Kun je retinol gebruiken met vitamine C, BHA, AHA en niacinamide?

Kun je retinol gebruiken met vitamine C, BHA, AHA en niacinamide?

Retinol is typisch zo'n ingrediënt waarover veel verwarring en verkeerde informatie bestaat. We krijgen vaak de vraag of AHA- en BHA-exfolianten de werking van retinol zouden 'deactiveren' of verminderen. Of vragen over retinol en vitamine C, mogen die samen gebruikt worden? En kunnen niacinamide en retinol samen?

Zoals altijd, wenden wij ons voor de feiten tot de wetenschap.

Retinol en salicylzuur (BHA) of retinol en glycolzuur + melkzuur (AHA)


What to pair with retinol

Kun je retinol en salicylzuur samen gebruiken? En hoe zit het met de combinatie van retinol en AHA?

Geen enkel onderzoek laat zien dat AHA- of BHA-exfolianten de werking van retinol deactiveren of verminderen, bij gecombineerd gebruik. Sterker nog, vaak wanneer we een opmerking zien zoals "retinol niet combineren met AHA- of BHA-exfolianten", blijkt het niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. En toch blijft deze misvatting bestaan. Zelfs dermatologen kiezen ervoor het te geloven in plaats van het in twijfel trekken.

De bewering dat retinol niet samen zou kunnen met AHA- of BHA-exfolianten begon met een misverstand over hoe huidverzorgingsingrediënten samenwerken en hoe elk ingrediënt de structuur van de huid beïnvloedt. Dus laten we hier eens wat dieper op ingaan...

Vermindert de pH-waarde van AHA- en BHA-exfolianten de werking van retinol?

Deze verwarring is ontstaan door zorgen over de zuurgraad van AHA en BHA die de pH van de huid zou verlagen, waardoor retinol zijn anti-ageing en huidverzachtende magie niet kan uitoefenen.

De redenering hierachter is dat als de pH-waarde van de huid lager is dan 5,5 tot 6, een enzym in de huid niet in staat zal zijn de retinol om te zetten in retinoïnezuur (de actieve vorm van retinol). Dit is gebaseerd op een veronderstelling dat het gebruik van AHA en BHA de pH-waarde van de huid zou verlagen, maar dat gebeurt niet. Net als veel andere geruchten, is ook deze ontstaan vanwege een verkeerde interpretatie van het onderzoek.

Er is maar één onderzoek (uit 1999) die de hierboven omschreven kwestie noemt. Maar dit is geen geloofwaardige bron, want er zijn een paar problemen met dit onderzoek.

  • Het werd uitgevoerd op een mix van dierlijke en menselijke eiwitten, en het probleem van de pH-relatie deed zich alleen voor wanneer een bijproduct van vetzuren aan deze mix werd toegevoegd (met andere woorden: niet op normale menselijke eiwitten en niet op gezonde, intacte huid).
  • Om de zaken nog ingewikkelder te maken, zegt het onderzoek: "er werd geen duidelijk optimaal [pH-bereik] waargenomen wanneer de test zonder [bijproduct van vetzuur] werd uitgevoerd."
  • Het werd alleen gebruikt om te vergelijken hoe de dierlijke en menselijke huid de van nature in de huid aanwezige vorm van vitamine A metaboliseert. Het ging verder niet over hoe plaatselijk aangebrachte vitamine A (retinol) de huid ten goede komt. Plaatselijk aangebrachte vitamine A is geen vervanging van de ontwikkeling van het lichaam, noch de functie van retinoïnezuur.
  • Retinol is een vaste stof die moet worden opgelost in een draagolie. Het is dus een waterloos ingrediënt. Door zijn samenstelling hoeft er geen rekening te worden gehouden met de pH-waarde, zelfs niet wanneer er zure ingrediënten aan worden toegevoegd, aangezien er geen pH-waarde kan worden vastgesteld in een product zonder water!

Ook moet worden opgemerkt dat de pH-beperkingen van de studie uit 1999 sindsdien niet meer door onderzoek zijn opgemerkt.

Maar werkt retinol beter zonder AHA- of BHA-exfolianten?

Kortweg, nee. Onderzoek wijst uit dat retinol in combinatie met exfolianten (zoals AHA's) helpt pigmentvlekken te vervagen en de resultaten van beide ingrediënten verbetert.

De bewering dat de pH-waarde van de huid zure huidverzorgingsproducten zou neutraliseren, is een misvatting. Een neutrale pH is 7, maar de huid is van nature iets zuurder. Zelfs meer dan gezegd werd in dat ene onderzoek dat zo vaak wordt geciteerd. Vandaag de dag blijkt uit vele onderzoeken dat de pH van de huid eigenlijk schommelt tussen 4.7 en 5. Betekent dit dat je de pH van je huid moet verhogen om retinol-producten te gebruiken? Natuurlijk niet! Onderzoek heeft uitgewezen dat retinol werkt wanneer het op de huid wordt aangebracht, en dat het werkt bij de van nature zure pH-waarde van de huid.

Heeft retinol exfoliërende eigenschappen?

Sommige mensen beweren dat retinol de huid exfolieert en dat je het dus niet moet combineren met een AHA- of BHA-exfoliant. Maar de waarheid is dat deze ingrediënten juist hele verschillende voordelen bieden voor de huid en dat ze elkaar dus juist aanvullen. Ter verduidelijking, dit zijn de feiten:

  • Retinol is een antioxidant en een belangrijk celcommunicerend ingrediënt. Wanneer het wordt opgenomen in de huid, "vertelt" het de cellen als het ware om gezondere, jongere cellen aan te maken en de aanmaak van die cellen te stimuleren.
  • Het stimuleert de celvernieuwing vanuit de diepere lagen naar boven - niet in de bovenste lagen. Daar in de bovenste lagen werken AHA en BHA om de huid te helpen met het verwijderen van dode cellen.
  • Zowel vrij verkrijgbare als alleen op recept verkrijgbare retinol-producten kunnen soms schilfering en vervelling veroorzaken. Maar verwar dit schilferen niet met exfoliëren, of het nou gebeurt bij retinol of een AHA- of BHA-exfoliant. Schilferen is niets anders dan een teken van een geïrriteerde huid. Houdt het aan bij het gebruik van AHA-, BHA- of retinol-producten (of eigenlijk bij elk product) dan zou je dat product minder frequent moeten gebruiken of er helemaal mee moeten stoppen.

Kun je retinol en vitamine C samen gebruiken?

Vitamine C (ascorbinezuur en afgeleiden) is nog zo'n ingrediënt waarvan gezegd wordt dat we het niet moeten combineren met retinol. Ook hier gaat het om een foutieve bewering die is ontstaan door een pH/zuurgraad-kwestie.

De waarheid: vitamine C (afhankelijk van de vorm) blijft stabiel bij een lage (zure) of geen pH. We weten dat retinol goed werkt in een zure omgeving en dat de pH-waarde van de huid van nature zuur is, dus van wat het onderzoek ons heeft laten zien, is er geen probleem met het combineren van retinol en vitamine C.

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het combineren van vitaminen de beste resultaten geeft. Het combineren van retinol (vitamine A) met vitamine C werkt goed om de huid te beschermen tegen vrije radicalen. Vooral wanneer je het gebruikt onder je zonbescherming. Vitamine C laat retinol zelfs beter werken. Het bestrijdt vrije radicalen. Dit beschermt retinol van oxidatie wanneer het de huid binnendringt, waardoor de anti-ageing-voordelen alleen maar toenemen.

Kun je niacinamide en retinol samen gebruiken?

Retinol en niacinamide kunnen samen voor indrukwekkende resultaten zorgen. Veel dermatologen adviseren de combinatie juist omdat niacinamide de huid kalmeert terwijl retinol rimpels bestrijdt. Deze twee ingrediënten werken op verschillende, maar elkaar aanvullende manieren om tekenen van veroudering te verminderen en andere problemen aan te pakken, zoals vergrote poriën en een ongelijkmatige teint.

De superingrediënten in deze formule werken uitstekend om de schadelijke effecten van vrije radicalen die de huid kunnen aantasten, te neutraliseren. Als schade van buitenaf is uitgesloten, kunnen ingrediënten effectiever hun werk doen. Simpel gezegd: door deze ingrediënten samen te gebruiken, versterken ze elkaar. Wil je retinol en niacinamide in je routine opnemen? Probeer dan ons RESIST Triple Active Total Repair Serum: klinisch bewezen om fijne lijntjes, huidverkleuringen én verlies van stevigheid te verbeteren.

Mag je retinol overdag gebruiken?

Retinol veroorzaakt niet dezelfde gevoeligheid voor daglicht zoals de meer actieve, op recept verkrijgbare vormen van vitamine A. Toch adviseren we altijd het gebruik van een dagcrème met SPF 30 of hoger, of het nou bewolkt is of niet. Onderzoek toont aan dat de combinatie van retinol en vitamine C goed werkt onder een dagcrème met SPF om de huid te beschermen tegen uv-stralen. En dat de vitamines A, C en E, zelfs gecombineerd, ook stabiel en effectief blijven onder een SPF-product.

Onderzoek toont ook aan dat de combinatie van vitamine A en E stabiel blijft bij blootstelling aan UV-stralen en in combinatie met een SPF-product, net als pure vitamine A bij gebruik alleen. Dat is het perfecte bewijs van de stabiliteit van retinol in combinatie met een zonnefilter.

Antioxidanten en SPF vormen de perfecte verdediging tegen rimpels, een ongelijkmatige teint, verlies van stevigheid en bruine vlekken. Voor het beste resultaat, raden we altijd aan om huidverzorging te gebruiken die rijk is aan antioxidanten, zowel 's ochtends als 's avonds.

Retinol niet combineren met.. ?

Alleen wanneer je meerdere retinol-producten (of vormen van retinoïden) samen gebruikt, dien je voorzichtig te zijn. Hiermee bedoelen we ook de op recept verkrijgbare, sterkere retinol-producten. Hoewel het geen kwaad kan om ze te combineren, zou je wel rekening moeten houden met een verhoogde kans op huidirritatie of gevoeligheid.

Kun je retinol gebruiken met vitamine C, BHA, AHA en niacinamide?

Ja. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat retinol minder actief wordt door de combinatie met zure ingrediënten. Geen enkel onderzoek ondersteunt deze bewering. Maar er is genoeg onderzoek dat het tegendeel aantoont. Cosmetische wetenschappers die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling van retinol-formules zijn er snel bij om dit te weerleggen, en we hebben veel rondgevraagd!

Bronnen

1. Italian Journal of Dermatology and Venereology, oktober 2020, pp. 676-679
2. Clinics in Dermatology, april 2019, ePublication
3. International Journal of Cosmetic Science, februari 2017, pp. 56-65
4. Journal of Cosmetic Dermatology, maart 2016, pp. 49-57
5. Journal of Drugs in Dermatology, maart 2015, pp. 271-280
6. Dermatology, mei 2014, pp. 314-325
7. Toxicological Research, maart 2010, pp. 61-66
8. The Journal of Pathology, januari 2007, pp. 241-251
9. Clinical Interventions in Aging, december 2006, pp. 327-348

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

-15%
Normale huid, Droge huid
-15%
Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen
Droge huid
Gecombineerde huid, Vette huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.