Hoe kom je van mee-eters af

Mee-eters zijn kleine zwarte puntjes die kunnen ontstaan op je neus, voorhoofd en kin. In dit artikel bespreken we alles over het verwijderen van mee-eters, zodat je ervoor kunt zorgen dat ze niet terugkomen.

Producten om van mee-eters af te komen

Wat is de beste manier om mee-eters te verwijderen?

Zorg ervoor dat je een milde gezichtsreiniger gebruikt, die in water oplosbaar is. Je zou voordelen kunnen zien bij dubbele reiniging, wat ervoor zorgt dat make-up en ander vuil volledig wordt verwijderd. Ga niet te ver met reinigen - gezichtsreinigers mogen je huid nooit droog laten voelen na gebruik.

Gebruik na het reinigen een goed geformuleerde, milde BHA-exfoliant in je routine. Dit zorgt ervoor dat opgehoopte dode huidcellen worden verwijderd die zich anders gaan mengen met talg in de poriën, en op die manier een mee-eter vormen. Een vloeibare exfoliant pakt de mee-eters aan die je nu hebt en voorkomt dat ze zich in de toekomst vormen.

Natuurlijk helpt het om een speciale treatment tegen mee-eters toe te voegen aan je routine, zolang deze overtollig talg minimaliseert en de talgproductie uit de porievoering herstelt.

Wat je moet vermijden

Mee-eters worden vaak erger door gebruik van de verkeerde huidverzorgingsproducten, dus zorg dat je routine vrij is van het volgende:

 • Huidirriterende ingrediënten - zoals alcohol, pepermunt, menthol, citroen, limoen en eucalyptus, die gevoeligheid uitlokken en daarmee talgproductie stimuleren (en toekomstige mee-eters)
 • Blokzeep - de ingrediënten die blokzeep in vaste vorm houden kunnen je poriën verstoppen
 • Porie-strips - deze verwijderen alleen de bovenkant van mee-eters, dus ze hebben geen effect op de poriën zelf.
 • Gezichtsscrubs - deze werken ook alleen op het huidoppervlak, daarnaast bevatten ze vaak ruwe deeltjes die je huid kunnen irriteren & beschadigen, wat weer resulteert in overmatige talgproductie

Laten we dieper ingaan op mee-eters.

voorkomen van mee-eters

Onderwerpen:

Wat zijn mee-eters?

Mee-eters zijn verstopte poriën die ontstaan wanneer dode huidcellen zich mengen met overtollig talg en ander vuil in de porievoering. Zodra dit mengsel de huidoppervlakte bereikt oxideert het en krijgt het een zwarte kleur. Mee-eters in het gezicht zijn vaak zichtbaar op plekken met meer talgproductie, zoals de T-zone (voorhoofd, neus & kin). Ze komen op zichzelf voor of gaan gepaard met witte puistjes.

Hoewel beide lastig te bestrijden zijn, hebben ze verder geen overeenkomsten. Mee-eters staan bekend als 'open comedonen', terwijl witte puistjes 'gesloten comedonen' zijn.

In tegenstelling tot mee-eters zijn witte puistjes bedekt met een dun laagje huid, dus de ophoping kan niet oxideren en zwart kleuren. In plaats daarvan vormen ze een wit bultje op het huidoppervlak.

Wat veroorzaakt mee-eters?

Mee-eters vormen zich diep in de porievoering, net als onkruid in de grond voordat ze aan de oppervlakte komen:

 1. Als er te veel talg wordt geproduceerd in de porie, kan dit lastig aan de oppervlakte komen.
 2. Als de talg wordt geblokkeerd, vermengt deze zich met de opgebouwde dode huidcellen die niet zo efficiënt worden verwijderd als zou moeten.
 3. Zodra dit gebeurt worden talg en dode huidcellen aan de oppervlakte van de verstopte porie blootgesteld aan lucht, en verandert het in een zwarte mee-eter.

Is het slecht om mee-eters te laten zitten?

Het is niet per se slecht, maar eerder een esthetisch probleem wat kan leiden tot meerdere huidproblemen. Het is beter om ze te verwijderen en te voorkomen dat ze in de toekomst ontstaan. De verzorging van een huid die gevoelig is voor mee-eters vraagt om consistentie en toewijding, maar probeer te onthouden dat de frequentie van mee-eters kan afnemen naarmate we ouder worden, omdat de talgproductie vaak afneemt met de leeftijd.

Vergroten mee-eters poriën?

Nee, mee-eters vergroten poriën niet. Ze hebben wel dezelfde hoofdoorzaak als vergrote poriën (te veel talgproductie), dus ze ontstaan toevallig op hetzelfde moment.

Mee-eters op je neus

Hiervoor heeft je routine een sterker BHA-percentage nodig die je als spot treatment kunt aanbrengen 2-3 keer per week. Je kunt ook experimenteren met een hogere sterkte AHA + BHA peeling één keer per week voor geavanceerde exfoliatie.

Mee-eters in je oren

Is het een goed idee om mee-eters in je oren te verwijderen? Eigenlijk wel. Het is een gevoelige plek, dus we adviseren om het eerst op milde wijze te reinigen en vervolgens een BHA-exfoliant aan te brengen met een wattenstaafje of wattenschijfje. Zorg ervoor dat je uit de buurt van het trommelvlies zelf blijft om schade aan dat gebied te voorkomen.

Tips om mee-eters te voorkomen

 • Gebruik geen rijke of vettige crèmes op de gebieden die gevoelig zijn voor mee-eters.
 • Vervang zulke formules met gels, lichte lotions of vloeibare texturen.
 • Voeg een niet-irriterend masker toe voor het verwijderen van mee-eters om overtollig talg te helpen absorberen.

Voorkom mee-eters met een consistente routine

Mee-eters professioneel laten verwijderen

Mee-eters thuis verwijderen met de hand moet je zien als een laatste redmiddel. Hardhandig knijpen, prikken & porren kan de huid irriteren en het probleem juist erger maken. Een getrainde dermatoloog of schoonheidsspecialist kan mee-eters op professionele wijze verwijderen zonder je huid te beschadigen. Vergeet niet dat een consistente porieregulerende routine resultaat kan opleveren.

Ontdek de beste huidverzorgingsroutine voor mee-eters

Er is niet één perfect product voor het verwijderen van mee-eters - alleen een effectieve routine. De beste manier om van mee-eters af te komen is om je routine aan je huidtype aan te passen en tips toe te passen voor het reguleren van poriën.

In plaats van een ruwe scrub kun je beter kiezen voor een scrub met oplosbare deeltjes. Dit is een extra stap in je reiniging (onderdeel van dubbel reinigen) om alle make-up, SPF en vuil te verwijderen. Het zal niet direct mee-eters verwijderen, maar het is een goede aanvulling op je routine.

Gebruik een kleimasker om van mee-eters af te komen

Mythbusting mee-eters

MYTH Je kunt geen mee-eters hebben met een droge huid

De TRUTH is dat een droog huidtype ook mee-eters kan hebben omdat de neus meer talgklieren heeft dan andere delen in het gezicht. Daarbij speelt de porievoering ook een rol in de vorming van mee-eters, dus als je droge huid beschadigde poriën heeft kunnen mee-eters sneller ontstaan.

MYTH Als je last hebt van mee-eters is je huid vies

De TRUTH is dat de oorzaak van het probleem wat dieper ligt dan dat. Je kunt ook genetische aanleg hebben voor mee-eters door bijvoorbeeld je huidtype.

Geraadpleegde bronnen:

1. Pediatric Dermatology, november 2015, pagina's 316-317‌
2. American Family Physician, januari 2000, pagina's 357-365
3. JAMA, februari 2015, pagina 640
4. Journal of Clinical Pharmacy, juli 2019, pagina's 17-45
5. Primaire zorg: Clinics in Office Practice, december 2015, e-publicatie
6. Indo American Journal of Pharmaceutical Research, juli 2015, pagina's 2.512- 2.522
7. Onderzoek & reviews: Journal of Pharmacology, 2014, pagina's 1-12

Naar boven

 

Essentiële routine


1. Reinig

CLEAR Gezichtsreiniger
Hard voor puistjes, zacht voor je huid

2. Exfolieer

SKIN PERFECTING 2% BHA Liquid Exfoliant
De iconische exfoliant, bewezen resultaat

3. Hydrateer

RESIST Anti-Aging Dagcrème SPF 50
Een lichte textuur, minimaliseert de zichtbaarheid van grove poriën

3. Hydrateer

CLEAR Oil-Free NachtcrèmeLichte hydratatie, zonder poriën te verstoppen

MEER ONTDEKKEN

 

 

Wil je leren hoe je definitief van je mee-eters afkomt?

Meld je aan voor onze driedaagse cursus Weg Met Mee-eters en leer hoe je een stralende huid zonder mee-eters krijgt in slechts een paar minuten per dag.

Emailadres*:

*Als je je aanmeldt voor de cursus Weg Met Mee-eters ontvang je vanaf dat moment ook de Paula's Choice-nieuwsbrief. Meld je je voor het eerst aan? Dan ontvang je € 5 korting op je bestelling vanaf € 25.

Onze bestsellers tegen mee-èters (blackheads)

Gecombineerde huid, Vette huid
-15%
Alle huidtypen
Gecombineerde huid, Vette huid

Bronnen bij deze informatie:

 1. Pediatric Dermatology, november 2015, pagina’s 316-317
 2. American Family Physician, januari 2000, pagina’s 357-365
 3. JAMA, februari 2015, pagina’s 640
 4. Journal of Clinical Pharmacy, juli 2019, pagina’s 17-45
 5. Primary Care: Clinics in Office Practice, december 2015, ePublication
 6. Indo American Journal of Pharmaceutical Research, juli 2015, pagina’s 2,512-2,522
 7. Research & Reviews: Journal of Pharmacology, 2014, pagina’s 1-12

Gerelateerde artikelen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.