Vier simpele tips bij puistjes in de tienerjaren

Veel tieners hebben last van puistjes. Dat heeft een enorme impact op hun zelfvertrouwen. Hoewel dit huidprobleem erg moeilijk te behandelen is, kun je jeugdpuistjes wel degelijk aanzienlijk verminderen met de juiste huidverzorging.

Hoe kan ik mijn tiener helpen een goede huidverzorgingsroutine te ontwikkelen?

Het behandelen van puistjes is voor een vijftienjarige niet anders dan voor een vijftigjarige - leeftijd is geen huidtype! Helaas bevatten de meeste huidverzorgingsproducten voor tieners onnodige irriterende stoffen die alleen maar tot een vettere huid leiden en meer puistjes veroorzaken. Help je tiener de verwachtingen realistisch te houden door te praten over wat huidverzorgingsproducten wel en niet kunnen. Vergeet echter niet hoe kwetsbaar het ego van een tiener is. Huidproblemen zijn voor iedereen en op elke leeftijd vervelend, maar voor een tiener zijn ze rampzalig. Essentieel is een eenvoudige maar effectieve huidverzorgingsroutine. Die bestaat uit de volgende vier stappen:

Stap 1: Gebruik een milde reiniger.

Was je gezicht twee keer per dag met een milde, in water oplosbare reiniger. Vermijd altijd zeep en reiniger aan een stuk. Deze drogen te veel uit en kunnen daarnaast de poriën verstoppen.

Stap 2: Exfolieer.

Eén van de bewezen oorzaken van puistjes en mee-eters is opstapeling van dode huidcellen. Dit verstopt de poriën, maar het is ook mogelijk dat de binnenkant van de porie te dik wordt door het achterblijven van dode huidcellen. Hierdoor hoopt talg zich op in de porie en ontstaan puistjes. De beste manier om dode huidcellen te verwijderen, is te exfoliëren met een product dat salicylzuur bevat (BHA). BHA exfolieert niet alleen het huidoppervlak, maar ook de binnenkant van de porie. Daarnaast is het een ontstekingsremmer en gaat het roodheid van de huid tegen. Gebruik geen agressieve scrubs met grove stukjes, die beschadigen de huid alleen maar en verergeren het probleem.

Stap 3: Benzoylperoxide.

Studie na studie heeft aangetoond dat benzoylperoxide de bacterie 'propionibacterium acne' doodt, een veroorzaker van acne en puistjes. Het is de effectiefste behandeling tegen puistjes en zonder recept bij apotheek of drogist te koop. Of probeer Paula’s Choice Clear Daily Skin Clearing Treatment + BHA. Het bevat ruuzenïaleza dat een goed alternatief kan zijn voor mensen die last hebben van puistjes, maar overgevoelig zijn voor benzoylperoxide.

Stap 4: Bescherm de huid tegen schade door de zon.

De huid is niet in staat puistjes te genezen als zij tegelijk moet strijden tegen dagelijkse schade door de zon. Een lichte dagcrème met een SPF van minimaal 30 versnelt het genezingsproces en beschermt de huid tegen verdere schade. Een foundation met een zonnefilter biedt ook een goede bescherming.

Daarnaast kan het bij een vette huid helpen om overtollige talg te verwijderen met talgabsorberende tissues en af en toe een mild kleimasker te gebruiken. Verder is het raadzaam producten te vermijden die te verzachtend zijn voor de huid, zoals romige crèmes. Kies liever voor lichtgewicht dag/nachtcrèmes die geen poriën kunnen verstoppen.

Blijf liever van puistjes af! Peuteren of te hard knijpen veroorzaakt littekens en kan ervoor zorgen dat je huid er nog erger uit gaat zien of aan gaat voelen. Mocht je het toch niet kunnen laten, doe het dan héél voorzichtig.

Je kunt gerust producten van verschillende merken door elkaar gebruiken om erachter te komen wat voor jou het beste werkt. Zolang de producten maar geen irriterende ingrediënten bevatten. Let dus ook op met producten die je huid een tintelend gevoel geven: deze producten helpen niet, maar veroorzaken een geïrriteerde huid en verergeren het probleem! Is er na een halfjaar consequente huidverzorging nog geen verbetering te zien? Overweeg dan een bezoek aan een dermatoloog voor een voorgeschreven middel.

Waarom krijgen tieners last van puistjes en mee-eters?

  • EEN DOLGEDRAAIDE HORMOONHUISHOUDING.Het lichaam produceert tijdens de puberteit excessieve hoeveelheden hormonen, vooral androgenen, die de talgproductie stimuleren. De bacterie 'propionibacterium acne' die van nature aanwezig is in de huid, wordt aangetrokken door overtollig olie en talg. Dit leidt tot ontstekinkjes die puistjes en vergrote poriën veroorzaken.
  • Niet voldoende reinigen van het gezicht. Een ongereinigde huid is niet de oorzaak van jeugdpuistjes en/of mee-eters. Maar als je je huid niet twee keer per dag reinigt, ontstaat er een opeenstapeling van dode huidcellen, talg, zonnebrand en make-up die de poriën verstopt en huidproblemen verergert.
  • Blootstelling aan irriterende ingrediënten. Alcohol, menthol, kamfer, eucalyptus en geurstoffen (parfum) kunnen ontstekingen veroorzaken. Deze stimuleren namelijk de talgproductie, waardoor je meer jeugdpuistjes krijgt. Vermijd dus producten die (deze) irriterende ingrediënten bevatten!
  • Gebruik van een dag-/nachtcrème, gezichtsmasker, foundation of concealer die de poriën verstopt. Een ongereinigde huid is niet de oorzaak van jeugdpuistjes en/of mee-eters. Maar als je je huid niet twee keer per dag reinigt, ontstaat er een opeenstapeling van dode huidcellen, talg, zonnebrand en make-up die de poriën verstopt en huidproblemen verergert.
  • Een niet consequente huidverzorging. Het geheim van een gavere huid is je te houden aan een consequente, effectieve huidverzorgingsroutine. Hoewel het onmogelijk is om acne te genezen, kun je jeugdpuistjes onder controle houden door de juiste producten te gebruiken. Overtuig je tiener ervan dat een consequente huidverzorging en geduld essentieel zijn.
  • Haarverzorgingsproducten. Gel, mousse, pommade of haarlak kunnen puistjes veroorzaken als zij op de huid terecht komen. Houd je haar uit je gezicht en gebruik minder of andere haarproducten.

Er bestaan veel mythes over puistjes. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, kun je puistjes niet wegscrubben, verdwijnen ze niet door te zonnen en zijn ze niet besmettelijk. Je krijgt ook geen puistjes van chocolade en vet eten; alleen als je allergisch of intolerant bent voor bepaalde voeding (lactose, gluten, noten of sommige vissoorten), kan je dieet een rol spelen.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
Normale huid, Gecombineerde huid
Gecombineerde huid, Vette huid
-20%

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.