Melkzuur: wat is het & wat doet het voor je huid?

Lactic acid

Wat is melkzuur?

Melkzuur is een huidverzorgingsingrediënt waar je snel resultaat van zult zien, wanneer je het gebruikt in een goed samengestelde exfoliant (1). Bij gebruikt in een formule met een juiste pH-waarde (of je de peeling nu op je huid wilt laten zitten óf dat je een krachtige peeling na enkele minuten weer afspoelt), melkzuur verwijdert op milde wijze droge, dode huidcellenvan het oppervlak (2).

Als je een afspoelbare peeling gebruikt met melkzuur voor je huid, doe dat dan eens per week of om de week. Breng de peeling aan op een schone huid, laat dit gedurende de aangegeven tijd intrekken, spoel af en vervolg met de rest van je routine.

Deze dode huidcellen worden vanzelf van je huid afgescheiden als je jong bent, maar zonneschade, veroudering en bepaalde huidproblemen kunnen dit proces vertragen of stopzetten - dit leidt tot een opeenhoping van dode huidcellen en een doffe teint. Regelmatig gebruik van een alphahydroxyzuur (AHA) zoals bijvoorbeeld melkzuur, kan dit omdraaien.

Melkzuur voordelen

Zoals hierboven genoemd, zijn de voordelen van het gebruik van melkzuur op je gezicht talrijk. Het is een van de meest onderzochte AHA's, na glycolzuur. Onderzoek heeft uitgewezen dat...

  • Melkzuur (zoals bijvoorbeeld natriumlactaat) onderdeel is van een natuurlijke vochtinbrenger in je huid, ook wel NMF genoemd. Het is hydraterend, heeft een unieke structuur en heeft waterbindende eigenschappen (1).
  • Wat zijn de effecten van melkzuur op hyperpigmentatie? Concentraties tussen de 5 en 10% helpen huidverkleuringen te vervagen, door het vervellen en vernieuwen van huidcellen aan het huidoppervlak te verstellen - die kunnen zorgen voor een opeenhoping van overtollig pigment (1, 2).
  • Het vervaagt huidverkleuringen en dit geldt ook voor littekentjes na puistjes en overtollig melanine in de huid (ook wel: huidpigment) en het helpt om roze-tot-rode littekentjes na puistjes te verminderen (4). Ontdek waarom een AHA-exfoliant met melkzuur veilig is om te gebruiken tijdens je zwangerschap.
  • Verschillende onderzoeken met mensen laten zien dat een hoeveelheid tussen de 8 - 12%, tekenen van zonneschade, fijne lijntjes, rimpels en ruwe textuur verbetert (1, 2).
  • Omdat melkzuur de huidbarrière versterkt door je huid aan te moedigen om meer ceramiden aan te maken (een belangrijk component voor een gezonde huid) wordt het vaak aangeraden voor een gevoelige huid, maar iedereen kan in feite een product met melkzuur gebruiken (5).
  • Een feit dat weinig wordt besproken is dat melkzuur ook een antioxidant is; het kan zware metalen - die je misschien in water aanwezig kunnen zijn - de kop indrukken, om te voorkomen dat ze gezonde huidcellen aantasten en collageen-afbrekende enzymen vrijmaken (2, 6, 9).
  • Melkzuur is ook van grote invloed op het microbioom in je huid en helpt de huidbarrière te versterken, dit komt door de positieve wisselwerking met een neuropeptide in het huidoppervlak die ook wel bekend staat als Substantie P - dit resulteert in een snelle verspreiding van signalen dat je huid gestrest is (2, 7).

Wat is een melkzuur-serum?

Sommige mensen gebruiken liever een serum met melkzuur. Deze formules zijn sterker dan je 'gewone' producten, omdat ze melkzuur combineren met andere exfoliërende zuren. Zulke serums worden soms ook gezien als peelings, kunnen perfect zijn voor geavanceerde huidproblemen. Bijvoorbeeld, een melkzuur-serum dat 10% of meer van melkzuur bevat zal meer resultaat hebben op een oneffen huidteint, huidverkleuringen en rimpels (8).

Hoe gebruik je melkzuur op je gezicht?

De AHA-exfoliant in je routine breng je een of tweemaal daags aan, na je reiniger en toner. Vervolg na het aanbrengen met andere leave-on-producten, eindig bijvoorbeeld met een zonnebrand voor gedurende de dag en een nachtcrème - waar nodig - voor 's avonds.

Melkzuur-exfolianten

Het is goed om te wisselen tussen verschillende soorten exfolianten als dit het beste werkt voor je. Je kunt ook experimenteren met het aanbrengen van lagen van verschillende soorten exfolianten, dit kan vooral helpen bij grove, verstopte poriën en een droge huid. Herstel textuur en teint met deze unieke mix van amandelzuur en melkzuur, wat op milde wijze werkt op het huidoppervlak om glow, fijne lijntjes en de huidbarrière te verbeteren.

Een noot: melkzuur kan worden gewonnen van melkproducten, via fermentatie of uit het lab, dit betekent dat het synthetisch is. Onderzoek laat zien dat de synthetische vorm nét zo effectief is als de natuurlijke vorm én in tegenstelling tot de varianten afkomstig van melk, is de synthetische versie vegan (9).

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Bronnen:

1. International Journal of Dermatology, March 2019, ePublication
2. Molecules, April 2018, ePublication Journal of the American Dental Association, April 2016, pages 255-263
4. Cutis, January 2016, pages E9-E11
5. Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, July 2018, pages 491-497
6. Indian Journal of Dermatology, mei-juni 2006, pagina's 16-22
7. International Journal of Cosmetic Science, June 2020, pages 116-126 Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, November 2010, pages 135-142
9. International Journal of Dermatology, September 2018, ePublication

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.