Droge, gebarsten lippen: hoe je deze krijgt en hoe je er weer vanaf komt

Veel mensen hebben last van droge lippen. Lippen worden bedekt door een uitzonderlijk dun en transparant huidlaagje dat heel gevoelig is voor uitdroging (door o.a. weersinvloeden).  Daarom heeft bijna iedereen wat extra hulp nodig om de lippen glad te houden en vochtverlies tegen te gaan.

Lip and body treatment balm

Oorzaken droge lippen

Een van de belangrijkste oorzaken van droge lippen is schade door de zon. Ook als de zon niet fel schijnt en zelfs als het bewolkt is, hebben je lippen bescherming nodig tegen uv-straling. Als je snel last hebt van droge, gebarsten lippen, wees je er dan van bewust dat ook andere factoren hieraan kunnen bijdragen. Denk aan matte of langhoudende lipsticks, lippenbalsems met irriterende ingrediënten als parfum of menthol en bepaalde medicatie (bijvoorbeeld teveel inname van vitamine A of middelen tegen schimmelinfectie).

Hoe behandel je droge, gebarsten lippen?

Gebruik iedere dag een goede, verzachtende lippenbalsem, lipgloss of lipstick met een SPF van minimaal 30. Zonnefilters als titaniumdioxide, zinkoxide of avobenzone (butyl methoxydibenzoylmethaan) zijn essentieel. Ben je lang buiten, breng het product dan vaker aan. Gebruik ook ’s avonds een verzachtende lippenbalsem.

Likken

Als de lippen droog zijn, hebben veel mensen de neiging de lippen te likken. Hiermee maak je het probleem alleen maar erger. Speeksel beschadigt het dunne laagje huid dat de lippen bedekt. Zo kun je in een vicieuze cirkel belanden die leidt tot pijnlijke, schrale lippen.

Verslaafd aan lippenbalsem?

Er wordt weleens beweerd dat je lippen kunnen wennen of 'verslaafd' kunnen raken aan lippenbalsem. Dat is niet waar. Echter, gebruik je een balsem die irriterende ingrediënten bevat en/of niet genoeg verzachtend en herstellend is, dan blijven je lippen droog en worden deze alleen maar droger. Vermijd daarom producten met geurstoffen en/of irriterende ingrediënten als menthol, kamfer, pepermunt of citrus.

Over lippen

Lippen zien er rood uit vanwege de bloedvaten die vlak onder het ultradunne, transparante huidlaagje liggen. Als het extreem koud weer is of de lichaamstemperatuur sterk daalt, sluiten de bloedvaten in de lippen. Hierdoor neemt de zuurstoftoevoer af en kunnen ze blauw worden.

Lippen hebben nauwelijks talgklieren en geen zweetklieren. Het vochtverlies in de lippen is drie tot tien keer hoger dan in andere delen van het lichaam of gezicht. Samen met veranderingen in het klimaat (zoals droge lucht in de winter of wonen in een droog klimaat), krijg je hierdoor droge lippen.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.