Speciale oogcrème: wel of niet nodig?

Huidveroudering is vaak het eerst zichtbaar rond de ogen. Een goede huidverzorging op die plekken is daarom onmisbaar. Je hoeft echter lang niet altijd een speciale oogcrème te gebruiken.

Oogcrèmes worden vaak gepresenteerd als 'speciaal' voor de gevoelige, dunne huid rond de ogen. Merken beweren je af te helpen van wallen, donkere kringen en een verslapte huid, maar oogcrèmes zijn geen tovermiddel. Zo bevatten ze vaak geen zonnefilter en voelen ze vaak dik en zwaar aan. Deze dikke oogcrèmes kunnen ervoor zorgen dat je concealer en foundation in de lijntjes rond je ogen trekken, waardoor je rimpels alleen maar zichtbaarder worden.

Dunner en gevoeliger

De huid rond de ogen is dunner en gevoeliger dan de rest van je gezicht. Dat betekent niet dat je een ander product nodig hebt rond je ogen. Je hele gezicht (en dus ook de huid rond je ogen) heeft baat bij milde, geurstofvrije producten. Deze moeten bestaan uit antioxidanten, celcommunicerende en huidherstellende ingrediënten. Ze maken de huidcellen gezonder, bouwen collageen op, maken verkleuringen lichter en herstellen de huidbarrière.

Als je al een milde, effectieve dag- of nachtcrème of een serum gebruikt, is dat product ook perfect voor de huid rond je ogen, mits je daar hetzelfde huidtype hebt als op de rest van je gezicht.

Droge huid rond de ogen

Is de huid rond je ogen droger, dan heb je op die plek een meer verzachtende formule nodig. Dan kan een speciale oogcrème wél een waardevolle aanvulling zijn.

Wallen en donkere kringen

Heb je last van wallen doordat de vetcellen onder je ogen zijn gezakt, dan is er geen crème die daar iets aan kan doen. Als je wallen hebt omdat je vocht vasthoudt of omdat je te weinig hebt geslapen, kan een kalmerende crème rond de ogen helpen. Om echt effect te bereiken, moet je bijvoorbeeld ook meer slapen, minder alcohol drinken en minder zout eten.

Als gezwollen oogleden een gevolg zijn van huidirritatie en schade door de zon, dan kan een goede oogcrème de huid herstellen.

Donkere kringen zijn ook te bestrijden. Gebruik voor de huid rond de ogen overdag altijd een (oog)crème met zonnefilter. Zowel overdag als ’s nachts moet een oogcrème bestaan uit ingrediënten die de aanmaak van melanine afremmen. Dit zorgt voor een betere huidkleur en kan een verbluffend verschil maken.

Verslapte huid en/of rimpels

In het geval van een verslapte huid of rimpels, is een goede gezichtscrème net zo goed voor de huid rond de ogen als voor de rest van het gezicht. Blijf wel realistisch: een crème kan de huid enigszins strakker en steviger maken, maar zal de huid rond je ogen nooit kunnen liften.

Het belang van de verpakking

Een verpakking, van welke crème dan ook, hoort altijd licht- en luchtdicht te zijn. Komt het product in aanraking met licht en lucht, dan vermindert de werkzaamheid van de ingrediënten. Gebruik dus nooit huidverzorgingsproducten uit een potje.

SPF is het toverwoord

Het is absoluut noodzaak om je huid dagelijks te beschermen tegen de zon. Dit geldt zeer zeker ook voor de huid rond de ogen. Helemaal als je last hebt van gezwollen oogleden, donkere kringen of een slappe huid: allemaal problemen die verergeren als je onbeschermd naar buiten gaat. Gebruik rond de ogen altijd een crème met een SPF van minimaal 30, die alleen zinkoxide en/of titaniumdioxide bevat. Niet omdat synthetische ingrediënten niet werken, maar omdat deze wat vaker lichte huidirritaties veroorzaken. Ook bieden minerale zonnefilters direct na het aanbrengen bescherming.

Gebruik je toch een (oog)crème zonder zonnefilter rond je ogen, zorg dan dat je over je crème een concealer en/of foundation draagt die wél minimaal SPF 30 bevat. Een zonnebril is een belangrijke extra beschermende factor.

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.