Donkere kringen onder je ogen: oorzaken & hoe kom je er vanaf

Dark circles

Donkere kringen onder je ogen zijn een van de meest voorkomende huidproblemen. Worstel je met donkere kringen en vraag je je af "waarom heb ik hier last van?" We kennen het gevoel en dit heeft ons geïnspireerd om meer onderzoek te doen naar de voornaamste oorzaak van donkere kringen. Wat blijkt? Er zijn veel dingen - waar je misschien nog niet vanaf weet - die bijdragen aan donkere kringen onder je ogen. Van sommige redenen valt je mond open!

In dit artikel:

Wat veroorzaakt donkere kringen onder je ogen?

De voornaamste redenen waarom donkere kringen onder je ogen ontstaan en blijven bestaan zijn:

 • Zonneschade, door jarenlange onbeschermde blootstelling aan de zon - of dit nu binnen óf buiten is geweest - leidt tot overmatige pigmentatie op de tere, dunne huid onder je ogen.
 • De doorstroming van bloed door de dunne huid van je ogen, dit wordt soms ook wel 'vasculaire donkere kringen' genoemd.
 • Door irriterende ingrediënten met geurstoffen te gebruiken rondom je ogen.
 • Allergieën.
 • Erfelijke eigenschappen, waarbij er aanleg is voor donkere kringen rondom je ogen of net onder de ogen binnen je familie.
 • Natuurlijke schaduwen onder je ogen, omdat je ogen wat dieper in je (oog)kassen liggen bijvoorbeeld.
 • Donkere kringen door verlies van stevigheid in je gezicht.
 • De opbouw van droge, gedehydrateerde huid rondom je ogen veroorzaakt een doffe look en verlies van stevigheid.
 • Een gewoonte om te wrijven in of rondom je ogen, waardoor de tere huid onder je ogen beschadigd wordt.
 • Een tekort aan ijzer of vitamine B12 zijn ook factoren die meespelen, maar een sterke link in het wetenschappelijke onderzoek blijft nog uit.

Verrassend genoeg is te weinig slaap géén oorzaak van donkere kringen onder je ogen, maar een tekort aan slaap maakt de uitstraling van donkere kringen erger. Dat is iets wat veel van ons maar al te goed weten.

Top

Gaan donkere kringen ooit weg?

Zoals je nu weet, zijn donkere kringen gecompliceerd, want er zijn veel verschillende oorzaken. In de meeste gevallen van donkere kringen, zoals bij de kringen die zijn ontstaan door erfelijke factoren, zijn permanent en deze kunnen niet worden weggewerkt. Ze kunnen er beter of slechter uit gaan zien op basis van je dagelijkse gewoontes en de producten die je gebruikt.

Bijvoorbeeld: donkere kringen kunnen verergeren als hier het seizoen voor is, zoals wanneer irriterende pollen ervoor zorgen dat je vaker in je ogen wrijft. Aan de andere kant, als je er bewust voor kiest om niet in je ogen te wrijven voor een tijdje, zullen de donkere kringen onder je ogen opknappen.

Top

Hoe kun je van donkere kringen afkomen?

Als je donkere kringen onder je ogen hebt en je al hebt geprobeerd om van de donkere kringen af te komen, ben je misschien teleurgesteld door de resultaten tot nu toe. "Donkere kringen kennen verschillende oorzaken en verschillen per persoon." Als de oorzaak van je donkere kringen niet direct achterhaald kan worden, zullen de resultaten matig blijven," zegt dermatoloog Corey L. Hartman uit de wetenschappelijke adviesraad.

Zoals we hierboven hebben besproken, kun je niet permanent van je donkere kringen afkomen, maar door goede huidverzorging speciaal voor donkere kringen kun je een indrukwekkend verschil maken.

 • Door milde, goed geformuleerde producten te gebruiken: van een voedende reiniger tot aan een leave-on AHA-exfoliant of BHA-exfoliant, een retinol-product, een serum of een dagcrème met SPF, samen met een oogcrème voor donkere kringen, krijg je geleidelijk - consistente - verbetering van hoe je donkere kringen eruitzien.
 • Gebruik een verhelderend product. Een goed geformuleerde, verhelderend product kan helpen om donkere kringen aan te pakken, omdat het de helderheid en vitaliteit van de huid onder je ogen verbetert. Waar je op moet letten bij het kiezen van een oogcrème? Zoek oogcrèmes voor donkere kringen met formules waar antioxidanten in zitten die je huid ophelderen, zoals vitamine C (ascorbinezuur en ingrediënten die hiervan zijn afgeleid). Wil je nog beter resultaat? Breng dan meerdere verhelderende producten aan in laagjes, gedurende je ochtend- en avondroutine (vergeet niet om overdag een dagcrème met SPF aan te brengen aan het einde van je routine).
 • Hét ingrediënt voor donkere kringen: probeer azelaïnezuur Hoge concentraties van dit ingrediënten kunnen donkere kringen door zonneschade vervagen. Je kunt laagjes aanbrengen van een product met azelaïnezuur, die bovengenoemde verhelderende ingrediënten bevatten; dit kan zorgen voor grote resultaten, al helemaal als het gaat om donkere kringen. Breng één of twee keer per dag aan onder je ogen.
Top

Hoe verminder je donkere kringen?

Gebruik kortgezegd een goed geformuleerde huidverzorgingsroutine dat een breedspectrum SPF bevat van 30 of hoger. Dit is noodzakelijk om de huid rondom je ogen er beter uit te laten zien. Zonneschade blijft natuurlijk een verborgen oorzaak van donkere kringen.

Top

Hoe voorkom je donkere kringen?

Als je geen donkere kringen hebt en je bent op zoek naar een manier om dit te voorkomen voor de toekomst, focus je dan op het beschermen van de huid onder je ogen, met name voor zonneschade en overgevoeligheid. Dit zijn twee hoofdoorzaken die bij kunnen dragen aan het ontwikkelen van donkere kringen. Door blootstelling aan de zon van de huid rondom je ogen (hallo, zonnebril!) en ingrediënten en schadelijke stoffen van buitenaf uit te weg te gaan, kun je donkere kringen onder je ogen voorkomen. Een perfecte manier om te beginnen, is om je huidige routine eens onder de loep te nemen. Kies formules die geen chemische geurstoffen bevatten, dit kan ervoor zorgen dat de huid rondom je ogen geïrriteerd raakt. Dit zorgt niet alleen voor roodheid en een droge huid, het kan de donkere kringen rondom je ogen ook erger maken. Als je de huid onder je ogen onder de loep neemt, zorg er dan voor dat je een milde, antioxidantrijke dagcrème met SPF gebruikt van minimaal 30, op minerale basis. Dit product zal waarschijnlijk niet prikken op de tere huid op dit gebied.

Top

Werken oogcrèmes om donkere kringen aan te pakken?

Goed geformuleerde oogcrèmes helpen om donkere kringen rondom je ogen te verminderen. Kies huidverzachtende ingrediënten, zoals ceramiden, die de hydratatie van je huid een boost geven en de huid rondom je ogen soepel en gevoed houden.

Zoals hierboven genoemd zijn ingrediënten die je huid opfrissen, zoals milde, goed geformuleerde huidverzorgingsproducten en azelaïnezuur een goede combinatie om de huid rondom je ogen te beschermen tegen het ontwikkelen van donkere kringen. Als ze samen worden gebruikt, zijn ze een nóg beter team. Welk ingrediënt je ook zou moeten overwegen? Niacinamide. Donkere kringen kunnen hier veel voordelen van plukken. Donkere kringen hebben veel oorzaken, hieronder bespreken we er een paar én de ingrediënten waar je op moet letten in je oogcrème, gebaseerd op de specifieke oorzaak van donkere kringen.

 • Donkere kringen + allergieën: Allergieën irriteren de huid onder je ogen en zorgen ervoor dat de huid daar begint te trekken. Om roodheid en donkere kringen aan te pakken en allergieën die mogelijk tot donkere kringen kunnen leiden, moet je op zoek gaan naar een oogcrème met huidverzachtende ingrediënten, zoals allantoïne. Vermijd ook formules met parfum die je huid irriteren of een overgevoeligheidsreactie veroorzaken.
 • Donkere kringen + een dunne huid: Sommige donkere kringen worden erger naarmate de huid rondom je ogen dunner wordt. Door een oogcrème aan te brengen die je huid verstevigt, zoals resveratrol, kan de dichtheid van je huid rondom je ogen herstellen, wat resulteert in lichtere kringen onder de ogen. Huidverzachtende ingrediënten zoals peptiden en hydraterende ingrediënten, inclusief hyaluronzuur, kunnen de huid rond je ogen ook verstevigen en tegelijkertijd donkere kringen verminderen.
 • Donkere kringen + vrije radicalen (zon, vervuiling): Antioxidanten zijn échte supersterren in het beschermen van je huid tegen schadelijke stoffen van buitenaf, die de uitstraling van donkere kringen erger maken. Als je merkt dat je ogen donkerder van kleur worden door je omgeving, zoek dan een antioxidantrijke formule voor je ogen. Zerumbone, een antioxidant die afstamt van gemberextract, is een perfect ingrediënt om je huid te beschermen tegen stressoren uit de omgeving en het pakt ook de wortel aan van donkere kringen.
Top

Hoe gebruik je oogcrèmes voor donkere kringen onder je ogen?

We kunnen niet vaak genoeg zeggen dat het op milde wijze aanbrengen van je producten erg belangrijk is voor de huid rondom je ogen, al helemaal bij oogcrèmes voor donkere kringen. Wrijven, deppen en vegen kan de donkere kringen rondom je ogen erger maken en bijdragen aan de tekenen van huidveroudering.

Zo breng je een oogcrème voor donkere kringen aan:
1. Knijp een kleine hoeveelheid van je product uit (niet groter dan een erwt) op je ringvinger.
2. Dep de formule op de huid rondom je ogen. Begin bij de binnenste hoek en werk naar buiten.
3. Voor overdag: laat het even intrekken voor je een milde SPF - op minerale basis met bijvoorbeeld zink of titaniumdioxide - aanbrengt op de huid om het verergeren van donkere kringen te voorkomen.
4. Wacht even voor je een concealer of foundation aanbrengt op je huid. Wil je make-up aanbrengen? Doe dit dan op eenzelfde milde, deppende manier.

Top

Tips die je náást huidverzorging kunt toepassen bij donkere kringen

Dit kun je doen als je de donkere kringen rondom je ogen zichtbaar wilt verminderen:

 • Draag áltijd een zonnebril als je buiten bent Hoe effectief het gebruik van een dagcrème met SPF op de huid rondom je ogen ook is, deze tere huid heeft meer bescherming nodig. Zonnebrillen die 100% UV-bescherming bieden, maken een gróót verschil.
 • Gebruik een gemakkelijk verkrijgbare antihistaminicum. Allergieën zijn vaak een (onzichtbare) oorzaak van donkere kringen (en gezwollen oogleden). Voor medisch advies, raadpleeg dan je arts of apotheker.
 • Vind een betere concealer. Concealers met een zachte matte of satijnen finish (bij voorkeur boven een crème-achtige structuur) zijn het beste omdat ze langer blijven zitten op je huid.
Top

Treatments voor donkere kringen

Welke treatments zijn er beschikbaar bij huidklinieken? Onderzoek laat zien dat er verschillende veelbelovende opties zijn, maar de meeste opties hebben meerdere - of een combinatie van - treatments nodig voor het beste resultaat. Een paar opties op een rij: intense pulsed light (IPL), radiofrequentie, Q-switched ruby lasers, pulsed dye lasers en andere vasculaire lasers, picoseconde pigmentlasers en ablatieve lasers (deze optie kent de grootste risico's en de langste hersteltijd). Ze zijn het allemaal waard om te bespreken met je dermatoloog.

Wat kan een dokter nog meer voor je betekenen? Ze kunnen je helpen met fillers die hyaluronzur bevatten, vetoverdracht of een cosmetische, chirurgische ingreep zoals blepharoplastie, het kan allemaal verlichting bieden.

Chemische peelings met salicylzuur (BHA) zijn soms nodig om donkere vlekjes te verbeteren, maar bijna altijd in combinatie met andere treatments. Wanneer je donkere kringen wilt behandelen, heb je vaak een veelzijdige aanpak nodig.

Al deze treatments pakken de onderliggende oorzaak van donkere kringen of huidverkleuringen aan, of ze helpen de huid rond de ogen te verbeteren, zodat je huid er gladder, steviger en strakker uit gaat zien. Als je deze boxjes afvinkt, samen met je huidverzorgingsroutine (vergeet je SPF niet!) heb je de op onderzoek gebaseerde manier om donkere kringen drastisch te verbeteren te toegepast.

Top

DYI-oplossingen bij donkere kringen

Het zou héél fijn zijn als de DYI-oplossingen die we via mond-tot-mondreclame en sociale media tegenkomen echt werken tegen donkere kringen onder de ogen; maar veel van deze tips die als 'effectief' worden aangeprezen, zijn niet erg succesvol.

Het idee dat gesneden, gekoelde of bevroren komkommers de huid rondom je ogen kan genezen, opfrissen óf irritatie kan wegnemen, is al een lange tijd een huidverzorgings-mythe. Helaas, de oplossing voor de huid rondom je ogen is geen magische truc. Er is géén onderzoek dat onderbouwt dat rauwe, gesneden komkommer helpt bij donkere kringen, zelfs niet als de komkommer bevroren is. Als je een gekoelde komkommer op de huid onder de ogen aanbrengt, is het niét de komkommer maar de kou die helpt om je gezwollen oogleden te verminderen, maar dit probleem staat los van donkere kringen.

Dit heb je misschien al vaker gehoord, maar een goede nachtrust heeft echt positief effect op donkere kringen. Nu we donkere kringen beter begrijpen, is het gemakkelijk om in te zien dat een goede acht uur slaap de huidverkleuringen onder je ogen niet ongedaan kan maken. Slaap kan erfelijke eigenschappen, allergieën of zonneschade niét beïnvloeden, maar het kan donkere kringen wel helpen te voorkomen.

Ontdek meer over oogcrèmes.

Top

Bronnen:

 • Cosmetics, March 2021, ePublication
 • The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, februari 2016, pagina's 49-55
 • Lasers in Medical Science, December 2016, pages 1783-1787
 • Skin Research and Technologie, August 2016, pages 276-283
 • Indian Journal of Dermatology, mei-juni 2016, pagina's 413-417 7.
 • Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery, April-June 2016, pages 65-72
 • The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, februari 2016, pagina's 49-55
 • Annals of Brazilian Dermatology, July-August 2015, pages 494-503
 • Indian Journal of Dermatology, mei-juni 2014, pagina's 151-297 157
 • Annals of Brazilian Dermatology, January-February 2014, pages 11-12
 • Anticancer Research, April 2012, pages 1,543–1,546 1282.
 • Anticancer Research, April 2012, pages 1,543–1,546 1171.
Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

-15%
Alle huidtypen
Normale huid, Droge huid
-15%
Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.