Vrouw met gesloten ogen

Hoe kun je grove poriën & mee-eters minimaliseren?

Wanneer je huid te veel talg produceert, mixt de dode huid zicht ín de porie en kan het zorgen voor een verstopping, waardoor je porie groter wordt. Als talg vast komt te zitten in dode huidcellen, verandert het in een mee-eter.

Geen zorgen: als je de juiste huidverzorging gebruikt om je poriën te minimaliseren kun je deze problemen verminderen. Allereerst moet je weten wat werkt en wat niet, maar ook hoe grove poriën en mee-eters precies ontstaan.

Wat veroorzaakt grove poriën?

 • Talgklieren maken te veel talg
 • Talg vermengt zich met andere stoffen in de porie, zoals dode huid
 • Je porie is nu verstopt, waardoor het moeilijk wordt voor talg om vrij te bewegen
 • Het resultaat? Een grotere porie

Ook al zet je porie uit om talg de ruimte te geven om je porie uit te stromen, toch kan talg in je porie vast komen te zitten door dode huid. Dit komt vaak voor op de neus; talg en dode huid komen vast te zitten, als hier vervolgens lucht bij komt ontstaat er een mee-eter.

Dermatoloog Dr. Corey L. Hartman benadrukt dat "talgproductie en poriegrootte voor een groot deel genetisch bepaald zijn." We kunnen ons best doen om de poriën te verkleinen met krachtige huidverzorging, maar we kunnen ze niet volledig elimineren. Dit is een goed, omdat poriën een essentiële rol spelen in de algehele gezondheid van de huid. Een huid zónder poriën kunnen we ons daarom niet voorstellen.

Hoe kom je van grove poriën af?

 • Gebruik geen blok-zeepjes of andere producten die je poriën verstoppen. De ingrediënten die zeep in vaste vorm houden zijn meestal 'comedogeen', dit betekent eigenlijk dat ze mee-eters veroorzaken. Vermijd ook producten die erg verzachtend zijn, zoals rijke, dikke crèmes, met name als je een vette huid hebt.
 • Gebruik alleen milde, op water-gebaseerde reinigers en vermijd producten met uitdrogende, agressieve ingrediënten.  Verrassend genoeg: kunnen deze producten je vette huid erger maken.
 • Ga nooit slapen zonder je make-up eerst van je gezicht te halen.
 • Vermijd agressieve scrubs, 'loofahs'-sponsen en reinigingsborstels met stijve haren. De beauty-mythe dat je mee-eters weg kunt schrobben is een fabel. Scrubben maakt je huid alleen maar droger en schilferig, waardoor er meer dode huid ontstaat die vervolgens meer poriën kan verstoppen.
 • Exfoliëren met een niet-agressieve, leave-on-exfoliant met salicylzuur (ook wel bekend als betahydroxyzuur of BHA) om opgebouwde dode huidcellen aan je huidoppervlakte af te voeren, zodat de cellen zich niet in de porie verzamelen waardoor het een mee-eter wordt.
 • BHA pro-tip: omdat betahydroxyzuur tot diep in de porie kan exfoliëren, kan het helpen om je porie-grootte en de doorstroom van talg te herstellen. Het is echt geweldig hoe goed BHA werkt om grove poriën aan te pakken.
 • Ook belangrijk: bescherm je huid tegen zonlicht, elke dag! Uv-stralen door de zon, beschadigen je huidcellen zodat ze minder goed functioneren. Dit vervormt poriën, waardoor het moeilijker wordt om talg af te voeren en ze groter worden.
 • Gebruik producten met niacinamide. Als je porie is gegroeid, zorgt niacinamide ervoor dat je porie krimpt en er weer gezond uit gaat zien. De onderzoeken over niacinamide liegen er niet om; de voordelen voor je huid is indrukwekkend.

De beste routine voor grove poriën

Voor voornamelijk hardnekkige mee-eters, voeg een kleimasker toe aan je routine, om te zien of het je kan helpen om nog betere resultaten te behalen:

 • Door overtollig talg te absorberen, met een kleimasker kunnen grove poriën tijdelijk minder zichtbaar worden dankzij de olie-absorberende eigenschappen van de klei. Zoals altijd, zoek naar een kleimasker dat geen agressieve ingrediënten bevat. Je kunt ook een talg-absorberend product gebruiken, wat eigenlijk onder je make-up gedragen moet worden.

Hoe lang duurt het voor je poriën minimaliseren?

Het lastige bij grove poriën is dat het tijd kost voor je resultaat gaat zien. Échte verbetering van je grove poriën - niet alleen een tijdelijke verbetering, door ze minder zichtbaar te maken - vraagt om het aanbrengen van effectieve producten, voor een periode van twee weken. De sleutel is om consistent te blijven. Geduld & consistentie in je routine zijn dé mainer om het resultaat te behalen waar je naar verlangt - en dit ga je ook echt zien als je vasthoudt aan je routine.

Hoe kun je poriën minimaliseren met een gevoelige huid

De manier om grove poriën bij een gevoelige huid te minimaliseren is gelukkig dezelfde manier waarop je grove poriën sowieso moet aanpakken: met een BHA-exfoliant. Als je begint met een BHA-exfoliant, kun je het beste starten met een milde, kalmerende lotion-formule - ontwikkeld voor een gevoelige huid om te ontdekken hoe je huid salicylzuur verdraagt. Als je huid goed reageert, kan je langzaamaan een BHA-exfoliant met 2% salicylzuur proberen.

Eén van de voordelen van BHA, is dat het roodheid zichtbaar helpt te verminderen. Zoals altijd: zorg ervoor dat je routine gericht is op een gevoelige huid, voor optimaal resultaat.

Hoe je poriën kunt minimaliseren met een verouderende huid

Uit onderzoek is gebleken dat grove poriën vaker voorkomen naarmate we ouder worden. Als we ouder worden, functioneren onze poriën niet meer zo optimaal als vroeger. Dit komt deels door het natuurlijke huidverouderingsproces en deels door omgevingsfactoren, zoals blootstelling aan schadelijke stoffen en zonneschade. Als je merkt dat je poriën groter worden - zoals traanvormige poriën of een sinaasappelhuid - kan met 20% niacinamide écht resultaat geven.

Bronnen:

1. The Egyptian Journal of Hospital Medicine, January 2022, 759-761 2. Skin Research and Technologie, August 2018, pages 367-3 Anticancer Research, April 2012, pages 1,543–1,546
4. Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, August 2015, pages 85-93
5. Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery, March 2008, pages 170-176 6. Dermatologic Surgery, Volume 31, Part 2, 2005, Discussion 865

Aanbevolen producten

-15%
Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen
Alle huidtypen
Gecombineerde huid
Gecombineerde huid, Vette huid
-15%
Vette huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.