Werp licht op donkere kringen

Er zijn honderden soorten oogcrèmes op de markt, en ze claimen allemaal dat ze donkere kringen en andere problemen rond de ogen oplossen, maar toch hebben we nog nooit van iemand gehoord dat die donkere kringen verdwenen door gebruik van een bepaald product. Zelfs de cosmeticabedrijven niet in hun eigen claims over de oogcrèmes die ze verkopen, anders zouden ze niet jaar na jaar met nieuwe producten komen. Als de bestaande producten zouden doen wat ze zeggen, waarom worden er dan steeds nieuwe ontwikkeld?

Wat veroorzaakt donkere kringen?

Donkere kringen worden veroorzaakt door verschillende factoren, en elke oorzaak moet je anders behandelen. Er bestaan jammer genoeg geen huidverzorgingsproducten waarmee je alle of ook maar de meeste oorzaken van donkere kringen weg kunt nemen. Dat is waarom product na product dat je hebt gebruikt om donkere kringen te verwijderen niet of nauwelijks effect heeft gehad. Lees hier wat wel en niet werkt.

Na grondig onderzoek en gesprekken met medische experts weet het onderzoeksteam van Paula’s Choice dat hoewel er absoluut dingen zijn die je tegen donkere kringen kunt doen, de oplossing niet in een potje zit waarop wonderbaarlijke dingen worden beloofd of waar een wonderingrediënt in zou zitten. Hieronder kun je lezen wat de oorzaken van dit veelvoorkomende cosmetische probleem zijn, en wat je er wel tegen kunt doen. Er zijn verscheidene factoren die donkere kringen kunnen veroorzaken of verergeren, waaronder:

 • Schade door de zon
 • Aderen en haarvaatjes die door een dunne huid heen zichtbaar zijn
 • Huidirritatie
 • Allergieën
 • Genetische aanleg voor een donkerdere huidskleur onder of rond de ogen
 • Natuurlijke schaduw die ontstaat door diepliggende ogen of een hangende huid
 • Achtergebleven droge, beschadigde huidcellen rond de ogen, waardoor licht slecht wordt gereflecteerd
 • Hoe zorg ik dat donkere kringen minder worden?

Hoewel de suggesties hieronder zeker de moeite waard zijn om eens te proberen, moet je je wel realiseren dat je vrijwel nooit helemaal van ze af kunt komen. Je kunt dan je donkere kringen camoufleren met een goede concealer en/of highlighter, en de huid rond je ogen kan er aanmerkelijk beter uitzien als je hem goed verzorgt.

 • Gebruik rond de ogen dagelijks een lichtgewicht dagcrème met een SPF van minimaal 30. Als je geen zonnefilter gebruikt kun je je huid niet tegen rimpels of overproductie van melanine beschermen, die donkere kringen erger maakt. Dit is een essentiële stap die je nooit mag overslaan.
 • Gebruik rond de ogen een zonnefilter met alleen zinkoxide en/of met titaniumdioxide als actieve ingrediënten. Andere actieve ingrediënten veroorzaken bij sommige mensen huidirritatie rond de ogen, waardoor donkere kringen erger kunnen worden.
 • Draag buiten altijd een zonnebril. Schade door de zon stimuleert de productie van melanine (de cellen in de huid die bruine verkleuring veroorzaken) en dat maakt donkere kringen gegarandeerd erger. De perfecte combinatie voor het voorkomen van donkere kringen is het dragen van een zonnebril met UV400-glazen en gebruik van een goed geformuleerde zonnefilter om donkere kringen, rimpels, en een hangende huid te voorkomen. Dat geldt zelfs voor mensen met donkere ogen die normaal gesproken niet gevoelig zijn voor heldere, zonnige dagen.
 • Overweeg antihistamine te gaan gebruiken. Als je last hebt van allergieën kunnen die een belangrijke oorzaak zijn van donkere kringen en gezwollen oogleden. Praat eens met je huisarts over vrij verkrijgbare of voorgeschreven mogelijkheden.
 • Gebruik ’s avonds een meer verzachtende crème. Een te verzachtende crème rond de ogen kan er overdag de oorzaak van zijn dat foundation of concealer in de lijntjes rond je ogen kruipt, waardoor de huid rond de ogen er ouder uit gaat zien.
 • Overweeg twee keer per dag een product te gebruiken dat de huid lichter maakt. Een goed geformuleerd product dat de huid lichter maakt kan donkere kringen lichter maken en de huid onder de ogen oplichten. Kies een product waar in ieder geval vitamine C en niacinamide in zit.
 • Gebruik een oogcrème geschikt voor jouw huidtype. Of je nou een droge, vette of gecombineerde huid hebt - wanneer je kiest voor een oogcrème, kies dan de juiste voor jouw huidtype. Een droge of vochtarme huid rondom de ogen kan de zichtbaarheid van donkere kringen soms iets verergeren. Kies dan een hydraterende, voedende oogcrème om de vochtbalans te herstellen en zo donkere kringen iets minder zichtbaar te maken. Anti-aging-oogcrèmes met verhelderende antioxidanten dragen op hun beurt een steentje bij in de strijd tegen rimpels en fijne lijntjes en zorgen voor een frisse oogopslag.
 • Gebruik een goede concealer. Een concealer met een matte finish (in plaats van een die te crèmeachtig of vet is) is het beste, want die blijft beter zitten en barst niet. De kleur van je concealer moet licht genoeg zijn om donkere kringen te camoufleren, maar niet zo licht dat het lijkt of je een wit masker rond je ogen draagt. Je kunt over je concealer een transparant laagje vloeibare highlighter aanbrengen om huiddelen waar natuurlijke schaduw op valt te helpen licht te reflecteren. Verwacht geen wonderen. Traditionele producten die de huid lichter maken hebben geen enkel effect op donkere kringen rond de huid, tenzij die zijn veroorzaakt door schade door de zon. Als schade door de zon de boosdoener is kun je een goed geformuleerd product met vitamine C of een voorgeschreven product om de huid lichter te maken overwegen.
 • Medische mogelijkheden. Je kunt met een cosmetisch dermatoloog de mogelijkheden bespreken, waaronder injectables, een laser- of lichtbehandeling, radiogolfbehandeling of een chemische peeling om donkere kringen lichter te maken en rimpels minder diep te maken. Een dermatoloog die ervaring heeft met de verschillende laserbehandelingen kan je vertellen welke behandeling het beste is voor donkere kringen en je huidskleur. De Q-switched ruby laser wordt het meest gebruikt om donkere kringen te behandelen.

Bronnen: Dermatologic Surgery, augustus 2009, pp. 1163–1171; Journal of Cosmetic Dermatology, september 2007, pp. 211–215; Aesthetic Surgery Journal, november–december 2005, pp. 618–624; Journal of Cosmetic Dermatology, april 2004, pp. 73–75; Dermatologic Surgery, juni 1998, pp. 615–616.

Aanbevolen producten

Normale huid, Droge huid
Alle huidtypen
Alle huidtypen
Alle huidtypen
Alle huidtypen
Alle huidtypen
Alle huidtypen
Normale huid, Droge huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.