Rode vlekken en rode littekens na puistjes: hoe kom je er van af?

Het is erg vervelend als er rode vlekjes op je huid achterblijven na puistjes. In dit artikel lees je hoe je de roodheid van zulke vlekken kunt verminderen en wat je kunt doen aan echte acne-littkekens.

Wat zijn acne-littekens?

De rode vlekken die je op je huid ziet na een puistje zijn hyperpigmentatie, het gevolg als je huid zichzelf herstelt. Deze vlekken worden vaak littekens genoemd, maar ze vervagen vaak ook weer vanzelf.

Hoe pak je rode vlekjes na puistjes aan?

Je kunt het proces versnellen met onderstaande tips. Deze tips zijn zowel voor rode littekens in je gezicht als op je lichaam.

1. Gebruik goede, milde huidverzorgingsproducten.

Gebruik geen agressieve scrubs en irriterende ingrediënten. Zulke scrubs zijn tijdverspilling, want vlekken en puistjes in het algemeen kun je niet wegscrubben. Het gebruik van scrubs kan een acne-gevoelige huid juist verergeren: er kunnen microscheurtjes ontstaan, waardoor het moeilijker wordt om van de rode hyperpigmentatievlekken af te komen. Zo duurt het langer voordat je huid weer normaal is.

2. Gebruik dagelijks een exfoliant met BHA.

Salicylzuur (BHA) exfolieert niet alleen het huidoppervlak, maar dringt ook door tot in de porie. De verstoppingen die tot puistjes leiden kun je hierdoor verhelpen. BHA werkt ontstekingsremmend, waardoor roodheid vermindert. Zo kun je met één product de kans op het ontstaan van puistjes verminderen én het genezingsproces erna versnellen. Bovendien gaat je huid er gezonder en jonger van uitzien.

3. Gebruik dagelijks een breedspectrum zonnefilter van minimaal SPF 30.

Onbeschermde blootstelling aan uv-licht beschadigt je huid continue. Rode acne-vlekken zullen zo langer zichtbaar zijn. Je huid elke dag beschermen is dus van cruciaal belang om de zichtbaarheid van vlekken na puistjes te verminderen. Daarbij zorgt een SPF-product ervoor dat je huid er gezond blijft uitzien. Gebruik je zonnebrandcrème op de juiste manier en in combinatie met andere zonbeschermingsmaatregelen, dan verlaag je ook het risico op huidkanker en vroegtijdige huidveroudering als gevolg van zonneschade. Een win-win situatie!

4. Gebruik producten met veel antioxidanten en celcommunicerende ingrediënten.

Deze stoffen helpen je huid beschermen tegen nieuwe schade, terwijl ze ook schade herstellen. Hierdoor heb je minder kans op ontstekingen en heeft je huid minder tijd nodig om te herstellen.Vitamine C is echt een uitkomst voor rode vlekken na puistjes. Onze C25 Super Booster is een innovatief treatment met een hoge concentratie van 25% ascorbinezuur (vitamine C) die een ongelijkmatige huidteint, rode vlekken en de huidtextuur zichtbaar verbetert. Je kunt ook baat hebben bij een product dat geformuleerd is met krachtige ingrediënten tegen huidverkleuringen.

5. Kies voor professionele behandelingen.

Naast een goede huidverzorgingsroutine, kunnen verkleuringen na ontstekingen sneller worden verholpen met Intense Pulsed Light (IPL)-behandelingen. Heb je een donkere huidteint, bespreek dan met een dermatoloog een alternatieve laserbehandeling. Een andere mogelijkheid om verkleuringen en rode vlekken na puistjes te vervagen is een maandelijkse peeling met AHA of BHA, uitgevoerd door een comsmetisch dermatoloog. Daarnaast kun je je huisarts vragen om een middel voor te schrijven tegen acne.

Verschillende soorten acne-littekens

Er zijn verschillende soorten acne-littekens. Tot nu toe gaat de informatie in dit artikel over hoe je van rode acne-littekens afkomt: de rode vlekken op je huid die achterblijven na puistjes. Acne-littekens kunnen er echter ook uitzien als deukjes en putjes. Deze soorten acne-littekens zijn moeilijker weg te krijgen, maar niet onmogelijk.

Wat kun je doen als een puistje een echt litteken achterlaat?

Deukjes en putjes kunnen niet worden verholpen met alleen huidverzorgingsproducten. Huidvullers kunnen de putjes minder diep maken. Voor het beste resultaat kun je deze combineren met AHA- of BHA-peelings of een serie fractional laserbehandelingen. Vraag een dermatoloog om advies. Belangrijk is om nooit aan je puistjes te krabben: hierdoor verminder je de kans op blijvende littekens.

Meer leren over acne & puistjes?

Bronnen bij deze informatie:

1. Journal of Drugs in Dermatology, mei 2019, pagina's 454–459
2. Dermatology and Therapy, september 2017, pagina's 417–424
3. Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, agustus 2015, pagina's 455–461
4. American Journal of Clinical Dermatology, december 2012, pagina's 357–364
5. Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, oktober 2018, pagina's 491-497
6. Journal of Drugs in Dermatology, januari 2012, pagina's 51–56
7. AAPS PharmSciTech, september 2011, pagina's 917–923
8. Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, november 2010, pagina's 135–142
9. Expert Opinion on Pharmacotherapy, oktober 2009, pagina's 2555–2562

Essentiële Routine tegen acne voor beginners

1. Reinigen

Clear Cleanser
Verfrissende reinigingsgel verwijdert make-up. Vermindert puistjes & mee-eters.

2. Exfoliëren

Clear Extra Strength 2% BHA Exfoliant
Krachtige vloeistof die roodheid en hardnekkige puistjes op de acne-gevoelige huid vermindert.

3. Hydrateren

Clear Moisturiser SPF 30
Niet-vette, bijna vloeibare dagcrème met zonnefilter. Voor een huid met puistjes & mee-eters.

3. Hydrateren

Clear Oil-Free Moisturiser
Deze nachtcrème hydrateert je acne-gevoelige huid zonder de poriën te verstoppen en puistjes te verergeren.

Lees verder

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.