Kun je retinol gebruiken met vitamine C, BHA, AHA en niacinamide?

Wat kun je combineren met retinol

Retinol is één van de ingrediënten waarover veel verwarring en verkeerde informatie bestaat. We krijgen vaak de vraag of AHA- en BHA-exfolianten de werking van retinol zouden 'deactiveren' of verminderen. En is het bijvoorbeeld verstandig om retinol in dezelfde routine te gebruiken als vitamine C? Is de combinatie van retinol met niacinamide veilig?

Zoals altijd, vertrouwen wij op de wetenschap voor de feiten.

Wat kan ik niet combineren met retinol?

Alleen wanneer je meerdere retinol-producten (of vormen van retinoïden) samen gebruikt, dien je voorzichtig te zijn. Hiermee bedoelen we ook de op recept verkrijgbare, sterkere retinol-producten. Hoewel het geen kwaad kan om ze te combineren, zou je wel rekening moeten houden met een verhoogde kans op huidirritatie of gevoeligheid.

Kun je retinol in dezelfde routine gebruiken als andere actieve ingrediënten?

Ja. Er is geen enkel onderzoek dat aantoont dat retinol minder actief wordt door de combinatie met zure ingrediënten. Maar er is genoeg onderzoek dat het tegendeel aantoont. Cosmetische wetenschappers die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling van retinol-formules zijn er snel bij om dit te weerleggen, en we hebben veel rondgevraagd! We gaan het onderzoeken, ingrediënt per ingrediënt.


Wat kun je combineren met retinol

Kun je retinol combineren met AHA- of BHA-exfolianten?

Laten we bekijken of je AHA-exfolianten, zoals amandelzuur of glycolzuur, kunt combineren met retinol. Tegelijkertijd bespreken we BHA-exfolianten, zoals salicylzuur.

Er is geen onderzoek dat aantoont dat AHA- of BHA-exfolianten de effectiviteit van retinol verminderen of deactiveren wanneer je ze in dezelfde routine gebruikt. Sterker nog, vaak wanneer we een opmerking zien zoals "retinol niet combineren met AHA- of BHA-exfolianten", blijkt het niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Het blijft nog steeds één van de mythes die zo vaak herhaald worden, dat zelfs dermatologen het geloven.

De bewering dat retinol niet samen zou kunnen met AHA- of BHA-exfolianten begon met een misverstand over hoe huidverzorgingsingrediënten samenwerken en hoe elk ingrediënt de structuur van de huid beïnvloedt. Dus laten we hier eens wat dieper op ingaan...

Heeft de pH-waarde van AHA of BHA effect op de effectiviteit van retinol?

Deze verwarring is ontstaan door zorgen over de zuurtegraad van AHA en BHA die de pH van de huid zou verlagen, waardoor retinol niet goed werkzaam zou zijn.

De redenering hierachter is dat de pH-waarde van de huid onder 5,5 tot 6 dan een enzym bevat dat niet langer in staat is om retinol om te zetten in zijn actieve vorm, retinoïnezuur. Dit is gebaseerd op een veronderstelling dat het gebruik van AHA en BHA de pH-waarde van de huid zou verlagen, maar dat gebeurt niet. Net als veel andere geruchten, is ook deze ontstaan vanwege een verkeerde interpretatie van het onderzoek.

Slechts één onderzoek (uit 1999) benoemt het hierboven beschreven probleem, maar het is om de volgende redenen geen geloofwaardige bron:

  • Het onderzoek werd niet uitgevoerd op normale menselijke eiwitten of een gezonde, intacte huid (in plaats daarvan een mengsel van dierlijke en menselijke eiwitten, en het probleem van de pH-relatie ontstond pas toen er een bijproduct van vetzuur aan de mix werd toegevoegd).
  • Om de zaken nog ingewikkelder te maken, zegt het onderzoek: "er werd geen duidelijk optimaal [pH-bereik] waargenomen wanneer de test zonder [bijproduct van vetzuur] werd uitgevoerd."
  • Het werd alleen gebruikt om te vergelijken hoe de dierlijke en menselijke huid de van nature in de huid aanwezige vorm van vitamine A metaboliseert. Het ging verder niet over hoe plaatselijk aangebrachte vitamine A (retinol) de huid ten goede komt. Vitamine A in huidverzorging werkt niet als een gezondheidssupplement voor het lichaam.
  • Retinol is een vaste stof die moet worden opgelost in een draagolie. Het is dus een waterloos ingrediënt. Door zijn samenstelling hoeft er geen rekening te worden gehouden met de pH-waarde, zelfs niet wanneer er zure ingrediënten aan worden toegevoegd, aangezien er geen pH-waarde kan worden vastgesteld in een product zonder water!

Ook moet worden opgemerkt dat de pH-beperkingen van de studie uit 1999 sindsdien niet meer door onderzoek zijn opgemerkt.

Maar werkt retinol beter als je niet exfolieert?

In het kort, nee. Onderzoek wijst uit dat retinol in combinatie met exfolianten (zoals AHA's) helpt pigmentvlekken te vervagen en de resultaten van beide ingrediënten verbetert. We raden met name de 6% Mandelic + 2% Lactic Acid AHA Liquid Exfoliantaan in combinatie met je favoriete retinol om huidverkleuring tegen te gaan en fijne lijntjes en rimpels zichtbaar te verminderen.

De bewering dat de pH-waarde van je huid zure huidverzorgingsproducten zou neutraliseren, is een misvatting. Een neutrale pH-waarde is 7, maar onze huid is van nature zuurder - zelfs meer dan gedacht in het onderzoek dat vaak wordt aangehaald. Vandaag de dag blijkt uit vele onderzoeken dat de pH van de huid eigenlijk schommelt tussen 4.7 en 5. Betekent dit dat we de pH-waarde van onze huid moeten laten stijgen om retinol te kunnen gebruiken? Natuurlijk niet! Onderzoek heeft uitgewezen dat retinol werkt wanneer het op de huid wordt aangebracht, en dat het werkt bij de van nature zure pH-waarde van de huid.

Heeft retinol exfoliërende eigenschappen?

Sommige mensen beweren dat retinol je huid exfolieert en dat je het dus niet moet combineren met een AHA- of BHA-exfoliant. Maar de waarheid is dat deze ingrediënten op hele verschillende manieren werken. Eenvoudig gezegd:

  • Retinol is een antioxidant en een belangrijk celcommunicerend ingrediënt. Wanneer het wordt opgenomen in de huid, "vertelt" het de cellen als het ware om gezondere, jongere cellen aan te maken en de aanmaak van die cellen te stimuleren.
  • Het stimuleert de celvernieuwing vanuit de diepere lagen naar boven - niet in de bovenste lagen. In de bovenste lagen werken AHA en BHA om de huid te helpen met het verwijderen van dode cellen.
  • Zowel vrij verkrijgbare als alleen op recept verkrijgbare retinol-producten kunnen soms schilfering en vervelling veroorzaken. Maar schilferige huid betekent niet geëxfolieerde huid, zowel van retinol als van chemische exfolianten. Schilferen is niets anders dan een teken van een geïrriteerde huid. Als het blijft aanhouden bij gebruik van retinol (of een andere formule) is dat een teken om het gebruik af te bouwen of te stoppen.

Kun je retinol en vitamine C samen gebruiken?

Vitamine C(ascorbinezuur en afgeleiden) is een ander ingrediënt waarvan ons vaak wordt verteld dat we het niet tegelijk met retinol moeten gebruiken. Ook hier gaat het om een foutieve bewering die is ontstaan door een pH/zuurgraad-kwestie.

De waarheid: vitamine C (afhankelijk van de vorm) blijft stabiel bij een lage (zure) of geen pH. We weten dat retinol goed werkt in een zure omgeving en dat de pH van onze huid van nature zuur is. Gebaseerd op wat onderzoek heeft laten zien, is er geen probleem met het combineren van vitamine C en retinol.

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het combineren van vitaminen de beste resultaten geeft. Het combineren van retinol (vitamine A) met vitamine C is een perfecte manier om je huid te beschermen tegen vrije radicalen (voor overdag geldt altijd: eindig met een SPF 30 of hoger). Op deze manier verbetert vitamine C zelfs de werking van retinol. Het bestrijdt vrije radicalen, dit beschermt retinol van oxidatie wanneer het de huid binnendringt, waardoor de anti-aging-voordelen alleen maar toenemen.

Kun je niacinamide en retinol samen gebruiken?

Retinol en niacinamide kunnen samen voor indrukwekkende resultaten zorgen. Veel dermatologen raden deze combinatie aan omdat niacinamide kalmeert, terwijl retinol rimpels vermindert. Onderzoek toont aan dat deze twee ingrediënten goed samenwerken om tekenen van huidveroudering te verminderen en tegelijkertijd vergrote poriën en ongelijkmatige teint aanpakken.

Mag je retinol overdag gebruiken?

Retinol veroorzaakt niet dezelfde gevoeligheid voor daglicht zoals de meer actieve, op recept verkrijgbare vormen van vitamine A. Toch adviseren we altijd het gebruik van een dagcrème met SPF 30 of hoger, of het nou bewolkt is of niet. Onderzoek toont aan dat de combinatie van retinol en vitamine C goed werkt onder een dagcrème met SPF om de huid te beschermen tegen uv-stralen. En dat de vitamines A, C en E, zelfs gecombineerd, ook stabiel en effectief blijven onder een SPF-product.

Onderzoek toont ook aan dat de combinatie van vitamine A en E stabiel blijft bij blootstelling aan uv-stralen en in combinatie met een SPF-product, net als pure vitamine A bij gebruik alleen. Dat is het perfecte bewijs van de stabiliteit van retinol in combinatie met een zonnefilter.

Antioxidanten en SPF vormen de perfecte verdediging tegen rimpels, een ongelijkmatige teint, verlies van stevigheid en pigmentvlekken. Voor het beste resultaat, raden we altijd aan om huidverzorging te gebruiken die rijk is aan antioxidanten, zowel 's ochtends als 's avonds.

Geraadpleegde bronnen:

1. ‌Italian Journal of Dermatology and Venereology, oktober 2020, pagina's 676-679‌
2. Clinics in Dermatology, april 2019, e-Publicatie
3. International Journal of Cosmetic Science, februari 2017, pagina's 56-65
4. Journal of Cosmetic Dermatology, maart 2016, pagina's 49-57
5. Journal of Drugs in Dermatology, maart 2015, pagina 271–280
6. Dermatology, mei 2014, pagina's 314-325
7. ‌Toxicological Research, maart 2010, pagina's 61-66‌
8. ‌The Journal of Pathology, januari 2007, pagina's 241-251‌
9. Clinical Interventions in Aging, december 2006, pagina's 327-348

Gerelateerde artikelen

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

-15%
Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen
-15%
Droge huid
-15%
Gecombineerde huid, Vette huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.