Streeploos bruin worden met zelf­bruiners

Mensen zien er vaak stralender en gezonder uit met een kleurtje. Maar hoewel een zongebruinde teint er prachtig uit kan zien, is UV-straling schadelijk voor je huid. Een zelfbruiner bied uitkomst om toch die stralende teint te krijgen, kleine imperfecties te verhullen en zelfs cellulitis minder zichtbaar te maken.

Helaas is een streeploos, natuurlijk uitziend kleurtje van een zelfbruiner niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. De volgende stappen bereiden je huid voor op de perfecte teint.

1. Exfolieer. Verwijder dode huidcellen van lichaam en gezicht, door je huid onder de douche te exfoliëren met een washandje. Gebruik daarna een AHA- of BHA-exfoliant, die je aanbrengt op een droge huid. Begin hiermee enkele dagen voordat je de zelfbruiner gaat aanbrengen. Herhaal dit elke dag, totdat je de zelfbruiner aanbrengt.

AHA is goed voor een normale tot droge, door de zon beschadigde huid. Heb je een normale tot vette huid die snel last heeft van puistjes? Gebruik dan een BHA-exfoliant. Voor het exfoliëren van je lichaam heeft Paula's Choice de Resist Skin Revealing 10% AHA Body Lotion of 2% BHA Body Spot Exfoliant. Gebruik voor je gezicht Resist Pore Refining 2% BHA Treatment of Paula's Choice Resist Daily Smoothing Treatment met 5% AHA.

2. Scheer je een dag van tevoren. En niet direct ervoor. Zo voorkom je dat piepkleine druppeltjes zelfbruiner zich gaan ophopen in de poriën (of eigenlijk haarzakjes) van de geschoren haartjes.

Scheer je ook niet vlak nadat je zelfbruiner hebt aangebracht, want dan houdt je kleurtje minder lang; scheren is namelijk ook een manier om de buitenste huidlaag te exfoliëren.

3. Gebruik dag-/nachtcrème. Breng een laagje dag-, nachtcrème of lotion aan op de drogere (schone) huid en de huiddelen waar dode huidcellen zich snel ophopen (enkels, knieën, hielen en ellebogen). Hiermee voorkom je dat deze delen meer zelfbruiner absorberen dan de rest van je lichaam, waardoor vlekken ontstaan.

4. Bedenk waar je kleurtje moet beginnen en eindigen. Denk van tevoren na over je kleding en schoenen. Zorg dat alle zichtbare huiddelen gelijkmatig bedekt zijn met de zelfbruiner.

Belangrijke tips voor het aanbrengen van zelfbruiner

Neem ruim de tijd. Zelfbruiners doen er soms enkele uren over om hun uiteindelijke kleur te ontwikkelen. Neem de tijd om te zien of je huiddelen hebt overgeslagen of strepen hebt gemaakt. Wacht minimaal een kwartier voordat je je aankleedt of naar bed gaat, zodat er geen vlekken in je kleding of beddengoed komen.

Was om de paar minuten je handen. Doe je dit niet, dan kun je oranje handpalmen en nagelriemen krijgen. Tip: smeer je handen en de binnenkant van je polsen in met lotion, aangezien ze tijdens het aanbrengen voortdurend in contact komen met de zelfbruiner, of draag handschoenen.

Creëer een overtuigende kleur. Bepaalde huiddelen zien vrijwel nooit zon (zoals de binnenkant van je armen). Dat effect kun je nabootsen door op die huiddelen een verdund laagje zelfbruiner aan te brengen. Tip: houd in de gaten welke huiddelen de meeste kleur van de zelfbruiner absorberen. Bij sommige mensen worden de benen het donkerst; bij anderen de hals of het gezicht. Als je weet hoe dat bij jou werkt, kun je het aanbrengen van zelfbruiner de volgende keer perfectioneren.

Zelfbruiner aanbrengen op je rug? Vraag hulp aan een vriendin of partner, of gebruik een applicator.

Houd de huid minimaal 6 uur na het aanbrengen van zelfbruiner droog. Zo blijft je kleurtje langer zitten.

Oplossingen als er iets misgaat met je zelfbruiner

  • Als je het moeilijk vindt om een gelijkmatige kleur rond je neus, ogen, oren, haarlijn en lippen te creëren, breng dan een dun laagje zelfbruiner aan met behulp van een wattenstaafje.
  • Ben je bang om puistjes te krijgen van je zelfbruiner? Probeer dan een zelfbruinend concentraat, dat je toevoegt aan je eigen serum of dag-/nachtcrème. Ander voordeel: met een concentraat kun je precies de kleur creëren die jij wilt, afhankelijk van hoeveel druppels je gebruikt.
  • Het kan heel moeilijk zijn om een natuurlijk uitziende kleur te creëren op je handen. Breng een zelfbruiner aan zoals je een dag-/nachtcrème op je handen smeert en veeg direct daarna je handpalmen goed af aan een vochtig washandje met wat zeep of aan een reinigingsdoekje.
  • Zorg dat je een nagelborsteltje of nagellakremover hebt klaarliggen om zelfbruiner van je nagelriemen te halen. Vergeet die van je tenen niet.
  • Reinig de huid tussen je vingers zorgvuldig met make-up-remover om te voorkomen dat de huid daar donkerder wordt.
  • Als je donkere strepen of vlekken krijgt, exfolieer die dan met een nat washandje of Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid. De volgende dag heb je een egalere teint.
  • Exfolianten, retinoïden (zoals retinol) en het plaatselijk aan te brengen desinfecterende middelen kunnen een negatieve invloed hebben op de houdbaarheid van je kleurtje. Je kunt overwegen ze minder te gebruiken in de dagen nadat je een zelfbruiner hebt aangebracht. Gebruik dergelijke producten in ieder geval niet op dezelfde dag dat je een zelfbruiner hebt aangebracht.

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.