Welk percentage retinol is het best voor mijn huid?

Retinol is een bewezen krachtig ingrediënt tegen huidveroudering. Het kan een groot verschil maken, ongeacht je huidtype. Maar welk percentage retinol moet je dan kiezen? Hoeveel retinol je huid nodig heeft, hangt af van je huidprobleem en hoe goed je huid dit unieke ingrediënt kan verdragen. Dit laatste – de tolerantie van je huid – is iets waar je alleen maar achter kunt komen door te experimenteren met verschillende sterktes, manieren van aanbrengen en hoevaak je retinol gebruikt. Zo kun je nagaan wat het resultaat daarvan op je huid is.

Shop retinol

Welk percentage retinol heb ik nodig?

Hou er rekening mee dat, ongeacht het percentage retinol, huidverzorging niet stopt bij één ingrediënt. Er is niet één ingrediënt dat alles kan. Een goede huidverzorgingsroutine bestaat uit een reeks super-ingrediënten, zoals antioxidanten en huidherstellende en celcommunicerende ingrediënten.

Producten met een lagere sterkte retinol: 0.01% tot 0.03%

Ondanks de reputatie die retinol heeft als hét ingrediënt tegen huidveroudering, kan het verschillen hoe je huid erop reageert. Gelukkig kunnen verreweg de meeste mensen in ieder geval profiteren van de voordelen van producten met minder hoge percentages retinol. Vooral wanneer het dagelijks wordt aangebracht.

Welke resultaten kun je verwachten?

Misschien verbaast het je, maar zelfs lagere percentages retinol kunnen een groot verschil maken voor je huid. Er is wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat percentages vanaf 0,01% retinol zichtbaar effectief zijn tegen meerdere tekenen van huidveroudering. Het verkleint daarnaast vergrote poriën en verbetert het, in algemene zin, de gezondheid van je huid. Omdat retinolproducten van Paula’s Choice daarnaast een mix van goede ingrediënten bevatten, zoals antioxidanten, peptiden en hydraterende ingrediënten, zul je met deze producten nog meer resultaat zien.

Onderzoek toont aan dat ook lagere percentages retinol in combinatie met andere antioxidanten je huid helpen om schade door omgevingsfactoren tegen te gaan. Overdag doe je dit natuurlijk altijd in combinatie met een dagcrème met een breedspectrum SPF van 30 of hoger.

Dit zijn Paula’s Choice-producten met een lager percentage retinol. Afhankelijk van je toleratie en/of je huidprobleem, kun je deze afwisselen of in laagjes aanbrengen met onze producten met hogere percentages retinol.

Deze producten met lagere percentages retinol zijn ook ideaal om te combineren met producten voor een specifiek huidprobleem, zoals boosters of treatments.

Resist Barrier Repair Moisturizer

Skin Recovery Serum

PC4Men Moisturiser

Producten met een gemiddeld percentage retinol: 0.03% tot 0.2%

Als je te maken hebt met een hardnekkig huidprobleem, zoals een oneffen huidteint, een zichtbaar minder stevige huid of hardnekkige bobbeltjes en oneffenheden, dan kun je een product met een hoger percentage retinol toevoegen aan je routine (denk bijvoorbeeld aan percentages tussen de 0.03% en 0.2% retinol). Dit kun je bijvoorbeeld doen door het twee tot drie avonden per week toe te voegen aan je avondroutine. Zoals eerder gezegd: hoe vaak je een product met retinol kunt gebruiken, is erg afhankelijk van hoe je huid erop reageert.

Welke resultaten kun je verwachten?

Wat hogere percentages retinol (0,03% tot 0,2%) zijn vaak effectiever dan lagere percentages, dus zul je sneller resultaat zien.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat retinol-concentraties van 0.04% en hoger de zichtbare effecten van milieuschade en het zichtbaar verdunnen van je huid tegen kunnen gaan. Een gepubliceerd onderzoek uit 2015 bevestigt - zoals eerdere studies al aantoonde - dat retinol indrukwekkende resultaten kan geven. Zo kan 0,1% retinol na acht weken gebruik, meerdere tekenen van huidveroudering verbeteren. Deze resultaten worden verdubbeld zodra je retinol een jaar gebruikt. Wat vooral naar voren kwam was de opmerkelijke toename van hyaluronzuur en collageen.

Paula’s Choice heeft verschillende formules met hogere percentages retinol, zowel voor je gezicht als je lichaam.

Skin Balancing Serum

Resist Anti-Aging Retinol Serum

Clinical Ceramide-Enriched Moisturiser

Resist Intensive Repair Cream

Producten met een hoog percentage retinol: 0.3% tot 1%

Voor sommigen zullen lagere percentages retinol niet het gewenste effect geven. Vooral niet als je hardnekkige huidproblemen hebt, zoals diepe rimpels en een oneffen huidteint. Als dat zo is, kun je een product met een hoger percentage retinol proberen. Deze producten bevatten tussen de 0,3% en 1% retinol. Het sterkste retinol-product dat wij in onze collecties heben is het 1% Retinol Treatment en de 1% Retinol Booster.

Welke resultaten kun je verwachten?

Hogere percentages retinol zorgen snel voor drastische resultaten, met name bij huidproblemen waarvoor een lager percentage retinol niet toereikend was.

Clinical 1% Retinol Treatment

Resist 1% Retinol Booster

Clinical 0.3% Retinol + 2% Bakuchiol Treatment

Hoe vaak moet ik retinol gebruiken?

Hoe vaak je retinol moet aanbrengen hangt af van het product dat je gebruikt en in hoeverre je huid al gewend is aan retinol. Als je een formule met een lagere sterkte gebruikt, kun je in het begin je retinolproduct één of twee keer per dag aanbrengen. Als je producten gebruikt met een gemiddelde of hogere sterkte retinol, kun je beter wat voorzichtiger zijn. Als je deze producten net aan je routine hebt toegevoegd raden we je aan om ze in het begin niet vaker dan drie keer per week te gebruiken. Houd in de gaten hoe je huid hier op reageert. Als je geen huidirritatie of overgevoeligheid ervaart, kun je je retinolproducten vaker gebruiken. Verhoog het gebruik naar om de dag en als dit goed gaat, kun je het iedere dag gebruiken. Zoals bij veel andere huidverzorging, is het handig om te experimenteren met je retinolproduct en te kijken wat de beste gebruikswijze is voor je huid.

Kun je glycolzuur of salicylzuur combineren met retinol?

Een bekende misvatting over retinol is dat je het niet zou kunnen combineren met een AHA-exfoliant (glycolzuur) of een BHA-exfoliant (salycilzuur). In feite laat onderzoek het tegenovergestelde zien; de anti-aging-werking van retinol kan zichtbaar worden vergroot wanneer je het in de juiste hoeveelheden combineert met een AHA- of BHA-exfoliant.

Tip: Als je retinolproducten gebruikt met een gemiddeld of hoger percentage retinol, let dan goed op hoe je huid reageert wanneer je het in combinatie gebruikt met een AHA- of BHA-exfoliant. Als je huid niet reageert zoals je wilt, verminder dan de frequentie van gebruik totdat je de juiste balans voor jouw huid hebt gevonden.

Kies het juiste retinolproduct voor de behoefte van jouw huid

Met deze kennis over welke sterkte retinol je moet gebruiken voor jouw huidprobleem staat niets je meer in de weg om de resultaten te krijgen die je wilt. Vergeet daarbij niet om je huid elke dag te beschermen tegen uv-schade met een SPF hoger dan 30, zelfs als de zon niet schijnt.

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

NIEUWE
LOOK
Alle huidtypen
Alle huidtypen
-15%
Gecombineerde huid, Vette huid
-15%
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.