Amandelzuur: wat is het en hoe kan ik het gebruiken?

Mandelic Acid

Amandelzuur is een exfoliërend alphahydroxyzuur (AHA). Maar om het goed te begrijpen, moeten we eerst weten waar amandelzuur vandaan komt. Het kan afkomstig zijn van bittere amandelen of synthetisch gemaakt zijn. Tientallen jaren was amandelzuur niet zo populair als andere AHA's, zoals bijvoorbeeld melkzuur of glycolzuur, maar het wordt tijd dat amandelzuur in de spotlight wordt gezet!

Amandelzuur is de meest zachtaardige van de AHA-familie. Het is mild, gematigder en wordt vaak over het hoofd gezien. Maar het heeft dezelfde voordelen die doorgaans worden geassocieerd met andere AHA's: egalere teint, verminderen van zonneschade, gladdere textuur, en zichtbaar fijne lijntjes & rimpels vervagen.

Hoe werkt amandelzuur:

Dit milde ingrediënt ondersteunt de huid voornamelijk bij het exfoliëren. Net zoals andere AHA's zorgt het dat de banden tussen huidcellen losser worden - zodat dode en doffe huidcellen kunnen loslaten. Bij dit proces onthult amandelzuur een gezonde en stralende huid.

Amandelzuur verschilt van andere AHA's vanwege de molecuulgrootte. Stel je voor dat amandelzuur een basketbal is, terwijl melkzuur een honkbal is en glycolzuur een tennisbal. De grotere molecuulgrootte zorgt ervoor dat amandelzuur de huid langzamer binnendringt, wat het milder maakt.

AHA's zijn in water oplosbaar, wat betekent dat ze niet al te diep in de huid doordringen. Amandelzuur kan echter voordelen op meerdere niveaus bieden door net onder het huidoppervlak te verplaatsen, waar het verandert en in olie oplosbaar wordt.

Mandelic Acid

Voordelen van amandelzuur

Over voordelen op meerdere niveaus gesproken - amandelzuur exfolieert niet alleen de huid, dit doet het ook:

 • Verbetert de textuur door het versnellen van de celvernieuwing
 • Vermindert zichtbaar fijne lijntjes en rimpels
 • Vervaagt meerdere tekenen van zonneschade voor een egalere teint
 • Ondersteunt de bouwstenen van de huid, bevordert stevigheid en elasticiteit (volgens een studie uit 2018 over gebruik onder de ogen)
 • Helpt bij het verminderen van verstopte poriën en puistjes (de meeste onderzoeken gebruiken amandelzuur in combinatie met andere zuren, dus als je dit resultaat wilt wissel dan af tussen AHA & BHA-exfolianten)
 • Bestrijdt en vermindert het ontstaan van donkere vlekjes door een enzym die ontwikkeling van pigmentatie verstoort (onderzoek toont zelfs aan dat het zeer geschikt is voor diepere huidtinten met pigmentatie)

Is amandelzuur goed voor een droge huid of een vette huid?

Amandelzuur is geschikt voor alle huidtypen, hoewel het door de milde werking uitermate geschikt is voor een gevoelige huid.

Als je een droge huid hebt is dit ook een goede exfoliant om te kiezen, aangezien sommige studies aantonen dat amandelzuur in hogere concentraties een gezondere talgproductie kan stimuleren. Een geruststelling voor degenen met een vettige huid die graag amandelzuur willen gebruiken: leave-on-exfolianten met amandelzuur staan er niet bekend om overmatig talg te veroorzaken.

Dermatoloog Dr. Debra Jaliman raadt aan om "amandelzuur toe te voegen aan je routine, zeker als je een gevoelige huid hebt en je huid gladder en egaler wil maken en tegelijkertijd pigmentvlekjes wilt vervagen."

Welke is beter: amandelzuur of melkzuur?

Beide zijn exfoliërende AHA's, met verschil in voordelen.
Je hebt mogelijk al eens gehoord van melkzuur als een populair exfoliërend ingrediënt. Het is goed om te weten dat het een kleinere molecuulgrootte heeft vergeleken met amandelzuur en dat het wordt onttrokken uit melk (hoewel de meeste huidverzorgingsformules alleen synthetische melkzuur gebruiken, vanwege de stabiliteit en omdat het vegan is). Waar wordt amandelzuur voor gebruikt in tegenstelling tot melkzuur?

Amandelzuur:

 • Mild
 • Geschikt voor een gevoelige huid
 • Bijzonder geschikt voor oneffen huidteint

Melkzuur:

 • Meest geschikt voor een droge huid met zonneschade
 • Verhoogt de hydratatie en ondersteunt de huidbarrière

We hoeven geen favoriet te kiezen want amandelzuur en melkzuur vullen elkaar perfect aan! Onze 6% Mandelic Acid + 2% Lactic Acid AHA combineert de voordelen van beide AHA's, wat het de toekomst van exfoliëren maakt.

Kan amandelzuur gecombineerd worden met azelaïnezuur?

Azelaïnezuur en amandelzuur zijn mild van nature en zorgen beide voor een egalere teint, dus de combinatie ervan in een routine is ideaal voor een gevoelige huid met pigmentvlekjes of roodheid. Deze combinatie is zelfs geschikt voor rosacea-gevoelige huid.

Amandelzuur staat al langere tijd bekend om de ondersteunende kwaliteiten, en wordt vaak gecombineerd met andere zuren en bioactieve ingrediënten in exfolianten en producten.

Het combineren van deze twee ingrediënten is veilig en gemakkelijk. Breng een amandelzuur-exfoliant naar keuze aan en volg met een azelaïnezuur serum of treatment. Lees door voor jouw volledige routine met amandelzuur!

Kan amandelzuur gecombineerd worden met retinol?

Laten we snel deze mythe ontkrachten: je kunt amandelzuur en retinol in dezelfde routine gebruiken. Zoals eerder benoemd heeft amandelzuur een lange geschiedenis qua gebruik in formules samen met andere bioactieve huidverzorgingsingrediënten. Dit is niet gelimiteerd tot exfoliërende zuren.

In een onderzoek uit 2019 waar de focus lag op acne-gevoelige huid, werd amandelzuur veilig gecombineerd met retinol, benzoylperoxide, retinylpalmitaat en glycyrrhetinezuur. Hoewel de combinatie van amandelzuur en retinol vaak in een klinische omgeving wordt gebruikt, kun je ze ook samen gebruiken in het comfort van je eigen huis.

Bouw het gebruik van amandelzuur en retinol langzaam op. Wissel ze af in het begin, gebruik beide één of twee keer per week op andere momenten. Na verloop van tijd, nadat je de reactie van je huid hebt gezien, kun je beide actieve ingrediënten in dezelfde avondroutine gebruiken. Niet elke huid heeft deze behandeling nodig; het is het meest geschikt voor de acne-gevoelige huid met tekenen van veroudering, omdat je ook verkleuringen na puistjes zichtbaar kunt verbeteren.

Hoe vaak kun je amandelzuur op je gezicht aanbrengen?

We krijgen vaak de vraag of amandelzuur dagelijks kan worden gebruikt. Het antwoord is altijd ja, één of zelfs tweemaal daags is mogelijk. Maar het is belangrijk om te weten dat als je nog nooit exfolianten hebt gebruikt of een gevoelige huid hebt, je beter met één of twee keer per week kan beginnen. Let ook goed op hoe je huid reageert. Op deze manier kun je het gebruik geleidelijk opbouwen naar de gewenste frequentie.

Breng je amandelzuur aan na het reinigen en tonen met je vingers of een wattenschijfje. Afspoelen is niet nodig. Door exfolianten op de huid te laten zitten, krijgen ze de tijd om hun werk te doen. Volg altijd met SPF voor overdag en een nachtcrème voor de avond.

Als je een exfoliant-expert bent die hardnekkige huidproblemen wil aanpakken, kan het zijn dat je het gebruik van een amandelzuur-exfoliant wilt afwisselen met andere exfolianten, zoals BHA. Je kunt ze zelfs over elkaar aanbrengen als je huid dit toelaat. Onze mini-kit bevat de iconische BHA + de baanbrekende AHA, twee formules die zowel boven als onder het huidoppervlak werken, zodat je resultaten op meerdere niveaus ziet.

Onthoud: exfoliëren is een evenwichtsoefening waarbij je ervoor moet zorgen dat de weegschaal niet doorslaat. Begin langzaam: mogelijke irritatie weegt zwaarder dan de voordelen.

Wat zijn de beste producten met amandelzuur?

De beste amandelzuurformules worden versterkt door een reeks ondersteunende zuren en aanvullende ingrediënten. De meest effectieve amandelzuurproducten zijn verpakt in luchtdichte, ondoorzichtige verpakkingen en hebben een pH-waarde van 3-4.

Het amandelzuur in jouw exfoliant kan afgeleid zijn van bittere amandelen of is synthetisch gecreëerd. Beide varianten zijn even effectief, hoewel de variant die afgeleid is van bittere amandelen problemen kan geven bij een notenallergie.

AHA's werken bijzonder goed wanneer ze met elkaar samenwerken en datgene wat ze individueel niet kunnen, overdragen aan andere AHA’s. Ze werken ook uitstekend als ze in dezelfde formule zitten als antioxidanten, kalmerende en hydraterende ingrediënten.

Geraadpleegde bronnen:

 • ‌Journal of the American Academy of Dermatology, december 2020, e-Publicatie International Journal of Cosmetic Science, december 2010, pag 247-258
 • Facial Plastic Surgery, december 2018, pagina's 651- 656
 • International Journal of Research in Engineering, Science and Management, oktober 2020, pagina's 54- 55
 • Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, mei 2019, pagina's 363-369
 • Journal of Cosmetic Dermatology, februari 2020, pagina's 393- 399
 • Dermatological Reviews, februari 2023, pagina's 53-57
 • Dermatologic Surgery, maart 2016, pagina's 384-391
 • Journal of Cosmetic Dermatology, september 2022 , pagina's 3.905- 3.909
 • Dermatologic Surgery, januari 2009, pagina's 59- 65
 • Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery, okt-dec 2012, pagina's 247- 253
 • Advances in Dermatology and Allergology, juni 2013, pagina's 140- 145
 • Journal of Cosmetic Dermatology, april 2018, pagina's 138-144
 • Journal of Cosmetic Dermatology, september 2016, pagina's 269-282
Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.