PUISTJES: HOE KOM JE ER VANAF?

Iedereen heeft wel eens last van puistjes. Vervelend, want ze kunnen pijnlijk zijn en het ziet er vaak niet mooi uit. Gelukkig kun je met de juiste huidverzorging een hoop doen om puistjes tegen te gaan.

BIJNA IEDEREEN KRIJGT PUISTJES.

Niet alleen tijdens de puberteit kun je last hebben van puistjes. Ook op latere leeftijd kunnen mee-eters en puistjes opspelen. Als je last hebt van puistjes is het belangrijk milde huidverzorgingsproducten te gebruiken die geschikt zijn voor jouw huidtype. Er zijn verschillende soorten puistjes en als je weet wat voor soort puistjes je hebt, kan je ze makkelijker bestrijden.

 • Papels: dit zijn onderhuidse pukkels met een roze of rode gloed. Deze kunnen pijnlijk aanvoelen en hebben geen wit kopje.
 • Pustels: dit zijn kleine, oppervlakkige pukkels gevuld met pus (een mengsel van dode huidcellen en bacteriën).
 • Nodulaire acne: dit zijn ontstekingen diep onder de huid. De pukkel is niet klein en rood, maar groot en pijnlijk. Als je last hebt van nodulaire acne kan een dermatoloog hulp bieden door bijvoorbeeld speciale peelings.

Er zijn twee ingrediënten die de huid aanzienlijk verbeteren en puistjes helpen voorkomen. Dit zijn benzoylperoxide en salicylzuur (BHA). Deze ingrediënten helpen symptomen zoals puistjes, roodheid en verstopte poriën verminderen. Bij papels of pustels kunnen deze producten, naast bijvoorbeeld het gebruik van een milde reiniger, je huid verbeteren.

BEHANDELEN EN VOORKOMEN VAN PUISTJES.

Sommige verzorgingsproducten kunnen juist puistjes veroorzaken, ondanks de beloftes op de verpakking. Ook voeding kan een rol spelen in het ontstaan van puistjes. Maar waar let je dan op? Hieronder vind je 10 tips die je helpen puistjes te voorkomen.

 • Vermijd dikke crèmes of lotions als je last hebt van een wat vettere huid. Ingrediënten in deze producten kunnen de poriën verstoppen en vormen de perfecte omgeving voor puistjes.
 • Een product moet licht aanvoelen op je huid. Kies daarom voor huidverzorgingsproducten in gelvorm of lichte vloeibare lotions.
 • Pas op met producten op basis van olie. Als je last hebt van puistjes is je huid vaak al wat vetter. Door meer vettigheid toe te voegen kun je juist meer puistjes krijgen.
 • Gebruik geen producten met irriterende ingrediënten zoals alcohol, menthol, pepermunt, eucalyptus en citrusextracten. Ook natuurlijke of synthetische geurstoffen kunnen de huid irriteren en droog, rood en schilferig maken.
 • Laat grove scrubs of harde reinigingsborstels links liggen, deze beschadigen de huid en verminderen het vermogen van de huid om zichzelf te beschermen.
 • Huismiddeltjes zoals tandpasta zijn geen preventie voor puistjes. Ze kunnen de huid alleen maar irriteren.
 • Haal iedere avond je make-up van je gezicht, zo voorkom je verstopte poriën en kunnen verzorgingsproducten beter hun werk doen.
 • Experimenteer eens om (tijdelijk) zuivelproducten en gluten te vermijden. Dit kunnen oorzaken zijn van puistjes.
 • Wees matig met suikers en ongezonde voedingsmiddelen. Kies liever voor veel verse groenten en fruit.
 • Sommige producten met SPF kunnen puistjes erger maken. Maar omdat je met zonnebescherming huidveroudering kunt tegengaan, is het belangrijk dat je het in je dagelijkse verzorging blijft gebruiken. Zorg er wel voor dat je een goed geformuleerd, breedspectrum zonnefilter gebruikt. Een goede keuze is bijvoorbeeld de Clear Dagcrème SPF 30 van Paula’s Choice

DE JUISTE VERZORGING EN GEDULD

Er is dus genoeg wat je zelf kunt doen om weer een mooie huid te krijgen. Maar de sleutel tot een egale huid zit ook in geduld, het experimenteren met producten en het aanpassen van je levensstijl. Met de producten van Paula’s Choice weet je altijd zeker dat je voor de juiste huidverzorging kiest. Wil je een product proberen maar geen groot formaat aanschaffen? Kies dan voor de mini’s.

Aanbevolen producten

Gecombineerde huid, Vette huid
Gecombineerde huid, Vette huid
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.