Tips om grove poriën te verkleinen

Twee van de meest hardnekkige en moeilijk te behandelen huidproblemen zijn mee-eters en vergrote poriën. De meeste huidverzorgingsproducten of behandelingen geven weliswaar een tijdelijke verbetering, maar maken je huidprobleem op lange termijn alleen maar erger. Lees hier tips om mee-eters en grove poriën effectief en met blijvend resultaat te behandelen.

Wat is de oorzaak van grove poriën?

Als je talgklieren te veel talg aanmaken dat zich vermengt met dode huidcellen die aanwezig zijn in je porie, kunnen je poriën verstopt raken. Talg kan dan niet vrij over je huid uitvloeien vanuit de porie met als gevolg dat de poriën wijder worden en beter zichtbaar worden. Ook kunnen hierdoor mee-eters ontstaan.

Wat je wel en niet moet doen

 • Stop met het gebruik van huidverzorgingsproducten die poriën verstoppen of die ervoor zorgen dat je huid teveel talg aanmaakt, zoals vette crèmes met een té romige textuur (voor een vette huid) of make-up producten die uitdrogende en irriterende ingrediënten bevatten, zoals alcohol en geurstoffen.
 • Gebruik alleen milde, in water oplosbare gezichtsreinigers en nooit zeep in vaste vorm. Door de ingrediënten die zeep een vaste vorm geven kunnen poriën verstopt raken en kan de huidbarrière uit balans raken.
 • Gebruik een exfoliant met salicylzuur (BHA) in gel-, lotion- of vloeibare vorm, zonder irriterende ingrediënten. Daarmee verwijder je zowel overtollige huidcellen van het huidoppervlak als in de porie. Talg kan zich hier dan niet meer ophopen en de porie krijgt zijn oorspronkelijk vorm terug.
 • Absorbeer het teveel aan talg. Kleimaskers absorberen talg en hebben een positief effect. Probeer ook eens een talgabsorberend product, zoals Paula’s Choice Shine Stopper Instant Matte Finish met Microsponge Technology. Deze neemt gedurende de dag het teveel aan talg op.
 • Verbeter de celvernieuwing, dan zullen je poriën ook normaler functioneren. (Voorgeschreven) producten die celcommunicerende retinoïden of retinol (=vitamine A) bevatten werken goed. Deze zijn er voor alle huidtypen en kunnen apart worden gebruikt, of in combinatie met een BHA-exfoliant.
 • Gebruik producten die rijk zijn aan antioxidanten, bijvoorbeeld een van onze serums, om zo je huid te helpen bij de bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Kies bij een vettere huid een product in gelvorm of een vloeistof. 
 • Zoek naar producten die niacinamide bevatten. Niacinamide (ook bekend als vitamine B3) is zo veelzijdig bij bijna alle huidproblemen wel iets kan betekenen. Het wonder-ingrediënt helpt bij het zichtbaar verkleinen van grove poriën en het verstevigen van opgerekte poriën. Daarnaast verbetert niacinamide een ongelijkmatige huidteint, rimpels en een doffe huid.
 • Bescherm je huid dagelijks tegen zonlicht! UV-straling in zonlicht veroorzaakt schade aan je huidcellen waardoor ze slechter gaan functioneren. Daardoor vervormen poriën, kan talg moeilijker naar buiten en worden ze groter.

Probeer ook deze tips eens

Geven bovenstaande specifieke adviezen en producten nog niet het gewenste resultaat? Probeer dan deze meer algemene tips ook eens:

 • Verwijder mee-eters met een comedonenlepeltje. Door daarmee zachtjes te drukken blijft de schade aan huid en porie beperkt. Verwijder je mee-eters niet, dan zal de druk en de zwelling toenemen en zal je porie - soms blijvend – vergroten en/of ontstaan puistjes.
 • Ga naar een professionele schoonheidsspecialist. Die kan mee-eters verwijderen zonder je huid te beschadigen. Kijk hier of er een specialist in jouw regio zit die met Paula’s Choice producten werkt.
 • Overweeg een professionele cosmetische behandeling: Een hoger geconcentreerde AHA- of BHA-peeling, microdermabrasie of laserbehandeling kan bij alle huidtypes voor een zichtbare verbetering bij mee-eters en gerstekorrels zorgen. Let op: deze behandelingen werken slechts aan de oppervlakte van de huid en verbeteren de conditie van de poriën niet. Een goede dagelijkse huidverzorging blijft daarnaast belangrijk.
 • Kies je make-up zorgvuldig en maak je gezicht grondig schoon voordat je gaat slapen. Dikke, zware make-up die je gebruikt om rode vlekken of een ongelijkmatige teint te maskeren, verstopt de poriën.

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen
-15%
Gecombineerde huid
-15%
Gecombineerde huid, Vette huid
Vette huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.