Wat zijn witte vlekken op de huid en kun je er tegen doen?

Wat je kunt doen aan tekenen van huidveroudering op je lichaam

We zijn vaak vooral gericht op zonneschade in ons gezicht, maar we zouden ons eigenlijk ook zorgen moeten maken over de schade die de zon kan veroorzaken op onze lichaamshuid. Als je na het zonnen witte vlekken op je huid ziet - of andere tekenen van zonneschade - dan is dít wat je moet weten en niet geheel onbelangrijk: wat kun je eraan doen?

Wat zijn witte vlekken op de huid?

Van donkere pigmentvlekken hebben we allemaal weleens gehoord, maar witte vlekjes zijn minder bekend. Witte vlekken zijn lichte plekjes door te weinig pigment in je huid (in tegenstelling tot bruine vlekjes waarbij je huid te veel pigment aanmaakt).

Hoe ontstaan witte pigmentvlekken?

Een tekort aan pigment kan verschillende oorzaken hebben, zoals littekens, beschadiging of een aandoening als vitiligo. Witte vlekjes komen vaak voor op je armen of benen, dit zijn lichaamsdelen die veel in aanraking komen met uv-straling.

Hoewel witte vlekjes - klein of groot - eruit zien als iets om je zorgen over te maken, zijn ze relatief onschuldig. Helaas kun je niets doen om ze te laten verdwijnen. Er is simpelweg geen manier om pigment dat weg is weer terug te krijgen. Wat je wél kunt doen, is voorkomen dat je nog meer witte vlekjes krijgt. Dit doe je door consequent een breedspectrum zonnefilter (minimaal SPF 30) te gebruiken. Daarnaast kun je andere voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het dragen van uv-werende kleding en het belangrijkst: nóóit gaan zonnen.

Witte vlekjes camoufleren

Je kunt proberen de witte vlekken te camoufleren door een zelfbruiner te gebruiken. In dat geval breng je de zelfbruiner alleen aan op de witte vlekken. Gebruik een wattenstaafje of make-up-kwast om een kleine hoeveelheid zelfbruiner aan te brengen op de witte vlek. Wacht een paar uur en kijk hoe de kleur eruit ziet. Dit kun je eventueel herhalen om de kleur te behouden.

Wat zijn bruine vlekken op de huid?

In tegenstelling tot witte vlekken kun je aan bruine vlekken op de huid wel iets doen. Je kunt hier producten voor kopen bij een drogist, maar een dermatoloog kan je ook formules voorschrijven om iets aan de zichtbaarheid van pigmentvlekken te doen. Met de juiste behandeling kunnen ze zo goed als onzichtbaar worden.

Pigmentvlekken gaan meestal samen met andere tekenen van huidveroudering, zoals een doffe, grauwe huid. Je kunt de teint en structuur van je huid aanzienlijk verbeteren met een AHA-exfoliant of, als puistjes ook een rol spelen, een BHA-exfoliant. Dit zijn de snelste en mildste manieren om je huid er weer stralend uit te laten zien.

Wat te doen tegen witte vlekjes op de huid?

Bescherm je huid altijd tegen uv-stalen met een breedspectrum zonnefilter, het hele jaar door. Dit is essentieel als je je huid er egaler wilt laten uitzien. Het voorkomt het ontstaan van nieuwe pigmentvlekken.

Producten die ervoor zorgen dat je huid er stralender uitzien en ervoor zorgen dat pigmentvlekken minder zichtbaar worden, bevatten vitamine C, niacinamide en azelaïnezuur. Producten met deze ingrediënten kunnen los van elkaar, maar ook tegelijk gebruikt worden.

Het is belangrijk om te weten dat pigmentvlekken hardnekkig kunnen zijn. Het kan dus zijn dat je erachter komt (en er is onderzoek gedaan dat dit bevestigt) dat een combinatie van een goede huidverzorgingsroutine in combinatie met een behandeling bij een dermatoloog het best werkt. Deze combinatie bestaat vaak uit producten op recept, samen met bijvoorbeeld een reeks laserbehandelingen die gericht zijn op de dieper liggende oorzaak van pigmentvlekken.

Witte pigmentvlekken in het gezicht

Witte vlekjes komen ook voor op je gezicht. We hebben het net al even aangestipt: make-up is een manier om hiermee om te gaan, maar het liefst wil je op zoek naar een duurzame oplossing. Door regelmatig een product met actieve ingrediënten te gebruiken die huidverkleuringen aanpakt - zoals een formule met bakuchiol en niacinamide - vervagen de pigmentvlekjes in je gezicht. Retinol helpt veelal bij het herstel van het pigment in je gezicht. Gebruik aan het eind van je ochtendroutine altijd een dagcrème met een SPF van 30 of hoger, om te voorkomen dat er nieuwe verkleuringen ontstaan.

Kunnen witte pigmentvlekken verdwijnen?

Naast een product met actieve ingrediënten die we net hebben genoemd, is een fruitzuurpeeling effectief bij witte pigmentvlekken. Glucolzuur zorgt ervoor dat je huid gladder en zachter wordt. Je huid maakt namelijk nieuwe huidcellen aan, waardoor de witte vlekjes vervagen.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

VER­NIEUWDE
FORMULE
Alle huidtypen
Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen
Alle huidtypen
-15%
Normale huid, Droge huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.