Mee-eters (blackheads) verwijderen en voorkomen

Heb jij last van mee-eters, die zwarte stipjes op je gezicht? Wij vertellen je hoe je er vanaf komt én ervoor zorgt dat ze niet meer terugkomen.

blackheads prevention blackheads prevention

In dit artikel

Wat zijn mee-eters?

Mee-eters (ook wel comedonen of blackheads genaamd) zijn verstoppingen van je poriën. Je poriën zorgen er normaal voor dat talg en zweet door je huid naar buiten kan. Raken je poriën verstopt door vuil, talg of dode huidcellen? Dan ontstaat er een zwart of wit puntje (zogenaamde blackheads of whiteheads) die we mee-eters noemen. Meestal ontstaan mee-eters in je T-zone (de vettere delen van je huid). Op je voorhoofd, neus en kin dus.

Naar boven

Hoe ontstaan mee-eters?

Talg zorgt er normaal gesproken voor dat je huid en haarzakjes soepel blijven en niet uitdrogen. Talg is dus niet per se slecht. Wanneer (te veel) talg en dode huidcellen ervoor zorgen dat je poriën verstoppen, kan dit wel voor problemen zorgen, omdat talg dan niet meer naar de oppervlakte kan komen en op een natuurlijke manier uit de huid kan vloeien.
Een teveel aan talg en verstopte poriën kunnen ontstaan door hormonen, (verkeerde) voeding, make-up en schadelijke ingrediënten in huidverzorgingsproducten, maar ook door medische aandoeningen en medicijnen.

Naar boven

blackheads prevention

Wat is het verschil tussen mee-eters en puistjes?

Puistjes en mee-eters zijn verstopte poriën. Die ontstaan wanneer een haarzakje is verstopt met talg, dode huidcellen en bacteriën. Als het haarzakje helemaal afgesloten is, ontstaat er een puistje. De talg en het vuil in het haarzakje kunnen daardoor niet naar buiten. Daardoor wordt een puistje dus ook groter. Als de porie verstopt is, maar niet afgesloten, kunnen de talg en dode huidcellen in de porie wel naar het huidoppervlak. Wanneer het daar in aanraking komt met lucht, kleurt de talg zwart. Dat zwarte puntje noemen we een mee-eter.

Naar boven

Wat is het verschil tussen blackheads en whiteheads?

Blackheads zijn open comedonen (verstopte poriën). Je herkent ze aan het zwarte puntje. Dit zwarte puntje is een propje talg. Het talgpropje wordt zwart wanneer het oxideert (in aanraking komt met zuurstof in de lucht).
Whiteheads zijn gesloten comedonen, bedekt met een dun laagje huid. Doordat de porie gesloten is, kan de talg niet naar buiten. Daardoor blijft deze eruitzien als een wit of vleeskleurig bultje.

Naar boven

blackheads prevention

Wat te doen tegen mee-eters?

Je wil natuurlijk graag van je mee-eters af en als je er dan eenmaal vanaf bent, dan wil je er natuurlijk ook voor zorgen dat ze niet meer terugkomen. Een goede huidverzorgingsroutine is belangrijk om je huid gezond te houden en huidproblemen zoals mee-eters te voorkomen. In drie stappen leg je de basis voor een goede huidverzorgingsroutine.

 1. Reinigen: Gebruik een in water oplosbare, milde reiniger op een zacht, schoon washandje. Hiermee reinig je voorzichtig het huidoppervlak.
 2. Exfoliëren: Gebruik een goed geformuleerde BHA-exfoliant. Een exfoliant met salicylzuur (BHA) zorgt ervoor dat dode huidcellen verwijderd worden en dringt door tot diep in de poriën, waarmee je voorkomt dat je poriën verstopt raken.
 3. Hydrateren: Gebruik dagelijks een goede geformuleerde dagcrème (met minimaal SPF 30) en nachtcrème die passen bij jouw huidtype. Als je huid goed in balans is, voorkom je overtollig talg.

Naar boven

Extra tips tegen mee-eters

 • Gebruik zo veel mogelijk huidverzorgingsproducten met een vloeibare textuur of in gelvorm. Dikkere, vollere lotions en crèmes kunnen ingrediënten bevatten die de poriën kunnen verstoppen.
 • Vermijd irriterende ingrediënten. Veel huidverzorgingsproducten kunnen je talgproductie juist stimuleren en je probleem verergeren. Dit komt door ingrediënten die de huid irriteren, zoals alcohol, pepermunt, menthol, citroen, limoen of eucalyptus. Gebruik geen producten met deze ingrediënten. Ook een stuk zeep kun je beter vermijden. De ingrediënten die zeep zijn vaste vorm geven, kunnen je poriën namelijk verstoppen en je huid irriteren en uitdrogen.
 • Verwijder overtollig talg: Gebruik (eventueel alleen op de vettere delen van je huid) regelmatig een kleimasker om talg te absorberen.
 • Breng een bezoek aan de schoonheidsspecialist(e). Die kan op een veilige manier jouw mee-eters verwijderen. De producten die je thuis gebruikt voorkomen vervolgens het ontstaan van nieuwe mee-eters.

Naar boven

blackheads prevention

Dit kun je beter niet doen

Als je last hebt van mee-eters, heb je vast al eens gezocht naar hoe je zo snel mogelijk van je mee-eters afkomt. Veel tips die je op internet vindt, zijn helaas niet zo'n goed idee. Deze dingen kun je beter niet doen:

 • Puistjes en mee-eters uitknijpen: wanneer je puistjes en mee-eters gaat uitknijpen, beschadig je je huid. Soms is deze schade zelfs permanent, als door het uitknijpen littekens ontstaan. Ook zitten er vaak bacteriën op je handen. Wanneer die in aanraking komen met je huid kunnen ze de puistjes en mee-eters verergeren.
 • Puistjes en mee-eters verwijderen met een naald: veel websites raden aan om een naald te gebruiken (al dan niet in combinatie met een comedonenlepeltje), maar hiervoor geldt hetzelfde als voor het uitknijpen van puistjes. Met de naald breng je (permanente) schade toe aan je huid. Daarnaast kan een naald problemen veroorzaken als deze niet steriel is. Een schoonheidsspecialist of dermatoloog kan op een veilige manier je mee-eters weghalen.

Naar boven

Welke producten van Paula's Choice kan ik het best gebruiken als ik last heb van mee-eters?

Welk huidprobleem je ook hebt: er is niet één product dat het voor je kan oplossen. Het is belangrijk om een goede routine te hebben om je huid schoon en gezond te krijgen en te houden. Aan die basis kun je producten toevoegen die gericht zijn op het verminderen en voorkomen van puistjes en mee-eters.

De basis:

 • Gezichtsreiniger: kies voor een milde gezichtsreiniger die past bij je huidtype. Een milde reiniger verwijdert het te veel aan olie wat kan leiden tot verstopte poriën. Bovendien kan een schone huid andere producten ook beter opnemen.
 • Exfoliant: een BHA-exfoliant bevat salicylzuur. Salicylzuur verwijdert dode huidcellen en maakt poriën ook van binnen schoon. Dit helpt bij het verminderen van bestaande puistjes en het voorkomen van nieuwe puistjes en mee-eters.
 • Dag- en nachtcrème: een goede dag- en nachtcrème hydrateert de huid en levert essentiële ingrediënten waar iedere huid van profiteert. Gebruik altijd een dagcrème met SPF 30 om je te beschermen tegen zonneschade. (Zon verergert puistjes en ontstekingen.)

Producten tegen mee-eters die je kunt toevoegen aan je routine:

 • Toner: gebruik een toner met niacinamide. Niacinamide helpt bij het verbeteren van de poriestructuur.
 • Masker: een masker helpt bij het absorberen van overtollig talg. Het helpt poriën reinigen en zichtbaar verkleinen. Zowel ons Skin Balancing Masker als ons Pore Clarifying Charcoal Gel Masker is zeer geschikt wanneer je last hebt van mee-eters.
 • Skin Balancing Serum: ons Skin Balancing Serum houdt de huid in balans, helpt mee-eters voorkomen en poriën zichtbaar verkleinen.
 • Defense Antioxidant Pore Purifier: de Defense Antioxidant Pore Purifier dringt door tot in de poriën en bevat een mix van effectieve antioxidanten die speciaal geformuleerd is om de schade van vervuiling en blauw licht tegen te gaan.

Naar boven

blackheads prevention

Scrubben?

Scrubben is nooit een goed idee. Verreweg de meeste scrubs bevatten harde, grove deeltjes, die je huid beschadigen. Dit kan leiden tot irritatie en een verhoogde talgproductie, wat weer (extra) puistjes en mee-eters kan veroorzaken. Daarnaast zitten mee-eters te diep in de porie om ze met een scrub te kunnen verwijderen. Zou je toch een scrub gebruiken, dan verwijder je daarmee alleen het bovenste gedeelte van de mee-eter en dus niet de onderliggende oorzaak. In plaats van een scrub kun je een exfoliant met salicylzuur (BHA)gebruiken. Een BHA-exfoliant verwijdert dode huidcellen zonder de huid te beschadigen en kan wel tot in de poriën kan doordringen. Vind je het toch prettig om te scrubben? Gebruik dan The UnScrub. Deze milde reinigingsscrub verwijdert make-up, SPF en vuil van buitenaf. In tegenstelling tot andere scrubs bevat The UnScrub geen harde, grove deelttjes, maar fijne, flexibele jojoba-bolletjes. Die lossen langzaam op, zodat je je huid er niet mee kunt beschadigen.

Naar boven

Zo verwijder je zelf mee-eters

 • Gebruik een comedonenlepeltje. Leg dat over de mee-eter heen, waarna je tegelijk zachte druk naar beneden uitoefent en het lepeltje naar voren duwt.
 • Verwijder meer van de mee-eter door met een tissue over je vingertoppen zacht en gelijkmatig tegen de zijkanten van een mee-eter te drukken.
 • Doe dit maar één keer. Als het niet lukt, betekent dat dat de mee-eter nog niet verwijderd kan worden. Forceer je het, dan is de kans groot op een wondje en korstje, wat tot littekenweefsel kan leiden. Probeer het een paar dagen later nog eens.
 • Sluit de behandeling af met een goede exfoliant met BHA (salicylzuur) en breng overdag een product met zonnefilter aan om je huid te beschermen tegen uv-straling.

Algemeen advies: denk erom dat je nooit te hard knijpt, drukt of schraapt.

Naar boven

Essentiële Routine tegen mee-eters (blackheads) voor de gecombineerde of vette huid.

1. Reinigen

Clear Cleanser
Verfrissende reinigingsgel verwijdert make-up. Vermindert puistjes & mee-eters.

2. Exfoliëren

Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant
Krachtige vloeistof verwijdert dode huidcellen en gaat puistjes & mee-eters tegen.

3. Hydrateren

Resist Anti-Aging Dagcrème SPF 50
Zeer luchtige lotion met SPF 50 die beschermt tegen huidveroudering en bruine zonnevlekjes.

3. Hydrateren

Clear Oil-Free Nachtcrème
Deze nachtcrème hydrateert je acne-gevoelige huid zonder de poriën te verstoppen en puistjes te verergeren.

Lees meer

Wil je leren hoe je definitief van je mee-eters afkomt?

Meld je aan voor onze driedaagse cursus Weg Met Mee-eters en leer hoe je een stralende huid zonder mee-eters krijgt in slechts een paar minuten per dag.

Emailadres*:

*Als je je aanmeldt voor de cursus Weg Met Mee-eters ontvang je vanaf dat moment ook de Paula's Choice-nieuwsbrief. Meld je je voor het eerst aan? Dan ontvang je € 5 korting op je bestelling vanaf € 25.

Onze bestsellers tegen mee-èters (blackheads)

Gecombineerde huid, Vette huid
Gecombineerde huid, Vette huid
Gecombineerde huid, Vette huid

Bronnen bij deze informatie:

 1. Pediatric Dermatology, november 2015, pagina’s 316-317
 2. American Family Physician, januari 2000, pagina’s 357-365
 3. JAMA, februari 2015, pagina’s 640
 4. Journal of Clinical Pharmacy, juli 2019, pagina’s 17-45
 5. Primary Care: Clinics in Office Practice, december 2015, ePublication
 6. Indo American Journal of Pharmaceutical Research, juli 2015, pagina’s 2,512-2,522
 7. Research & Reviews: Journal of Pharmacology, 2014, pagina’s 1-12

Gerelateerde artikelen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.