Hoe je veilig van de zon kunt genieten en voorkomt dat je verbrandt

De zon kan veel schade toebrengen aan je huid: rimpels, verkleuringen, een doffe teint en zelfs huidkanker. Om ervoor te zorgen dat je huid er jong en gezond uit blijft zien, zijn er een paar dingen die je moet weten.

Wat je moet weten over de zon

Of je nu in de zon zit of onder de zonnebank gaat: veilig zonnen bestaat niet. Uv-B stralen zijn de oorzaak dat je huid verbrandt, maar uv-A-stralen zijn echt sluipmoordenaars. Je voelt ze niet, maar ze zijn de belangrijkste oorzaak van huidkanker, rimpels en een verzwakt imuunsysteem. Uv-A-stralen raken je ook door het raam heen (als het raam geen uv-filter heeft). In de schaduw zitten of een zonnehoed dragen, beschermt je gedeeltelijk, maar zelfs op mistige of bewolkte dagen heeft de zon een (schadelijk) effect op je huid.

Oppervlakten om je heen, zoals water, zand, beton en gras, reflecteren zonnestralen via de grond op je huid. Hierdoor word je blootgesteld aan meer straling. Hoogte versterkt zonnestralen ook: met iedere driehonderd meter neemt het 4% toe.

Zorg er dus voor dat je jezelf altijd beschermt met een product met een SPF van 30 of hoger.

Wat je moet weten over jouw zonnebrandcrème

De hoogte van je SPF (Sun Protection Factor) geeft aan hoe lang je ongeveer in de zon kunt blijven voordat je verbrandt door uv-B-stralen. Een SPF is heel belangrijk, maar het beschermt je alleen tegen uv-B-stralen. Om je ook tegen uv-A-stralen te beschermen, moet je zonnebrandcrème tenminste een van deze actieve ingrediënten bevatten: zinkoxide, titaniumdioxide, avobenzon (ook bekend als methoxydibenzoylmethane), Mexoryl SX (ecamsule) of Tinosorb. Alle dagcrèmes met SPF van Paula's Choice beschermen je tegen zowel uv-B- als uv-A-straling.

Er is niet zoiets als 100% zonbescherming. Het is onmogelijk om je huid met een zonnebrandcrème voor 100% te beschermen tegen de zon. Zelfs met een SPF van 50 of hoger zal zo'n 3% van de zonnestralen je huid raken. Direct zonlicht is dus altijd een risico.

Het aanbrengen van je zonnebrandcrème

Je SPF-product op de juiste manier aanbrengen, verzekert je ervan dat je beschermd bent op de manier die de verpakking aangeeft. Hier zijn een paar tips voor het aanbrengen van je zonbescherming:

 • Breng je SPF-product minimaal twintig minuten voordat je naar buiten gaat al aan.
 • Gebruik je meerdere producten met een SPF tegelijk? Dan is het niet zo dat je de beschermingsfactor van die producten bij elkaar op kunt tellen. Wel ben je beter beschermd dan wanneer je maar één product gebruikt.
 • SPF-producten die alleen titaniumdioxide en/of zinkoxide als actieve ingrediënten bevatten, irriteren de huid niet. Hierdoor zijn ze geschikt voor wie last heeft van een gevoelige of rosacea-gevoelige huid.
 • Ieder lichaamsdeel dat wordt blootgesteld aan de zon, moet je insmeren met een zonnebrandcrème. Vergeet dus je handen, nek, oren, hals en decolleté niet.

Van wanneer je je SPF moet aanbrengen tot hoe je dat zou moeten doen, lees je in ons artikel: Hoe moet je een product met zonnefilter gebruiken?

Zo geniet je veilig van de zon

Zonbescherming is het hele jaar door belangrijk. Of je nu binnen bent of buiten en of het nu zonnig is of bewolkt: je huid heeft bescherming nodig tegen schadelijke uv-stralen die altijd aanwezig zijn. Je zonbescherming opnieuw aanbrengen (of het überhaupt aanbrengen), is iets dat je gemakkelijk kunt vergeten. Dan verbrandt je huid. Zelfs licht verbranden is al slecht nieuws en hoe vaker het gebeurt, hoe meer schade je huid daar op de lange termijn aan overhoudt.

Ons doel bij Paula's Choice is om jou te helpen de beste huid van je leven te krijgen en te houden. Veilig naar buiten gaan staat, ongeacht het weer, altijd bovenaan ons lijstje. Daarom geven we je hieronder nog wat meer tips voor jouw veiligheid.

Waarom verbrand ik?

Verschillende factoren spelen een rol bij het risico om te verbranden en de ernst van de verbranding. Huidskleur is daar een van, maar ook het type zonbescherming dat je gebruikt, hoeveel je ervan gebruikt, hoe vaak je het opnieuw aanbrengt, het tijdstip van de dag waarop je buiten bent, of je zwemt of zweet en of je in de zon ligt of in de schaduw blijft. Zelfs al breng je een goede hoeveelheid van je zonnebrandcrème steeds opnieuw aan, is er toch een risico op verbranden. Meestal komt dat door een van de volgende dingen:

 • Je brengt je zonbescherming pas aan op de plaats van bestemming in plaats van voordat je van huis gaat.
 • Je brengt je zonbescherming niet op de juiste manier aan of weet niet precies hoeveel "een ruime hoeveelheid" is.
 • Je vertrouwt alleen op je zonnebrandcrème om je te beschermen. Een zonnebril, uv-werende kleding, een hoed en af en toe de schaduw opzoeken zijn minstens zo belangrijk als een goede zonnebrandcrème.
 • Je gaat zwemmen of sporten in de zon en denkt dat alleen je zonnebrandcrème genoeg is om je te beschermen. (Dat is het niet.)

Veilig van de zon genieten

De makkelijkste manier om te voorkomen dat je verbrandt en zonneschade oploopt, is binnen blijven. Maar dat is niet praktisch en al helemaal niet leuk! Hier is onze ultieme lijst van hoe je je huid beschermt tegen de zon tijdens de zomermaanden, waarin je meer buiten bent en je huid dus meer blootgesteld wordt aan de zon.

 • Breng een ruime hoeveelheid van een breedspectrum zonnebrand met minimaal SPF 30 aan op alle delen van je huid die blootgesteld worden aan de zon. Doe dat minimaal twintig minuten voordat je van huis gaat. Een ruime hoeveelheid betekent dat er een vrij dikke laag op je huid ligt. Die masseer je daarna natuurlijk in.
 • Ga je zwemmen of zweet je nogal? Gebruik dan een watervaste zonnebrand. Die moet je nog steeds wel opnieuw aanbrengen, omdat een zonnebrand niet zo lang werkt op een natte huid. Zonbescherming die "waterbestendig" is, biedt op een natte huid nog zo'n veertig minuten bescherming.
 • Als je in direct zonlicht bent, is het advies om je zonnebrandcrème iedere twee uur opnieuw aan te brengen. We snappen dat dat niet altijd handig is, maar doe het in ieder geval zoveel als mogelijk. Je huid zal je dankbaar zijn!
 • Draag een grote zonnehoed die je gezicht en nek beschermt.
 • Draag uv-werende kleding als je lange dagen buiten bent, vooral op het strand. Zo goed als niets dragen (vooral op een warme dag) is misschien stijlvoller en sexiër, maar een rode, verbrande huid zie je nooit in Vogue.
 • Draag een zonnebril met uv-filter om je ogen en de tere huid eromheen te beschermen. Geen zonnebril dragen kan op de lange termijn leiden tot schade aan je ogen.
 • Probeer te voorkomen dat je tijdens piekuren in de zon bent. Dan is uv-straling namelijk het sterkst. Piekuren zijn ongeveer tussen tien uur 's morgens en twee uur 's middags.
 • Blijf zoveel je kunt in de schaduw. Uitgebreid in de zon liggen is nooit een goed idee. (We realiseren ons dat dit het lastigste advies is om op te volgen, want de zon voelt zo goed!)
 • Ga naar binnen zodra je je huid ook maar een beetje ziet verkleuren. Zelfs als je je zonnebrandcrème al opnieuw hebt aangebracht.

Tot slot: voorkomen is beter dan genezen, maar ben je per ongeluk toch verbrand? Zorg dan dat je huid de nodige extra zorg krijgt door hydraterende en kalmerende producten aan te brengen.

Lees hier meer over zorgen voor een verbrande huid.

Alle huidtypen
Normale huid, Droge huid
Alle huidtypen
-15%
Gecombineerde huid, Vette huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.