe je de mooiste resultaten uit je huidverzorging kunt halen. Je hebt de keuze uit AHA (alphahydroxyzuur) en BHA (betahydroxyzuur). Deze niet-schurende, leave-on chemische exfolianten zijn effectiever dan scrubs en bieden veel voordelen:

 • vervaag rimpels
 • verhelder doffe, ongelijkmatige teint
 • maak een ruwe huidtextuur glad
 • ontstop poriën
 • verhoog hydratatie

Een jonge en gezonde huid is goed in staat zich te ontdoen van dode huidcellen zonder extra hulp. Na verloop van tijd, door leeftijd en onbeschermde blootstelling aan de zon, vertraagt het natuurlijke vermogen van je huid om dode huidcellen af te scheiden.

Het doel van exfoliëren is het herstellen en optimaliseren van het natuurlijke exfoliatieproces door de verbindingen tussen dode huidcellen en je huid los te maken. Zonder deze extra hulp verzamelen dode huidcellen zich op het huidoppervlak en in poriën wat zorgt voor doffe, droge, ruwe huid, verstopte poriën, puistjes, milia, mee-eters en ongelijkmatige huidteint.

Fysieke versus chemische exfoliatie

Fysieke exfolianten zijn bijvoorbeeld scrubs en reinigingsborstels, terwijl chemische exfoliatie verwijst naar exfolianten met AHA of BHA zuren. Goed om te onthouden: exfoliatie met zuren is hetzelfde als chemische exfoliatie.

Waarom is het beter om gezichtsscrubs te vermijden? Dermatologen geven de voorkeur aan chemische exfolianten als mildere, effectievere optie. De meeste gezichtsscrubs hebben een ruwe, grove textuur wat door schuring microscheurtjes veroorzaakt in de huid.

Hetzelfde geldt voor reinigingsborstels, aangezien de stugge borstelharen dezelfde negatieve impact hebben op het kwetsbare huidoppervlak. Milde fysieke exfolianten zoals The Unscrub zijn een uitzondering, maar zelfs deze zijn beter geschikt als extra reinigingsstap, niet als vervanger voor een goed geformuleerde AHA of BHA exfoliant. Fysieke scrubs werken nou eenmaal niet tot diep in de huid en zijn niet zo effectief als chemische exfolianten met AHA en BHA, en ze bieden geen huidtransformerende voordelen.

Dr. McLellan zegt: "veel van mijn cliënten realizeren zich niet dat een goede exfoliant net zo goed werkt als handmatig scrubben en voor minder irritatie zorgt."

Waarom je voor chemische exfoliatie moet kiezen

Door de opeenhoping van dode huidcellen op een veilige en efficiënte manier te verwijderen, worden de eerder genoemde huidproblemen, zoals een ruwe en schilferige textuur, een doffe teint en verstopte poriën, tot een minimum beperkt. Het helpt ook om rimpels te vervagen en andere tekenen van huidveroudering te verminderen. Chemische exfolianten voor het gezicht onthullen gezondere, gladdere, en egalere huid.

Toepassing chemische exfoliant

 • Breng de exfoliant aan na reinigen en tonen
 • Je kunt het rondom de ogen aanbrengen, maar niet op het ooglid zelf of direct onder het oog bij de wimperrand
 • Het is niet nodig om te wachten tot je exfoliant is opgenomen door je huid, dus je kunt direct volgen met je serum, oogcrème, SPF of nachtcrème.
 • Experimenteer met verschillende sterktes om te ontdekken welke concentratie de beste resultaten geeft (eventueel in combinatie met een wekelijkse peeling)
 • Zoals altijd geldt: blijf in de gaten houden hoe je huid reageert op een product en pas aan waar nodig.
 • Skincare stopt niet bij je gezicht, dus breng ook een lichaamsexfoliant aan vanaf je hals

Wanneer gebruik je een chemische exfoliant

Hoe vaak je exfolieert hangt af van je wensen en verdraagzaamheid van je huid. Voor degenen met hardnekkige huidproblemen (zoals bultjes, verstopte poriën of gevorderde tekenen van zonneschade) is tweemaal daags exfoliëren aan te raden. Voor anderen is eenmaal daags of om de dag exfoliëren ideaal. Begin langzaam, het vergt wat experimenteren om te ontdekken wat het beste werkt.

Welke chemische exfoliant werkt het beste?

Dat is afhankelijk van je huidtype en huidproblemen, elke exfoliant heeft weer andere voordelen. ‌AHA-exfolianten zijn het meest geschikt voor een normale tot droge huidmet tekenen van huidveroudering. AHA's vervagen rimpels en fijne lijntjes, verbeteren een ruwe textuur en minimaliseren zichtbare tekenen van zonneschade. Onze 6% Mandelic + 2% Lactic Acid AHA Liquid Exfoliant heeft een zeer effectieve formule voor gladdere, zachtere, stralendere huid.

BHA-exfolianten zijn ideaal voor verstopte en grove poriën, mee-eters & onzuiverheden, naast tekenen van huidveroudering.  Onze formules zijn speciaal gemaakt voor de snel geïrriteerde en acne-gevoelige huid, maar ze zijn ook geschikt voor meer algemene problemen. Onze BHA-exfolianten verminderen kleine witte bultjes en zijn ook geschikt voor rosacea-gevoelige huid. Dr. Beth McLellan benadrukt dat formules met BHA veilig zijn voor alle huidtypen, inclusief de huid met meer pigment.

Paula's Choice AHA- en BHA-exfolianten voor verschillende huidproblemen.

Paula's Choice AHA- en BHA-exfolianten voor verschillende huidproblemen.

Chemische exfolianten voor een gevoelige huid

Voor een gevoelige huid kun je het beste kiezen voor een BHA met een percentage van 1%. BHA heeft kalmerende en verzachtende eigenschappen, dus het is de ideale keuze voor mensen met een onrustige huid. Als je huid goed reageert en je bent benieuwd naar een hoger percentage, introduceer dan langzaam een 2% BHA.

Geraadpleegde bronnen:

 • Dermatology Research and Practice, februari 2015, e-Publicatie
 • Journal of the German Society of Dermatology, juli 2012, pagina's 488- 491
 • The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, mei 2012, pagina's 32-40
 • Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, november 2010, pagina's 135-142
 • Journal of the American Academy of Dermatology, april 2007, pagina's 651-663
 • Clinics in Dermatology, juli 2001, pagina's 460-466
 • Archives of Dermatologic Research, juli 1997, pagina's 404-409
Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

-15%
Alle huidtypen
-15%
Normale huid, Droge huid
-15%
Gecombineerde huid, Vette huid
-15%
Alle huidtypen
-15%
Normale huid, Droge huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.