Wat is vitamine C?

Vitamine C

Vitamine C is één van de populairste ingrediënten binnen huidverzorging, maar is het de hype waard? Met een overvloed aan onderzoek dat de indrukwekkende voordelen ondersteunt, is het een overduidelijke ja.

We verdiepen ons in de werking van deze krachtige antioxidant, hoe je het aan je routine kunt toevoegen, en welke vormen het meest effectief zijn.

Onderwerpen:

 • Is vitamine C goed voor je huid?
 • Heb je vitamine C nodig in je routine?
 • Wat zijn de voordelen van vitamine C?
 • Hoe werkt vitamine C?
 • Vormen van vitamine C in huidverzorging
 • Formules met vitamine C
 • Wanneer en hoe gebruik je vitamine C in je routine?
 • Wat kun je beter niet combineren met vitamine C?

Is vitamine C goed voor je huid?

Vitamine C is zo effectief en past zo goed in je routine omdat het een natuurlijk onderdeel is van een gezonde huid. Als we jong zijn, is het vitamine C-gehalte in de primaire lagen van de huid (opperhuid, de buitenste lagen, en lederhuid, de middelste laag) in ruime mate aanwezig. Maar naarmate we ouder worden, nemen deze niveaus op natuurlijke wijze af en is onze huid minder goed in staat om vitamine C uit voedsel of supplementen op te slaan. Onbeschermde blootstelling aan de zon en vervuiling versnellen dit proces, wat kan leiden tot een doffe en ongelijkmatige teint en een verslapte huid.

Gelukkig kan het plaatselijk aanbrengen van vitamine C deze schade helpen beperken, zodat onze huid er gezonder uitziet en aanvoelt, en niet te vergeten beter in staat is om zichtbare schade te herstellen.

Heb je vitamine C nodig in je routine?

Ja, als je doffe of ongelijkmatige teint, fijne lijntjes, rimpels of verslapte huid wilt aanpakken. Vitamine C kan ondersteunen bij deze huidproblemen. Bovendien is vitamine C zo'n krachtige antioxidant dat het een sterke verdediging kan bieden tegen schade door luchtvervuiling (waaronder zonneschade), waar we uiteindelijk allemaal zichtbare tekenen van gaan zien.

Wat zijn de voordelen van vitamine C?

Er zijn vele voordelen, waaronder het egaliseren van de teint en het vervagen van fijne lijntjes en rimpels. Hoewel dit krachtige ingrediënt bekend staat om zijn verhelderende eigenschappen, toont onderzoek ook aan dat het de huid kan beschermen tegen zichtbare invloeden van schade door luchtvervuiling, en bijvoorbeeld schade door vrije radicalen. Het verminderen van huidproblemen, zowel voor als na het ontstaan ervan, maakt van vitamine C een ingrediënt met superkracht.

Hoe werkt vitamine C?

Het is van nature aanwezig in de huid en ondersteunt belangrijke functies. Het verstevigt bijvoorbeeld de huid door het stimuleren van stoffen zoals collageen, dat bescherming biedt tegen oxidatieve schade (veroorzaakt door blootstelling aan de zon) en het reguleert de melanineproductie om factoren te verstoren die de ontwikkeling van pigmentvlekken en een ongelijkmatige teint veroorzaken. Het is zelfs de meest voorkomende antioxidant in de huid!

Onderzoek toont aan dat de hoge hoeveelheden vitamine C afnemen naarmate we ouder worden en worden blootgesteld aan schade door luchtvervuiling en uv-straling. Het plaatselijk aanbrengen van vitamine C - mits goed geformuleerd en verpakt - kan helpen bij het aanpakken van enkele tekenen van deze afname, bijvoorbeeld pigmentvlekken, rimpels, en verlies van stevigheid.

Vormen van vitamine C in huidverzorging

Er zijn vele vormen van vitamine C voor de huid en hoewel ze allemaal de voordelen van een antioxidant hebben, werken ze allemaal net even anders. Sommige zijn zelfs effectiever dan andere.

Ascorbinezuur - ook wel L-ascorbinezuur genoemd - is de meest onderzochte vorm van vitamine C voor huidverzorging. Bij een goede formulering met een pH-waarde van minder dan 4 (2,6- 3,2 is ideaal) en gebruik in concentraties van 5% of meer, helpt deze vorm de huid er jonger en steviger uit te laten zien en tekenen van een ongelijkmatige teint en pigmentvlekken te vervagen. Ook helpt ascorbinezuur de huid zich te verdedigen tegen vrije radicalen en externe factoren, waardoor schade door omgevingsfactoren wordt beperkt.

3-O ethyl ascorbinezuur wordt gezien als een zeer stabiele, nieuwe vorm van vitamine C die zowel in water als in olie oplosbaar is. De door onderzoek ondersteunde voordelen zijn onder andere het verhelderen en egaliseren van de teint, het kalmeren, en het verbeteren van de elasticiteit door stressfactoren te neutraliseren die anders de ondersteunende elementen van de huid zouden beschadigen.

Andere gunstige vormen waarvan de werkzaamheid door grondig onderzoek is aangetoond:

 • Ascorbyl glucoside is een stabiele, in water oplosbare vorm van vitamine C die bewezen dofheid verheldert, huidverkleuringen vermindert, en de huid steviger maakt. Het wordt gezien als een mildere vorm dan andere afgeleiden van vitamine C, vanwege de unieke manier waarop het in de huid wordt omgezet in pure vitamine C.
 • Ascorbyl palmitate is een in olie oplosbare, milde vorm van vitamine C die vaak wordt gecombineerd met krachtigere vormen van vitamine C om een stevigere huid te stimuleren en huidverkleuringen te vervagen. Hoge hoeveelheden van dit ingrediënt kunnen huidverzorgingsproducten echter een onaangename esthetiek geven.
 • Magnesium ascorbyl fosfaat bevordert diepere hydratatie maar is minder krachtig dan pure vitamine C. Toch wordt het gezien als één van de stabielere vormen.
 • Sodium ascorbyl fosfaat is een vorm van vitamine C waarvan onderzoek heeft aangetoond dat het factoren kan beïnvloeden die gerelateerd zijn aan puistjes, waarschijnlijk door het kalmerende effect.
 • Tetrahexyldecyl ascorbaat is een in vet oplosbare vorm van vitamine C, waarvan is aangetoond dat het de schadelijke effecten van uv-straling kan verminderen. Sommige onderzoekers beweren dat het een grotere affiniteit heeft voor de huid vanwege het vetzuurbestanddeel dat helpt bij het binnendringen.

Het is goed om te onthouden dat zelfs de stabielere vormen van vitamine C afbreken na verloop van tijd bij blootstelling aan hitte, lucht en licht. Om de beste resultaten te zien van je oogcrème of nachtcrème met vitamine C is de verpakking erg belangrijk. Kies voor ondoorzichtige, luchtdichte verpakkingen zodat de ingrediënten stabiel blijven. Een vitamine C product in een glazen flesje of potje blijft helaas niet lang effectief.

Formules met vitamine C

Onderzoek toont aan dat matige tot hoge concentraties vitamine C zeer effectief zijn en veel voordelen bieden: vanaf 5% en hoger, met hoeveelheden van 10% en meer die meestal worden gezien in gerichte behandelingen. Heb je last van een doffe huid of ongelijkmatige teint, ongeacht je huidtype, dan is de lichte vloeibare 15% vitamine C booster ideaal. Heb je last van hardnekkige pigmentvlekken, dan werkt het 25% vitamin C serum het beste tegen huidverkleuringen.

Lagere concentraties van vitamine C (5% of minder) zijn ook goed voor je huid, ze bieden namelijk meerdere voordelen in leave-on producten zoals nachtcrèmes, oogcrèmes, serums en dagcrèmes met SPF. Onderzoek toont zelfs aan dat concentraties onder de 1% anti-aging en antioxidant voordelen bieden. Lagere concentraties vitamine C helpen ook om de voordelen van andere anti-aging ingrediënten, zoals retinol en ceramiden, te versterken.

Wanneer en hoe gebruik je vitamine C in je routine?

Alle vormen van vitamine C zijn goed te combineren met andere huidverzorgingsingrediënten, inclusief retinol, niacinamide en exfoliërende zuren zoals salicylzuur.

Je kunt producten met vitamine C zowel in de ochtend als avond gebruiken, tweemaal daags. Na het reinigen, tonen en exfoliëren, breng je de rest van je routine aan in volgorde van dunste naar dikste textuur. Voor overdag geldt: eindig altijd met SPF 30 of hoger.

Vitamine C niet combineren met.. ?

Een mythe die we graag uit de wereld helpen - er zijn geen ingrediënten die je niet kunt gebruiken in combinatie met vitamine C. Ondanks het idee dat andere krachtige ingrediënten zoals niacinamide, hyaluronzuur en retinol de effecten van vitamine C kunnen tegenwerken, is dat eenvoudigweg niet het geval. Het combineren van deze ingrediënten versterkt zelfs het effect van elkaar.

Je kunt vitamine C beter niet combineren met parfum of gedenatuurde alcohol, maar deze uitdrogende en irriterende ingrediënten kun je het beste altijd vermijden in huidverzorging.

Geraadpleegde bronnen:

  1. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, July 2017, pagina's 14-17
  2. Nutrients, augustus 2017, e-publicatie
  3. Dermatologic Surgery, juli 2005, pagina's 814- 817
  4. Journal of Cosmetic Dermatology, september 2021, pagina's 2.349-2.359
  5. Cosmetics, september 2019, pages 1–8
  6. Free Radical Biology and Medicine, september 2021, pagina's 151-169
  7. International Journal of Cosmetic Science, februari 2009, pagina's 41-46
  8. International Journal of Cosmetic Science, juni 2005, pagina's 171-176
  9. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, april 2019, pagina's 46-53
  10. Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, mei 2018, pagina's 253-263
  11. Journal of Cosmetic Dermatology, februari 2019, pagina's 236-241
  12. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, juli 2019, pagina's 14-17
  13. Journal of Drugs in Dermatology, Volume 7 bijlage, juli 2008, pagina's S2-S6
  14. Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, november 2013, pagina's 281-288

Gerelateerde artikelen

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

-15%
Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen
NIEUW
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.