Hoe werkt een BHA-exfoliant?

Onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat dagelijks exfoliëren een onmisbare stap is voor een gladde, egale, gehydrateerde huid en dat een leave-on-BHA-exfoliant een van de beste manieren is om dit te doen.

Leave-on-exfolianten verwijderen zacht en snel de dode huidcellen, zodat de zachte, jonger uitziende huid die eronder ligt zichtbaar wordt. Onze BHA-producten gaan nog een stapje verder. Ze helpen puistjes, vlekjes die ontstaan na puistjes en grote poriën te verminderen. Ook zorgen ze voor betere hydratatie en bevatten ze ingrediënten, zoals antioxidanten, die huidveroudering tegengaan.

Omdat Paula’s Choice zo veel verschillende opties heeft als het om producten met BHA gaat, is er altijd eentje die geschikt is voor jouw huidtype en eventuele huidproblemen.

Heb je een droge huid? Dan is een AHA-exfoliant een betere optie. Je leest hier alles over in het artikel 'exfolianten voor een droge huid'.

Wat is BHA?

BHA is een afkorting voor beta hydroxy acid, ook wel bekend als salicylzuur. Laat het woord ‘zuur’ je niet afschrikken. BHA is niet bijtend of schurend en heeft verzachtende en kalmerende eigenschappen. Van nature bevat BHA ontstekingsremmende eigenschappen waardoor het milder is dan praktisch iedere scrub of reinigingsborstel.

Hoe werkt BHA?

Een leave-on-BHA-exfoliant werkt in de bovenste lagen van de huid. Het weekt de dode huidcellen los van de gezonde, stralende huidlaag die eronder verscholen ligt. Ook kan BHA doordringen door talg en olie om zo ook de porie van binnen schoon te maken. Dit is een belangrijke eigenschap van BHA, het ontstoppen van de poriën. Dus hoewel BHA’s (net zoals AHA’s) voordelen hebben voor alle huidtypen (hydraterend, het minder zichtbaar maken van fijne lijntjes en rimpels en het verbeteren van de stevigheid, structuur en teint), zijn ze in het bijzonder geschikt voor mensen met een normale tot vette huid en verstopte/vergrote poriën, acne-gevoeligheid en eventuele tekenen van huidveroudering. Een BHA kan zelfs helpen wanneer je last hebt van vleeskleurige bultjes, ook wel bekend als gerstekorrels.

Omdat een BHA-exfoliant helpt bij zo veel verschillende huidproblemen, vind je er een in nagenoeg al onze collecties, inclusief onze Resist-lijn (anti-aging), onze Clear-lijn (voor de acne-gevoelige huid) en onze Calm-lijn (die helpt roodheid tegen te gaan). BHA-exfolianten maken een groot verschil als het gaat om hoe de huid voelt en eruit ziet. Een groter verschil dan je wellicht zou verwachten. Ze zijn sterk genoeg om te helpen bij huidproblemen als gerstekorrels en zacht en kalmerend genoeg om te helpen bij een rosacea-gevoelige huid.

Onze producten met BHA

De pH-waarde van iedere BHA-exfoliant is cruciaal. Salicylzuur werkt het best bij een pH-waarde tussen de 3 en 4. Ieder product waarbij dit niet het geval is, is mogelijk niet of minder effectief. Voor iedere BHA-exfoliant van Paula’s Choice geldt dat het geformuleerd is op basis van de beste pH-waarden, waardoor je de beste resultaten zult ervaren.

Waarom geen scrub gebruiken?

Het woord exfoliëren wordt meestal geassocieerd met grove gezichts- of lichaamsscrubs. De meeste scrubs zijn echter te ruw, waardoor het schade toebrengt aan de huid. Scrubs bevatten bijna altijd ruwe ingrediënten die kunnen zorgen voor scheurtjes in het huidoppervlak en die op termijn zichtbare schade kunnen veroorzaken. BHA lijkt in niets op een scrub, dus daarmee zit je goed.

Om je huid grondiger te reinigen, kunnen een zachte scrub (die zacht wordt aangebracht), een zacht washandje of een borstel met heel zachte haren een optie zijn. Ze kunnen je poriën echter niet ontstoppen of je huid laten stralen op de manier waarop een BHA-exfoliant dat doet.

Is een BHA-exfoliant geschikt voor jou?

Veel mensen vragen zich af of ze een exfoliant met BHA of AHA (alphahydroxyzuren) moeten gebruiken of misschien zelfs allebei. Hoewel sommige mensen beide gebruiken, is het prima om het bij één te houden.

Als het je vooral gaat om effect op het huidoppervlak (en je verder geen problemen hebt met een gevoelige huid, roodheid of verstopte poriën), dan is een AHA-exfoliant een goede keuze. BHA is de beste keuze als je last hebt van:

  • Verstopte poriën en bultjes op de huid van je gezicht en lichaam. BHA is in olie oplosbaar. Daardoor kan het tot in de poriën reinigen en ruimt het blokkades op die de poriën verstoppen. Het resultaat: minder bultjes en, binnen afzienbare tijd, minder grove poriën. Ook te gebruiken bij een Keratosis Pilaris-gevoelige huid. Vooral wanneer je het gebruikt in combinatie met een in water oplosbare reiniger.
  • Gevoelige huid: BHA heeft verzachtende eigenschappen die perfect zijn voor een gevoelige, rode huid, ongeacht je huidtype.

Paula’s Choice heeft een BHA-exfoliant voor ieder huidtype en concern, maar ook een aantal exfolianten voor de huid van de rest van je lichaam.

Hoe breng je een BHA-exfoliant aan?

Ongeacht welke exfoliant je kiest, is het belangrijk dat je daarvoor je gezicht reinigt met een goed geformuleerde cleanser en daarna een toner aanbrengt. Andere producten in je routine, zoals een serum en een dag- of nachtcrème, breng je na je exfoliant aan in volgorde van dunste naar dikste textuur. Een afspoelbare BHA-peeling voor incidenteel gebruik moet je op een gereinigde huid aanbrengen en na enkele minuten afspoelen. Dep je huid vervolgens droog en ga door met de rest van je routine. Goed om te weten: gebruik de afspoelbare peeling niet op dezelfde dag als je andere leave-on-exfolianten.

Tips om het beste resultaat te behalen met een BHA-exfoliant

Je hoeft niet te wachten tot je huid de verschillende producten in je routine heeft opgenomen. De BHA werkt ook als je direct daarvoor of daarna een ander product aanbrengt. Je kunt een exfoliant aanbrengen op de huid onder en rond je ogen, maar niet onder je wenkbrauwen.
Hoewel dagelijks exfoliëren voor de meeste mensen het best werkt, kan het zo zijn dat bijvoorbeeld om de dag voor jouw huid beter is. Neem rustig de tijd om daarmee te experimenteren.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.
Gecombineerde huid, Vette huid
Gecombineerde huid, Vette huid
Alle huidtypen
Normale huid, Gecombineerde huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.