Weg met die kleine rode bultjes op je lichaam! (keratosis pilaris)

keratosis pilaris

Heb je kleine rode pukkeltjes op je bovenarmen, rug of bovenbenen? Voelt het en zien deze eruit als kippenvel? Heb je af en toe last van jeuk op deze plekken? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een keratosis pilaris-gevoelige huid. Gelukkig is hier meestal veel tegen te doen.

Verstopte poriën en verhoornde huid

Een keratosis pilaris-gevoelige huid kan er verschillend uitzien: van kleine rozerode of rode pukkeltjes die niet jeuken tot rode, puistachtige bultjes. In alle gevallen is sprake van poriën die verstopt zijn geraakt door verhoorning van huidcellen in de bovenste huidlaag. Deze “huidpropjes” hopen zich op in de poriën waardoor de huid ruw en bobbelig aanvoelt.

De beste manier om de bultjes aan te pakken

Het is van groot belang om een exfoliërend product te gebruiken dat de porie ontstopt en dode huidcellen makkelijker laat afschilferen. Een BHA-exfoliant met actief salicylzuur verwijdert dode huidcellen en reinigt de poriën aan de binnenkant. BHA heeft daarnaast een ontstekingsremmende werking en gaat bacteriën tegen die puistjes kunnen veroorzaken. De 2% BHA Body Spot Exfoliant is een bewezen effectief product bij een keratosis pilaris-gevoelige huid.

Als blijkt dat je keratosis pilaris-gevoelige huid niet goed reageert op salicylzuur, kun je een AHA-exfoliant gebruiken, of AHA en BHA producten combineren of afwisselen. AHA is een kei in het verwijderen van dode huidcellen, maar kan niet doordringen tot in de porie. Om de keratosis pilaris-gevoelige huid onder controle te houden, moet je blijven exfoliëren. Als je er mee stopt, komen de bultjes weer terug. Het is soms even zoeken naar de juiste frequentie van gebruik en variant van een exfoliant, voor de een is dat twee keer per dag, voor de ander een keer om de dag.

En verder?

Gebruik absoluut geen zeep in vaste vorm. Dit type zeep bevat ingrediënten die de huid kunnen irriteren en de poriën kunnen verstoppen. Hierdoor vergroot je het probleem.

Gebruik geen scrub. Scrubben kan de huid irriteren en daardoor juist ontstekingen veroorzaken. Het scrubben van de huid werkt alleen aan de oppervlakte en daar zit het probleem niet. Het zit juist dieper in de huid; daar waar scrubs, washandjes, loofah-sponzen en badpuffs niet bij kunnen komen.

Laser tegen keratosis pilaris

Als plaatselijke behandelingen niet werken bij het tegengaan van een keratosis pilaris-gevoelige huid (besef wel dat je de producten zeker enkele weken moet gebruiken), is het verstandig om advies te vragen aan een dermatoloog. Er bestaan laserbehandelingen tegen keratosis pilaris, die de moeite en het geld waard kunnen zijn.

Genetisch?

Net als bij acne heeft 50 tot 80 procent van de jongeren en ongeveer 40 procent van de volwassenen last van keratosis pilaris. Niemand weet precies waarom. Mensen die aanleg hebben voor eczeem, astma en allergieën, hebben een grotere kans op keratosis pilaris. Dit geldt ook voor mensen die familieleden hebben die al lijden aan de aandoening; het kan dus genetisch zijn.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

-20%
Alle huidtypen

Gerelateerde artikelen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.