De perfecte zelf­bruining, zo doe je dat!

Zin in een zonnig kleurtje, maar wil je jouw huid liever niet blootstellen aan de gevaren van de zon? Met deze tips kan dat.

Zonloos bruin is veilig bruin

Het gebruik van een goede zelfbruiner is eigenlijk de enige manier om een mooi kleurtje te krijgen zonder je huid bloot te stellen aan de schadelijke UV-straling van de zon. Maar het kan in het begin best lastig zijn om daarmee een mooie, egale teint te krijgen. En op een gestreepte of oranje gevlekte huid zit je natuurlijk niet te wachten.

Voor je begint

 • Bijna alle zelfbruiners bevatten dihydroxyacetone (ook bekend als DHA) om de huid op een chemische wijze een kleurtje te geven. Hoe hoger de concentratie DHA, hoe donkerder het resultaat.
 • Veel nieuwe zelfbruiners combineren DHA met erythrulose. Het duurt iets langer voordat erythrulose werkt, maar het resultaat is dat je kleurtje veel langer blijft zitten.
 • Je lichaamschemie bepaalt hoe de kleur er op jouw huid uitziet. Dat het kleurtje van de zelfbruiner er bij je vriendin heel natuurlijk uitziet, wil daarom niet zeggen dat deze hetzelfde resultaat zal geven op jouw huid.
 • Je moet geduld hebben. Het van top tot teen aanbrengen kost je minstens een half uur. En het kan wel een paar uur duren voor je resultaat ziet.
 • Huidverzorgingsproducten zoals AHA’s en BHA’s, scrubs, voorgeschreven retinol en producten met benzoylperoxide kunnen het resultaat beïnvloeden. Sommige van deze producten kunnen zelfs kleur verwijderen door het exfoliëren (=afschilferen) van dode huidcellen aan de huidoppervlakte. Gebruik deze daarom liever niet vlak voordat je een zelfbruiner wilt aanbrengen, en zeker niet nadat je een zelfbruiner hebt aangebracht. Een paar dagen exfoliëren vóórdat je een zelfbruiner gaat gebruik is wel een goed idee om je huid gladder te maken.
 • Begin met een licht kleurende zelfbruiner. Eventuele foutjes zijn dan minder opvallend en eenvoudiger te corrigeren.

Tips voor een perfecte zelfbruining

 • Breng de zelfbruiner ‘s avonds aan, maar gun het product genoeg tijd om te drogen voor je naar bed gaat en wacht minstens vijftien minuten voordat je je aankleedt.
 • Exfolieer een aantal dagen voorafgaand aan het aanbrengen van een zelfbruiner, want deze brengen makkelijker aan op een gladde huid, plus je krijgt een mooier egaal resultaat. Zowel Paula’s Choice 2% BHA Body Spot Exfoliant als Resist Skin Revealing 10% AHA Body Lotion kunnen daarvoor dagelijks worden gebruikt. Breng géén exfoliant aan ná een zelfbruiner, dan vervaagt de kleur of wordt vlekkerig.
 • Droog je na het douchen grondig af en breng een dun laagje nachtcrème of  body lotion (zonder AHA of BHA) aan op die delen van je lichaam waar je de zelfbruiner gaat gebruiken. Op die manier kun je de zelfbruiner daarna gemakkelijker uitsmeren. Extra crème of body lotion op je enkels, knieën en ellebogen voorkomt dat die delen van de huid vlekkerig worden.
 • De meest mensen brengen de zelfbruiner volledig naakt aan. Je kunt bijvoorbeeld ook een oud badpak aantrekken om te bepalen waar je bruin wilt worden en waar niet. Hoe dan ook, bedenk goed waar je kleurtje moet beginnen en eindigen. Stop je bij je enkels of ga je helemaal door tot je tenen?
 • Draag plastic handschoenen, gebruik een speciale handschoen voor selftanners of was je handen om de paar minuten om bruine handpalmen te voorkomen.

Wat als er tóch iets mis gaat?

 • Gebruik een nagelborsteltje om zelfbruiner van de nagelriemen en de gedeelten tussen de vingers te verwijderen. Je kunt ook een wattenstaafje en wat reiniger, oogmake-upremover of nagellakremover gebruiken.
 • Als je toch donkere of gevlekte huiddelen hebt van de zelfbruiner, gebruik op die plaatsen dan een exfoliant zoals Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid. Exfolieer die delen de volgende ochtend nogmaals met een nat washandje en weg zijn de strepen!

Tot slot

Bovenstaande tips helpen je om een natuurlijk uitziend kleurtje te krijgen. Het is echter geen garantie voor een goed resultaat. Dat blijft een kwestie van experimenteren. We raden je dringend aan in ieder geval niet te veel zelfbruiner aan te brengen. Niemand wil er als een sinaasappel uitzien. En voor een mooie huid is een kleurtje niet noodzakelijk.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.