Verstandig de zon in: wat je beslist moet weten

De zon kan veel schade veroorzaken aan je huid: rimpels, bruine verkleuringen, een doffe teint en zelfs huidkanker. Om een gezonde, jonger uitziende huid te behouden en/of te verkrijgen, zijn er enkele dingen die je moet weten.

Wat je moet weten over de zon

Veilig zonnen bestaat niet, of je dat nu in de zon of op een zonnebank doet. uv-B-stralen van de zon veroorzaken zonnebrand en uv-A-stralen zijn feitelijk sluipmoordenaars. Je voelt deze stralen niet, maar ze zijn wel de belangrijkste oorzaak van huidkanker, rimpels en een verzwakt immuunsysteem. Uv-A-stralen dringen zelfs door ramen die geen uv-beschermlaag hebben. In de schaduw zitten of een zonnehoed dragen, beschermt slechts gedeeltelijk. Zelfs op een mistige of bewolkte dag zijn alle vormen van zonnestralen aanwezig en kunnen ze de huid beschadigen.

Oppervlakten om je heen, zoals water, zand, beton en gras, reflecteren de zonnestralen van de grond op je huid. Hierdoor word je blootgesteld aan een hogere dosis straling. Hoogte versterkt de zonnekracht: de zonnekracht neemt elke 300 meter met 4 procent toe.

Zorg dus dat je altijd goed beschermd naar buiten gaat, door een zonnebrandproduct met een hoge SPF te gebruiken.

Wat je moet weten over je zonnebrandproduct

Het SPF-nummer (Sun Protection Factor, zonnebeschermingsfactor) geeft aan hoe lang je ongeveer in de zon kunt blijven voordat je verbrandt door uv-B-straling. SPF is essentieel, maar geeft alleen bescherming tegen zonnebrand (uv-B). Om je huid ook tegen uv-A-straling te beschermen, behoort je zonnebrandproduct in ieder geval een van de volgende actieve ingrediënten te bevatten: zinkoxide, titaniumdioxide, avobenzone (ook bekend als methoxydibenzoylmethaan), Mexoryl SX (ecamsule) of Tinosorb. Alle Paula’s Choice Dagcrèmes met SPF beschermen tegen zowel uv-B als uv-A.

Een zogenaamd “sunblock” bestaat niet, het is onmogelijk om je huid 100% te beschermen tegen de zon met een zonnebrandproduct. Zelfs met SPF 50 of hoger kan nog ongeveer 3 procent van de uv-straling doordringen in de huid. Direct zonlicht is dus altijd slecht.

Aanbrengen van je zonnebrandproduct

  • Breng je zonnebrandproduct 20 minuten voordat je naar buiten gaat aan.
  • Wees niet zuinig met het gebruik van een zonnebrandproduct.
  • Als je meer dan één product met een zonnefilter gebruikt, kun je de twee SPF-nummers niet bij elkaar optellen. Je wordt echter wel iets beter beschermd dan met één product.
  • Zonnebeschermende producten met alleen titaniumdioxide en/of zinkoxide als actief ingrediënt zijn gegarandeerd niet irriterend. Ze zijn de perfecte keuze voor baby’s en kinderen. Ook ideaal als je een gevoelige huid of een rosacea-gevoelige huid hebt.
  • Elk lichaamsdeel dat wordt blootgesteld aan de zon moet worden beschermd met een zonnebrandproduct. Dus bijvoorbeeld ook handen, hals, oren en decolleté.

Aanbevolen producten

Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.