Kun je je huid over-exfoliëren?

Over exfoliate

Het gebruik van een chemische exfoliant geeft - in de categorie treatments voor thuisgebruik - de meest indrukwekkende resultaten. Naast je SPF, is dit hét product met de grootste impact op je huid. Maar: kun je het exfoliëren overdrijven en wat gebeurt er eigenlijk als je te veel exfolieert? Dit kan worden voorkomen, bijvoorbeeld als je niet genoeg hebt onderzocht welke exfoliant bij je huid past. Het is belangrijk om te onderzoeken welke sterkte AHA- of BHA-exfoliant geschikt is voor jou.

Laat je hier niet van afschrikken - als jij je milde, maar effectieve exfoliant gebruikt zoals staat beschreven op het product, zal je de indrukwekkende resultaten van het exfoliëren gaan zien zónder je huid te irriteren. Je leest hier alles wat je moet weten over het veilig exfoliëren van je huid. Hier is alles wat je moet weten over het veilig exfoliëren van je huid.

Het belang van een milde exfoliant

Mild voor je huid betekent: producten zonder irriterende ingrediënten, zoals bijvoorbeeld grote hoeveelheden agressieve scrubs, menthol dat je huid laat tintelen en parfum (ofwel synthetische, essentiële oliën).

Mild voor je huid betekent ook dat een formule huidverzachtende ingrediënten moet bevatten om je huid kalm én gezond te houden, terwijl je exfoliant haar werk doet. Voorbeelden van huidverzachtende ingrediënten zijn: allantoïne, bisabolol, groene thee-extract en haver-extract.

We herhalen niet voor niets het woord: mild. Een exfoliant hoeft namelijk niet extreem sterk te zijn om te werken. Integendeel zelfs: als ze goed zijn samengesteld, moeten exfoliërende zuren rustgevend werken voor je huid.

Wat als je een gevoelige huid hebt? Is het dan verstandig om een exfoliant te gebruiken? Ja, dit is nog steeds mogelijk! In dit geval is de Calm 1% BHA exfoilant een geschikte keuze (BHA heeft namelijk natuurlijke huidverzachtende eigenschappen). Maar, voor we hier verder over praten moeten we een ander punt maken:

Voorkom een geïrriteerde huid en gooi agressieve scrubs weg

Als je een scrub gebruikt die schuurt, stop dan onmiddelijk met het gebruik hiervan. Harde scrubs schuren en beschadigen je huidbarrière, waardoor je huid uiteindelijk alleen maar zwakker wordt.

Onderzoek laat zien dat scrubs niet zo effectief zijn als exfolianten, ze hydrateren je huid minder (je leest het goed: exfolianten kunnen je huid een hydratatie-boost geven) en zijn minder effectief in het verminderen van puistjes, rimpels en huidverkleuringen (1, 2, 3).

Welke sterkte AHA of BHA moet ik hebben?

Er zijn drie categorieën van chemische exfolianten voor thuisgebruik: alphahyxroxyzuur (AHA), betahydroxyzuur (BHA) en polyhydroxyzuur. Elke categorie heeft een aanbevolen sterkte voor de beste resultaten.

Voor regelmatig gebruik (dagelijks of om de paar dagen, afhankelijk van wat je huid nodig heeft), worden AHA's en PHA's meestal aanbevolen in concentraties tussen de 4-10%.

Voor BHA (salicylzuur), tot 2% wordt als meest geschikt gezien voor regelmatig gebruik en voor acne-exfolianten, reguleert de US FDA een concentratie salicylzuur van 0.5% - 2% als actief ingrediënt (5).

Hoge concentraties van hydroxyzuur kunnen effectief zijn bij hardnekkige huidproblemen, maar het is wel goed om voorzichtig te werken met je exfoliant. Bijvoorbeeld een hoge concentratie van 9% BHA, kan gebruikt worden om hardnekkige oneffenheden te verminderen.

Hoe zit het met het gebruik van een peeling waarin meerdere zuren worden gecombineerd, waardoor je peeling sterker wordt? Als je product zorgvuldig is samengesteld - om het risico op irritatie te verminderen - kan een peeling met meerdere zuren erg goed werken om hardnekkige huidproblemen aan te pakken. Het is wel belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je voorzichtig moet zijn met het gebruik van een sterke peeling. Het is beter om het gebruik tot één keer per week te beperken en spoel je peeling af na gebruik (een rinse-off peeling is niet geschikt om tijdens de nacht te laten intrekken). Om het nog één keer te herhalen (ja, we blijven het zeggen): dit soort peelings zijn niet geschikt voor dagelijks gebruik.

*Chemische peelings die worden aangebracht door specialisten zijn een ander onderwerp. Raadpleeg je dermatoloog voor meer informatie.

Is de pH-waarde belangrijk voor chemische peelings?

Naast het uitkiezen van een milde formule met huidverzachtende ingrediënten, is de pH-waarde van je chemische exfoliant cruciaal. Het kan de formule maken of breken en het heeft veel invloed op de reactie van je huid. Voor AHA- of BHA-exfolianten ligt een optimale pH-waarde voor veilig en effectief gebruik tussen de 3 en 4. Het gebruik van een zeer zure (lagere pH-waardes) of bij een zeer alkalische (een pH-waarde van 8 of groter) - kunnen producten een aanzienlijke verstoring van je huidbarrière veroorzaken. Dit is hoe sommige chemische exfolianten die op de markt zijn, problematisch kunnen zijn voor je huid.

Hoe weet je wat de pH-waarde van je exfoliant is? Erkende merken vermelden deze informatie op de productverpakking óf op hun website. Als dat niet het geval is, kun je het bedrijf bellen om dit te vagen. Als al het andere niet lukt, kun je pH-strips komen om zelf te testen (dit is onhandig, maar behoort wel tot de opties).

Hoe vaak moet ik exfoliërende zuren gebruiken?

Als je voor het eerst begint met het gebruik van een AHA-exfoliant, is het belangrijk om je product langzaam te introduceren in je routine. Dit betekent dat je een product in de eerste week slechts twee of drie keer moet gebruiken. Als je huid goed reageert op je exfoliant (geen tekenen van stress) - kun je de frequentie van gebruik opvoeren tot twee keer per dag.

Het twee keer per dag aanbrengen kan een game changer zijn voor hardnekkige bultjes, verstoppingen, acne of vergevorderde tekenen van zonneschade. Maar misschien vind jij eenmaal daags óf om de dag de perfecte manier voor jou. Het is nodig om te experimenteren met de frequentie om de juiste balans te vinden.

Een speciale tip voor mensen met acne: in het begin is het belangrijk om je huid onder controle te krijgen. Het kan zijn dat je het gebruik kan verminderen tot om de paar dagen, voor onderhoud óf het kan zijn dat je een exfoliant dagelijks moet gebruiken om je huid echt onder controle te krijgen. Het hangt er echt vanaf wat je huid nodig heeft en hoe je huid reageert, er is geen hele 'harde' regel of quick fix voor.

Beschadigt een chemische exfoliant je huidbarrière?

Studies laten zien dat goed geformuleerde AHA's en PHA's de huidbarrière niet beschadigen (6). In plaats daarvan voorkomt exfoliëren dat dode huidcellen blijven plakken aan het huidoppervlak, waardoor ze - op de juiste, natuurlijke wijze - van je huid kunnen afvallen. Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat het aanbrengen van een AHA's en PHA's, de gezondheid van je huidbarrière kan versterken (7).

Ook BHA-exfolianten zorgen voor geen problemen, mits ze goed zijn geformuleerd. BHA is in olie oplosbaar en daarom kan het tot diep in je huid dringen (voorbij de huidbarrière) zonder je huid te beschadigen, tegelijkertijd scheidt het dode huid van het huidoppervlak. Een bijkomend voordeel is dat poriën worden ontstopt doordat BHA in olie oplosbaar is.

Dat gezegd te hebben, als het product niet goed is geformuleerd zoals hierboven wordt genoemd, is dat een rode vlag. Een overgevoelige huid ligt op de loer.

Zijn chemische exfolianten veilig om te gebruiken op de lange termijn?

Exfoliërende zuren worden aangeprezen als bewezen werkzaam (we hebben het over tientallen jaren van onderzoek die dit onderschrijven) en veilig in gebruik (4,5). Als je product goed geformuleerd is, hoef je je geen zorgen te maken over de effecten op de lange termijn.

Zoals in elke routine wordt aanbevolen, gebruik na je exfoliant een SPF van minimaal 30 om je huid te beschermen tegen de risico's op zonneschade, nu en voor de lange termijn.

Lees meer over exfoliëren.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

-20%
Alle huidtypen
Normale huid, Droge huid
LIMITED EDITION
Gecombineerde huid, Vette huid
Normale huid, Droge huid

Bronnen:

  1. Dermatology Research and Practice, February 2015, pages 1-5
  2. Dermatology and Therapy, March 2015, pages 1–18
  3. International Journal of Research in Engineering, Science and Management, October 2020, pages 1-2
  4. International Journal of Toxicology, 2017, pages 15S-21S
  5. The Cosmetic Ingredient Review, April 2019, pages 1-60
  6. International Journal of Cosmetic Science, April 2021, pages 1-13
  7. Journal of Investigative Dermatology, February 2010, pages 500-510
  8. American Journal of Clinical Dermatology, 2003, pages 473-492

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.