hoe je mee-eters voorkomt en verwijdert

Heb jij last van mee-eters, die zwarte stipjes op je gezicht? Hoe kom je er vanaf en hoe kan je zorgen dat ze niet terugkomen?

Hoe ontstaan mee-eters?

Hormonen kunnen zorgen voor overtollige talgproductie in de porie, waardoor de talg niet meer normaal naar de oppervlakte kan komen. Met als resultaat een overvolle porie; opgebouwde lagen dode huidcellen op de huid en in de porie vernauwen de “uitgang” van de porie waardoor de talg niet meer op natuurlijke wijze over de huid kan uitvloeien. De combinatie van teveel talg en dode huidcellen wordt, als de porie nog deels open is, vervolgens blootgesteld aan zuurstof, waardoor het mengsel oxideert en zwart kleurt.

Stappenplan tegen mee-eters

  1. Gebruik een in water oplosbare, milde reiniger op een zacht, schoon washandje. Hiermee exfolieer je voorzichtig het huidoppervlak.
  2. Gebruik zo veel mogelijk huidverzorgingsproducten in gelvorm of een licht vloeibare lotion. Dikke lotions en crèmes krijgen namelijk hun dikke textuur van ingrediënten die de poriën kunnen verstoppen.
  3. Gebruik dagelijks een goede exfoliant met salicylzuur (ook wel BHA genoemd).
  4. Verwijder overtollige talg. Gebruik op de vette huiddelen regelmatig een kleimasker om talg te absorberen.

Vermijd irriterende ingrediënten

Veel huidverzorgingsproducten kunnen je talgproductie juist stimuleren en je probleem verergeren. Dit komt door ingrediënten die de huid irriteren, zoals alcohol, pepermunt, menthol, citroen, limoen of eucalyptus. Gebruik geen producten met deze ingrediënten. Ook een stuk zeep kun je beter vermijden: de ingrediënten die zeep zijn vaste vorm geven, kunnen je poriën verstoppen, je huid irriteren en uitdrogen.

Scrubben?

Mee-eters kunnen niet worden weggescrubd. Ze zitten te diep in de porie om ze met scrubben te kunnen verwijderen. Door hard te boenen of scrubben veroorzaak je alleen maar irritatie. En dit kan weer tot een verhoogde talgproductie leiden. Je kunt mee-eters ook niet met een speciale strip uit de porie trekken. Dergelijke strips verwijderen alleen het stukje van de mee-eter dat aan het huidoppervlak ligt. Ook microdermabrasie helpt niet; mogelijke zichtbare verbetering is slechts van zeer korte duur.

Zo verwijder je zelf mee-eters

  • Was je gezicht met een milde, in water oplosbare reiniger en gebruik daarna een toner met niacinamide, die helpt de vorm van de porie te verbeteren.
  • Leg gedurende twee à drie minuten een warm (niet heet) en vochtig washandje op het huiddeel waar je mee-eters wilt verwijderen. Dep de huid daarna droog.
  • Gebruik een comedonenlepeltje. Leg dat over de mee-eter heen, waarna je tegelijk zachte druk naar beneden uitoefent en het lepeltje naar voren duwt.
  • Verwijder meer van de mee-eter door met een tissue over je vingertoppen zacht en gelijkmatig tegen de zijkanten van een mee-eter te drukken.
  • Doe dit maar één keer. Als het niet lukt, betekent dat dat de mee-eter nog niet verwijderd kan worden. Forceer je het, dan is de kans groot op een wondje en korstje, wat tot littekenweefsel kan leiden. Probeer het een paar dagen later nog eens.
  • Sluit de behandeling af met een goede exfoliant met BHA (salicylzuur) en breng overdag een product met zonnefilter aan om je huid te beschermen tegen UV-straling.

Algemeen advies: denk erom dat je nooit te hard knijpt, drukt of schraapt.

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
NIEUWE
LOOK
Gecombineerde huid, Vette huid
Gecombineerde huid
Gecombineerde huid, Vette huid
Gecombineerde huid, Vette huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.